Es-selamu Aleyküm.
İstanbul'un fethinin bir nişanesi olarak Ayasofya Camii Kebiri'nin büyük bir öneme sahip olduğunu herkes bilir. Bunu inkar eden ve eleştirenler ise neye dil uzattıklarını iki kez düşünsünler.
Birincisi Fatih Sultan Mehmed, Efendimizin a. s. m müjdesine nail olmuş ve İstanbul'u fethetmiştir,
İkincisi ise beldelere zarar vermediği gibi insanlara da merhametle yaklaşmıştır. Kilisenin camiye çevrilmesindeki en büyük sebep bunun bir fetih sembolü olmasıydı. Ayrıca unutmamak gerekir ki fethedilen beldelerde bu gibi ıslah hareketleri herkesin hakkıdır ve eleştirilemez..
Birileri dişlerini kırarcasına sıkıyor ve bu meseleye karşı öfkeleniyorsa da düşündüğü gibi müslümanlar fethettikleri beldelerde bozgunculuk çıkarmamış orayı çiçeklerle süslemiş insanlarına da merhametle yaklaşmıştır. Yaşadıkları esaretten kurtulan insanlar en büyük mutluluğu islamiyetin gölgesi altında yaşamıştır. Milletler eskiden Osmanlı'nın idaresine girmeye can atarken şimdiki aziz yurdumun insanları Osmanlı padişahlarından bahsederken aşağılayıcı tavırlar sergilemesi beni derinden üzüyor.
Ayasofya'nın müzeye çevrilmesindeki en temel neden önemini yitirmesinin istenmesi ve müslümanların fethin sembolünü kaybetmesidir. Aslında orası dünya için büyük bir öneme sahip olmasaydı daha kötü eziyetlere maruz bırakılabilirdi ancak çok şükür ki artık camii oldu.. Ve eski kimliğini yeniden kazandı.
Unutulmamalıdır ki, Ayasofya yalnız bizim değil tüm müslümanların bir simgesi, sembolüdür.
"Mekke'de Kabe ne ise, Türkiyede Ayasofya odur."
Ayrıca küçük bir öz eleştiri yapmadan da geçmeyeceğim. Görülüyor ki camilerde namaz kılınmadığını söyleyerek bir kısım insanlar Ayasofya Camii Kebiri'nin ibadete açılmasını eleştiriyor ve gereksiz buluyor. Buna asla hak vermiyorum ancak bizim kusrumuz şu ki, camileri şenlendiren tekbir seslerini oradan eksik bırakıyor ve camileri cemaatle doldurmayı terk ediyoruz. Efendimizin camiye gelmeyenler ve evinde oturanlar hakkında söyledikleri kulağımda gibi.. Ne yazık ki şu düzen bizi her şeyden alıkoyuyor. Aslında bizim 1934'te kaybettiğimiz cami değildi. İman şuuru ve ıslam şiarıydı..
Kalplerden silinen islam, alınlardan ve kimliklerden kaldırılmış çok mu? Çünkü kurdukları düzen zaten işliyordu. Bu nesil tamamen onların eseridir...
#Selâmetle 🙂72 Yorumla
En İyi Cevaplar
Ayasofya'nın müzeye çevrilmesinin bir sürü sebebi var. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu yıllarda dünya her zaman çalkantılı zamanlar yaşamıştır, sadece 1929 Kara Perşembe değil dönemin siyasi aktörleri (bugünkü tabirle dıj güşler (!)) ülkelerin açıklarını kolluyordu. Ayasofya'nın cami veya müze olması şu bakımdan önemsizdir; Cami olmazsa zaten memlekette bir sürü cami var cami bolluğu var burası cami olmazsa hiçbir şey kaybetmeyiz ikincisi müze olmazsa da önemsizdir çünkü burası bizim toprağımız ve istediğimiz malımızı kullanabiliriz. İstersek müze istersek cami yapabiliriz. Fakat buradaki kilit nokta neden müze oldu? Birincisi tarihsel ve kültürel açıdan zaten burası bir cami değildi, yani burası baştan beri bir cami olarak inşa edilmemişti velev ki cami yapmak istedik iyi de içerideki isa boyamalarını kapatınca orası cami olmuş olmuyor ki yine kilise olmuş oluyor. Aslı zaten kilise. İspanya fethettiği yerlerdeki camileri kiliseye çevirdi, yunanistanın başkentinde cami yok diyenlere söylüyorum, yunanlar türk bayrağına bastı diye siz de yunan bayrağına mı basacaksınız? Ya da yunan camdan atlıyor diye sen de karşılıklı camdan mı atlayacaksın? Onlar fethettiği yerde günah işliyorsa biz de o insanların tarihine aynı şekilde mi karşılık verelim? Bir de benim şaşırdığım nokta insanların Müze ve Kilise kelimelerini karıştırıyor olması. Atatürk orayı kiliseye çevirmedi ki. Ortak miras orası. Yani Fatih Sultan Mehmet efendimiz zamanında orası cami oldu ve müslümanlarca kullandı, ondan yıllar önce de hristiyanlar orada ibadetlerini yaptı, şimdi buranın ortak kültürel miras olmaması için hangi sebep var? İlla cami veya kilise mi olmalı? Müze olsun herkes içeri girebilirsin hristiyanı da müslümanı da duasını edebilsin gezip görsün. Orayı cami yapınca filistini israilden kurtarmış olmuyoruz veya orası cami olunca islam şahlanmış olmuyor. Bunu bile eksiyenler olacak eminim. Diyecek söz yok.
20 Yorumla
+1 yılNe kadar cami düşkünü varmış meğer
Sorsan yılda 2 kere bile gitmezler
Ama reisleri sayesinde camisever olmuşlar
Cami helal parayla yapılır
Ayasofya haram parayla yapıldı
Haram parayla yapılan yerde Müslüman namaz kılmaz
Ve yine Ayasofyanın kaplamasında kullanılan domuz yağından haberleri yok galiba
Domuz haramdır diyenler, açılışta ne pandemiyi ne domuz yağını hiçe sayarak birilerine yaranmak için koşa koşa namaz kılmaya gitti.
Namaz temiz olan yerde kılınır, helal olan yerde kılınır.
Ha tuvalette kılmışsın ha orada kılmışsın.
Farkı yok.
Evinin önündeki kaldırıma bir karton koy, istersen üzerine de seccade koy, namazını kıl, göz boyamanın, artistliğin veya başka şeylerin alemi yok.13 Yorumla- +1 yıl
Domuz yağı da vakfedilince helal mi oluyor
İslamın neresinde var bu bana söyle ondan sonra utan
Hatta benden değil oranın açılışında namaz kılmak için koşanlardan utan bence
Haramı helal sanacak kadarlar çünkü
Yaranmak için, sözde gövde gösterisi yapmak için koştukları için utan bence
Bunlara utanabiliyorsan eğer benim söylediklerime de sonrasında utanabilirsin, bence sıkıntı yok - +1 yıl
Verdiğiniz örneğe bakın. O asırda kimse sizin düşündüğünüzü düşünememiş değil mi? Bilemedim ne söyleyeceğimi, kusura bakmayın. Ancak kötü muamele görmüş bir kıblemiz vardı ve onu tozlarından arındırmak da bize düşerdi..
Geçmişte putperest müşriklerin ve türlü inanışların kalıntılarını barındıran ve sonradan temizlenen Kabe hakkında ne diyeceksiniz?
Belki konumu karşılaştırılmayacak kadar farklıdır ancak ikisi de büyük değerlerimizdendir..
+1 yılZamanında kiliseydi, Fatih'in yaptığına birşey demiyorum o dönemlerde belki de o gerekliymiş ki yapmış fakat bana göre yapmamalıydı. Sonuçta kim kendi camiisinin kiliseye çevrilmesini ister ki? Kendi açınızdan da düşünün.. Almanya'da bir camii kilise yapılsa ayaklanmaz mıydınız? Hristiyan alemine hoşgörüsüzlük bence.. Din hoşgörü gerektirmez mi? Atatürk'te tarihe önem veren ve hoşgörülü bir lider olduğu için her iki tarafımda gönlü olması için müzeye çevirmiştir. Ayasofya Hristiyanlığın kalbi olaral görülüyor, tekrar camiiye çevrilmesi çoğu ülkeye göz dağıdır, Batı'dan uzaklaşma çabasıdır zaten camiimiz yokmuş yaptıramıyormuşuz gibi Ayasofya'ya mı kaldık, ne gerek vardı? Bu politikayla hangi Hristiyan ülkenin Müslüman'a saygı duymasını beklersiniz ki, biraz empati yapın? Camiiye çevrilmesi bence çok yanlış ve Atatürk'e İslam düşmanı diyen vatan hainleri önce Kuran'ı kim Türkçe'ye çevirdiğini ve Diyanet İşlerini kimin kurduğunu araştırsın...
927 Yorumla- +1 yıl
Çok mu büyük bir şey senin bu dediklerin? Maden öyle neden senelerce Kur'an'ı Kerim kursları yasaklandı? Neden insanlar bu ülkede gizli gizli namaz kılmak zorunda kaldı? Demişsin ki aynısı size yapılsa falan filan peki alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed Mustafa'nın tebliğ ettiği din son din olup tüm dinleri kaldırmadı mı? Tamam kabul ediyorum herkesin inanç özgürlüğü var mesele camiden ibaret değil mesele Osmanlı devletinde İslam dinini bütün kıtaya yaymak, demişsin ki Kur'an'ı Kerim Türkçe oldu? Bugün kaç insan öğreniyor Osmanlı sayesinde küçük yaşta başlıyordu. Şimdi de diyanet işleri başkanlığını kurdu demişsin işinize gelince diyanet işleri başkanlığı kuruldu gelmeyince gereksiz bir kurum, ben Atatürk kötü demiyorum ama Mustafa Kemal Atatürk'ün insanlara hep iyi tarafları anlatılıyor Yok şöyle savaş kazandı Yok bunu yaptı, peki tek başına mı yaptı? Osmanlı Devleti'nin askerlerini kullandı sonrada padişaha vatan haini damgasını vurdurdu. Biraz mantıklı ol ama sen daha LGBT manyağı bir insan olduğun için bilmemen normal senin İslam'dan haberin yok
- +1 yıl
@FerCount 👏👏👏👍
- +1 yıl
Ehh yeter be, bir çıban başı çıkmasa olmazdı zaten. ÇÜNKÜ KURAN KURSLARINDA ÇOCUKLAR TACİZE UĞRAMASIN diye yasaklanmış olabilir mi? şu an günümüzde kaç çocuk bu hocalar yüzünden tacize uğruyor? Şimdi başlayacaksın bütün hocalara sapık dedi diye havlamaya ama böyle olayların önüne geçmek için hoş olmasa da böyle yasaklar uygulandı.. Ayrıca Türkiye'yi satan zamane İslamcılar'ı ve şeriati tekrar getirmek isteyen, kız çocuklarını diri diri gömen, hala bile açık giyinene kafir diyen gerici hayatı zindan eden zihniyetten kurtarmak için yasaklamak zorunda kalındı. Postmodern darbe'de bile gördük, aradan geçen onca yılın ardından hala şeriat isteriz diye ayaklanan o gerici yobaz tayfayı durdurmak istedi. Yaptığı mükemmel birşey olmasa bile baskın muhafazakar kesim anca böyle durdurabilirdi. Keşke hala yasak olsa bu tarikatler ve gözetilemeyen kurslar... Sana göre son din ama bir Hristiyana göre değil? Onlar kabul etseydi Müslüman olurdu zaten, sana göre son din olabilir bu demek değil ki onun inancına saygı duymayıp kendine göre değiştirmek. Osmanlı zamanında yapılana çok birşey diyemem dedim zaten o dönemin kuralı dedim.. Ben zorla Kuran öğrenmek istemiyorum, bugün isteyen istediği gibi öğreniyor zaten, bana zorla kimse dini dayatamaz, çocuğuma da küçüklükten beri aklına girip dayatılamaz, siz okutun beni bağlamaz! İyi ki hala laiğiz yoksa bu zihniyetle sadece din öğrenen başka şey öğrenmeyen bir cahil olurdum. Atatürk'ün yaptığı din düşmanlığıysa, sizinki de faşizm sizde zorla muhafazakarlaştırıyorsunuz. Atatürk herhalde kendi başına savaşmadı her lider gibi ordusuyla savaştı. Şaka mısın? Gidip Yunan'ı mı almasını isterdin yoksa İngiliz'i mi? Gerçi bu İslamcı zihniyet sever İngiliz'e ülke satmayı... Sen önce savunduğun padişahın tarihte yaptıklarına bak. Ülkenin anasını s. kti.. En çok toprak satan herifti vatan haini değilde neydi? Türkiye'ye miras olarak borç bıraktı sadece... Homofobik akkoyun seni.. PADİŞAHIM ÇOK YAŞA zihniyetli dalkavuk
- +1 yıl
@FerCount helal olsun valla sayenizde yorum yapmama gerek kalmadı. @bodyofnothing size de kesinlikle katılmıyorum. Olayı nereden nereye çektiniz yani bravo gerçekten. Ayrıca şu an bu sözlerinizle daha adını dahi bilmediğiniz insanların karakterine laf ediyorsunuz. İster kusura bakın, ister bakmayın "kişi kendinden bilir işi" yani lütfen herkesi kendiniz sanmayın
- +1 yıl
Allahümme salli ala seyyidina Muhammed..
Biraz sakin olun. Size öğretilen veya "dayatılan tarih kitaplarındaki bilgiler gibi ezbere konuşmayın. Biraz aklınızı ve kalbinizi çalıştırın. Siz tarih okumuyor tarihi unutuyorsunuz.
Size gösterilene değil, gerçeklere kulak açın.
Tarih ortada duruyor. Gerçekler gün yüzüne çıkmayı değil idrak edilmeyi bekliyor. Kimse Fatih Sultan Mehmed'in en önemli hakkına dil uzatamaz.
Zira savaş kanunlarına bile aykırı bir hareket değildir bu yaptığı. Siz ise düşmanlarınızı koynumuza sokarcasına onları savunmakta bir beis görmüyorsunuz. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir. Fatih Sultan Mehmed Efendimizin bir müjdesine nail olmuş ve o tatlı şerefi taşımıştır. Sizin buna eleştirel bakmak bir yana desteklemeniz gerekmektedir.
Müslüman ile de hıristiyanları karşılaştırman da hiç hoş değil. Saygı başkadır hak başkadır. Onlar camilerimizi yakıyor müslümanları öldürüyor biz tek bir çiçeğe dahi dokunmuyoruz.
Şimdiki insanların ne yaptığı meçhul. Zira senin de söylediğin gibi Diyanet işlerini açtıktan sonra düzelen değil bozulan şeyler sayılamayacak kadar çok. Çünkü okutulan tarih tarihimiz değildi.
Bir şeyi iyi mi kötü mü diye adlandırmak için onun kılıfına değil içeriğine bakın. Sonra sorgulamaya başlarsınız. En öncesinde söylediğim gibi cihana hükmeden şahsiyetler hakkinda en ufak bir eleştirel yorum hakkına sahip değilsiniz.
Çünkü en iyi yöneten ve en iyi muameleyi gösteren o elestirdiklerinizdir.
Oysa savunduğunuz kişiler ise en büyük zulmü yapmış ve en ağır darbeyi indirmiştir...
#Selâmetle - +1 yıl
İşte bu yüzden Osmanlı güçtü
- +1 yıl
.@bodyofnothing demişsin ki tecavüz eden hacı hoca şeriat bilmem ne senin o diline dolaştırdigin şeriat bugün olsa çok kişi hak ettiği cezayı almıştı, ayrıca şunu söylemek istiyorum ki bir insanın zihninde ve zihniyeti sapık sapkın olmaya müsait olduktan sonra hoca olması ya da profesör olması fark etmez. Sen eşcinselliği savunan birisin bari şen sapıklık ne ondan bahsetme kendin zaten sapık bir insansın, ayrıca İslamiyet zaten tartışılmaz inanırsın inanmazsınız o senin günahına sevabına kalmış, ama bugün o İstanbul'u fetheden komutan ordu olmasaydı bugün sen kim bilir kimin çocuğu olurdun. Biz burada dini tartışma yapmıyoruz neden asırlar boyunca camii olan ve kullanılan fetih sembolü yapı birden müze oldu. Evet camii çok haklısın ve namaz temiz olan her yerde kılınır Allah Müslüman'a her yeri mescit kıldı. Ama İstanbul o dönemde teknoloji yok bir şey yok Feth edildi sembol olduğu için camii oldu çünkü İslam gelen tüm dinlerin sonuncusu ve evrensel bir din ama dine laf etmek için elinizden geleni yapın bakalım yarın toprağın altında herkes hesabını verecek, sanki sadece Kur'an kursu öğreticisin de taciz oluyor tüm insanları Boyle yaftalamak doğru değil. Ayrıca sen eşcinselliği savunan birisin sapıklık sende başlar önce kendine bak
- +1 yıl
@ruhkasifiyim Beni tanımadan lgbt manyağı diyen kişiye de biraz dokundursaydınız, tabii yanlı olunca laf yok, önce deyimleri nerede kullanacağınızı öğrenin sonra tartışırız. @SonDUÂM 1. At gözlüklerini çıkar ve oku. Mehmet'in yaptığına birşey demedim 1000 kere açıklamak zorunda bırakmayın, o dönemde yapılması gerekmiş yapmış dedim, ben yapmazdım dedim... Bana tarih okumuyorsun deme zira eğitimini aldım! Senden çok daha iyi biliyorumdur. Ayrıca laf ettiğim toprak satan sultan Abdülhamid'dir. İlk yorum yapan kişi kendisini hiç tarih bilmeden saltanatı yücelttiği için o sultana laf ettim, okurken kafalar karışmış belli. Ama bu dönemde camii yapılması bana ve çoğu tarihçilere göre de yanlış. Atatürk'e, kurucumuza hakaret ediliyor ona sinirleniyorum hala gelmiş burada şu dönemde şu olsaydı vs. vs. Cihana hükmeden kişiler sadece Osmanlı değildi, Atatürk'e de bk atmayın o zaman! Osmanlı'ya laf yok ama Atatürk'e herşeyi söyleyebiliyorsunuz. Bir vatandaş kurucusuna sahip çıkamıyorsa vatanına hiç çıkamaz. Soru sorulmuş istediğim eleştiriyi yaparım. Sana göre saltanat güzeldi bana göre laiklik! En büyük zulmü Atatürk değil senin zihniyetin yaptı ve yapıyor bu ülkede. Nasıl bir zihniyet ya.. @siyahmaskeli sapıklık olayına gelince, hepsi yapıyor mu dedim, aradan çıkanları engellemek zorundayız dedim başka seçenekte yoktu.. Yahu herkesin görüşüne saygı duyuyorum diyip soru soruyorsun sonra düşüncesini belirtene sapık diyorsun. Lgbt sapıklık değildir önce kalın kafanıza sokun bunu. Ben bilimin takipçisiyim çobanın değil! Her söylenene inanan bir koyun değilim! Sana da söylüyorum belli ki kitap okumuyorsunuz Mehmet'in camii yapmasına birşey DEMEDİM, o dönemin şartları dedim. Atatürk'te düzeltimiş dedim sana koyan ne? Ayrıca neden sadece tacize takıldın, din simsarlarının siyasete karışması yanlıştır bunu zamanında çok yaptılar onun içinde yasaklandı. Ayrıca yapılan yasağı mükemmel buluyorum demedim mecburiyetti dedim, yeni kurulan bir cumhuriyet vardı.
- +1 yıl
Bir daha sakın beni saçma sorularına davet etme, sırf polemik çıkarmak için yapıyorsun. Arkana şakşakçını toplayınca o zaman konuşuyorsun. Soru sormuş gibi yapıp insanların tartışacağı konuları buluyorsun, sonra çıkınca da haksız gibi karşı tarafı gösteriyorsun. Tartışmaya açık objektif ve bilgili de değilsin ayrıca, zihnin çok kapalı tek açıdan bakıyorsun hep ezber...
- +1 yıl
Bak bu sefer yorumlarını kaldırmadım
- +1 yıl
Sayemde gerçekleri görünce silmemeyi öğrendim sanırım.. Artık davet etme lütfen
- +1 yıl
Otomatik davet özelliği açık takip ettiğim kişilere otomatik gidiyor, neden bu kadar agresif bir yapıya sahipsin? Tamam önceki soru da kaldırdım yorumunu yanlış yaptım artık saygı duyuyorum ama sende biraz sakin bir şekilde yorum yap
- +1 yıl
Benim ilk yaptığım yorumum gayet sakindi... Manyak vs diye başlayan sizin taraftı, hakarete göz yumacak değilim misliyle karşılık veririm.
- +1 yıl
Tamam haklısın Ben bugünlerde biraz stres ile olduğum için sana yazmış olabilirim kusura bakma
- +1 yıl
Sonunda aklı başında biri yazdı, ordu halinde linç yağdırdılar bunu yazdım diye...
- +1 yıl
İyi ama biz onlara zaten sapık diyoruz konuyla verdiğiniz örnekler çok alakasız
- +1 yıl
Lgbtlilerin hakkını savundum diye sapık oldum ama bu din adı altında çocuklara neler yapan sözde din adamları sapık değil... Ayasofya konuşması yapan imamın bile zihniyeti belli, ortalık karıştırıcı ve laik düzene karşı.. Şimdi bunu mu savunayım, ama anlamazlar.. Fetöyle bir zamanlar birlikte yürüyenler şimdi yedikleri haltı unutturmak için başka partilere ve bizim gibi doğruları savunanların üzerine atıyorlar...
- +1 yıl
Buldun ya kendi fikrinde birini konuş 😂😂
- +1 yıl
Ben en azından konuşuyorum, sizin gibi bir olup linçlemiyorum
- +1 yıl
Ama bak bende ses etmiyorum yorumunu kaldırmadim üstelik Kaç defa özür dilerim dedim cevap bile vermedin
- +1 yıl
Yahu her sorunda bana hakaret ediyorsun sapık diyorsun sonra özür diliyorsun olmuyor öyle
- +1 yıl
Tamam söz veriyorum ses etmeyeceğim haklısın
- +1 yıl
dostum hiç uğraşma laf anlatmaya. ben de her konuda böyle tartışmaya giriyordum her cevapta sinirlerim bozuluyordu. tartışma bilgili insanlarla yapılr.
- +1 yıl
@FerCount Vahdettin vatan hainiydi ve ondan postalandı. Adam İstanbulu işgal kuvvetletine istanbulu teslim etti. Atatürk için ölüm fermanı çıkarttı. Kurtuluş Savaşı olurken gitti 5. karısı ile evlendi. Bu adam vatan haini olmayacak da ne olcak. Bu arada Kuran okumak falan yasaklanmadı kaçak Kuran kursları kapatıldı.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
27Cevap
Kilisenin camiiye çevrilmesinde, camiinin kiliseye çevrilmesinde (o döneme göre) bir sıkıntı görmüyorum çünkü toplumlarda Birliği sağlayan dini inançlardı o yıllara göre yani Yeni ele geçirilen bir bölge de camiilerin kiliseye çevrilmesi veya kilisenin camiiye çevrilmesi gayet normal (yine söylüyorum o yıllara göre) İstanbul da fetihten sonra bir çok kilise camiiye çevrilmiştir. Bana kalsa geri camiiye çevrilmesinde bir sıkıntı görmüyorum fakat zaten Türkiye de yeterince camii var, Müze olarak kalması daha iyi olurdu hem turizm geliri açısından hem de camii fazlalığından.
524 Yorumla- +1 yıl
Cami fazlalığı hiç ağzımıza yakışır bir şey değil maalesef. Ve o camilerden gelir sağlamak isteyişiniz beni üzüyor açıkçası.
Öneme sahip yapıları bu kadar değersizleştirmeyin lütfen. Sahip çıkın tarihinize.
Bir daha gelmeyecek belki böyle bir huzur ortamı. O sebeple tarihi eleştirmek yerine onlara en güzel şekilde tabi olun. O yıllara göre normal demişsiniz bir de, normal değil daha ötesi haklarıdır. Şimdi yine olsa yeniden hakları olacaktır. - +1 yıl
@İndeepth Mesele cami sayısının kılanlara oranla fazla olması değil mesele fetih ve HAK meselesidir. Orası bizim için büyük bir öneme sahiptir.
Dilinizi uzatmayın, Ayasofya kimsenin malı olmadığı gibi kimsenin dokunmaya da hakkı yoktur.. Sözü Fatih Sultan Mehmed zaten söylemiştir. - +1 yıl
@İndeepth Namaz kılınan sadece küçük bir bölümdü. Şimdide küçük bir odayı müze yapıp senin zihniyetini aşağılamak lazım aslında. Vakit Allah'ın en büyük nimetlerinden biridir. Daha fazla yazıp benim vaktimi senin boşun için telef etmeme sebep olma. yunanlı dostlarınla birlikte Ayasofya Camii olduğu için aglayabilirsin. Hadi kış kış ( daha yazma cevap vermem )
Müze olarak kalmalıydı!
Önceden kiliseydi ve şu an cami, bu nasıl bir saygısızlık anlamlandıramıyorum bir türlü. Hangi müslüman ibadet yerleri olan caminin kiliseye çevrilmesini kabul eder? Biraz empati yapın. Burada gelip Atatürk düşmanlığı yapacağınıza önce tarihi öğrenin!92 Yorumla- +1 yıl
👏👏👏
- +1 yıl
Evet pek doğru görünmüyor. Ancak bu din farketmeksizin her devlet tarafından yapılırdı. Ele geçirilen bir şehrin en büyük mabedi ülkenin dini neyse onun mabedine çevrilirdi. Bu birazda karşılıklı aslında. Mesela Emeviler'in İspanya'ya yaptığı camiler sonrasında kiliseye çevrilmiştir.
Gündem konusunda 1,1b cevap paylaştı. Şu bir kaidedir ki, kılıçla fethedilen yerlerdeki ibadethaneler fethedenin hakkıdır. Dolayısıyla ayasofyanın veya diğer kliselerin camiye çevrilmesi hukuka aykırı değildi, çünkü kılıçla fethedildiği için kılıç hakkı oluyordu. Kaldı ki ATAM Fatih pekçok kiliseyi de olduğu gibi bıraktı, istese hepsini cami yapabilirdi.
Müze mevzusuna gelince. Bu zulümdür, ancak bir kafirin yapabileceği iştir çünkü ancak kafirler camilerden rahatsız olur. Bu tarihe ihanettir, Fatih e ihanettir. Elhamdulillah şimdi açıldı ve bizim için de bir rüya gerçekleşti. Daha nice fetihlere bi iznillah!20 Yorumla
+1 yılÜstün körü geçilen şu noktayı da detaylandıralım; 1930'lu yıllarda Cumhuriyet projesinin önemli bir boyutu, Türkiye'yi inşa ederken onun geçmişle bağını güçlendirecek açılımlardan geçiyordu. Atatürk de Türkiye'nin tarihini, geçmişini bu topraklardaki bütün uygarlıkları da kapsayan bir derinlik içinde görüyordu. Bu bakış, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan önce de Anadolu'da var olmuş bütün uygarlıkları, bu çerçevede Doğu Roma İmparatorluğu'nu da kapsayan bir bütünlük içeriyordu. O yıllarda arkeolojinin ve müzelerin önem kazanması çabaları hep bu bakış içinde değerlendirilmelidir. Müzeler bu bakışın önemli bir aracıydı. Ayasofya'nın müze yapılması kararı bu çerçevede görülmelidir.
21 Yorumla- Gündem konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılBöyle tarihi yerlerin ibadete açılması ne kadar doğru bilmiyorum beni de çok ilgilendirmez. Tabi.
- Cami 🕌 olmasına sevinen grupta var.
- Müze 🏛 olarak kalmalıydı diyen grupta var.
Benim için çokta önemli bir konu değil bu ayasofya şu sıralar en büyük sorun git gide zorlasan hayat şartları
10 Yorumla yani bence gerek yok. birincisi o camiye çevirme olayı bence müslümanlığın gücünü göstermek adınaydı. türkiye resmi olarak islam dini değil zaten. ikincisi de kilise döneminden kalan çok güzel eserler var ayasofyada namaz kılmak için kapatıldı şu an. üzüldüm buna umarım zamanında olduğu gibi çalınıp avrupa'ya satılmaz
40 YorumlaMuze olArak kalmaliydi, fatihi severim ama bundan 500 yil onceki sartlari bugune getirerek yorumlarsan bir yere varamazsin.
Halil inancigin dedigine gore osmanli bir aileydi ve budistti.
Bizim atalarimiz osmanli ailesinin altinda yasayan koyluydu. Bu ayrimi yapin artik.20 YorumlaMüslüman Osmanlılar İstanbul'u fetih etmeselerdi
Yerine Avrupalı hıristiyanlar işgal etselerdi
Bu gün Ayasofya diye bir yapı olmayackti
Bu gün İstanbul'da Ecevit terörü ile kimlikleri türklestirilmis Rumlar işgal diyemezlerdi böyle bir nesil de olmayacktiBundan sonrasında yazmak ahmaklık olur 3 dünya ülkelerinde olan kişiye özel kanun engelliyor Ana yasa değişsin müze olayinida yazarım20 Yorumla
+1 yılIyiki camiye çevrilmiş yolum düşerse bende namaz kılacağım orda nasip olursa
130 Yorumla- Gündem konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılBu öyle bir yapı ki ne yapsan tuhaf olacak. Bende cami olsun isterim. Ama kilise olarak yapılmış başta yani fatih niye camiye çevirdi o zaman deyince cevapsiz kalıyor elbette müslüman olduğumuz için ama bunun birde gayrilerin tarafı var. Mesele cami değil. Mesele orayı doldurmak. Herkes müslümanım diye cami olsun der. Ama yanındaki camiye gitmez.
60 Yorumla Gündem konusunda 456 cevap paylaştı. Bu sorunun aalında tam bir cevabı yok kimisi yaklaşan 2. Dünya Savaşı için Hristiyan ülkeler ile arayı iyi tutmak diyor kimisi ise başka bir şey.86 yıl önce olmuş olay bence çok da kurcalamaya gerek yok. Ayasofya, İstanbul'un Fethinin simgesi artık olması gereken halinde.
14 Yorumla- +1 yıl
Çok kurcalamaya gerek yok mu? Ne kadar ılımlı bir yapınız var. Arayı iyi tutmak mı? Madem öyle Allah muhafaza, Mekke'yi de elimizde bulundursaydık ta orayı da müzeye çevirseydik aramız iyi olsun diye.
Bunun ne lügatte ne de insanlıkta bir yeri yoktur. Unutmayınız kimsenin oraya el uzatması hakkı da harcı da değil. - +1 yıl
@SonDUÂM
1- Bu tarihçilerin ortaya attığı bir görüş ve en mantıklısı bu görünüyor.
2-Arayı iyi tutmak dediysek o şekilde değil. Balkan Antantı (1934), doğudaki komşularımızla Sadabat Paktı (1937) imzalandı. Bu antlaşmaları imzalamak zorundaydık. Unutmayın tarih günümüze göre değerlendirilemez. O günün şartlarını düşünmelisiniz.1934 yılında doğuda Sovyetler batıda Naziler ülke topraklarını tehdit ediyordu. Komşu ülkeler ile dostluk ve yardımlaşma antlaşmaları yaparak sınırları güvenceye almaya çalıştık. Bunlar da yeterli olmadı.1942 yılında Naziler Marmara'ya dayandı. Eğer yeterli kaynakları olsaydı bize saldıracaklardı. Ancak kaynak ihtiyacını karşılamak için Sovyetlere saldırdılar. Durum o kadar ciddiydi ki Nazilerin Sovyetlere saldırma haberinin Ankara 'ya ulaşması sonrası İsmet İnönü'nün sevinçten oynadığı söylenir.
3-Arayı iyi tutmak için yaptığımız ilk şey bu değildi 1951 yıında Natoya girmek için "İngilizlere ayıp olmasın" diye tarihimizin en büyük başarılarından "Kûtulamâre Zaferi" kutlanmayı bırakılmıştır.
4-Bunu unutmayın ülkenin istikbali için her şey yapılır.
5-Evet kimse iç işlerimize karışamaz ancak ülkeniz güçsüzse o zaman büyük ülkelerle aranızı iyi tutmak zorundasınız.
6-Kurcalamaya gerek yok derken Ayasofya artık cami 86 yıl önce öyle olması gerekiyordu ve oldu. Artık önümüze bakmalıyız anlamında söyledim
7-Lütfen bu yazdıklarımı iyi okuyun ve tekrar düşünün
+1 yılBu ülkenin parası sadece Suriyeliler e yollar a köprüler e camiye imam hatip e var
810 Yorumla- +1 yıl
@Grakasham aynen zorlarina gitmiş
- +1 yıl
Dalga gectiginiz yollar kopruler basit birsey mi? Amaciniz kotulemek tabiki.
- +1 yıl
@Silence_03 aynen aç olan insanlardan daha önemli
- +1 yıl
Afrika mi burasi ne açligi?
- +1 yıl
Sehir hastaneleri hava deniz limanlari yollar kopruler yerli milli silahlar hicbirinin bir onemi yok deme? Sırf kotulemek amaç baska hicbirsey degil
- +1 yıl
@Silence_03 sen nerde yaşıyorsun Norveç de falan mı Türkiye den haberin yok galiba
- +1 yıl
@Silence_03 Dalga geçtiğin yol köprü dediğin köprü için kötülediğiniz 2002 öncesinde garanti geçiş ücreti verdiğinde garanti araç sayısı geçmeyince vergi vermiyordun. Yandaş firmalara daha çok para gitsin diye 2 milyar dolara yapılacak hastaneyi cengiz holdinge fazla paraya verdiklerini bilmiyor muyuz müteahhitler kazansın diye. İroni mi geçiyonuz aga siz
- +1 yıl
Yoo turkiyede yasiyorum.
- +1 yıl
Neyse konusmaya gerek yok. Siz herseye kotu dersiniz zaten.
Gündem konusunda 2b cevap paylaştı. Atatürk her iki dinden aşağılık şerefsiz din tüccarlarınınım oyunlarını bozmak için müze yaptı Ayasofyayi... Şimdi gelinen durum yine kışkırtma ve aşağılama dönemi başlattı.. Vatikan köpekleri mutlu istedikleri oldu saldırı için bir sebep.
20 Yorumla
+1 yılCamiye ihtiyacımız yoktu çünkü. Karşısında devasa görkemli bir camimiz zaten var. Ayasofya'yı kullanmak yerine müzeye çevirmek ömrünü uzatırdı, doğallığını korurdu.
Sırf şov için tekrar ibadete açılmıştır.20 Yorumla- Gündem konusunda 630 cevap paylaştı.
+1 yılTuristin girerken döviz bıraktığı ve ciddi gelir elde edilen Ayasofya, yine aynı turistlerin ücretsiz olarak ziyaret edebilmesi için cami yapıldı...
Gidin görün normal bir vakit namazında kaç kişilik cemaat oluşuyor...10 Yorumla
+1 yılİçerde oturuyoruz 4-5 kişiyiz ama grubun içinde farklı insanlar var.
11 Yorumla- +1 yıl
😂😂😂
Gündem konusunda 631 cevap paylaştı. Ayasofya'ya 2005'te gittiğimde müze halindeydi ve içi %90'a yakın boştu hatırladığım kadarıyla. Camiye dönüştürülmüş haline 1-2 sene sonra gitmeyi düşünüyorum.
20 Yorumla
+1 yılŞu gericiliğinizden bir çıksanız diyorum xd. Yenilik iyidir. Bazı papazlar bu konudan oldukça memnun hatta. Ayasofya içinde tesettürlü gezmek zorunda olmasından memnunlar.
11 Yorumla- +1 yıl
Olunmasından*
- Gündem konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılO dönemin şartlarında dış ülkelerden baskı görüp ülkemizin gelişimini etkilememek için bu siyasi oyun adımı atılmıştır diye düşünüyorum.
20 Yorumla Başta hiç dokunulmayacaktı. Bırak kilise olarak yapılmış kilise olarak kalsaydı... Yanına da Cami olarak Sultan Ahmet yapılmis zaten.
25 Yorumla- +1 yıl
@SonDUÂM FSM severiz sayarız fakat ilah ya da Peygamber değil.
Mabetlere saygısızlık ve onların dönüştürülmesi gibi uygulamaların Kur’an’a, sünnete ve 4 raşid halife uygulamalarına aykırı olması bir yana, tebliğ usulü açısından da sakıncaları malumdur. Karşılıklı saygıya dayanmayan, ahlaki ve adil olmayan bu tarz hareketler farklı din mesupları arasında sadece tarihsel husumetlerin derinleşmesine yol açmaktadır. - +1 yıl
Bilgisayar gibi konuşmayı terk edin de, Bu sözünüzden sonra neleri hedef aldığınıza bakın. Severiz sayarız diyorsunuz, sizin sevginizle yücelmez ya da sevmemenizle alçalmaz. Tarih sahnesinde hakettiği ünvanı layığıyla taşımış cihana diz çöktürmüştür. Bunu da sizin söylediğiniz aksine her şeyi adil bir şekilde yapmıştır. Sizin gerçeği görmezden gelip savaş usüllerine de böyle çarpıtma yapmanız akılları durgunlatıyor.
Biraz araştırırsanız ibadethanelerin hepsini de camiye çevirme hakkına sahip olduğunu anlarsınız. Aksine o inanç özgürlüğüne saygı duymuş ve insanlara zulmetmemiştir...
Çok şükür ki Ayasofya eskiden de olduğu gibi Fatih'in emaneti ve fethin bir nişanesi olarak camiye dönüştürüldü.. - +1 yıl
Ben bir örneğinin olduğunu iddia etmedim. Savaş usulünden bahsettim. O tarihte alınan en doğru kararı uygulamışlardır ve bizim buna saygı duymamız gerekir.
Ve size ezbere attığınız yazıdan cevap vermek gerektir,
"Ayasofya kararı ne dini kutsiyet ne de tarihi, ecdadı gözetmek açısından değerlendirilemez; ancak politik hamle, siyasi karar-kart olarak başka bir zeminde olumlu olumsuz getiri ve götürüleriyle değerlendirilmelidir."
O halde sözü Fethedene bırakmak gerekir;
"... kimse için, bu vakıfları eksiltmek, bozmak, değiştirmek, tağyir ve tebdil eylemek, vakfı ihmal edip kendi haline bırakmak ve fonksiyonlarını ortadan kaldırmak asla helal değildir!"
Devamını not düşmeye gerek duymuyorum. Selâmetle kalın.
Gündem konusunda 3,8b cevap paylaştı. Neden olmasın?
Sonuçta İstanbul adım başı cami olan bir şehir.
Bir başkasının kutsalina saygi göstermek ise bizi küçültmez, aksine yüceltir.10 Yorumla
+1 yılMüze olması gerektigi için. Ayasofya da namaz kilinca daha iyi bir insan olmuyorsun ya da daha iyi bir müslüman
20 YorumlaMüzeye çevrilmedi. Zamanında tadilata alındı. Araya kaynadı müze olmuş sözde
10 YorumlaGündem konusunda 765 cevap paylaştı. ingiltereye verilen sözler olabilir ya da atatürkün konjekture oynaması olabilir
10 Yorumla
+1 yılÇevrilmesindeki sebeb o zaman İngiltere öyle istedi kimse kabul etmiyor ama İngilizler Çanakkale yi geçit gecmeseydi nasıl İstanbul'a iç Anadoluya girerlerdi
20 YorumlaKeske müze olarak kalsaydı
72 Yorumla- +1 yıl
Yunanistan bunu isterdi haklısın.
+1 yılNe kadar da cami düşkünü var sanırsın camiler yetmiyor taşıyor Bi ayasofya eksik.
548 Yorumla- +1 yıl
İşte halen anlamıyorsunuz mesele camii değil ama neyse
- +1 yıl
- +1 yıl
Sen dinsizsen senin zoruna gidebilir ama burasi buyuk cogunlugun islam dinine inandigi bir ülke. Memnun degilsen bu senin sorunun hanimefendi
- +1 yıl
@Silence_03 ne dinsizliği siz neyden bahsediyorsunuz? Sanki tüm camiler doldu taştı da müzeyi cami yapmak kaldı? Herkes elhamdülillah Müslümanım diyo da ülke tacizden tecavüzden geçilmiyor papucumun Müslümanları. Söylermisiniz camiye yaşlılardan başka kimse gidiyo mu doğru düzgün? İstisnalar hariç
- +1 yıl
Taciz tecavuz sadece erkeklerin sucu mu? Gercek musluman olan biri gurur duyar camilerin sayisinin artmasindan.
- +1 yıl
@Silence_03 beyefendi gurur duysam ne yazar içi BOŞ olduktan sonra?
- +1 yıl
Baskasi doldurmuyorsa sen doldur ne olcak? Baskasini bosver sen kendi yaptiklarina onem ver
- +1 yıl
@silence_03 erkeğin suçu tabii benim mi suçum hayret bişey ya
- +1 yıl
@Silence_03 benle tek dolmuyor maalesef ülkece doldurmalıyız
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
@kurtkizi21 haklisin ama dolmuyo diye de sanki din dusmanligi yapar gibi ne gerek var camilerin artmasina lafi da hos degil
- +1 yıl
@Silence_03 ben din düşmanı değilim sadece dolmayacak camiler yapılmamalı diyorum boş kaldıktan sonra ne anlamı kaldı Müslüman ülke olmamızın
- +1 yıl
Senin kullanıcı adından dolayı sen hep yanlış anlaşılırsin ön yargılı olmak böyle
- +1 yıl
Neyse sen musluman oldugun halde elestiriyosan dinsizleri sevindir bakalim.
- +1 yıl
Ayrıca kızdığım nokta Atatürk 'e bu lafların edilmesi adamın bize iyilikten başka bir şeyi olmadı ama hala yaranamadı bu millete. ATATÜRK din düşmanı değildi aksine iyi bir Müslümandı.
- +1 yıl
Ayrıca mesele de cami değil İstanbul fethi peygamber efendimiz tarafından haber verilmiş olup fetih sembolü olarak cami olarak kaldı çünkü bugün Cumhuriyet varsa İstanbul'un fethi sayesinde olmuştur
- +1 yıl
@kurtkizi21 ataturkun dininin olup olmadigi tartisilir ama yaptigi iyiliklerr lafimiz yok tabi
- +1 yıl
- +1 yıl
Atatürk'e bir şey diyemem ama Atatürk vefat ettikten sonra gelenler CHP de din düşmanlığı yapmıştır ezanın Türkçe okunması baş örtüsü yasağı Bülent Ecevit bu konuda mecliste olmaması gerektiği görüşü CHP çok da dini bir parti değil seçenekleri de belli
- +1 yıl
Ayn internetten bulabilirsin chpli milletvekillerinin bizim partimiz islam dusmani falan gibi laflarini
- +1 yıl
Adnan Menderes dönemine kadar ezan Türkçe okunmuş halbuki dinimizde caiz değil. Siz hiç gerçekten CHP içinden çıkan insanların gösteriş için demiyorum gerçekten namaz kıldığını gördünüz mü? Mansur Yavaş Ekrem İmamoğlu çıktı ama onlar zaten CHP kökenli değil
- +1 yıl
Evet CHP liglerde din düşmanı çok bu Atatürkün de din düşmanı olduğu manasına gelmez
- +1 yıl
@KürtKızı21 bende öyle diyorum
- +1 yıl
Ayrıca namaz kılıp kılmamaları kulla Allah arasında olan bir şey asıl dikkat etmeniz gereken hangi parti kul hakkı yiyor
- +1 yıl
@Silence_03 bence tartışılamaz Çünki Atarürkün kafir olduğuyla alakalı bir ayet yok bu sebeple biz kimseye kafir veya değil diyemeyiz Allah korusun laf bize döner.
- +1 yıl
@kurtkizi21 ama dinsiz olduguyla ilgili kanitlar falan var diyolar da bosver neyse ney allah bilir
- +1 yıl
@Silence_03 sen bakma onlara Atatürkün müslüman olduğunu biliyoruz dine aykırı bir şey yapmışsa bu onun dinsiz olduğu manasına gelmez çünkü biz günde 1000 tane dine aykırı şey yapıyoruz bu bizim Müslüman olmadığımız anlamına mı gelir? Tabii ki de hayır aynı şekilde kafir olmayan bir insana kafir dersek bize geri döner.
- +1 yıl
@kurtkizi21 evet onu biliyorum. Musluman birine kafir diyen kendisi kafir olurmus oyle diyolar
- +1 yıl
Ama hakkını vermek gerekirse Atatürk din düşmanlığı yapmış olsa diyanet işleri başkanlığını kurmazdı ve insanlar inancın da özgür olacak demezdi
- +1 yıl
@siyahmaskeli kesinlikle öyle. Zaten kendisinde birçok mekrubunda Allah'tan bahsetmekte. Müslüman olmasaydı Allahın adını bile mektuplarında yazmazdım.
- +1 yıl
@kurtkizi21 allaha inanmasi musluman oldugu anlamina gelmez. Hristiyan ve Yahudilerde allaha inaniyo. Deistlerde inaniyo
- +1 yıl
Aynen öyle ama ondan sonra gelen CHP'li vekiller askeriye çok kısıtladığı için insanları dini konularda insanlar Mustafa Kemal Atatürk'e yüklüyorlar. Sadece din devlete karışamaz devlet dine karışmaz demiş ama devlet dine çok karışmıştır. Yani kara çarşaf zaten dinimizde yoktur ama düzgün tesettür olan insanlar okullara alınmamış
- +1 yıl
- +1 yıl
@Silence_03 dostum sen 1 tane hristiyanın ağzından Allah ismini duydun mu? Ayrıca kimin Müslüman kimin kafir olduğunu biz BİLEMEYİZ. BİZE DÜŞMEZ İNSANLARA KAFİR VEYA DİNSİZ DEMEK. Ayrıca hangi deist Allaha inanıyor? Onlar tanrı var ama hangisi bilmiyoruz der yani belirli bir tanrı değil onların ki.
- +1 yıl
İnsanların kalbini mi açıp bakıyorsunuz da dinsiz ya da Müslüman diyorsunuz
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
- Gündem konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yıl@SonDUÂM beyin yorumuna aynen katiliyorum.
22 Yorumla- +1 yıl
Keşke hiç çevrilmeseydi.
20 Yorumla
+1 yılDin düşmanı diyoruz da inanmıyorlar.
10 YorumlaAdamların klisesini işgal edip cami yapmak😂😂😂😂
13 Yorumla- +1 yıl
Çocuklara ve hayvanlara tecavüz edende, vergi çalanda, araba çalanda, ev soyanda, adam öldürende ben müslümanım diyor fark eden bişi yok. Gerçekler değişmez. İstanbul fethedildi Ayasofya işgal edildi. Her yerinde hristiyanlık motifleri olan yere cami demek aptalca. İyi o zaman Osmanlı’nın kaybettiği topraklardaki camiler klise olsun.
- +1 yıl
Fethin sembolü olarak orası camiye dönüştürülmüş hiçbir tarihi kalıntıya da zarar verilmemiştir. Sonrakilerin uygulamasını bilmem ama müslüman olan kimse işgal etmez.
Söyledikleriniz ise bir müslümana yakışmayacak şeyler. Siz günahkarları örnek veriyorsunuz. Şayet şeriat olsaydı ülkemizde ve biz islam ülkesi diyebilseydik bu örnekleri vermeye cüret bile edemezdiniz. Çünkü onların cezası islamda bellidir.
Müslümanım diyen herkesin davranışlarını islama mal edemezsiniz..
Ayrıca evet Osmanlı'nın kaybettiği her yerde camiler kiliseye dönüştürüldü.. Siz ise bunu eleştirmeye çekiniyor Osmanlı'ya laf ediyorsunuz.
+1 yılDemek Mustafa Kemal haa
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılFatih alınca neden camiye çevirdi ise o sebepten
20 YorumlaTarihi bir yapı bazı öküzler zarar vermesin diye
50 Yorumla
+1 yılÇünkü vatan düşmanları öyle istedi
20 Yorumla
+1 yılBende anlayamadım
20 YorumlaGündem konusunda 1,1b cevap paylaştı. Umarım kilise olur, amen 🙏
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!