Tanrı inancı zayıf olan biriyim. Çünkü eski tarihi okuduğumuz zamanda Mezopotamya'yda 200 ün üstünde tanrı var olduğunu, Mısırda da mesela bir firavunun gelip sadece güneş tanrısına tapın demiş olduğunu ve diger tanrıların gerçek olmadığını söylemiş olduğunu görebiliriz. Mesela, inançları farklı olan Roma İmparatorluğu İsa'yı çarmıha germiş, bu tür örnekler çoğaltılabilir. Bu insanlar tarafından yaralılan tanrıların ortak noktası hepsinin gerçek olduğuna inanılmasıydı kuşkusuz. Ama onlar unutulmuş, yeni dinler, kutsallar çıkmış... Hepsinin de ölüme karşı çok farklı cevapları var... Peki siz ölüm hakkında ne düşünüyorsunuz? Ben mezarlığa sadece uzaktan baktığımda bile içime bir belirsizlik düşüyor. Çünkü ölmek gerçekten çok basit bir şey. Günde on binlerce insan ölüyor. Pat, araba kazası, pat kalp krizi, pat bir hastalık vs... Bunlar başımıza geldiğinde ve öldüğümüzde dünyevi hislerimiz yok oluyor, çekici bir fiziğe mi sahipsin, bakımlı mısın, güzel misin, hiç önemi yok... Toprağın altında değersiz bir kemik parçası olup kurtçuklara yem oluyorsun. Fakat, bu ölümün somut kısmı. Ama bilincimize ne oluyor? Çürüyen bedenimiz ile o da mı yok oluyor? Yoksa başka bir evrene mi çekiliyor? Siz neler düşünüyorsunuz? Benim kafam karışık...
Bu tamamen sizin inancınızla alakalı. Dünya üzerinde bulunan bütün insanlara da sorsanız verdikleri cevaplar sizi tatmin etmeyecek, yine kendi arayışlarınızda bulacaksınız kendinizi. Ama bu bi sorundan ziyade, manidar ve olması gereken bir anlam arayışı. Ne mutlu size..
Kafan karışık çünkü bu konularda belirli seviyede bilgi birikimine sahip değilsin. Bu çok normal ve aşılabilir bir durum. Dini inancın ne olursa olsun öncelik ile doğru bilgiye ulaşmaya çalış, hiç bir zaman için onaylanmamış, kulaktan dolma bilgilere inanma. Bu konuda bilgili olduğunu düşündüğün insanlar ile iletişim kur soru sor fakat görüş bildirip kendini hedef haline getirme çünkü bu ülkede ki insanlar hedeflere saldırmayı çok sever. Başlaman gereken ilk yer Ölüm ve sonrası değil Tanrıyı tanımak ve anlamaya yönelik olmalı bunun içinde onun karakteristik özelliklerini anlatan her türlü bilgiyi işlemenden geçer.
Buna binlerce alternatif geliştirilmiş.. Öteki dünyaya gitmek.. cennet cehennem Araf.. ya da enerjiye dönmek... ya da başka vucutla gel inek en bilinenler.. Kısaca insanlık senin sorunu merak etmiş so ra türlü yollarla kendince cevaplar koymuş kendi yetmedigi yerde ilahi cevaplar bulmuş ya da verilmiş neyse.. Bana sorarsan bilmiyorum.. Mezarlıklarda bakınca belirzlik degil huzur görüyorum ben.. Sonuçları ölünce görücez.. Ama her nihayetinde bu karmaşa ve keşmekeşin biteceğini umuyorum :)
Bence başka bir boyuta taşınıyor cidden bunu ben de çok düşünüyorum insanlar neden hiç ölümden sonrasını düşünmez sadece ölüyü gömüp hayata devam eder ki.
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
6
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İslam dinini bilmediğiniz için endişelisiniz. Günahkar biriyseniz cehennem çukurunda kiyamete kadar ruhunuz bekleyecek. Ama iyi bir insansaniz yani sevap isleyen sevapları çok olan, cennet bahçesinde bekleyeceksiniz kıyamete kadar ruhunuz. Hesap günü geldiğinde de ya cahenneme ya cennete giriceksiniz.
@Mervelkj ben ilahiyat okuyorum 3. Sınıfım. Müslüman degil fakat çokk iyi biri var diyelim. Ne kadar iyi olursa olsun sonuçta allah için yapmıyor bir şey. Neden Allahın cennetine gitsin mi Allah için bir sey yapmıyorsa?
Işte bunu sen bilemezsin ki tüm bunlar benim kafamı karıştırıyor. Müslümanlardan daha iyi olan ama müslüman olmayan insanlar var. Bizim de ailemiz müslüman olmasaydı başka bir dinde olacaktık ozaman onlar şanssız doğmuş bize göre. Çok saçma geliyor yani
Yaratıcıya inanmak, bildirdiği emir ve yasaklarına uymakla icraata dökülür. Dil ile bir yaratıca inanmak, inanmaktan ziyade kendini kandırmaktır. İnandığın Yaratıcının emir ve yasaklarına, onun bildirmiş olduğu gönderilere tam tersi vaziyette eylemler sergilemek, inançsızlığın pik yapmış halidir. O halde hiç inanmayanla, inandığını iddia ettiği halde yaratıcının bildirilerine aksi yönde eylemler gerçekleştiren bir bireyin hiç bir farkı yoktur. Bilakis inançsız olan daha değerli bile olabilir ki en azından kendini kandırmak gibi bir ahmaklığa düşmüyor.
@saat4 ben yaratıcının olduğuna inanıyorum ama sadece bu kadar bana göre iyi insan olmak dunyaya yararli seyler yapmak icin geldik tüm amacımız bu. Dine inananların çoğunun sapık düşünceli olması beni dinle ilgili kuşkuya düşürüyor ayrıca.
@Mervelkj evet müslüman olarak doğmasaydık mesela almanya da bir yahudi olarak doğsaydik diyorsun. Hz. İbrahim Allah ı nasıl bulmuş? Aklını kullanara. Binlerce yıl önce ay ve güneşten allahı anlayan insan bu devirde de anlaması lazım değil mi?
@Mervelkj din doğrudur. Yanlış yapan insandır. İnsnalara göre de dinden soğumayın. Hz. Muhammedin hayatinj hz. Hamzanin hayatinu örnek alın mesela. Hep kötü örneklere bakmayın
Ama çik zor bu dediğin. Ozaman herkes eşit olarak gelmiyor dünyaya ben bunu diyorum. Biz zaten aileden öğrenip büyüyoruz tamam din değiştiren de var ama bir yabancıya gore daha şanslıyız ozaman. Belki onun ailesine inanıp başka bir dine inanarak yaşamını surdurecek belki doğru yolu bilamicak bu sebeple ateşler icinde yanacak o halde. Bence bir eksiklikler var bilmediğimiz
@Mervelkj evet hakılısınız ama Türkiye de herkes müslüman değil ki. Ve kimse müslüman olarak yetiştirmiyor artık. Üstelik bir çatışma var burada inanan ve inanmayanlar çok. Dini kötüye kullananlar çok. Ayrıca almamya da ki yabanci biri müslüman olursa 40 yaşında mesela tüm günahlari siliniyor ve günahsız oluyor. Düsünsene 40 yasındasın ve gunahsızsin. Kim şanslı kim değil sence? : )
@Mervelkj bence hiç karmaşık değil : ) sen araştırmaya ve iyi bir insan olmaya devam et. İmbir sorun varsa istediğin zaman sorabilirsin. İyi geceler dilerim
doğmadan önce nasılsak öyle bir şey olabilir diye düşünüyorum
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bunu ben de merak ettim. Öleceğiz, hesap günü iman etmeyenler hariç günahın varsa çekip cennete gideceksin. Peki sonrası? Zaman kavramının yok olması akla sığmıyor.
Akla sığmayan keşke sadece zaman kavramının yokluğu olsa.. Etrafınızda gördüğünüz canlı cansız hangi varlık akla sığıyor acaba.. Hepsinin belirli bir bilimsel açıklamasının olması asla bir cevap değil.. Asıl mucize bütün bunların nasıl, ne kadar büyük ve şaşılası bir üst bilinçle meydana getirildiği..
Ey! vesveseli arkadaş, kafanıza takılan soru nedir, benden sual edin size muknî bir cevap vereyim.
0
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Sanırım buna îtibâr etmedin, ve yanlış kişilerden sual ediyor tam cevabını alamıyorsun, buda kalbindeki kuruntuyu artırıyor,
Demişsin ki, mâdem Hâlık-ı zülcemal olan Allah, sonsuz merhamet sahibi, neden vâcibü'l vücûdu'a, ve vahdaniyete, yani varlığı olmak zorunda olan Allahın varlığına ve birliğine inanmayan fakat, ebedi hayatı neden cehennem olsun.
Bu soruya cevaben deriz ki, evvela her müslümaım deyenin müslüman olarak ölmesinin kesin bir garantisi yoktur, kalben küfretmiş veya çok günahlar işlemiş, fâsık ya da münâfık kişilerin, ölüm anında şeytan tarafından imanları çalınır ve kâfir olarak ölürler, Bazı ehl-i dalâlet yani kafirler vardır ki son nefeste iman eder Saâdet-i ebedi olan cennete nâil olur.
Meselâ kafirler varlığı, birliği, nünüvvet-i nebeviyeyi yani peygamberleri, kitapları vs inkâr eder, bazıları topyekün inkâr eder zerreata yani atomlara ilahlık vasfı verir. İşte şu kâfirler nihâyetsiz cinayet işliyorlar, kâinattaki bütün mevcudat ın hakkına tecâvüz ediyorlar. Nihâyetsiz cinayette nihayetsiz azabı gerektirir.
Meselâ nasıl ki, biri çıksa senin hakkına tecavüz etse, sen onun ömür boyu ceza çekmesini istersin. Tecavüze uğrayan binler kıza bunu sen kıyas et.
Demek ki bunca büyük hesaplar ve büyük cezalar bir mahkeme-i kübraya bırakılıyor Şu mesele o kadar uzun ki yazı ile cevap vermek pek mümkün görünmüyor...