odatv4.com/.../turkiye-tiktok-taki-ezan-goruntulerini-konustu-234632
Hoparlörle vaktinden önce oruç açtırdı! Hiç vaktinden önce oruç açtınız mı?
odatv4.com/.../turkiye-tiktok-taki-ezan-goruntulerini-konustu-234632

Bazen eşşek şakaları olarak tabir edilen durumlar vardır, zerrece haz etmediğim gibi, ileri boyutta da irite olurum. Bana eşşek şakası yapanı genelde pişman ederim, hiç sevmediğim bir huyumdur ama ederim. Çünkü dalga geçmenin hiçbir türlüsü hoş değildir. Takılmak ve şakalaşmak nahif durumlardır ama ölçü çok mühim.
Bu görüntüdeki meziyetten herhangi bir nasip alamamış kendini bilmezlerin anne ve babaları görüyor mu acaba bu durumlarını çocuklarının? Nasıl bir nesil yetiştirdiler, iftihar ediyorlar mı acaba? Şu görüntü son derece terbiyesiz ve mesnetsizdir. Kimse büyük bölümü Müslüman olan, resmi devlet dini İslam olan bir ülkede bunu yapamaz, yapmamalıdır. Samimiyetle söylüyorum en yüksek mertebeden cezaya çarptırılmalıdır bunlar. Reşitler ve toplum ahlakına bir kasıt var burada, daha ne yapacaklar? Ama cezaların ehemmiyetinden haberdar olunca kendilerine belki de ondan bu rahatlıkları ve bu durumun tekrar edebilme durumu... Ne üzücü.
Sonrasında ise erken açmaya dair, Diyanet aynen öyle diyor : "Özellikle büyük yerleşim birimlerinin en doğusu ile en batısı arasındaki zaman farkından dolayı akşam vaktinin temkin payı içinde kalması söz konusu olacağından, yanlışlıkla bir iki dakika önce okunan ezanla oruçlarını açmış bulunan Müslümanların oruçlarını kaza etmeleri gerekmez. Bu sürenin temkin süresinden daha uzun olması halinde ise oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir."
Ya da bir başka açıklamada : '' Coğrafi irtifa farklarının etkisinden dolayı akşam namazı vaktinin girişi için takvimlerde belli bir ihtiyat payı öngörülmüştür. Buna göre takvimin gösterdiği güneşin batma vaktinden iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi halinde namaz ve oruç geçerli olur. '' Yani aslında eğer ki o kişiler birkaç dakikadan ötürü erken açtılarsa bunda hiç beis yok. Zaten kasti durum yok, kasti durum olmadığın için öyle 2 ay kefaret durumu da yoktur.
Bir kez ezana 1 dakika kala yanlışlıkla orucumu açtım; ama camlar kapalıyken araba sesini ezan okunuyor sanmıştım. Ailem, akşam hava kararırken camları mutlaka kapattırıyor, işitme engelliyim ve camlar kapalıyken ezan sesini duyamıyorum. Dondurucu soğuklar olsa bile sürekli camları açık tutmam gerek. Bunların yaptıklarına çok kızdım.
Hiç vaktinden önce orucumu açmadım.
Bunun bir cezası olmalı diye düşünüyorum. Sakalından bir sınırı olmalı ve bu çocuk cidden normal değil.
Sonra şiddete karşıyız, bu durumlarda şiddete karşı değilim bu ve bunun gibileri eşşek sudan gelene kadar karamiş sopasıyla falakaya yatiracaksin..
Şakanın **
Bende iki gün once orucumu 15 dakika önce açtım şiddetli basagriyla eve geldim annem ilaçla su verdi bende içtim gitti oruç bende yatınca ezan sesini duydum annemde okundu sanmış 😔
Teşekkür ederim 🤗
Cevap
36Cevap
Ezana göre açmıyorum. Ezan saati programı var ben de dakikası dakikasına gösteriyor her ili. Geçen hafta hoca erken okudu. Bizimkilere dedim daha 4 dakika var açmayın. Bana dediler sem Hoca'dan iyi mi bileceksin. Dedim siz bilirsiniz. 4 dakika sonra da ezan tekrar okundu. Ne oldu dedim hani ben bilmezdim. Hoca bugün erken acıkmış demek ki dediler 😂
Vaktinden önce açtırmamış, haber yanlış. Bu akıllı arkadaşlar ezan okunup insanlar yemek yedikten 10 dk sonra sanki ezan yeni okunuyormuş gibi akıllarınca şaka yapmak istemişler ama işte işin sonucunu düşünemeyecek kadar cahiller maalesef. Başlarında hiç mi bir dur diyen büyük yok şaşırıyorum.
Kızlar Bir Adım Öne insanların ibaretlerine şaka adı adı altında tiktokta daha fazla tık almak adına zarar veremezler bunu yapanlar tespit edilip cezalandırılmalı Oruç ibadeti oyuncak değil
İşte bu uygulamayı kullanan kişileri maksimum zeka seviyesi bu. Gelişim sıfır.
Saygısızlık başka bişey değil. Daha çok tıklanmak para kazanmak isteyenler başkalarının ibadetiyle işte böyle alay ediyorlar. Allah ıslah etsin amin 🌹
Kolay kolay şiddete başvurmam ama ibreti alem olsun diye buna odunu vermek lazım.
Vaktinden önce hiç oruç açmadım ama mecburi olarak kuduz aşısı olmak zorunda kaldım. ☺️
Toplumumuzun en önemli yanlarından birisi de zararlı olan herşeye dört elle sarılmak. Allah akıl fikir vermesin bunlara. Vermesin diyorum çünkü akıllarını boş yere kullanıyorlar
Ülke manyak kaynıyor yeminle..
Eğer ki bu manyak benim yakın çevremde değilse, orucu vaktinden önce açmamışımdır.
Bu rahatsızı acilen bir psikologa götürmeleri lazım..
Sığır ve koyunların olduğu ülkede her şey yapılır.. O canım kolunda saat denen şey yok mu acaba... Her şeyini karşıdan gelecek uyarılara bırakanlar her türlü rezalete düşerler...
Bu haber yalan. Çocuk bizzat kendisi haberlerde yalan olduğunu ispat etti. Ezandan önce yapmamış. Ezan okunduktan 12 dakika sonra millet çoktan yemeye başlamışken yapmış. Çektiği videonun üzerindeki tarih ve saati bile gösterdi. Sadece şaşırtmak için yapmış. Yani ortada bir problem yok. Sosyal medyada farklı yansıtılmış.
Gerçekten Allah bunlara akıl fikir versin. Ben genellikle saate bakarım açmadan o yüzden böyle bir durumla karşılaşmadım henüz.
Önce değil okunduktan sonra yapmışlar ama nerden bakarsan bak beyinsizlik saygıdan habersiz bir nesil yetişiyor ne komik şakalar.
Oruç tutmam ama yanlış. İnsanların inancına saygı duyulması lazım. Müslüman hissetmesemde kimsenin inancına karışmam
Aptalca bir şey yapmış p. çlik olsun diye günaha giriyor gereksiz yere marifet değil yani bu yaptığı soruya gelince açmadım diye hatırlıyorum.
tıktok kullanan kişilerle muhatap olmuyorum
bu sapsali görünce iyi ki bu kararı almışım dedim yine
Bu tiktok kullanan bütün insanları bir araya toplayıp yakacaksın. İnsanlık adına müthiş bir gelişme olur
saygısızlık başka bir şey değil aileleri de şöyle insanları evlat diye besleyip büyütüyor
İnsanlar orucunu açar günah ona yazılır problem değil
Cahillik işte.. insanların inançları ile dalga geçmek şaka mı olmuş..
Küçükken yaptım radyodan açmıştım ama 5 6 yaşlarındayken falan birkac kez yaptım
ben genelde ezan okunurken dua ederim yanlis okunma ihtimali olabilir diye
Zaten yanlış olmadı ezandan 10 dk somra yapılmış
Yaptığı büyük bir saygısızlık.. biz ezanla oruç açmıyoruz vaktinden önce açma durumu hiç yaşanmadı
Terbiyesizlik değilde ne bu! Güzel memleketimin kirli insanları ne olacak..
Simdi cikip bu adami tekme tokat dövseler haktır bence.
İftar saatlerine bakılıp öyle oruç açsalar problem olmaz bence. Ki o çocukta büyük edepsizlik yapmış
Hayır yaa şaka 10 dk önce değil 10 sonra yapılmış yani oruçları zammında açmışlar
Açmadım.
Bunların yaptıkları şaka değil iyice şaştılar ergeniz diye
Ne alaka? Dün haberlerde bizzat onları dinledim; "Bizim burada iftar zaten biz bu yayını yapmadan önce açılmıştı." dediler. Takriben on dakika sonra falan bunu yapmislar. Ortalık yalan haberle kaynıyor.
orada olsaydım ağzını yüzünü dağıtırdım bu çakalın.. Bir daha yapacağını söylermiydi görürdüm..
Cahillik işte.. insanların inançları ile dalga geçmek şaka mı olmuş..
Tipini, ... Tipinde meymenet yok, şeytan bile bunlar kadar olamaz. S.. güzel kardeşim
O hoperloru bir tarafına sıkıştırarak cezalandırılabilir.
O.. pu cocuklugu nedir resmen kendisini gostererek anlatmış
Profesör çok sinirlendim şu an döverim ben bunu
Önce değil. Sonra açmışlar sesi.
Terbiyesizliktir oruç tutana saygısızlıktır!
Vaktinden önce oruç açmadım
Tiktok tam aptalların yeri
Terbiyesiz birde gülüyor
İnsanlar iyice saygısını kaybetti ve kalitesizleşti.
Yetkililer çok biliyor. Dengesizin biri şakası bile yapılmaması bir halt yemiş. Bunun vebali ona.
tam bir şerefsizlik oruç tutmuyorsun ya da inanmıyorsun ama tutanlara saygı duy adamlar 16 saat oruç tutuyor bunun gibi kanı 5 para etmeyen insanlar yüzünden orucunu kırıyor
Allah akıl fikir versin
Olay Rize’de yaşandı 10 önce değil 10 dk sonra yani oruç açanlar zamanında açtı şaka yapmışlar
Hoparlörü ona sokmak geçti içimden
Saygısızlık
Hangi akla hizmet böyle bir şey yapıyorlar ya
avarelik zor zanaat
Şaka yaptığını sanıyor herhalde edepsiz
İnsan kılığındaki şeytanlar
O hoparlörü onun bi tarafına sokarım ben
iyice b*ku çıktı memleketin bu nedir ya
Şerefsizin önde gideniymis ne olacak!
Bu essoglusunu islatip islatip dovmek lazim
Bir ağız dolusu küfür edesim var
Yok hiç açmadım