Metal ambalaj (İçecek ambalajları) için 4.3 kuruş, Cam ambalaj için 1.48-14.8 kuruş, Kompozit ambalaj (Kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajı) ve Plastik ambalaj (İçecek ambalajları) için 1.48-5.8 kuruş olarak belirlendi.
Depozitolu ürünler karşılığında ödenecek para tatmin edici mi?
Merhaba.. Böyle uygulamalarda amaç bitirilecek paradan çok, alışkanlık kazan (dır) mak olmalı. Örnegin; Marketten aldığınız depozitolu bir bira için 1,5 TL ödenen depozito aslında o şişenin ne maliyeti ne de ortalama hakkıdır.
Yani, market sizden 0.25 kuruş alsa onu iade oranınız sıfıra yakından 10-15 adet bira alımlarında ( arkadaş ortamında içeceğinizi varsayarsak ), -Ya ben bunları iade etsem, üstüne biraz öder iki bira alırım. Diye düşünebilirsiniz. Dolayısıyla marketten iade alan firma da bunları yeniden yıkar ve yeni dolum yapar.
O da bir çok maliyetten elde ettiği kar ile denge kurar.
Gelelim sizin verdiğiniz rakamlara.. Ben bu uygulamaya, başladım başlayalı abartmadan ayrıştırma yapmaya çalışıyorken fark ettim ki evimden cidden iyi atık çıkıyormuş.
Dolayısıyla bunları karışık bir şekilde attığımda bazı çöpler arasında kaynayıp da doğaya karıştığında 1 adeti bile gözden kaçsa ve doğa'ya karışsa -ki bu olası durum nüfusa oranlandığında sonuç daha da vahim sonuçlar doğurur.
Özetle, alışkanlık kazan (dır) mak öncelik olmalı.. Biriken para ise sadece bir bahane olur hep.
Ve son olarak.. Yaptıysanız ya da cevrenizde varsa, çocukken kumbara da biriktirilen parayı düşünün ve büyüyünce o 1 aylık sürede biriktirilen parayı ( güncel oranla ) 1 gecede verdiğiniz eğlence hesapları ile karşılaştırın.
Sonuç, belki de gece parasına yetmemiştir bile :)
Siz yine de unutmayın maddi de manevi de her zaman " Damlaya damlaya göl olur " Sevgiler
Ya tamam da halk ekmeği zor alıyor kaç insan kaldı içecek vs alabilen? Kola olmuş kaç tl en basitinden... su şişeleri desen herkes defalarca kullanıyor... tabiri caizse fakir kesime hitap etmez, yolda falan toplanırsa belki ki bakın hergün yürüyüşe çıkıyorum yerde her şeyin çöpü var metal kutu yok. Zaten bizim evde kola vs içilmez su şçşn arıtma cihazı var yani fiyatlar beni öyle of of etkilemedi
Bir sıfırdan büyük. Kuruş hesabı yapan açlığın pençesine düşmemek için çöplerden ekmeğini çıkaran Kimsenin malına canına kastetmeyen Fakir fakat dürüst insanların sayısı azımsanmayacak kadar çok.
Bu depozito ödemesi için otomatlar olmalı. Elden ele teslimat kesinlikle marketlerde karışıklık ve sıkışıklıktan başka bir işe yaramaz. Bunun yerine her marketin önünde depozito atık makinesi olsun.
Ben geri dönüştürülecek her ürünü para karşılı olmasa bile atmaya çalışıyorum. Elimde 3 tane bitmiş pil vardı zaten pil geri dönüşüm kutusu olan bir yer bulamadım. Önemli olan para verilmesi değil önemli olan bu kutuların her yere temin edilmesi.
Çöp ve atık toplama araç gereçleri çoğaltılmalı. Şimdi maddi kısmını tartışmak biraz sıkıntı gibi. En azından ekmek götürebilmeli de bunun da sıkışıklık durumu olabilir belki. cevre kirliliği başta önlenmeli.
Turkiyedeki insanlar egolu! Kimse biri görürken bunları toplamak biriktirmek istemez! Hemde bu depozito uygulaması gelince ürünler daha da zamlanacak bu insanları dahada zorlayacak 🙄
Yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar, ben yaptım oldu cumhuriyeti oldu ülke. Depozito geri ödemesi yapan yerler iade aldıkları ürünleri nasıl depolayacak?
Poşet satışından elde edilen gelir buraya çevrilip daha fazla ödeme ile çevre kirliliği çok daha verimli şekilde önlenir aslında. Bu rakamlar çok düşük.
Kesinlikle halkın faydalanacağı bir durum değildir. Önceden insanlardan bunun sanki ürün ucuzmuş gibi birde depozitosu alınır. Alınanı geri alma işi olur bu.
Devlet sonunda kağıt toplayanlarında işine taş koydu dsgşdfkj
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
İi olmuş memlekette boş adam çok, hiç değilse sokaktan o plastikleri bari toplamış olurlar, hatta kavga bile çıkar bence. Ne kadar toplarlarsa o kadar para