Vatandaşlar, ayçiçek yağına gelecek zam söylentisinin ardından marketlere koştu. Raflarda ürün olmadığını gören vatandaşlar şaşırdı. Denetimi artıran ekipler ürünlerin marketlerde depoda olduğunu gördü. Tespit edilen zincir marketlere yasal işlem başlatıldı.Oysaki gelen açıklamalara göre yaza kadar yetecek yağımız vardı. Bir sonraki açıklama ise gemilerin geçişine izin verildiği yönünde. Fakat zamlara engel olamadık. Peki ya bu uyanık, çıkarcı işletmelere ceza ne olmalı?
Rafta olmayan yağlar depodan çıkıyor! Bu işletmelerin cezası ne olmalı?
Fiyat artışının tek sebebi stokçuluk değil. Madem yeterli yağ var fiyatta artmayacaksa devlete bağlı TMO ve Tarım Kredi Kooperatifi marketleri üzerinde bulunan yağın herkese yetecek şekilde 2022 boyunca ucuz fiyattan satılacağının garantisi verilsin. Mesela Mart başındaki fiyatlardan 2022' nin bitimine kadar kalan 9 aylık süreçte ucuza satılacağı Garanti edebilir. Ama bu yapılamaz, neden biliyor musunuz? Türkiye' de hükumet ayçiçek yağı üretim temsilcilerine baskı yapıyor olabilir, onlar bizim yeterli yağımız var diye açıklama yapabilir ama gerçekte ise Türkiye' de fiyat artışını önleyecek kadar bir yağ yok. 1 aylık veya 3 aylık yağ yok demiyorum, illaki vardır ama 2022' ye kadar yetecek bir yağ yok. Aycicek yağlarının %35' i ithal zaten. Ayçiçek yağı pandeminin başladığı aylardan (2020 Mart ) bu yana %300 arttı ben daha ne anlatayım ki!
Depoladıkları yağlara ve hem depolarında hem de raflarda olan bütün ürünlere/mallara el konulmalı ve bu marketlerin ülke çapında faaliyeti durdurulmalı. Varsa lisanları iptal edilmeli ve ağır vergi cezalarıyla Türkiye'den ihraç edilmeli.
Olayın zaten depo ile alakası yoktu. Biraz bilinçli insan bu haberin stok eritme olayı olduğunu bilir. Sosyal medya yasası geçmediği için böyle politikalar uygulanıyor. Biraz bilinçli olan insanlar bu duruma düşmezdi.
Öncelikle o mallara el konulmalı, uygun fiyattan satılıp para hazineye aktarılmalı, sonra da yüksek bir ceza kesilmeli ve o şirketin affedilen vergi borçları varsa yasal faizle birlikte tahsil edilmeli.
Hep diyorum yine diyeceğim. Bunlar hep milletin zincir marketlere koymasınlar dolayı oluyor. Stok yapıp yüksek maliyetletten sürüyorlar piyasaya. 10 gün çok değil esnaftan alışveriş yapip, 5 10 tl fazla para vermeyi göre alırsanız zincir marketler fiiss olur.
Valla biz yazıyoz hiç acımayız stok yapanı yakalayalım yeter güzel ceza yazıyoz ama yetmez toplumsal tepki lazım vatandaş 1 hafta alışveriş yapmasa ölmez herkesin dolabı dolu ama market bir hafta iş yapmasın ağzı burnu yer değiştirir