+1 yılUlan elin ateist bebesini başımıza Kahraman yaptınız, niye ben de senelerce din kitapları okudum beş vakit namaz kıldım, ama işte intihar etmedim ya da kendimi psikolojik baskı altında görmedim elimden geldiği kadar dinin gerektirdiği şekilde inandım, ibadet ettim. O zaman geçmişte insanlar askeriye baskıları yüzünden namaz kılmakta çirkin insanlar tesettür sıkıntısı yaşayan insanlar bunları zamanında kimse görmedi insanlar başı kapalı diye devlet memurluğuna alınmaz ki kimsenin sesi çıkmıyordu. Benim tanıdıklarım düzgün cemaat Yok lan ne giden Kur'an kursu öğrenen beş vakit namaz kılan aynı zamanda derslerine çalışan hafta sonu evine giden insanlar var niye bütün cemaat yurtlarında kötü göstermeye çalışıyorsunuz? Ben dört dörtlük olduğunu söylemiyorum ama bu ülkede hangi parti hangi iktidar gelirse gelsin hiçbir zaman cemaat yurdu ile baş edemezsiniz bugün biri gider yarın başkası gelir.
Gerçekten acaba bugün insanlar televizyonda yayınlanan İslamiyet'e uygun olmayan dizi ve filmler ahlaksızlıklar söz konusu olduğu zaman bu kadar tepkiler vermiyor da konu değil olduğu zaman insanlar neden profesör kesiliyor bunu anlamış değilim. Buradaki sorun çocuğun cemaat yurdunda kalması mı ya da İsrail'e gitme önce siz bunu söyleyin?
Nikahsız gidelim yiyelim içelim cinsel ilişki yaşayalım her şeyi yapan insanlar modern ama konu din ve İslamiyet oldu mu herkesin mübarek profesör, bir daha bir defa çocuğun kalbi zaten başlı başına bozukmuş bunda ne ailesinin suçu var yurdun suçu var.
Genelde dini inancı olmayan kişiler kafası bozuk insanlar olduğu için bana kimse kahramandı yazıktır oluyor olmasın, bende doğuştan bedensel engelliyim hayatta birçok sıkıntı yaşadım ama Allah'a kur'an-ı kerim'e ve peygamber efendimize inanıyorum imanın şartlarını inanıyorum o zaman ben de kendimi öldüreyim?
Ama nasıl ki Türk toplumunun adeti dizi ve filmler sayesinde bozulduysa aslında buradaki yapılmak istenen bir cemaat yurdunu kötülemek değil buradaki yapılmak istenen çocuklarınızı din öğretmeyin işte çocuklar böyle kafayı bozar ve intihar eder algısı yapmak başka bir şey değil kısacası İslamiyetten soğutmak açıkçası Bu videoda bana hiçbir şekilde ve bu kadar da hiçbir şekilde inandırıcı gelmedi zaten Halk TV'nin ve sol Parti'nin gazetesinden çıkan bir haberde ne bekliyorsunuz ki00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Haklı olan yanları da var, haksız olan yanları da
Bir baba, bir aile çocuğuna zorla şunu oku, şunu yap, şuraya git vesaire diyemez, zorlayamaz. Böyle yapa yapa hayattan soğutur, hayattan bıktırır psikolojisi iyice bozulur.
Allah ailelere zorla çocuğunuzu okutun, şunu bunu yapın demiyor. Zorla bir şey yapan, yaptıran cemaatçi, cemaatçi aileler müslüman zaten değildir.
Müslüman ne demek bilmeyenler var çünkü müslüman biri şunu yapıyor bunu yapıyor diyip Müslümanlığı kötülemeye çalışan insanlar var. Yanlış düşünüyorlar müslüman olan hiçbir insan öyle bir şey yapmaz yaptıysa müslüman değildir, Müslümanlıktan çıkmıştır.
Hristiyan biri Hristiyanlığa aykırı bir şey yapsa, Hristiyanlıktan çıkar vesaire veya yahudi ya da budizm veya mistizm ya da deism ya da ateist...
Sonuçta insan, insanoğlu
Melek değil, şeytanlaşabilir.
Şeytanın insanoğlu'na her şeyi yaptırmak için zeki olduğunu biliyoruz, şeytan zaten zeki ancak insanoğlu'na düşman, kendisi insanlara düşman hani insan şeytana güvense ne olacak şeytan seni kullanıyor gibi gibi..
Mesela şu adamı öldür parasını çal istediğini al
Hırsızlık yaparak her şeye sahip olabilirsin
Tecavüz et, zevkini al
Korkma, bir kereden bir şey olmaz, korkma seni bulamazlar diye diye vesvese vere vere insanoğlu aklına gire gire her türlü olay olur.
Babasının en haksız yanı zorla şuraya git buraya git oku şunu bunu yap demesi, zorlaması sen cemaatçi de olsan, müslüman da olsan kimseye zorla bir şey yaptıramazsın Allah diyorsun, müslüman diyorsun evet eyvallah ama Müslümanlıkta zorlama olmaz bunu bilmiyor musun, Müslümanlıkta zorla evlendirilmez bunu bilmiyor musun, Müslümanlıkta hiçbir şey zorla olmaz, insana hiçbir şeyi zorlayamazsın bunu bilmiyor musun?
İşte kişi bunu kendine söylemiyor ama zorlamasını biliyor demek ki bu kişi Hak yolunda, adalet yolunda, Allah'ın yolunda değil, müslüman değil, amacı olmayan veya kendince bir şey...11 Yorumla- +1 yıl
Yorumunuz için teşekkür ederim
u +1 yılCemaatin suçu ne tam olarak? :D onu anlamadım. Aileninde baskısına karşı durabilirdi diye düşünüyorum, 19 yaşında genç bir delikanlı tıp öğrencisi, ne zamandan beri babayı ve anneyi suçlar olduk? Hemde çocuğunun iyiliğini düşündüğü için. Muhtemelen adamın aklının ucundan dahi geçmemiştir evladının bu denli sıkıldığını çünkü küçüklüğünden beri gidiyormuş zaten yatılı kurslara falan. Olayı ailesini suçlayarak hatta devleti suçlayarak abartanlar var. Başka başka sebeplerden intihar eden gençlerde var, günah keçisi aramayın.
914 Yorumla- +1 yıl
En iyi görüş 2 🎊🎊
- +1 yıl
😌 teşekkürler şimdiden o vakit
- +1 yıl
Gereksiz yorum yapan arkadaşların yorumlarını zevkle kaldırdım, kaldırmayada devam edeceğim. Okuduğunuzu anlamaya başladığınızda tekrar gelebilirsiniz. Böyle bi olayda cemaatin suçu tam olarak ne derken, çocuk videoda sabah namazlarına kalkıyorum namazlardan derslerden kendime vakit ayıramıyorum diyor. Oraya baştan gitmesi hata buna karşı durabilirdi. Yani gençler yasak olan her şeyi yapabiliyor mu? Evet. İstemediği şeyleri yaptırmak zor mu? Evet. Karşı koyacaktı. Kaçsaydı. Sonuçta adamlar günlük rutinlerini uyguluyormuş namaz dersler namaz falan filan. Ne şiddet var nede başka bir şey. Oraya giden birine de tabii ki adamlar kalk bizimle namaz kıl diyecek 🤦♀️
- +1 yıl
Cemaatler neden var? Herkes kendi namazını kılamıyor mu? Herkesin duası Allahla kendisi arasında değil mi? Yatılı din kursu gibi bişeyin yurt haline getirilip 20 li yaşlardaki gençlerin içinde bulunması kulağa saçma gelmiyor mu?
- +1 yıl
@naberbebeyimmmm hayır gelmiyor aynı kurslar burada Almanya’da hristiyanlar ve yahudiler içinde var. Adamlar zorla almıyor o kursa kimseyi. Zorunlu da benim mi haberim yok?
- +1 yıl
@Sosyetic_SheqiiL 👏👏👏👏👏
- +1 yıl
@Diomedea ☺️
- +1 yıl
Küçükken bende zorla yatılı din kurslarına alındım. Elbette "görünürde" zorla yapılan hiçbişey yoktu ama döverek söverek psikolojik baskıyla el mahkum gittim. Bunlar çok dert değildi küçüktüm vs , büyüdüm tam böyle 11. sinif sorgulama dönemlerim din hakkında bir kaç soru sordum diye ailem kafir ilan etti. Oda yetmedi açık oluşuma etiketler koyarak yaftaladılar ailede herkese buz gibi oldum işte o zaman. 21 yaşındayım istedigim gibi biri değilim erkek olarak çekip gitmekten daha zor bişey varsa oda kız olup ailene sırtını dönüp çekip gitmek. Unutmayın ki herkesin engellere direnci aynı değildir. Dağına göre kar olayı çok doğru. Bazen psikolojik buhranı kaldıramazsın kimi daha duygusaldır kimisi daha çivi gibidir buralarda büyük konuşmamanızı tavsiye ederim..
- +1 yıl
@naberbebeyimmmm şimdi benim paylaştığım görüşle sizin hayat hikayeniz arasında bağ kuramadım. Çocukken ailelerin söylediklerini istesekte istemesekte yaparız ama belli bi yaşa kadar, artık akıl erdikten sonra kimse küçük Emrah’ı oynamasın. Kimse kimseye zorla bir şey yaptıramıyor, yaptıramamalı. Ailelere de baskı uygulamıyor Cemaatler çocuklarınızı buraya gönderin diye. Yine görüşümde sorduğum ilk soruya dönüyoruz. Günah keçisi aramayı bırakın. Her koyun kendi bacağından asılıyor. İstese o çocuk ordan kaçar, garsonluk yapar, bi şekilde kendi ayaklarının üstünde durmaya çalışır. Ben bi kadın olarak bu cesareti gösterebilirim. Her zaman. 16 yaşımdan beri ekonomik özgürlüğümü elime aldım emeğimin karşılığını almıyordum cumartesi günler dahil çalışıyordum. Kimse bana maval anlatmasın
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok ne demek istiyorsun sen? Terbiyesizleşme
- +1 yıl
@naberbebeyimmmm ya atıp tutmak ve empati yapmak senin gibilerin işi. Sen benim hayatımı bende senin hayatını bilemeyiz. Boş boş konuşuyorsunuz
- +1 yıl
Cemaatte çocuğun ne yaşadığını bilmiyoruz. Ama mevzunun sadece dini yaptırım olmadığını tahmin edebiliyoruz.
- +1 yıl
@itsmedeniz yani çocuk eğer videoda bunlar bana şunu yaptı bunu yaptı demiş olsaydı durumun seyri değişirdi
- +1 yıl
@Sosyetic_SheqiiL 👏👏👏👏👏
+1 yılÜzücü gerçekten baba da suçlu istemiyorsa zorlamayacaksın dinde zorlama yoktur
21 Yorumla- +1 yıl
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
33Cevap
- Gündem konusunda 583 cevap paylaştı.
+1 yılAynı yorumumu buraya da bırakıyorum. Aynı soru olduğu için: Ormana biri girdi, bir tane ağaç yaktı gitti diye suçlu olan bir kişi mi yoksa bütün orman mı? Doktor yanlış ameliyat yapınca suçlu olan doktor mu? Yoksa tıp kitabı mı? Aile çocuğa dini eğitimi küçük yaşta vermeden büyüdükten sonra inançsız oldu diye suçlu aile mi yoksa cemaat mi? Şimdi diyecekler ki herkes senin dinîni benimsemek zorunda mı? Tabiki değil. Aile müslüman olduğunu kabul ediyorsa İslamı çocuğuna küçük yaşta anlatmak zorunda. Anlatmazsa eğer, çocuk ölünce anne ve babasından şikayetçi olup, Allah'ım senin dinîni bana küçük yaşta anlatmadı ailem bu yüzden hakkımı helal etmiyorum diye hak sahibi oluyor anne ve babaya karşı. Aile İslamı anlattı ya da İslam konusunda çocukların sorusuna cevap veremedikleri için bunu cemaat yoluyla yapmak yerine. Onun yaşlarda İslam konusuna hâkim biriyle tanıştırıp, arkadaşlık kurmalarını da sağlayabilirlerdi. Nice tıp okuyan müslüman öğrenciler var mesela İslam'a da çok hakim olan. Diyelim sorularına cevapları aldı ama çocuk hâlâ inanmıyorsa artık aile şunu diyebilir: Biz anlattık üzerimizden vebal kalktı oğlum. Sen inanmayarak kendi tercihini kullandın. Artık kendi doğrularınla yaşayabilirsin. Bu şekilde de yaklaşılabilirdi mesela. Ya da diğer soru: bir ya da bir kaç cemaat baskı yaptı diyelim ki ben de kaldım zamanın da çıkmak isteyen çekip gidiyordu. Hatta ben 2 hafta kaldım beni sarmadı çıktım niye gelmiyorsun bile demediler. Her neyse diyelim ki bir ya da bir kaç cemaat baskı yaptı diye suçlu olan bu baskıyı uygulayan cemaat mi? Yoksa tüm cemaatler mi? Ya da suçlu olan din mi? İslam'a saldırmadan önce biraz mantıklı düşünmeye davet ediyorum herkesi. Allah rahmet eylesin demek düşüyor bize sadece. Ailesine de Allah sabır versin.
30 Yorumla Cemaati suçlamak kolay. Cemaatte ne yapmışlar eziyet mi etmişler? Namaz kılmak o kadar zor mu yani, sabah namazına kalkıp dört rekat kıldın da incilerin mi döküldü? Ben kimseyi kinamiyorum ama söz konusu dini şeyler olunca o kadar saldırgan hale bürünüyorsunuz ki. Çocuğun babası da senelerce bu ortamlarda. Ki çocuk da doğal olarak bunlar içinde büyümüş. Alışık olduğu şeyler bunlar. Yani intihar sebebi cemaate gittiği için olamaz. 19-20 yaş tıp öğrencisi bir de, her türlü ailesine karşı gelip burs bulabilirdi. Yardım talep edebilirdi. Emin ol sorun çıkmazdı. Hatta bunu yapmasa bile babasıyla tartissa, ki babası sert biri diyelim bir kere dovdukten sonra çocuğu yine alışırdi o fikre babası. Kendi yeter ki kararında sadık olsun. Yani intihar etmektense dayak yemeyi birkaç kez tercih ederdim. Sonucunda çünkü mesleğimi edinip defolup gidebilirim. Sabretmek vardı. Yazık olmuş gerçekten solup gitmis. Ama korkak ve çaba göstermekten aciz insanlar zaten intihar eder.
1029 Yorumla- +1 yıl
En iyi görüş 🎊🎊🎊
- +1 yıl
Cocuk acik acik bu yurtta olmak istemiyorum, beni zorla buraya getiriyorlar ondan moralim bozuk diye aciklama yapti intihar etmeden önce.
Yuh yani, bukadar da ahlaksiz olmayin. - +1 yıl
Asıl ben teşekkür ederim ince görüşürüz için 😇😇
- +1 yıl
@AteistDüsünenKardes öncelikle kardeşim. 20 yaşındaki genç zorla oraya koyulduysa oradan kurtulmanin çözümünu bulamaz mi bir delikanlı olarak. Ben 16 yaşımda bir kız çocuğu iken benim istemediğim bir şey olduğunda o yaşta kız başıma baş kaldırdım dayak da yedim ama istediğimi kabul ettirdim. Bir erkegin bu hale gelmesi sence ne kadar mantıklı?
- +1 yıl
@AteistDüsünenKardes ahlaksızlık bir durum yok ortada ayrıca terbiyeni takinirsan çok sevinirim. Kimsenin anne babasına aile değerlerine sovmedim. Hakaret de etmedim. Küçük de düşürmedim. Kendi iffettimle ilgili bir sorun da yok. Ahlaksızlık nerede? O zaman bunu soyluyorsan ahlaksızlık sendedir.
- +1 yıl
Cocuk Üniversite ögrencisi, geliri yok. Varsayaim geliri var, ailesi zorluyorsa 20 yasindaki cocuk ne yapsin?
Yuh yani, tapmayin su tarikatlara cemaatlara, birakin bu putculugu. - +1 yıl
@AteistDüsünenKardes Allah'tan başkasına tapmam. Tarikatlar cemaatler de benim için vaov bir şey değil. Objektif yorum yapma yetini kullan. Açıkçası öğrenci olup da maddi açıdan aileye bağlı olmak çok büyük bir sorun mu? Peki yazın çalışıp para biriktirip okul vakti o parayı kullanan öğrenciler de intihar etsin? Ek iş yalan öğrenci de intihar etsin? Kimsesi yokken çocuğuyla sokakta kalan kadın d aimtihar etsin? Ki bu insanların umudu var ki helaliyke çalışıp iş bulup yardım toplayıp bı yere geliyorlar. Bana boş bahanelerle gelme.
- +1 yıl
Türkiye ögrencinin ek is calismasi ile ev tutabilecegi bir ülke degil.
Ailesi zorluyorsa 20 yasindaki cocuk ordan cikamaz evet, heleki ögrencise.
Siz tarafsiz degilsiniz, sacma sapan iddialar ile Cemaat yurdunu savunma derdindesiniz.
Isin gercegi bu. - +1 yıl
@AteistDüsünenKardes asıl ben tarafsız bakıyorum olaya. Pardon da ben 16 yaşımda ailemden ayrıldım kendi başıma bir şeyler yaptım bunu 16 yaşında ben yapabildiysem o nasıl yapamasin hele erkekken? Ben bu kadar emin konuşuyorsam bı bildigim vardır dimi? Siz zaten dini konularda birilerini suçlamak için ölüyorsunuz bı olay olsa da yobaz desek diye.
- +1 yıl
Sorun kendi isteği dışında namaz kılıyor olması. Ayrıca olay çok daha vahim de olabilir. Allah korusun görüyoruz tarikat yurtlarında olanları.
- +1 yıl
@itsmedeniz Yav bunların insanlığı yok. Gençler öldürülse umurlarında olmaz, endoktrinasyon ve baskının kralı yapılsa umurlarında olmaz
Söylemeye korkuyorlar sadece. ''Gençlerin seks yapıp alkol almasındansa, din baskısı ve beyin yıkamaya maruz kalması, hayatlarının geri dönülemez biçimde mahvedilmesi, hatta ara sıra ölmeleri evladır'' diyemiyorlar, böyle binbir türlü saçmalıyorlar.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Bu tarikat yurtlarında da se*sin en âlâsının döndüğünü biliyoruz zaten.
- +1 yıl
@Semtrider Ne kadar cahil sığ düşünceli bir insansin sen. İntiharın tek sebebi çocuğun namaz kılmak istemeyiz mi? Bir insana yapılacak en kötü şey o kişinin elindeki özgürlüğünü almaktır. Bu çocuğun ozgurlu sadece ailesi tarafından elinden alınmamış. Bütün eğitim hayatı boyunca böyle yaşayacak olması bile benim psikolojimi bozdu. Acaba ailesi çocuğuna sormuş mu sen tıp isgiyor musun? Müslüman olmak istiyo musun diye? Aileler hep baskı yaparsa çocuklarin psikolojisi etkilenir. Bu çocuğun hissettikleri bütün duyguları bütün kelimeleri bütün düşünceleri benimle aynı. Ben de çok kez intihar etmeyi düşündüm ama benim ailem baskıcı değildi. Benim kararlarına saygı duyan insanlar olduğu icin belki intihar edecek raddeye gelmedim. Çocuğun yaşadığı psikolojik burhani anlayabilmen için onun yaşadıklarını yaşaman gerekiyor. Sen kendi psikolojine göre konusuyosun.
- +1 yıl
@Sinyal_Yok şimdi siz benim demek istediğimi anlamadığınız için bana saldırmaya başladınız.. buna hazırım. Herkes elbette aynı şeyi yaşayamaz. Ben çocuğa suçlu demiyorum hakaret de etmiyorum.. intihar korkaklarin işidir diyorum. Ki, ben de zamanında iki kez intihar etmiş bir insanım Allah'ım beni affetsin. Ben de bu yoldan geçtiğimi size anlatamıyorum gerçekten. İntihar çözüm değil, bunun sebebi iman zaafiyeti ve eksikliginden geliyor. İnan bana, Allah'a teslimiyet ile ben kendimde çok büyük yol kat ettim. Herkes Allah'a inanacak değil tabi. Ama demek istediğim yirmi yaşında genç bir delikanlı olup da, bu baskıdan kurtulma cabasinin tamamen olmadan intihar etmesine kızdım, üzüldüm de. Siz beni kalpsiz cemaat yanlısı sanıyorsunuz ama. oyoe değil. Bu konuyla beraber cemaatlere tekrar tepki çekilmesi konusunda da sinirlendim sanki cemaati bilerek vurguluyorlar gibi. Burada suçlu aramaya gerek yok. İnan bana suçlu arasaydik, tek suçsuz cemaat olurdu. En büyük suçlu da baba. Baskı yaptigi ve zorladığı için. Çocukta suçlu, çünkü kendi hayatına son verdiği için. Biraz anlayış ne demek istediğimi anlamaya çalışın.
- +1 yıl
@Semtrider Ben gerikafali bir insan değilim saldırmak onların işi. Ben medeni insanlar gibi elestirimi yaptım. Buna saldırı mi diyorsun?
Sen her insanı kendi polsikilojine göre yargiliyosun. Herkes senin gibi düşünmüyor. Düşünemez de. Çocuğu intihara sürükleyen şeyin sadece cemaat olduğunu savunmuyorum da. İntihar etmesinin birçok sebebi var. Psikolojik baskı
Gelecek kaygısı
Değersizlik
Yaşanan sıkıntılar
Kararlara saygısızlık
Cebir
Belirsizlik
Stres
Bunların bir ayraya gelmesi ve bu sıkıntıları yaşayan birinin bu sıkıntılarıni ailesine bile anlayamayız cekinmesi insanı çıkılmaz yola surukluyor. Düşünsene sorunun var ailene söyleyip derdini anlatmak gerekiyor ama ailen kendi düşüncelerini benimseyip seni suçlu buluyor. Düşünsene sen müslüman biri olarak 8 sene bir barınma alanında yaşayacaksın her gün 5 kere ayin yapacaksin ahıra Mazdanin ruhuna dua edeceksin. Halbuki inanmiyosun ama mecbursun. İstemediğini soyelesen belki ailenddn tepki göreceksin. Bu seni psikolojik çöküntüye sürükler. Çocuk 20 yaşında kendi işi mi var kendi parası mi var tek başına ne yapabilirim? Kolay mı saniyosun her şeyi? Çocuk videoda başka okula gitmeyi falan da düşünmüş ama ailesinden tepki yiyeceğini biliyor. İşte bu baskı sonucu bunalıma giriyor artı bölümün zorluğu artı inanmadihi bir dinin görevlerini istemeyerek yapması bunlar gerçekten kişiyi intihara sueukler. Sen müslüman olsugun için sana basit geliyor ama olay senin baktığın gibi değil. burada suçlu cemaat de demiyorum. * sen çocuğa suçlu diyemezsin. içinde yaşadığı psikolojiyi anlaman için seni 8 sene bir kabileye kapatıp zeusu kutsamak zorunda kalmam lazım ve bunu baskı sonucu yapıyor olman. Ve buna mecbur birskilman lazım. O zamn belki onun yaşadığı psikolojiyi anlardın. - +1 yıl
Çocuk Müslüman değilim diyor bu kadın ne anlatıyor ya sabır ya sabır sizce vicdan yok mu
- +1 yıl
@CherryQueenn
"Bir Islamci icin birseyin insanlik disi olmasi önemli degil, elverir ki Islam disi olmasin"
- Turan Dursun
Ne kadar cocugun kendisini öldürdügü, kac kücük cocugun bu yurtlarda tecavüz edildigi bunlar icin önemli degil, yeterki cemaat ve tarikata zarar gelmesin.
Iste bunlarin beyni bu sekilde yikanmis. - +1 yıl
@CherryQueenn Zaten böyle düşünen insanlar yüzüne bunlar yaşanıyor. Tıp okuyan bir insan neden tarikat cemaate karışıyor? İlahiyat okuyan biri için bile bu baskı yanlisken neden tıp okuyan bir insana zorunlu? Onu geçtim neden üniversite okuyan biri için namaz kilamk zorunda? Boyle şeyler provakasyona yol açar. Geçen ay cemaat yurdunda kalan bir universite öğrencisini yurdun aşçısı bu çocuk Mehdi diye kafasını satırla kesmiş. Daha geçen ay. Ben müslüman biriyim ama böyle şeyler beni dinden soğutuyor. İnsanlara dinine zarar veriyor bu insanlar.
- +1 yıl
Bende Müslümanım ama Müslümanlık bu değil ki saygı nerde beyni yok bunları yıkanmış olamaz
- +1 yıl
İntihar eden çocuğun yaşadığı hissettiği bugün hisleri gayet iyi anlıyorum ve ben de yaşadım bu hisleri. O yuzden asla diyemem çocuk suçlu diyem çünkü onun yerinde olsam benim de sonum öyle olurdu.
- +1 yıl
Bende asla çocuğu suçlamıyorun hatta dün gece okurken o kadar kötü oldum ki dedim içimden ben böyleysem ailesi pişmanlıktan ölur dedim de umrunda bile değil adamların değişik bir kafa değişik bir vicdan
- +1 yıl
Üniversiteler eğitim görmek kendini geliştirmek için var olan kuruluşlardır. Ben zaten namaz kılan biriysem bunu zaten yaparım. Bunu kimse bana mecbur edemez. Bunu yapmak müslüman birine zorla isayi kutsatmak ve zorla incile iman ettirmek kadar büyük günahtır. Buna rağmen çocuğun ailesi cemaati savunuyor. Geçen ay kafası kesilen çocuğun ailesi de cemaati savunup çocuğunu suçlu buldu.
- +1 yıl
Çocuk müslüman değil namaz kılmak ve cemaate katılmak zorunda bırakılıyor. Empati yeteneğiniz çok zayıf bir müslüman olarak sizi budist olmaya zorlayan bir topluluk dusunun ayni mantik. Tıp okumak desen zaten başlı başına bir meziyet.. Çok bunalmış olması gayet normal bende bilgisayar muhendisligi okurken benzer durumlari yasadim gecem gunduzum derslere gidiyodu kafayi siyiricaktim az daha. Bırakın insanlar diledigi gibi yaşasın kendi olsun ve yolunu bulsun demek yerine yolunuzdan gitmedigi icin kotuluyosunuz aptal zihniyetiniz yerin dibine girsin.
- +1 yıl
Ve 3 senedir müslüman olmadigibi söylüyor. Bu çocuk müslüman olmadigibi ailesine bile söyleyemiyor çünkü ailesi çocuğunu kâfir ilan eder belki de döver. Bu çocuk bunu ailesine bile söyleyemiyor. Düşünceye saygı yok. Bir insanın en zor zmaanlarinda yanında ailesi yoksa ve kaldığı yerdeki insanlar onun gibi düşünen insanlar değilse bu çocuk derdini kime anlatsın? Ben dinlerken bunalıma girdim. Resmen çocuğu intihara sürüklediler. Emeği geçen hepsinin Allah belalarını versin.
+1 yılEn başta suçlu Türkiye Cumhuriyeti Devletidir!
Hala akıllanmadılar! Bu İBN... neler değil miydi
15 Temmuzda milletin üstünden tanklarla geçenler? Peki onları o mevkiilere YAŞta atayan yavshacklara ne demeli? Sen hala nasıl bunların ülkede faaliyet göstermesine müsaade edebiliyorsun? O ana babanın da ben tee a... na koyayım evlatlarını böyle yerlere göndere biliyorlar? Sen direkt kurda kuzu emanet ediyorsun...
Açık konuşmak gerekirse Tıp fakültesi bitirip bir de üstüne doktora/uzmanlık yapıp devlet hastanesinde kendini çürüten kafanın ben amigdalasını s... yim. Belki o vakit geçmişi unutup artık geleceğe bakabilirler...12 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Rica ederim.
- Gündem konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılAdam evladını kaybetmiş şimdi ne diyeceksin bu adama en iyi o bilir durumu acıyı o çekiyor. İllaki haklı olan o dur. Burada cok acı dersler var toplumsal olarak çıkartılması gereken bu çocuk bu psikolojiye kaç yılda nasıl geldi ailenin ve sosyal çarenin bunda etkisi nedir hepsine bakmak lazım ailelerin çocukları için daha dikkatli olması gereken zamanlardayız. Ben hayatımda hiç bir cemaatle ilişki içinde olmadım onların yurdunda evinde kalmadım ama cemaat içinde olan harika dostlarım da oldu hiç sevvmediğim tiplerde oldu demekki sadecd cemaat meselesi değil konu insanın kişiliği ve yetişme külttürüde önemli babanın açıklamasından anladığım aile kendi payına düşen hatayı anlamış. Bu gibi olaylarda bir yerleri suclamak kolaydır burdan çıkarılacak dersi çıkartmak zordur. Başkasının acısıma konmamak lazım.
20 Yorumla
+1 yılBurada suçlu aranacaksa ailedir ki baskı ve boş gerici kafa ile nesil yetiştirme derdindeler, siz nerden bileceksiniz o çocuğun ailesine karşı gelmediğini ya da kendini o baskıdan kurtarmaya çalışmadığını? İntihar çözüm değildi elbet. Nasıl bir aile ki hala şikayetçi değiliz diyor. Cemaat sevdalısı olacağına hak hukuk arasın.
(Boş yorum yapacakları kaale almıyorum.)32 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Rica ederim.
Kimden şikayetci olcak allah aşkına tek suçlu ailesi zaten çocuğu zorla o yurda gönderen onlar yazık gerçekten çok yazık.
Ahiretinini düşünmüşmüş babası sana mı Kaldı sen sadece çocuğuna anlat gidip gitmemesine o karar versin aklı başında reşit bir insan doğruyu yanlışı günahı sevabı biliyor sonuçta32 Yorumla- +1 yıl
Gizli Üye(25-29)+1 yılŞimdi şöyle çok uzun bir konu. 1.'si ben de bir çok cemaati yakından bilen biri olarak söylüyorum aynı okullar gibi iyisi kötüsü vardır. Nasıl ki okullarda da bir çok kavga dayak olayları duyuyoruz. Yerine göre insanına göre değişir bu durum. 2. si babanın bir şeyler gizlediği çok belli bence. Çocuk sessizse sana anlatmak istemiyor ya da sen çocuğunu anlamıyorsun demektir. Kısacık bir videoyla hiç bir sey anlayamayiz. Ama bu çocuk intihar etmişsw tek sıkıntı dış hayatı olamaz. Mutlaka ailede sorunlar var demektir. Aile harici olaylar bir insanı intihara götürmez kanaatindeyim. En yaralayıcısı çünkü ailevi sorunlar oluyor. Çok üzüldüm gencecik. Umarım eğer bir suçlu ya da suçlulad varsa bulunur hakeden cezayı alırlar. Ama ailevi bir sorunu olduğunu düşünüyorum, çocuklarınızı gencleri anlamak zor değil anne babalar. Hakettiği sevgi saygı değer ve desteği göstermek zorundasınız. Sevgisiz ve merhametsiz yaptiğiniz her iyilik kötülüktür. Yazık.
40 Yorumla
+1 yılBöyle baskıyla böyle yurtlarda kalan çocukların geneli ya intihar ediyor ya da ciddi anlamda psikolojik sorunları oluyor
Çevremde örnekleri çok
Suçlu kurumlar da değil çocuklarını istemedikleri halde oraya gönderen üzerlerinde bu denli baskı kuran ebeveynler bence11 Yorumla- +1 yıl
Bu cemaatçiler ve tarikatçılar kadar tiksinç bi kesim daha yoktur. Lanet olsun hepsine. Ne şikayet edecek aynı pislikten kafası çünkü. Vah yazık, sadece gidene.
62 Yorumla- +1 yıl
Gizli Üye(18-24)+1 yılBen enesın kuzenıydım babamla babası asla anlasamazdı o nedenle aılelerımız pek gorusmezdı ama benım en sevdıgım kuzenımdı ve sımdı o yok😓 bu acı bıze cok zor aılesı de uuzulmus mahvolmus ama onlar yüzünden gıttı benım kuzenım😓 babamla yola çıktı tazıye ıcın ben gıdemedım okulum yüzünden cok cok kotuyum ama Enes lütfen benı duyuyorsan gerı gel lütfen lutfb enes gerı dön gitme lutfen bız hep yanındayız enes dön😭😭😭😭
23 Yorumla- +1 yıl
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Başınız sağ olsun - +1 yıl
Enes bizim üniversitenin öğrencisi. Allah affetsin. Rabbim mekanın cennet eylesin
Gizli Üye(25-29)+1 yılBabası haklı olsa zaten istemediği halde çocuklarını imam hatipe ya da bu cemaat yurtlarına göndermezdi. Haksızlığının sebebi şikayetçi olmaması değil, muhtemelen kendi içinde zaten haksız ve dinsiz gördüğü için kızgın olduğu tek kişi oğlu. Üzülür üzülmez odası kendi içsel muhakemesi ama oğlunun baskılar yüzünden değil dinsizlik yüzünden bu yolu seçtiğine inandığını biliyorum
21 Yorumla- +1 yıl
+1 yılbaskıyla hiçbir şey olmaz, kendi kararlarını kendi verebilecek yaşta ve bu akla sahip. suçlu babası bence. ama elden ne gelir. içinde olduğu psikolojiyi sözlerinden bilemeyiz. o yüzden buradan atıp tutması kolay.
31 Yorumla- +1 yıl
- Gündem konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılGeçen ki antalya da olan cemaat yurdu olayı gibi işin sonunda şikayetçi olunmuyor
11 Yorumla- +1 yıl
Tüm cemaat yurtları o yurtta kalanları dini görevlere zorlar. Ben cemaatte hata göremiyorum. Babası intihar meyilli birini kendi karakterine ters bir ortama göndermeseydi
41 Yorumla- +1 yıl
İstismar var mı, dayak var mı, tehdit var mı,
Namaz vakitlerinde göre düzenlenmiş disiplinli bir program var, bu program Süpriz değil ki, Oraya gelen bunu bilerek geliyor.
Küçük çocuk da değil,
İnançsız biri ise bu ailesi ile kendi arasında bir konu,
Neden cemaat yurdu vs diyerek konuyu başka yere çekiyorlar.
Bu konu din diyanet cemaat tarikat VS değil toplum, aile ve devletin meselesi30 Yorumla- Gündem konusunda 525 cevap paylaştı.
+1 yılCemaat yurtlarında Çocukları tecavüze uğrayan aileler bile şikayetçi veya davacı olamadı bu ülkede.
Adaleti olmayıp bakanlığı olan ülkede yaşıyoruz.31 Yorumla- +1 yıl
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılMünferit bir olayı bahane ederek, İslâm'a cemaate ve dindar insanlara hakaret ediyorlar. Risale-i Nur, gençliğin çalınmak istenen imanını ve ahlakını koruyan ve bu konuda milyonlarca gencin maddede bozulmasına engel olan bir eserdir. Bu elim olaydan nemalanmak isteyenler apaçık hainlik yapmaktadırlar.
13 Yorumla- +1 yıl
Çocuğun babası zaten yurttan şikayetçi değilim diyor. Ayrıca çocuk ateistmiş.
Cevap sahibi+1 yılDostum çocukluğumdan beri bu cemaatin içindeydim, Türkiye'de ve yurt dışında bir çok hizmetlere katıldım. Faydasını gördüm zararını görmedim. Şahsi bir olayı tüm cemaate ve İslam'a maletmeye çalışarak hata ediyorlar onu anlatmaya çalışıyorum. 👍
- +1 yıl
Cemaati bende biliyorum, hizmetlerini de biliyorum ve ayrıca güzel arkadaşlarım da var
+1 yılYani burada cemaatin suçu yok. Oralarda düzeni ve disiplini sağlayabilmek amaçlı belli başlı kurallar var. Çocugun da durumu ortada hem çocukta suç var hem ailede. Çocuk en azından belirtmeliydi inanmadığını. Belki ailesinden birçok tepkiye maruz kalacaktı ama en azından sonucu böyle olmazdı.
10 YorumlaGündem konusunda 878 cevap paylaştı. Birini suçlayacak hali yoktur da zaten cemaatlerden şikayetçi olup suclayabilecek kadar da gözü kararmamış demek ki zaten öyle bisey yapsa orada rahat yaşayamaz ki hem kimi kime şikayet edecek ya allasen
11 Yorumla- +1 yıl
Canını kayıp vermiş adam hala cemaat peşinde bu kadar gözünüzü boyamasın dini kurumlar oğlunun ölüm sebebi olmuş hepsi resmen nasıl kolay geliyor çocuğunu harcamak insanlara anlayamıyorum.
21 Yorumla- +1 yıl
+1 yılTarikat lideri kücük kiz cocugunu tecavüz ettiginde, kizin ailesi "Biz Hocadan memmnunuz, sikayetci degiliz" deyip Mahkemede kendi cocugunu tecavüz eden Tarikat lideri icin ifade vermisti.
Tüm Tarikatlar, Cemaatlar ve bunlarin yurtlari yasaklanmali.20 Yorumla
+1 yılO cemaatteki herkesi yaksan, intihar eden çocuğun bu ülkeye kazandıracağından çok daha azına etki ederdi.
12 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Sağ ol
- Gündem konusunda 688 cevap paylaştı.
+1 yılBu çocuk bizim üniversitenin tip öğrencisi Allah affetsin.
22 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Rica ederim
+1 yılÖyle diyorsa bir baba, zaten kafadan kırık demektir.
21 Yorumla- +1 yıl
Gündem konusunda 532 cevap paylaştı. Tarikatları sevmem ancak burada asıl sorun ailedir.
21 Yorumla- +1 yıl
+1 yılBu cemmatlere derhal son verilmelidir! Her gün böyle haberler mi alacağız?
21 Yorumla- +1 yıl
+1 yılDevletin cemaat yurtlarının faaliyet göstermesine izin vermesi de çok ironik.
21 Yorumla- +1 yıl
+1 yılYazık günah gencecik çocuk.. Allah rahmet eylesin ne diyelim
29 Yorumla- +1 yıl
Ateist çocuğa allahtan rahmet ve merhamet dilemek? Müslümanlar olarak aşırı yorucusunuz bazen.
- +1 yıl
Abicim duyar kasmasan mi? Sadece dilek diledim o kadar...
- +1 yıl
Duyar kasmıyorum, abin de değilim :D bazı kalıplarla düşünmeden konuştuğun için tartışmayacağım. İyi günler.
- +1 yıl
Ateist birisi ağız alışkanlığı olarak selamün aleyküm dese bile ve aleyküm denir sadece selam verilmez ona. Rahmet de edilmez. Ama yine de, yapacak bir şey yok. Ahiretini her türlü yaktığını görebiliyoruz. Umarım içinde bir gram da olsa Allah inancı vardır bu sebeple ebedi cehennemde kalmaz da rabbim mağfiret eder. Tek temennim bu.
- +1 yıl
Yorumun için teşekkürler 🌸
- +1 yıl
@Semtrider öyle olmasaydı bile biz zaten bu tür tabirlerden hoşlanmıyoruz. Kendiniz adına kullanın, biz inanmayınca anlamı yok.
- +1 yıl
@Sigaravarmı kendim adına kullandım zaten için ferah olsun
- +1 yıl
@Semtrider Yorumunuz için teşekkür ederim
+1 yılBu çocuğu intihar etti diye suçlayanlan muslümanlar, baskı gorerek istemediği halde 6 sene bir kabileyeye bağlı kalıp Ahura Mazdanin ruhuna dua etsinler. İnanmadigi bir dine ibadet edip Ain yapsınlar ondan sonra çocuğu kınayabilirler. Tabi intihar etmezse.
00 Yorumla- Gündem konusunda 913 cevap paylaştı.
+1 yılCemaatçiler işte öyle bir tür ki, kendi oğulları öldüğünde bile ''Biz bir zarar görmedik'' diyecek kadar bu sapık tarikatlere kendilerini teslim edecek kafadalar.
Tamamının yasaklanması lazım.
Bu mik kırıkları ''Bizim dinimizi yasakladılar, bize şöyle zulmettiler böyle ezdiler'' diye ağlayıp duruyorlar ya? Hah işte şu çocuğu öldüren zihniyet her yerde nüvelenebilsin diye hepsi.00 Yorumla - Gündem konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılAile çocuğun durumunu biliyormuş demek. Bir aile için en acı olay. Sabır diliyorum.
12 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Rica ederim.
+1 yılCemaat yurdundan cok kendisi suclu... o intiharin azmettiricisi o katı anlayissiz olan kendisi... utanmadan uzulmeden aciklama yapmasi bile nasil bir kati kalbi oldugunu gosterir
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılTürkiye'nin en iyi üniversitesinde bölümlerinde okusun bu cemaatten çıkma insanlar geri kafalı oluyor. Eğitim alırken çok karşılaştım hepsi aynı kafada pasta yiyecem diye cemaate giren öğrenci var bu kadar boş beyin düşünün.
30 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılÇocukta zaten keyfi için öldürdü kendisini bi insan da hiç mi pişmanlık olmaz ya
31 Yorumla- +1 yıl
+1 yılCemaat kendilerince gerekeni yapmış cemaat kurallarını uygulamış suç baba da zaten başka suçlu aramaya gerek yok cemaat zorla hapsetmedi ya çocuğu babasının zorlamasının sonucu bu.
10 Yorumla
+1 yılHaklı. Kendi suçunu kuruma mal edemez. Oraların belli bi düzeni var. Kimseyi zorla turmuyorlar. Zaten yurt müdürüyle de konuşmuş istemediğini biliyorlar. Sorun babada. İstemediğini söylediği halde zorla göndermiş. Kendini şikayet etsin
11 Yorumla- +1 yıl
Gizli Üye(30-35)+1 yılBöyle haberler görünce Rabbime şükrediyorum anne babamın bu kafada insanlar olmadıkları için
21 Yorumla- +1 yıl
+1 yılDayatmaların hepsi sorun getirir din siyaset evlilik hiç farketmez birine bişeyi dayatırsanız sorunlarla karşılaşırsınıZ
31 Yorumla- +1 yıl
+1 yılaileye 3-5 kuruş atmışlardır, yazıklar olsun böyle aileye böyle gençleri saçma bir şekilde eğiten cemaatlere o izni veren devlete de yazıklar olsun
10 Yorumla
+1 yılÇocuğun yazdığı mektubu okudum ve böyle bir babadan da aileden de bu beklenirdi...
20 YorumlaGündem konusunda 2b cevap paylaştı. Eşek kadar değeri olmayan bir sarıklı şeytana kül olanlara cemaat deniyor... Feto denen deyyus köpek Ermeni artığı bir aşağılık Amerikan ve Vatikan usagi misal.
10 Yorumlaadam zaten çocuğu zorla göndermiş intihar ettiğini öğrenince epey öfkelenmiştir
11 Yorumla- +1 yıl
Tabi ki haksız. Bu aileler normal olmuyor zaten. Çocuk adına çok üzüldüm. Doğduğun ev kaderindir.
11 Yorumla- +1 yıl
Çocuğun tek suçu yanlış ailede doğması. Çok üzüldüm. Öyle aile olmaz olsun.
50 Yorumla
+1 yılKendinden mi şikayetçi olacak..
32 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Rica ederim..
+1 yılBaba oğul fikir çatışması...
31 Yorumla- +1 yıl
Gizli Üye(25-29)+1 yılBu nasil baba ya nasıl aile çocuğu gitmiş siz insan misiniz
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBir ergen intihar etmiş sağı solu suçlamanın bir lüzumu yok
20 Yorumla
+1 yılBu işin bir provokasyon olabilme ihtimalini düşünmeye başladım
00 YorumlaSuçlu olan kendisi zaten. Babası tutuklanmalı, çocuğu istemediği halde zorlayan o.
00 YorumlaGündem konusunda 3,8b cevap paylaştı. Kimi, kime şikayet etsin. Günümüzde sunni cemaatler, hükümetle organik sıkı bir bağ içindeler.
00 YorumlaZerre haklı olduğu bir konu yok
Aldı parayı çocuğunun ölümüne bile sessiz kalıyor.00 YorumlaDincilerin toplum üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu düşünen var mı gerçekten?
00 YorumlaGündem konusunda 1,7b cevap paylaştı. Bunların oturduğu yere hep badem sürülmüş ondan..
11 Yorumla- +1 yıl
Baba suçlu git kendinden şikayetçi ol hapse gir
11 Yorumla- +1 yıl
+1 yılO babanın a***na koyim
50 Yorumla
+1 yılEvladinin canini hice sayan zihniyet bu ulkeden def olmaz, olmadigi surece bu ulke gelismeyecek
00 YorumlaTipik anadolu insanı çocuğuna kuruş değer vermez. Toplumun ne dediğini önemser ve kendini üstün gösterme çabası içinde dır bu anadolu insanlarından anne baba değil insan bile olamazlar
00 YorumlaGündem konusunda 515 cevap paylaştı. Olaydan bi haberim
33 Yorumla- +1 yıl
Cemaat yurdunda öğrencinin biri intihar etti çok bunalıyorum diye
- +1 yıl
Amin
+1 yılParamj aldı artık ne yaptıysa günahı boynuna
11 Yorumla- +1 yıl
- Devamını Gör (10)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?