Merhaba! Yeni yıl ile birlikte Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi hayata geçti. Ambalajlar markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak. Her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçmeyi hedefleyen uygulama bugün itibarıyla başladı. Uygulamaya daha önceden geçilmeliydi ama zararın neresinden dönersek kardır. İçecek plastik ambalajları için (boyutlarına göre), 1,43₺ ile 5,80₺ arasında geri ödeme alacak. İçecek metal ambalajlar için (boyutlarına göre), 1,48₺ ile 5,80₺ arasında geri ödeme alacak. İçecek cam ambalajlar için (boyutlarına göre), 1,48₺ ile 14,80₺ arasında geri ödeme alacak.
Ambalajlara depozito sistemi geldi. Almanya'daki gurbetçiler gibi ek gelir elde etmek için şişe toplar mısın?
Eskiden vergi iadesi için almak için fiş toplanırdı. Ben hiç toplamadım. Fakat o dönem çalıştığım fabrikada fazla fişleri benim üzerimden yatırmış ve parasını da almış olan arkadaşım vardı. Lakin o zaman fiş toplamayan ben bundan sonrada cam teneke plastik atığı toplayıp satmakla uğraşacağımı sanmıyorum. Toplamak isteyen buyursun.
İlk defa duydum bizde boyle bisey olacağını Gerci posetlerin parayla satılmaya baslandigi zaman dört poşet verip bi ekmek alabilecek miyiz diye de sormuştum ki o zamanlar bi ekmek 1 lira 1 poşet 25 kurustu Ben böyle şeylere karşı değilim cocukken depozitolu şişeler az toplamadik yani
Allah muhtaç etmesin kimseyi.. Yaşanabilir bir dünya, Gelecek nesiller için, Doğanın yükünü hafifletmek ve ekonomiye kazandırmak için gerekirse gönüllü olarakta topları. Sizede tavsiye ederim. (Abla gibi konuştum)
Suanda zaten bir cok insan ozellikle kola tenekesi topluyor kilosu 16 tl ediyor diye bu is geri dönüşüm ve enerji tasarrufu konusunda cok ise yarayacak insallah
Çok faydalı bir iş, ben binanın temizlik görevlisine veriyorum. Faydası olsun onada diye, daha iyi olacak onun için. Ayrıca ülkeyede faydalı. Geç bile kalındı.
Geri dönüşüm ile büyüyen şirketler var, bence biraz araştırın. Burada ki amaç zor günler geçiren ve hayatını buradan idame edenlerin önünü kesmek diye düşünüyorum…
Bence doğa açısından iyi oldu ama Allah kimseyi o duruma düşürmesin.. Cok acı ama gerçek maalesef ki Almanya da
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
bir tek almanyada gurbetciler toplamiyor her milletten insan topluyor almanyada siseleri kanka siz once bastan asagiya sisteminizi degistirin sonra buna gecin aclik cekiyorsunuz