Gün geçmiyor ki bir saçmalık daha duymayalım, görmeyelim. Diyanet İşleri Başkanı Ali ERBAŞ: “Günaydın demek cahiliye dönemi adeti." Siz güne ne diyerek başlıyorsunuz?

Günaydın kelimesi gün ve aydınlık kelimelerinden geliyor.
Aydınlığın buradaki anlamı, ferah, güzel. Bereketli gibi anlamalar içeriyor. İçeriği güzel niyetli temenniler olan bu kelime bir çeşit dua sınıfına girmektedir.
Ali Erbaş sunniligin kör bakışıyla yaptığı bu yorumda saçmalamış.
bugünde başkası yerine utanıp cahil olduk
günaydın herkese
yahu hadi cahiliye dönemi adeti kimseye küfür etmiyoruz hakaret etmiyoruz. sosyal dayanışmadır bu nezakettir. bundan da mı haberiniz yok

2019 da söylenmiş bu söz
Nerde 20 yıl önceki Akp, nerde şimdiki?
Milyon tane fark var. Ben zerre sevmem ama ilk zamanlar sempatik baktığımı itiraf edeyim. Sağ bir parti ama modern bir görüşleri vardı, inanılmaz kaliteli bakanlar ve insanlar vardı kabinede. Endişelerim olmakla beraber güven de veriyordu.
Şimdi bu tipler, bu konuşmalar nedir Allah aşkına? O bakanların kalitesi düştü düştü artık saçma sapan tiplere kaldık. Bazıları devleti dolandırıp gitti, biri ekonomiyi batırdı gitti, biri Türkiyede futbolu bile bitirdi. Aile bakanlığını, eğitim bakanlığını hiç saymıyorum. Sağlık bakanı iyi niyetli bir adam ama o da bence ortama uymak zorunda kalıyor.. Yani bu tiplerden miğdem döndü artık.
"Hayırlı sabahlar, sabahınız hayır olsun."
bunun gibi anlamlı cümleler daha iyi olabilir.
En azından güzel alternatifler fakat ben de "Günaydın" derim hep.
Cahillikten ziyade özümüzü unutmamak adına güzel bir adım olur diye düşünüyorum.
Yandaş veya taraf tutmak değil amacım!
Ben Ali Erbaş'ın gizli deist ya da ateist olduğuna inanmaya başladım. Devam böyle bro. :D :D :D :D :D :D :D Toplumda %1 olan ateist, deist sayısını %12'ye çıkarttınız :D :D :D :D :D

Fikrim gayet açık
Defolsun gitsin ya yazıp yazıp siliyorum kelimeler kifayetsiz sen boş insansın ya daha neler okuyacak bu gözler allahım sana geliyorum. Diyanet kapatılmalı başkada diyecek sözüm yok.
Hm, Ebu Cehil mi diyormuş günaydın bak sen. Selamun aleyküm, selam üzerinize olsun demek muhtemelen putperets Araplar da bu kalıbı kullanıyordu. Gerçekten böyle boş bir zihniyet. Ben güne, bu ne be dünün aynısı diyerek başlıyorum sayelerinde.
Adam kitaba göre konuşuyor ve bunun için maaş alıyor haklıyken sanki ulusa sesleniş yapıyormuş gibi provoke edip halkı kışkırtman doğru değil
Ad
Diyanet'in sitesinde yer alan 'Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?' sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu şu cevabı verdi:
"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir. TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.
Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir.
Günaydın zorunami gitti
@BenjFrank bunu canli yayinda söyledi
Bi yürü git diyesim var. Kim kime ne derse desin. Cahillik neresinde? Milyonluk arabalara binmek hangi dönemin adeti?
Neden öyle demiş? Bu her dilde öyle değil mi? Kimse sabah sabah "Selamun aleyküm" demez ki🤔 Günaydın da günün aydın olsun demek, iyi bir şey dilemek. Ne var ki bunda?
Alla alla daha neler yarabbim ya Resulullah 😑😑😑 başka derdimiz mi yok günaydına taktınız ne var bunda küfür etmiyoruz hakaret etmiyoruz calmiyoruz cirpmiyoruz 😑😑
Aslında şöyle bir düşününce mantıklı geldi gün aymış zaten adama gün aydın diyorsun bi manası yok. Günün aydın olsunun kısaltması olmuş sanırım gün aydın aksi halde saçma geliyor.
artık eminim
her gün ne saçmalık söylesem de insanları dinden kendimden soğutsam diye düşünüyorlar
Yatağımdan kalkarken Bismillah diyorum bi mahsuru yoksa.. Sonra da arkadasima Günaydın mesajı atıyorum..😇😁
Yahu sizin gibi dinsizlerin ne derdi var Diyanetle Müslüman değilsen sanane? Bırakın ya bu karalama işlerini
Dünya teknolojide çığır açıyor. Bide bizim tartıştığımız konuya bakın. Aklımızla alay ediyorlar 😅😅😅
Ve akillara tek bir söz gelir doğduğun yer kaderindir. 🙂
Maalesef mi diyelim cok sukur mu..😊
Diyaneti dinlemeyeli cok oldu , o kurum hala var mi🤪🤪🤪
bu adamı birinin susturması lazım artık komikleşiyor gitgide..
Türk düşmanı bunlar. Selamun aleyküm demek sana sağlık olsun demek. Hemde sümer dilinde. Bize ne Araplardan?
Genelde islamda günaydın kelimesi yok Hayırlı sabahlar, sabah-ı seher vs. kelimeler vardır. Ama günaydın demek de bir kusur yoktur bence.
MK kimse yalancılık tan hırsızlıktan rant dan ikiyüzlülük ten hırsızlıktan bahsetmiyor varsa yoksa boş şeyler
O ya kendi cehaletine baksın. İnsanlar islamdan ve inançlı insanlardan bunlar gibiler yüzünden nefret ediyor. Sorumlusu böyle insanlar.
Dedi babanın üvey kızına kerkinmesini normal bulan potansiyel kişi...
Ülkede kimsenin gülmediği komedyenliği bu yapıyor herhalde😂
Hele yedikleri haramdan bahsetsinler hicbirsey olmamış gibi de davranıyorlar ya
Diyanetin bu saçmalıklarından cidden bıktım artık nerde işsizlik var kendileri başı çekiyor.
Ya bir sus be adam. B*ka üsüsen sineksin hala konusuyorsun
Gerçekten öyle mi demiş yoksa mizah olsun diye mi bu paylaşım. Biri beni tenvir edebilir mi?
Bu tür söylenen her söz sadece kendilerine zarar veriyor.
Bunu göremeyecek kadar körler.
Hiç bir şey demiyorum. Yalnız başıma uyanıp mısırımı yiyorum.
Cahiliye döneminin meyveleri sizsiniz sayın Ali Erbaş. Memleketin üstüne veba gibi çöktünüz.
Sokak köpeğine sayın diye hitabe ederim bunlara etmem. Övmüşsün sanki
Cahiliye dönemi bile bunlardan daha medeniymiş demek ki.
Sanırım ortaokuldaykendi, 8. sınıftayım bundan nereden baksan 15 yıl önce. Hoca sınıfa salamınaleyküm diye girmek gerektiğini, ''tünaydın'' demenin Avrupa işi olduğunu, Tün kelimesinin bir anlamının olmadığını iddia ediyordu.
O zaman çocuktum tabii, devletten maaş alan bu cahil köpeğin saçmaladığını o zaman farketmemiştim. Sonradan öğrendim ki Tün Türkçe'de gece demek. Hatta daha da spesifik olarak alacakaranlık gecesi demek. Yani ''Geceaydınlandı'' anlamında söyleniyor.
Peki bu simsük herif güya eğitimciyken bir kez olsun Tün ne demektir bakmış mıdır? Ne bakacak derdi işin doğrusu değil, derdi temsil ettiği kültür kodunu çoluk çocuğa, insanlara dayatmak.
hah işte bu kafa şimdi ipini kopardı, istiyorlar ki Chp falan tepki versin, bunlar da adamlara dinsiz desinler.
cahiliye döneminde yaşadığını düşündüğüm kişinin saçmalamasıdır. nerede iyi bir şey var, bunlar ona düşman. ya hu günaydın demek insanlara esenlik dilemek demektir. sabah olunca günaydın, akşam olunca iyi akşamlar denir. hepsi aynı manaya gelir. nedense bu siyasal islamcılar insanından ağacına, selamından kıyafetine kadar her şeye düşman. cahiliye döneminde kız çocukları diri diri gömülürmüş. bu kişilerin nezdinde kadına verilen değer bu düzlemden hiç çıkmamış. medeniyet hasebiyle kız çocuklarını diri diri gömemeselerde, erkek olmayınca için için ağlayan zihniyet bu.
İslam'da Allah ile kul arasında aracı yoktur. Bir Müslüman Allah'a ibadet etmek için aracıya ihtiyaç duymayacağı gibi Allah'a dua ederken de aracıya ihtiyaç duymaz. Bu, İslam'ı Hristiyanlık ve Musevilik'ten ayıran en önemli farklardan birisidir.
1. Bu arkadaşın dinen bir vazifesi yok iken yetim hakkı yemiş olur mu olmaz mı
2. Bu arkadaşın maaşı vergilerle ödeniyor. Malum genelevlerde vergi ödüyor. Bu arkadaşa ödenen maaşta bu verginin payı var mıdır, var ise yapılan işi onaylıyır mu
3. Bu arjadaş mersedes araçla gezmektedir, bu lsraf değil midir, dinen israf günah mıdur değil midir.
Ben cahili aydınlatırsanız çok mutlu olurum, ama aydınkatmasanız da mutku olurum.
Eskiden sağcıydım ama artık bunlara katlanamıyorum, artık yeter diyorum arkadaş, bu seçimlerde inşallah kurtuluruz
Adama ilk defa katılıyorum. Küçüklüğümden beri oldum olası "günaydın" lafını aşırı mantıksız buldum. Onun yerine "Sabah şerifleriniz hayırlı olsun" demek çok daha anlamlı. Günaydın... Gün aydınmış. Günün aydınlık olduğunu biliyoruz zaten kör değiliz. 😄
Güzel yorum
@Hüseyin5834 teşekkür ederim
Bu adam neden konuşuyor acaba. Tipinde meymenet yok ki adamın. Ülkemiz gerçekten kara mizah içeriyor. Hain olan başta Müslüman olmayan diyanet başkanı, kendisini akıllı zanneden %50 falan. Bizim ülke şahlanıyor falan derken daha gerçekçiydi halbuki şimdi ne diye bu adamı çıkardılar ki? Koca bir nesil AKP dönemi yüzünden yıllarını kaybediyor he yazık bize.
Katılıyorum bir pagan geleneği olabilir. Güneşe tapan tarikatlardan da gelmiş olabilir. Zaten günümüzde bile hala her dinde pagan inanışları hurafe olarak uygulanıyor. Dindenyeri olmasa da hurafe olarak kullanılıyor. Bunu anlamayavak kadar düşünce özürlü art niyetli insanlar da var malesef. Muhtemel islam ve devlet düşmanı olarak görüyorum onları.
Sevgili sol çomarlar
Sağ çınarlardan bıktık şimdide siz başladınız
Adam 2019 bir kitapta
Bir olayı anlatmış
Sol comarda sadece bir kaç cümleyi kesip almış
Niyeti nedir bilemem ama o yazdığı yazıyı okuyunca bir saçmalık görmedim
Gelecekte turkiyeyi sol comar ve feminazi tehlikesi bekliyor 😫😫😫😫😫
dini temsil etmeden önce şu altındaki mercedeslerden kurtulsun bu kardeşim kan emiciler. bunlarıın tutarsızlıkları yüzünden ateist sayısı giderek artıyor gerçi bunları bilerek oralara getiriyorlar insanlara din bu işte algısını yerleştirmek için ve başardılar da
Ben bu kişinin müslüman olduğunadahi inanmıyorum. Aynı şahıs. 9 yaşında kız hamile kalabilir demişti çünkü kendisi kadın doğum uzmanıdır. Aynı kişi 12 yaşında kız çocuğu üvey dedeye helaldir de demişti. Aynı kişi. Vergi almak helaldir de demişti. Aslında bu ülkede yaşayan hiç bir nirey gerçekten Müslüman değil. Hepsi dilsiz şeytan. Hz Muhammed'in de dediği gibi. Haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandir.
Osmanlı döneminde sabah şerifleriniz hayırlı olsun denirdi. 1950 lerde Fransızlarin bonjour kelimesinden ilham alınarak gün'aydın kelimesi türetilmiştir.
Ya istifa etsin ya ettirilsin küfürbaz oldum bunlar yüzünden Allah belalarını versin gitmediler dinden imandan soğudum burada yaşamaktan soğudum bunların gereksiz tatavalarından dini kendilerine göre yönetmelerinden soğudum bunlar var ya bunlar hiç bir şey başaramayan torpille buralara gelmiş vasıfsız bireyler ne insan olur ne adam olur hiç bir cacık olmaz bunlardan şeytan görsün yüzlerini
Bu cumleyi alip koyarsan amacina ulasirsin, dini karalamis olursun tebrikler. Ama o cumlenin aciklamasini da yapmistir o adam. Bu kadar dusman olmayin dine ve dini anlatanlara. Sen demeye devam et o kekimeyi ama birak baskalari ne istiyosa onu yapsin. Herkes senin gibi din dusmani degil.
Bir kerede çıkıp çalmak çırpmak yolsuzluk adaletsizlikte günah deyin benim altımdaki arabayı alın hatta tüm diyanet işlerindeki lüks arabaları satin ihtiyacı olanlara yardım edin deyin hep işine geldiği gibi kullanmayın dini
bu adam çok zıplıyo , sahaya oynuyo.
bunun altında yatan illa bır neden-sonuç çıkarımı vardır .
bunu böyle öttürmezler .
ayrıca sabah adam gibi günaydın diyeceksin türklerin türkiyesinde.
Elhamdülillah diyerek güne başlıyorum uyanamayabilirdim sağlıklı uyandığım için Allaha şükrediyorum Elhamdülillah diyorum siz ne diyorsunuz bende onu merak ettim😂😂😂
Günaydın ile başlarım ve sence Ali Erbaş ı takıyormuyum çıt takmıyorum
Çünkü tüm milletin milyarlarca tl ödeneğil ile sefahat saltanat içerisinde ettiği lafa bak
Bütün ulusun derdi işsizlik yolsuzluk yoksulluk değil günaydınmış
Bu ülkenin başında ki en büyük cahiliye döneminin baş yapıtı sensin ali erbaş keşke bir an önce o koltuktan insen de k*çından uydurma bilgilerini daha fazla duymasak.
Türkiye hiç bir zaman cahiliye dönemi geçirmedi, sen onu yeni doğmuş kız çocuklarının gömüldüğü arap dünyasına anlatacaksın Türkiyede zaten diyanet gereksiz bir kurum oldu artık dikkate almayın
kim demişti dilim seni neyleyim diye. Öyle söyliyeceğine Hayırlı sabahlar demek daha etfal dese bir şey mi olurdu. ah ah
Aklımdan tam olarak bu yorum geçiyordu...
Selamunaleyküm demek de bir Yahudi adetidir, o zaman demeyelim. Şalom alehem İbranicesi. Adamlar Arap aşığı, illa Arapça olacak her şey.
@ffczcbvd İslam'dan önce eski Yahudiler Şalom aleyke ve Şalom alehem der. Selam'ın kelime anlamı barıştır, İbranice'de de Şalomdur bu, o da barış demek. Bu Arap toplumunda da var ve İslam döneminde Arap toplumundan bize kadar gelmiştir. Bugün de İsrail'de herkes birbirine Şalom der.
@ffczcbvd Vikipedi'de bile var, araştırarak bulabilirsiniz. Bu zaten en bilindik şeylerden biridir: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ealom_aleichem
Evet biz Müslümanlarda Günaydın, Tünaydın, Goodafternoon ve goodevening vs yok.
Biz Selam veririz ve "Hayırlı sabahlar, ve hayırlı akşamlar"deriz.
Bu adamın arkasında olup bu çıkışları yaptıran her kim ise bence yargının buna bakması gerekir.
Milleti bölüp, ayrıştırdıkları yetmiyor gibi hergün yeni bir saçmalık duyuyoruz.
İktidar değişince görüşücez.
Saçma sapan konuşmalarınizdan bıktik artık.
Arkadaş ne bu iktidardan ne de kurumlarıdan mantıklı bir açıklama göremiyecekmiyiz bu kadar mı yozlaştılar.
Bana da çok saçma geliyor, günün aydın olduğunu bizde biliyoruz, haber bildirir gibi günaydın diyorlar, mal mıyız tabii aydın olduğunu görüyoruz.
Selamun aleyküm diyerek başlıyorum gerici olduğumdan mütevellit
Selamun aleyküm demek gericilikse bugün söylediğimiz kelimelerin büyük çoğunluğu gericiliktir. Türkçe dahil.
@Baturözgül günaydın demezsen gerici olursun saçmalama :)
Ben güne " bi s*ktir olup gitmediler" diye başlıyorum
Şu İslam denilen Arap dini bir şeye de muhalefet olmasa şaşarım. Arap dinini Türkler'in bu kadar kaale almasına daha çok şaşırıyorum ama.
Nasreddin hocaya sormuslar gunaydin ve selamunaleykum arasinda ne fark vardir diye hoca da demis ki biri havadurumudur biri de Allah in selami😀
Bu Allahın selamı lafına da tavım. Allah size selamınaleyküm mü diyor? Arapların birbirine ettiği hitabı bu kadar sahiplenmek de ne bileyim.
@Ragnar_Lodbrok ben de şunu anlamiyorum ya ingilterede good morning derken ya da onlarin dilini ogrenirken onlari sahiplenmiyoruz ama selmun aleykim drrken araplarimi sahiplenmsi oluyoruz din arap in turkun ya da almanin dini degildir din evrenseldir ona bakarsan ilk inen incil ve tevrat aramice yani ibranicedir yani ona inananlar sadece isrilin dinini mi sahiplenms oluyor
İyi de sen İngiltere'de İngilizce konuşuyorsun.
Selamınaleyküm Türkçe değil Arapça. Hatta bu selam şekli Sami dillerin tamamında var ve bir Sami geleneği. Bizimle bi ilgisi yok.
İncil ve Tevrat indirilmiş kitaplar falan değil bu arada. Farklı farklı yazarların farklı dönemlerde yazdığı eserlerin toplaması.
Hıristiyanlık ortaya ilk çıktığında ortada İncil yoktu.
Bak bunu da bilmiyorsun.
@Ragnar_Lodbrok once din iner sonra kitaplari o peygambere yazdirilir hz isaya peygamber oldugu bildirildikten sonra incil yazdirilmistir ve asli bozulmamis olan barnabas incili orijinal el yazmasidir ve uydurulmus inciller gibi birileri tarafindan yazilmamistir tevratta ayni sekilde oyle ayrica biseyi hangi dille soylemenin ne farki var ki
Öyle bir şey yok işte. İncil'in ilk metinlerini Markos isimli bir Hıristiyan Yunanca dilinde, Roma çevresinde yazdı.
İsa'nın ölümünden yüz sene sonra falan. Sonra Matta, Yuhana falan da Markos'un metnini yeniden ele alıp aynı hikayeyi farklı versyionlarla yazdılar.
Ki, bugün klasik edebiyat uzmanları, Markos'un bu ilk İncil metnini Homeros'un Odysseia'sını baz alarak, Grekoroman dünyasına İsa'yı Odysseus'dan bile daha üstün bir kahraman olarak lanse etme amacıyla uydurduğunu, kitaptaki İsa'nın başına gelen olayların Odysseus'un destanlarda yaşadıklarına paralel olduğunu ve aslında bütün hikayenin dümdüz bir imitasyon olduğunu söylüyorlar.
İncil bir PR kitabından başka bir şey dahi değildi ve yazılışı İsa'nın ölümünden çok ama çok sonra.
Barnabas İncili diye bir şey yok. Endüslülü müslümanların yazdığı bir kitap. Sırf İspanyollara yenilince adamlara nispet olsun diye adamın teki bunu çıkarmış. Zaten bizim ülke dışında da kimsenin bu Barnabas İncili saçmalığını ciddiye aldığını duymadım bunu bir Araba falan anlatırsan sana gülerler
@Ragnar_Lodbrok dediklerin dogru hepsine katiliyorum su anki incili 16. Yy da aziz luiz diye bi rahip yazmistir ancak bu incilin asli olmadigi anlamina gelmez eger ki inandigin gibi yasamazsan yasadigin gibi inanmaya baslarsin ben hicbir ateistin deistin ya da agnostik dini curutme temalariyla kna edici bi kuramalrini gormedim
Ya aga çıldıracağım yahu! Ne Aziz Luis'i lan? Şu anki İncil'in aynısı, peygamber döneminde de vardı o devirlerden yazmalar falan var bu İncil ve Tevrat çok sağlam biçimde kaydı tutulmuş, çok uzun yıllardır çevrilen eserler.
Aziz Luiz'miş, sanıyor ki 16. yüzyıla kadar İncil üzerine tartışmalar var.
Günaydın cidden saçma bir kelime.
Gününüz aydın olsun efendim denilsee bak ne kadar kulağa hoş geliyor.
Günaydın bir kolaygelsin iki bu iki kelimee dünyanın en boş kelimeleri
Bu adam ne zaman üstüne vazife olmayan işlere karışmayı bırakacak? Sıkıldım artık bu saçmalıktan..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?