Üniversite mezunuyum. Tecil ettirdim 2 sene. Bu yıl tecilim bitiyor. 6 aylık gideceğim. Normal süre yani. Merak ediyorum sadece. Rütbesiz er olarak mı yapacağım muhtemelen askerliğimi ve rutbesiz erler kışladan çıkıp operasyon çatışma vs yapıyorlar mı?
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Asttegmenlim başvurusu yao çıkma ihtimali düşük onun harici rütbesiz yaparsın normal askerleri operasyona göndermiyorlar
Ya gidip başıma birsey gelirse ben ailemi düşünüyorum kendimi geçtim. O yüzden böyle bir soru sormam lazımdı.
Hakakriye giden tanıdıklarım var operasyona gitmediler eğitimli uzmanlar gidiyor
Anladım. Sadece silah eğitimi vs kışla düzeninde bir asker disiplin eğitimi yani. Ama haberlerin birçoğunda görüyoruz şehit olanları. Aralrında rütbesiz erler de var.
Onlar sözleşmeli personel
Anladım. Cok saol teşekkür ederim
Evet çatışmaya giriyorlar noldu "ben gitmem" mi diyeceksin :D
Emin ol vatan sevgisi sadece askerle olacak is değil. Parası olan gitmiyorken ben de gitmem derim devlet bana bu hakkı verdikten sonra. Ha devlet bana gençliğimi yasatmamisken çok da umurumda değil askerlik yani
Devlet sana gençliğini yaşatmamışkenden kastın nedir? Ekonomik güçlük mü? Çalış klazan gez diyor gezme yaşama demiyor ki. Ha sokağa çıkamıyoruz şu anda ama bunun suçlusu olarak sadece devleti göremeyiz. Devlet sana paralı askerlik hakkı vermiş varsa paran ödersin gitmezsin. Kusura bakma ama her şeyin bir bedeli vardır. Ben hiç bi bakkalın sakızı bile bedava verdiğini bilmiyorum. Karşılığında alıyor parasını. Eğer sen askere gitmeyeceksen gidecek birileri vardır illaki fakat devlet de o giden kişinin oradaki yediğini içtiğini enden alır. Ekonomiler o yüzden böyledir. Zenginler de vardır fakirlerde. birileri bişeyi yapmamak için yapacak başka birileri olsun diye. Adil mi dersin? Hayır değil ama en basitinde kapitalizmin bi bölümünde bu uygulama vardır.
Devletten kastım hükümet. Onu belirteyim ben öncelikle. Çalışıp kazanıp kim gezip yaşayabiliyor gençliğini? Orta halli bir ailenin mensubuyken bu halde yaşadığına şükrediyor insan. 10 senedir herşeyin fiyat artışını izliyorum liseden beri. Üni okuyoruz diploma alalım diye ekonomiyi yönetemedikleri için üniversitede boş boş okuyoruz anca. Neden? Çünkü kendini geliştirme fırsatı bulamıyorsun. Psikoloji, gelecek kaygısı, para, ekonomi, hukuksal hakların... Dahası a var. Herşey çiğnendi, kaale alınmıyorsun bu ülkede. Ben bu yaşıma kadar kafam rahat gezip eğlenip kendime birşeyleri katamamışken yaşayamadığım bu gençlik için, askere gidicem ve herşeyi he olur diyeceğim? Sonra başıma birşey gelecek kalan hayatımı bir hiç uğruna geçireceğim demi? Geçin bu boş milliyetçiliği, milliyetçilik kendini geliştirip ülkene katkı yapmakla olur, cahül cühele vatan sevgisiyle olma, vatan sevgisine sen aklını katacaksın ki şu anda oluşan dünya sisteminde sözün geçsin. Hem 3. dünya ülkesiyiz, hem tüketiyoruz hem boş boş milliyatçlikle insanlara gavur diyoruz. Ben bunları tartışmak için sormadım. Gerekirse borca girer gitmem kafam rahat olacaksa. Mecbur kalıyorsun bazı şeylere, 2 senedir evdeyim zaten iş bulamamışım. Kalkıp bu psikolojiyl askerlik mi kaldırıcam bir de.
2 senedir evdesin işsizlikten yakınıyosun haklısın. Ama bu vaziyetteyken bora girip askere gitmediğinde bu borcu nasıl ödeyeceksin? Yoksa bunalıma girip çatıdan atlayacak mısın diğerleri gibi? Al sana yine gitti hayatını yaşayamadın. O kadar sağlam psikoloji gerekiyor evet haklısın. Ben de şu an kendi işimin sahibiyim ama yapana kadar s*kilmedik beyin hücrem kalmadı. Keşke aynı zamana geri dönsem de hep asker kalsam 15 ay olsa bir ömür. Devlet baba bakıyo ekmek elden su gölden. Karşılığında yanımda arkadaşım öldü benim de göğsümde izi var ama bilesin. Evet kendi işim bi yerde çalışmaktan daha iyi kazanıyorum ama kafam bitti kafam. Hayatı yaşamak eğer marka giyinmek i-phone kullanmaksa ben de o hayatı s*keyim bi anlamı yok.
Hayatı yaşamaktan kastim hiçbir zaman o olmadı. Ana geleceğimiz gençler diyorken o geleceği kazanmak için fırsat veremiyorlarsa benden birsey beklemesinler. Daha bana elinden avucundan para ayırıp gram gram para harcayan aileme bakamadiktan sonra ne yapayım bu eğitimi, ne yapayım bu hayatı, ne yapayım bu devleti? Ben askere 0 parayla ve 0 hayat tecrübesiyle gidicem ve bana birsey olacak ee? 6 ay için ben kalan 40 senemi yakıcam? Ailem bana hep bakmak zorunda kalacak mesela? Bunlari da düşünmem lazım. İsim olsa düşünmem bedelli yaparım zaten. Parayı godemeyi göze alıyorum ben.
Hayat dediğin askerlik bittikten sonra başlıyor esas. Şimdi askerliğini yapmamış birine iş vermiyolar. Çünkü bırakıp gidecek. Neden iş bulamadığına dön bi daha bak şimdi.
Ne alakası var? :D Ben mezunum olduktan sonra pandemi başladı zaten. Pandemi olmasa birçok yere girebilmistim. Askerlikle alakası yok ve Şu an bile 1 2 ay içerisinde ise alım olacaksa başvurduğu yerde, gireceğim ve girersem bedelli yapacağım. Dediğinde alakası yok yani.
Askerlikle alakası var. Şöyle ki Ben şu anda da bi işverenim zaten kendi iş yerim var. Seninle aynı şartlarda fakat askerliğini yapmış birini ben işe alırım seni almam. Nedeni sen gideceksin yine ben eleman arayışına giricem, kurulmuş olan iş yürütme planı aksamış olacak. Kapiş? Askerliği yapmış olmak bu yüzden avantajdır. Ha paran vardır verirsin gitmezsin yine aynı şartları yakalarsın ama bunda da şu dezavantajın var : Diğer adam kazandığı parayla gezip tozacakken sen bedelli askerlik için çektiğin krediyi ödemek için çabalayıp "hayatımızı yaşayamıyoruz, gençliğimizi yaşayamıyoruz" nidaları atıp yakınacaksın.
İlkokuldan beri ve devamında liseden beri ne olacağına karar verip ona göre plan olusturamiyorsan, hayat düzeni olusturamiyorsan bu devletin suçudur kapiş? Ben bu yasa kadar patinaj çeke çeke hayatta bir yerlere gelmeye çalışıyorsam bu devletin şükürdür kapis? 2 senedir iş bulamıyorum bu devlet her yere üniversite açarsa ve iskan saglamazsa bu olur zaten. Ee? Mecburen ise girmek için bedelli yapacağım, kim 6 ay yeni çalışanını yollar ki? Mecburen yapacaksın. Ve evet o yüzden gencligimizi yaşayamıyor olacağız.
Beyin sende buna karar veremiyosan senin aptallığındır. İlkokul neyse ama Üniversite zamanı "ben pilot olcam" demek yerine "acaba pilotluk mu yoksa yazılım mı okusam" düşüncesi senin aptallığındır devletin veya başka kimsenin değil. 2 senedir iş bulamıyo oluşun şu pandemi nedeniyle beklenmedik bi aksilik ve şanssızlık desem de illaki okuduğun bölümde çalışmak yerine başka bi iş bulabilirdin en azından harçlığını çıkaracak kadar. Pandemide bazı sektörlere talep arttı mesela kuryelik. A2 ehliyet alıp bu talepkarlıkta kendine iş sağlayabilirdin. Senin ahmaklığın yine kimsenin değil. En azından askerlik için ödeyeceğin bedelin bi kısmını biriktirmeye çalışabilirdin bu şekilde. Ben elektrik mühendisiyim ve kendi elektrik dükkanım var inşaatlar alıp ekiplerimle birlikte elektrik tesisatlarını yapıyoruz. Fakat geçmişimi söyliyim sana : kuaför çıraklığı, çaycılık, garsonluk, tuvalet temizliği, merdiven temizliği, yaya kurye, motokurye, fotoğrafçılık, gazetecilik, taşlama işçiliği, özel güvenlik, internet cafe elemanı olarak çalıştım. Patinaj çeke çeke deme bana. Kiracıydık öyle varlıklı bi aile falan değiliz yani. Paşa paşa Şırnak'ta askerliğimi yaptım sonra Rusya'da bi şirkette elektrikçi olarak çalıştım ve Türkiye'ye dönünce biraz da kredi desteği ile biriktirdiğim parayı kullanıp kendi dükkanımı açtım. Askerlik öncesi ve sonrası, Rusya öncesi ve sonrası da hayatımı cillop gibi yaşadım. Sevgililerimle de gezdim arkadaşlarımla da gezdim tek başıma da gezdim. Festivallere konserlere bara diskoya gittim. Elindeki diplomayla sen bi halt yiyemiyosan bu kimsenin beceriksisliği veya suçu değildir. Devletin de yanlış politikaları var evet ama sen de en az onlar kadar hatalısın.
Sen ne anlatıyorsun bana ya. Bu ülkede orta halli bir ailenin çocuğun neler çektiğini biliyor musun? Para olmadıktan sonra kendi yaşadığın yerin dışına çıkamıyorsun. Birkac istisna sayarsın sonrası bu ekonomisi kötü ülkenin altında ezilen bir çocukluktur. Hersey ateş pahasi. Oku diyor kitaplar pahalı. Üniversite kazan. Dershaneye git. Para. Günlük harçlığını al yemek parası bilmem ne. Ben işçi çocuğuyum paramı hiçbir zaman lüks harcama fırsatım olmadı bana hikaye anlatma. Küçükken soru soruyorlar ne olur diye cevap verince de o amaca ulaşmak için sana yol göstermiyor devlet diyorum. Ben eğitimde fırsat eşitsizliği diyorum sen ne anlatıyorsun bana. Para yokken hiçbir b. k yapamazsın bu ülkede. Özgüvenin düşüyor. Bircok konuda ezilerek büyüyorsun. Bunları hesaba katmadan yasama dair birseyler ortaya koymak çok basit.
Hiç bi ülkede para olmadan bi b*k yapamazsın. Maalesef ki okumak bu ülkede büyük külfet haklısın. Ama ben hem okudum hem de çalıştım harçlığımı çıkarıp kitabıma okuluma işçi olan babamın verdiği paraya destek olabilmek için. Sen otur evde para versinler okuyayım mı diyosun. Ah be keşke öyle olabilse. Bi bedel ödemen gerekir her şey için. Bu para ise çalışman gerekir. Dediğim gibi tuvalet bile temizledim ben. Merak etme ben Sabancı'nın oğlu değilim benim rahmetli babam da işçi emeklisiydi. Annem de çalışıyodu 8 yaşımdan beri evin anahtarı cebimde okuldan geldiğimde tek başımaydım ev halkı gelene kadar. O yaşta okuldan gelip annem iş yerinden arardı telefonla yumurta kırmayı tarif ederdi aç kalmayayım diye. Aile evinde ailesiz büyüdüm yani. Ne bölüm okudun bilmiyorum ama bununla ilgili yurt dışı iş bağlantıları araştır bul. Git orada çalışıp birikimini yap. Ben üniversiteden sonra böyle yaptım. Şu an kendi işimin sahibiyim ama -60 derece soğukta anahtar salladım da kazandım. Elektrik mühendisiyim diye altıma koltuk önüme masa koymadılar. Tecrübe edinmemi sağladılar ve o koltuğu hakedip haketmediğimie baktılar. Yaş 33 ama buz üzerinde yeri gelip yatarak yeri gelip diz üstüne çökerek çalışmaktan ciğerlerim dizlerim pert. Bedelini ömür boyu kalacak bu sağlık sıkıntılarıyla ödedim yani. Okudum işsizim diyosan bedel ödemelisin iş için. Bugün bu ülkede işsiz adam bile işe girerken para harcaması gerekiyo işe giriş evrakları sağlık muaynesi vs. için. Saçma ama dimi. Zaten adam işsiz parası yok nereden bulup harcayacak? Dediğim gibi ülke politikası da düzgün değil. Ama sen de kusursuz değilsin. Kendi alanın değilse bile iş bak. Git amelelik yap gerekirse ayıp değil. Alın terinle helalinden kazanıyosan ne mutlu sana.
Bak zorluklarını anlatıyorsun. Ben keşke sen de bu durumda olmasaydın ve bundan sonra daha iyi şartları sağla diye haykıran birisiyim. Hiçbir ülkede para olmadan bir b. k yapamazsın diyorsun ve bu kesinlikle yanlış. Afrikayla karşılatırısan doğru olur bu :D Avrupa amerika gençleri lisede yaşıyorlar hayatı. altına arabasını çeken, geleceği çok düşünmeyen ( çünkü iş ve istihdam sağlayan bir devlet altında ) Ve zaten tüketim değil üretim toplumları oldukları için kafası rahat olan çocuklar onlar. Biz? Biz daha rahatça para harcayamıyoruz markette. Bu adama koyuyor anlatabiliyor muyum? Biz bunun için mi geldik dünyaya. Adam koltugunda rahat etsin diye mi vergi vericem ben yoksa kendim insanca yaşayabilmek ve devletten güzel hizmet almak için mi? Bazen gerçekten ciddi ciddi evde üzülüuorum ben hatta sinirden gözyaşı döktüğüm de oldu. NEden? Yıllarca kafamız rahat olamyacak çünkü. Borç harç Hayatımız mahvolacak. Buna sen de dahilsin.
Kışlada mıntıka kantinci yemekhanede vs çalışırsın savaş falan yok
Sen gittin mi?
Evet
nerde ne olarak yaptın?
Askeri okulda okuyorum izmirdeyim
anladım dostum. & aylık gidiyorsun herhalde? Her giden rütbesiz asker mi oluyor nasıl belirleniyor bu?
Bizim şafak yok ömür boyu :)) uni mezunuysan 4 yilliksa yedek subay 2 yilliksa yedek astsubay olarak askerliginin cikma sansi var 1 sene yapiyorsun boyle olunca maas alarak yapiyorsun cikmama sansida var cikmazsa normal er olarak yaparsin
Anladım. Ben öyle 1sene yapmak istemiyorum ya. Daha üniversite planları var baya engel olur bu bana.