Ülkenın büyük çoğunluğu müslüman ama laikliğide benimsiyor? Hem laik hem müslüman nasıl oluyor ikisi zıt değil mi? Hükmetmek yalnızca Allaha aitken müslümanlıkta laiklikde insanlar kural koymuyor mu? Haram helal her şey serbest değil mi?
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Laikliğin dinle ne alakası var, insanlar laik olmaz devletler laik olur, cahil cahil şeyler sormayın ya
Ne demek dinle ne alakası var Kuran tüm dünyaya hükmetmek için geldi bireyin ayrı devletin ayrı kuralları var
Öyle olmak zorunda din insanlara geldi devletlere gelmedi
Tum dunyaya hukmetmek icin geldi diyorum devletlere gelmedi diyorsun dediğimi anliyor musun? İnsanlar birleşir cemaat olur sonra ümmet sonra devlet.. Devlettekilere sor müslüman mısin Ne derler muslumanım derler buda sorumu diye kızarlsr bile ama müslümanlik sade camide galiba onlara gore caminin Allahı başka çarşınin başka mı?
Ne dünya ya hükmetmesi ya önce müslümanlar kendi topraklarına hakim olsunlar, kafalara bak pırıl pırıl
Ne hukmetmesi mi? Kuranı aç oku müslümanlık Araplara mı indi diyorsun? Açık konuş
Dinler indirildiği toplumları adam etmek için indirilir o dönemde araplar yoldan çıkmıştı onlara diye indi fakat dinler evrenseldir, ama dünya ya hükmetmesi imkansız çünkü müslümanlar kendi içinde bir bütün değil
Nasıl bûtûn değil insanlar dini kullanır orası ayrı ama Kuranda her şey bûtün peygamber efendimizin hayatı ortada o bütün neymiş bütün olmayan konuyuda farklı yere getirme benim sorum laik müslüman olur mu olmaz mı olursa nasıl oluyor burada başka konulara girersek uzar ben herkes müslüman olsunda demiyorum dinde zorlama yok zaten sadece müslümanım diyenler laikliği benimsiyo ikisi zıt o yüzden sordum ben müslümanim laik falan değilim onlarda desin müslüman mısın laik mi ikisi olmaz Allah var bizi yarattı ama hükmetmesin demek gibi birsey
Anlama kıtlığın mı var insanlar laik olamaz laiklik sadece devletlere mahsus laiklik bir din veya din aracı değildir, önce laikliğin tanımını bir öğren sonra bu konu hakkında fikir yürüt
Allah sana akıl fikir versin devlettekiler müslüman değil mi lafda ama laikligi benimsiyor insanlar bunu normal sanıyor sorsunlar devlettekilere müslûman mısın diye ne derler müslümanım degilim deseler oy falan alamazlar ama müslümanlık görunumüyle dini bozuyorlar Hukmetmek yalnızca Allaha ait sen bunu reddedip Allahın hükûmleri yerine kendi hükumlerini koyunca nası müslüman oluyorsun Allah var bizi yarattı her şey ona ait ama bize karışmasın demek bu buna herkes gûler herhalde sana ait birsey olsa başkası karışabilir mi?
Laikliğin tanımı öğren önce
tanımı belli din ve devlet işlerinin ayrilması ona bile uyulmuyor din devlete karışmasın devlet dine? devlet dine karısmıyor mu? diyaneti kim seciyo ne konusacağinı kim sölüyo? Müslümanlığada ters bunu herkes bilir çok basit Allahın hûkûmlerini saymıyorsun biliyorlar ama demiyorlar işlerine gelmiyor
Laiklik din ve devlet işlerin ayrılması ve bir ülkede yaşayan insanların birbirlerinin dini görüşlerine saygı duymak anlamını taşıyor, diyanet ilk kurulduğunda tam da amacına uygun hareket ediyordu akp ile amacından saptı
Şunu anlamıyorsun peygamber efendimiz zamanında ordaki herkes müslüman mıydı? Dinde zorlama yok müslüman olmayan kendi dinine göre kurallar konulurdu sanki müslüman olmayanlara zorlama var zorbalik var peygamberimizin hayatı ortada bunun için laiklige gerek yok müslümanlıkta zaten zorlama yok müslümansan hükümlerden sorumlusun
Dayı peygamber döneminden bizene mk şimdi kendi dönemimize bakmak lazım, bizene peygamberin hayatından dönemin şartlarına ve kendi hayatımıza bakmamız gerek
ne demek bizene? kimi örnek alcak müslümansan son peygamber değil mi bundan sonra gelmiyecek kimi örnek alcak müslümanlar? bu laf çok tehlikeli bence deme işime gelmiyor de
Kimseyi örnek almak zorunda değilsin öyle bir şart yok kendi hayatını kendi istediğin gibi yaşa
Müslümansan mecburisin bu dunyaya geliş nedeni bile imtihan
Müslüman oluşum beni birini örnek almaya mecbur kılmıyor kuranda böyle bir emir yok ve nasıl yaşamam gerektiği kuranda yazıyor
Şaka yapıyorsun galiba ya da saçmalıyorsun la ilahe illallah muhammedin resulillah peygamber örnek alınmayacakmış Kuran Allahın hûkmü kim. aracılığıyla geldi dünyaya peygamber değil mi Kuranda ibadetleri yapın diyo namaz oruc zekat vs nasıl yapılcağını kimden ögreniyoz peygamber değil mi?
Bana laikliğin tanımını yapar mısın?
din ve devlet işlerinin ayrılması yani din devlete karışmaz devlet dine
Peki bu neden müslümanlık ile zıt olsun? Devletin işlerine dini karıştırmıyorsun hepsi bu.
Neden mi zıt olsun müslümanlıkta hüküm yalnızca Allahın insan huküm koyamaz haram helal vardır din herseye karışır devlette dahil
Kuran içerisinde din her şeye karışır diyen ayeti söyler misin bana?
birçok ayet var Hükmetmek yalnızca Allaha aittir en başta sen o hûkümleti yoksayıp kendin hüküm koymuyor musun? Allah mı iyi bilir insanlar mı?
La ilahe illalah manası ne söler misin?
Devlet içerisinde her insanın dini inancı farklıdır. Devletin dini olmaz esasen. İnsanların dini inançları olur. Bu da devlet işlerine karıştırılmamalı. Daha yakın zamanda görmediniz mi Fetö denen terör örgütünün din adı altında devlete açtığı zararları?
Hükümleri yok sayıp kendi hükmünü koymuyorsun. Devletin nasıl yönetileceğini hukuk kuralları çerçevesinden ele alıyorsun.
birincisi o devleti yönetenlere sor müslümanım diyeceklerdir devletin dini olur ordakiler insan insanın dini yok mu? insanlara ayırmaz o farklı fetö konusundan banane onlar dini kullandı yanlış tanıttı sen Kurana peygambere bak darbe haramdır onlar yaptı diye helal olmuyor devletin nsıl yönetileceğini Allah belirler insan kim Kuranda olmayan tek bi hûkûmu koyamazsın müslümansan Allahın hükümleri varken sen hüküm koycan öyle mi? tüm her şey Allahın değil mi onunsa onun hükümleri olması gerekmez mi?
Şaka mısın arkadaşım sana bir şey anlatmaya çalışmayacağım.
Anlatamazsın cûnkü haksızsın sende biliyorsun ama isine gelmiyor istediğin gibi yaşamak
Olmaz. Hüküm Allah'a aittir.
müslümanım diyo laikliği benimsiyo ama haram helala bile bakmıyo
Onlar müslüman değil kafir oğlu kafir. Bak eksi atmışlar. Bunlar Allah'a değil insansı ideolojilere taparlar.
Ben cumhuriyetci seriatciyim
Mûslümanim diyo laikliği benimsiyo insanlar
olur
laiklikte islamla ters düşen bişey yok
yok mu? En basıt haramlsr serbest daha büyüğü Allahın hükumleri almayıp kendin hüküm koyuyorsun Allah mı iyi bilir? İnsanlar mı?
Haram müslüman olsan da serbest işlersen cezasını çekersin inancına göre
Müslüman ûlkede seriat var bilmem bilir misin? Cezssı dünyadada var anlıyacağın
Şeriat olmadı diye müslümanlıktan çıkılmaz ayrıca burası müslüman ülke değil içinde yaşayan topluluk müslüman bu topraklarda allaha inanmayan atalarımızın bile ayakları var
Müslüman ûlke degilse insanlarin çoğu niye müslüman ikincisi dinde zorlama yok müslüman olmayana görede kanunlar var onlar şeriata gore yonetilmiyor şeriat Allahin hükmü kabul etmiyorsan nasıl çikmiyon dinden Kuranın tek ayetini bile reddeden çıkar
Bal gibi olunur.
Nası olunur anlatta bilelim hükmetmek Allaha aitken laiklikde insanlar hüküm koyuyo haram helal bakılmiyo bile
Kardeş 1400 sene onceki kanunların aynısını işid uyguladı. Öyle bir ulke mi istiyorsun? Sen dinini kendin yaşa. Ben yaşamak istemiyorum
İşid uygulamadı sen peygamber efendimizi örnek al onlar lafda müslüman örnek alinacak tek sey Kuran ve peygamberimiz nasıl olunu onu anlat cevap alamadım
Peygamber Efendin kac kervan bastı biliyorsan isid ile baglantıyı cozerdin zaten.
Ne basmış söle bakalım kanıtlarla basıp napmış? soruma cevap ver diyorum cevap yok laik müslüman nasıl olunur
Türkiye' nin, laikliği 1920' lerin yılların sonlarına doğru benimseyip, 1937' de yapılan değişiklikle anayasanın değiştirilemez 2. maddesi haline getirerek tam 71 yıl önce çözümlemiş olduğu sorunsaldır. mesele daha ziyade laiklik kavramının uzay çağında hala kavranamamış olmasıdır ki esas sorunsal budur.
yunanca bir kelime olan 'laikos' dinsiz adam demektir. ancak ilke olarak laisizm; devletin tüm dinlere ve inanç sistemlerine eşit mesafede olması, devletle ilgili tüm meseleleri dini tutum ve inançlardan ayırmasıdır.
kendi işlerine dinleri karıştırmayan devlet, bireyin dini inançlarına ve kişisel ritüellerine saygılıdır ve temel bir hak olan din ve vicdan hürriyetinin de koruyucusudur bir yerde.
ve en önemlisi de şudur ki laik olan esasen devlettir. birey laik olmaz, olamaz.
Birincisi kelimenin kökü bilen dinsizlik üretilme amacı bile belli ikincisi müslümanlikta zorlama yok dinde bunun için laiklige gerekde yok farklı dindeki insanlara bile ayrı kanun var diyorsun devlet laik olur devleti yönetenler kim insanlar değil mi onlara sor mûslümanim dicek nası müslüman Allahın hûkümlerini silip başka hukumler koyuyo haram helal takan yok devlet kanun koymazsa müslümanca insanlar bozulmaz mı? Solesinler ben laiğim din karışamaz diye bakalim oy alacaklar mı müslüman görünümleriyle dini bozuyorlar insanlar dini namaz oruç zekat sanıyo Hukmetmek yalnızca Allaha aitken müslüman insanlar devlete bakmıyor mu devlette Allahı takmıyor mu bu sekilde din bozulmuyor mu?