Yapılan açıklamaya göre CİMER'E bu yıl yapılan başvuru sayısı 6 milyonu geçti. Gördüğü rüyayı anlatan da var, yemek tarifi soran da, polis arabasıyla tur atmak istediğini söyleyen de! Siz hiç CİMER'e başvuru yaptınız mı?
Bugüne kadar herhangi bir konu hakkında CİMER'e şikayet yazdınız mı?
Kısa süre önce emekli olmam öncesinde kurumumuza intikal eden çok sayıda CİMER müracaatı ile ilgilendim. CİMER maalesef bizim vatandaşlarımız tarafından suyu çıkarılmış olan ve gereksiz yere kullanılan bir uygulama oldu. CİMER'e yapılan müracaatlar, görevliler tarafından ilgili birimlere yönlendirilmekte ve konu ilgili birim tarafından değerlendirilerek gereği yapılmakta ve müracaat sahibine bilgi verilmekte. Bu süreç normalde en fazla bir ay olması gerekirken çok daha fazla uzayabilmekte. Müracaat eden vatandaşların bir çoğu sanki müracaatlarını bizzat Cumhurbaşkanına ulaştığını düşünmekte.
Vatandaşların müracaatlarına kısa sürede yanıt almaları için kullanmaları gereken uygulama CİMER değil, Açık Kapı'dır. Açık Kapı projesi 2017'de başlamış, 2020 yılında ilgili tüm birimlerde özel görevliler belirlenerek göreve başlamıştır. Açık Kapı'da taleplere yanıt verme süresi maksimum 7 gün olarak belirlenmiştir ve Bakanlıkça sıkı şekilde takip edilerek kurumlar sıkıştırılmaktadır.
Açık Kapı Giriş Ekranı
Açık Kapı Projesi 17 başlıkta seçilebilen 322 konu ile başlatılmış, daha sonra bu sayılar artırılmıştır. Tüm Valiliklerde ve bazı Merkez İlçe Kaymakamlıklarında açılmış olan birimlere şahsen müracaat edilebildiği gibi, E-Devlet veya Açık Kapı internet sitesinden veya mobil uygulamasından da müracaat edilebilir.
Vatandaşların çoğu tarafından tanınmayan Açık Kapı, pandemi sürecindeki yardım başvurularının orada toplanması ile bir nebze duyulmuştur. Ama yine de pek çok kimse tarafından bilinmemektedir.
Benim herkese tavsiyem, özellikle şahsi talep ve şikâyetleriniz için Açık Kapı uygulamasının kullanılmasıdır.
Evet, yazdım. Bir pastane, kısıtlama kurallarına uymuyordu (masa ve sandalye konulması yasaktı.) ve fotoğrafıyla birlikte atmama rağmen herhangi bir işlem yapılmadığına dair geridönüş bildirimi aldım.
Büyük ihtimalle iktidara yakın bir pastaneydi ve herhangi bir işlem yapma gereği duymadılar. Bir de saçma şekilde, "Ruhsatı tam olan bir işyeri" gibi bir açıklama yazıyordu. Kardeşim, sana orası ruhsatsız demedim. Genelgeye uymayıp sabahın köründe bir sürü insan yiyip içiyordu. Kimse görmesin diye müşteri gidince masa ve tabureyi kaldırıyorlardı.