Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, "Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor ve bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Depozito İade Sistemi ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilir." ifadelerini kullandı.“Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek uygulamayla birlikte tüketiciler, ürünleri satın alırken ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito iade ücretini de satış noktasına ödeyecek. Depozito sistemi, tüketiciyi ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirecek, tüketici depozite bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek.Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğine göre 1 Ocak 2022 tarihinde cam, alüminyum ve pet ambalajlarının, zorunlu depozito kapsamına girdiği kesinleşti.
1 Ocak 2022'den itibaren marketlere Depozito İade Sistemi geliyor. Depozitolu sisteme ayak uydurabilir misin?
Bu sistemden Almanya'da gördüm. Şişeleri biriktirip arabalarının bagajında markete götürüyor ve alışveriş çeki alıyorlar. Bence mükemmel bir şey ama tabii taşıdığın plastik eder bir fiyat olması lazım. Yani bir ara akbil doldurmak için bunu yaptılar. 30 tane mi ne, baya şişe atıyordun 1 tl ediyordu hani kimsenin uğraşmayacağı bir durumdu. Burada kar amacı gütmeden, insanların markete taşıyıp evlerinde biriktirmesi için bir havuç verirlerse bence mükemmel bir sistem olacaktır.
Eğer ki iade işlemlerinde herhangi bir sorun çıkmazsa güzel bir uygulama olur gadası. Ama burası Türkiye marketler bizden parayı alır. Daha sonra pet şişeyi iade etmek istediğimiz zaman verdiğimiz paranın altında bir rakam verir. Bunu böyle yapmak yerine alınan pet şişeler için belediyelerin toplama kampları olsa, tüketiciler biriktirdiği şişeleri oraya götürüp karşılığında değerinde dönüşüm parası alsa eminim ki daha güzel olur. Bu demek oluyor ki ülkede hırsızlık olayları çoğalacaktır. Çünkü geri dönüşüm işinden para kazanan esnaf, kağıt toplayıcısı olan insanlar için farklı yolların kapısı açılacaktır.
Geri dönüşüm türkiyenin önde olduğu konulardan biri. İçecek şişelerine fazla para ödeyip içtip geri getirdikten sonra fazla ödediğimiz tutarı geri alacağız. Tüketici bundan kar ederse neden olmasın.
Hiç uğraşamam tekrar gitmekle depozitoyla vs.. Ben zaten dışarda awm de geri dönüşüme vs atıyordum. Evdekileri de çöpten ayrı biriktiriyorduk belediye araçları da topluyorlar ama her yerde böyle değil tabi ki.. Bakalım nasıl bi uygulama olacak..
@Neonemivarsimdi Ama şişeler depozitolu değil. Çöpe atılıyor hepsi toplanıp tekrar kullanılabilir ki eskiden öyleydi geri dönüşüm değil yıkanıp temizlenerek tekrar kullanımdan bahsediyorum
Orasını bilemiyorum ama bakkallar topluyor şişe basina 25krs veriyor ben tekrardan kullanıldığını düşünüyordum dezenfekte edilip teşekkür ederim bilgi için