Erdoğan'ın karşısına kim çıksın seçimde?
Mansur Yavaş
Ekrem İmamoğlu
Kemal Kılıçdaroğlu
Meral Akşener
Selahattin Demirtaş
Rakibi de kendisi olsun
Ben çıkayım
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Anayasa referandumları, genel ve cumhurbaşkanı seçiminin yapıldığı Kırgızistan'da bu yıl "seçim yılı" olurken İsrail'de yapılan seçimle 12 yılın ardından Binyamin Netanyahu dönemi sona erdi.
İran'da cumhurbaşkanı seçimlerinde muhafazakar aday İbrahim Reisi 8. Cumhurbaşkanı seçilirken Rusya'da Duma için yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etti.
Almanya'daki genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci olurken 16 yıllık Angela Merkel dönemi geride kaldı. Tarihinde ilk kez parlamento seçimlerine giden Katar'da da halk, 45 sandalyeli mecliste milletvekillerinin 30'unu kendi seçti.
2021'de öne çıkan genel seçim, devlet başkanı seçimi ve referandumlar şöyle sıralandı:
OCAK-ŞUBAT
- Kazakistan'da 10 Ocak’ta yapılan milletvekili seçiminde 5 siyasi parti arasından iktidardaki Nur Otan Partisi oyların yüzde 71,9'unu alarak birinci oldu. Kazakistan’da 1995’ten bu yana ilk defa erken değil, Anayasa’da belirtilen zamanda seçim yapılmış oldu.
- Kırgızistan'da aynı tarihte yapılan cumhurbaşkanı erken seçimlerinde ise eski Başbakan Sadır Caparov, yüzde 79,20 oyla cumhurbaşkanı seçildi. Ülkede 10 Ocak’ta yapılan Anayasa referandumuyla devlet başkanlığı yönetim sistemine geçilmesi yüzde 79,18 oy oranıyla kabul edilirken yeni yönetim şeklini öngören Anayasa değişikliği için 11 Nisan 'da yapılan referandumda Kırgız halkı "Cumhurbaşkanlığı sistemi"ne geçilmesine destek verdi. Öte yandan 28 Kasım'daki genel seçimde ise 6 parti barajı aşarak 90 sandalyeli meclise girmeye hak kazandı.
- Portekiz'de 24 Ocak'ta 10'uncusu yapılan cumhurbaşkanı seçimini, 2016'dan bu yana görevde olan Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa kazandı. Ülkede iki yıldır azınlık hükümetiyle iktidarda olan Sosyalist Partinin (PS) sunduğu ve reddedilen 2022 bütçesinin ardından başlayan hükümet krizi sonucu ise 30 Ocak 2022'de erken genel seçime gidilecek.
- Kosova'da 14 Şubat 'ta yapılan erken genel seçimlerde en fazla oyu yüzde 49,95 ile Kendin Karar Al Hareketi (VV) aldı. Mecliste yapılan oylamada, Vyosa Osmani ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.
Cevap
3Cevap
Şuanki konjoktör de Erdoğandan başkası olamaz. Türkiye şu an bir savaşın eşiğinde.
@beecactus Şaka değil gerçek varsa senin adayın onu söyleyebilirsin bunun için hakaret vs etmene gerek yok dostum.
@beecactus Seninle vakit harcamak yerine iki satır kod yazarım daha faydalı olur vatana millete.
Sevgili sayin cumhurbaskani aday adayi Erkan Bas
Ben çıkayım.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?