2022 yılında olan şu olayı aklım almıyor çağ dışı bir saldırı olduğunu söyleyerek merak ediyorum Rusya’ya neden kimse dur demiyor veya durdurmuyor :( çocuklar ölüyor masum bir sürü insan ordan oraya kaçışıyor? Brokrasiden diplomasiden anlamam anlayan biri açıklayabilir mi?
İşin aslı abd ve diğer avrupa ülkelerinin ukraynaya yardım etmesi. Bunu kendine tehdit olarak gören rusyanın buna karşı çıkması. Sonuçta sınır ülkesine silah yardımı falan yapılıyor. Bunun için kendini savunuyor. Rusyayı kimse durduramıyor diye bir şey yok aslında. Durdurulabilir ancak nükleer gücü çok büyük. Savunma sistemleri çok güçlü. Hem bu yüzden hem de bu savaşın çıkması için durdurmuyor kimse. Savaşın çağ dışlılığı yoktur. Hatta tam çağındayız. 3. dünya savaşı öyle ya da böyle çıkacak. Benim görüşümce buda başlangıcı olacak. Bir yerde birileri ukraynanın birileri rusyanın yanında olacak ve mecburen bu savaş çıkacak. Öncesinde altımızda çıkan sorun şimdi üstümüzde çıkıyor. Sağımızda yine geçtiğimiz dönemlerde azerbaycan ermenistan sıkıntısı oldu hala da sıkıntı devam ediyor. Solumuzda yunanistan devamlı gerginlik yaratıyor. 4 bir yanımızda sıkıntı sorun var bize sıkıntısı çok büyük olacak ve tahminimce bu gerginliklerin sebeplerinin en büyük olanı toprağımızın altındaki yüksek bor miktarı. Bir yerlerden bizlere sorun çıkartıp savaşa dahil edecekler. Bence bu durumda rusya çin gibi ülkelerin yanında olmak en doğrusu olacaktır. Kimse istemez masumlar ölsün, siviller ölsün, çocuklar, yaşlılar. Ama avrupa ve abd gibi batı ülkeleri asla sömürgeden, ortalığı karıştırmaktan, sadece kendi menfaatlerini düşünmekten hiç vazgeçmeyecekler.
Rusya'nın Ukrayna işgaliyle 1956'daki Rusya'nın Macaristan işgali aynı. Macaristan zamanında Varşova Paktı'ndan ayrılmıştı. Liberalleşme yoluna gitmişti. O zaman Macaristan'ın lideri İmre Nagy idi. Sonra Ruslar Macaristan'ı işgal etti ve yönetimi devirip İmre Nagy'i idam etti. Şu an Ukrayna'nın durumu bununla aynı. Zelenski'nin durumu İmre Nagy gibi. O zamanlar Batı Macaristan'a sahip çıkamamıştı, bugün ise Ukrayna'ya sahip çıkamıyor Rusya'ya karşı. Bu demek oluyor ki cidden Rusya eski ihtişamına kavuştu. Yugoslavya dağılınca Ruslar Sırplar'ı hiç umursamadı. Putin olsa sahip çıkardı o zamanlar. Ukrayna nasıl bu evreye geldi? Kısaca açıklayayım. Ukrayna eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç 2013 sonlarında Vilnius şehrinde Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasının metnini yırtıp attı. Böylece sırtını tamamen Avrupa Birliği'ne dönüp Rusya yörüngesinde olduğunu ilan etti. Daha sonra başta Kiev olmak üzere birçok Avrupa ve Batı yanlısı gösterici sokaklarda ve meydanlarda protesto gösterileri yaptı. Daha sonra bunlar şiddet olaylarına dönüştü. Birçok insan hayatını kaybetti. Buna "Maidan Direnişi" dendi. Tüm bu gösteriler sürerken Rusya Soçi'deki Kış Olimpiyatları'nı organize etmekle meşguldu, Batı ise Rusya'nın boşluğundan istifade ederek Ukrayna'da Yanukoviç'in devrilmesi için bastırdı. Gösteriler aylarca sürdü, Yanukoviç devrildi ve yanına bütün değerli eşyalarını alarak Rusya'ya kaçtı. Ukrayna'nın yönetimine Nazizizm eğilimi olan Oleksandr Turçinov cumhurbaşkanı olarak ve Arseniy Yatsenyuk ise başbakan olarak geldi. Bu durum Rusya'yı epeyce sinirlendirdi. Rusya Ukrayna'daki etnik Ruslar'ı "Naziler'den korumak için" Rusların yoğun olarak yaşadığı Kırım'ı ilhak etti. Kırım özerk yönetimi başkanı Rusya'ya bağlanmak için sözleşme imzaladı. Ruslar Kırım'da askeri törenler yaptı. Daha sonra Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk şehirlerindeki Donbas denen bölgedeki etnik Ruslar resmi kurumları ele geçirdi, birçok yerleri işgal etti. Özerklik ilan etmek için referandum yaptılar. Buraya ise Ukrayna ordusu saldırdı. Donbas bölgesindeki ayrılıkçı etnik Rusları, Rusya'nın özel askeri şirketi olan Wagner örgütlemektedir. Donbas bölgesindeki çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti. Yüzlerce sivil öldü. Ukrayna, Batı'nın Ukrayna'da Rusya'nın yok sayılmasının bedelini ödüyor. Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunma gerekçesi, NATO'nun eski toprakları olan Ukrayna'da kendisine karşı tehdit oluşturma ihtimali ve Ukrayna'daki nüfusun %17'sini oluşturan 8 milyonluk Rus nüfusunu koruma altına almaktır. Ukrayna lideri Zelenski başa Donbas bölgesini ayrılıkçı Rusları temizleme amacıyla geldi. Ukrayna ordusunun Donbas'a operasyon planı vardı. Rusya ise buna karşı Donbas'ı doğrudan işgal etti ve bunla da yetinmeyip şu an Kiev'i de işgal edip Ukrayna yönetimini değiştirmeye çalışıyor.
Devletler işe duygusal boyutta bakmıyor. Her şey çıkar ilişkisi üzerine kurulu. Yeri gelir insan hakları derler ama yeri gelir çıkarlarına ters diye buna aykırı olan şeyi görmezden gelirler. Bu konuda adam akıllı adım atan sadece ingiltere oldu. Rusya'yı savaşa iten nedenlerin bazıları yine sınırının güvenli olmamasıyla alakalı. Avrupa abd de biraz buna itti ama tek neden değil.
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
5
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yahudi olan ve Gazze bombalanırken İsrail'e destek tivitleri atan Zelensky'e bizim yandaş medyanın destek verip kahraman ilan etmesi gerçekten çok tuhaf. Hani bunlar dinci geçinir ve yahudileri hiç sevmezlerdi ya, o bakımdan 😂
Putin'in de Ağlama Duvarı'nda fotoğrafları var. Ee napalım, Putin'i de mi Siyonist ilan edelim? Azerbaycan devlet başkanı koyu bir İsrail dostu, o zaman Azerbaycan'a mı düşman olalım?
@jazz-yapma 2014 yılında Ukrayna da amerikancı bir darbe oldu ve neonaziler yönetime el koydu. %60 oyla ülkenin seçilmiş başkanı görevden alındı ve yerine Poroşenko getirildi. Ülkede tam 14 bin masum insan öldürüldü. Rejim değiştirildi. Zelenski ise bu değişen rejim ve neonazi yönetimi varken 2019 da görevi devraldı. Amerikancı faşist darbe ile kurulan yeni rejimde siyonist olmayan bir yahudinin ülkenin başına getirilmesi söz konusu bile olamaz zaten.
@jazz-yapma Fazla bir şey düşünmüyorum, siyonistlerin büyük ortadoğu projesi kapsamından bölünüp parçalanması gereken ülkelerden biriydi Suriye ve akp yönetimide bu amaçla kullanıldı. Fakat Suriye Rusyadan da aldığı destekle buna izin vermedi. Bence ülkesi açısından iyi bir lider Esat
Abd fransa almanya ingiltereye falan mı? Komik. İşlerine gelmiyor diye karışmıyorlar, sadece abd ingiltere bile sağlam yaptırım uygulasa rusyanın çöküşü demek.
Yahu en fazla olayın büyümesinden korkarlar ama zararlı taraf net putin çıkar bu yani. Daha onları tehdit edicek bir durum olmadığı için pek sallamıyorlar. Sence rusyayı bir tehdit olarak görseler şu an putin bu kadar rahat olabilir miydi? Sovyet rusya bile yenildi şuanki rusya abd ingiltere avrupa ülkelerine denk bile değil.
Yahu 3. dünya savaşı gibi bir şey olmaz. Bu ülkelerin birbirinden korkmasından değil aksine dünyanın yok olmasından korkuyorlar. Dünya nükleer silahları vs kaldırabilecek halde değil. Atom bombası bile sadece 2 kere o da abd kullandı ve sonra antlaşmalar imzalandı. Artık kullanılmıyor, hala atılan yerlerde etkisi var mesela. Bu iş öyle çocuk oyuncağı da değil putin abartırsa rusyayı yenerler demiyorum bak silerler. Sovyet rusya gücünde de değiller artık.