Sakarya'da psikolojik sorunları olduğu söylenen genç bir aracın önüne atlıyor. Vatandaşın yardımıyla ayağa kalkınca "lan ben daha ölmedim mi" diyerek başka bir aracın önüne atlıyor... Çok endişe verici ve bir o kadar da trajikomik bir olay...SabırHaberlerde pek verilmiyor da olsa gündemi çeşitli mecralardan takip edenler farkındadır ki günde bir kaç kez intihar vakaları yaşanıyor artık...
Sizce ülkedeki intihar eğiliminin bu kadar yükselmesinin ana nedenleri nelerdir?
Bir insanın canına kıyabilecek hale gelmesi için çok şey yaşaması gerekir...
Her geçen gün zenginin daha zenginleşip, orta gelirli ve fakirlerin daha fakirleşmesi.. Artan tacizler ve tacizcinin ceza almaması, kadına şiddet, insana yapılan baskı... ülkece inatçı ve öfkeli bireyleriz maalesef tahammül yok ve herkes birbirinin hayatına burnunu sokuyor.
Bir ulkenin refah seviyesini merak ediyorsaniz, o ulke de insanlarin nasil oldugune bakin. simdi bizim ulkemize bakalim. Kadinlar erkekler tarafindan olduruluyor. Erkekler ve gencler intihara meyilli. Cunku insanlar mutsuz, umutsuz ve vazgecmis. En basit kendi kardesimdrn ornek vereyim.9 Eylul' den gayet iyi bir derece ile mezun oldu fakat 4 yildir işsiz. Cocuk o kadar bunalima girdi ki, dişari dahi cikmiyor. Abla diyor 8 kisilik kadro icin 1500kisi basvuru yapmis. Benim sansimi sen dusun...
Acı gerçekler. Gençliğin umudu ile oynayıp ya bir çoğunu kardeşin gibi eve kapattılar, ya da asgari ücrete talim ettirip çırak yaptılar. Ruh sağlığı bozuk insanların ne kendisine ne de çevresine faydası olur. Ve maalesef bu çocukların nerdeyse hepsinin ruh sağlığı bozuk, çünkü mutsuz ve umutsuzlar. Ne heyecanları var, ne enerjileri. Asgari ücret ile bir yere girip kovulmayacaklarını bildikleri an hayata tutunmaya çalışıyorlar. Sonra da kendilerini yaşam savaşı veren, borç batağına saplanmamak için mücadele eden vatandaş olarak buluyorlar. Peşine de karakteri zayıf olan eşini çocuğunu dövüyor/öldürüyor, duygusal içine kapanan intihar ediyor, cahil ve sırtını bi yere dayamış olan sokak kabadayısı oluyor, hepsinde bir şiddet eğitilimi var, hepsinde öfke kontrol sorunu var... Gelecek çok zor, cidden çok zor... Biz belki kendimizi bir şekilde kurtardık ama peşimize gelen nesili çok zor günler bekliyor...
Canım memleketimden insan manzaraları.. Bence herkes bi an da olsa arabaların önüne atlasam mı diye düşünmüştür. Dün Kandıra da bi kadın intihar etti yerel basın dışında görmedim hiç bir yerde.
Tam da benim intihar planladığım yerden atmış kendini. Şimdi kadını örnek aldı demesinler diye başka intihar yeri bulmam gerekecek.
Önceki gün de yine Kandıra'da 19 yaşındaki bir genç tüfekle göğsünden kendini vurarak intihar etti. Bu haberleri anca takip edenler yakalayabiliyor... Sen inadına yaşa köylüm, intihar etmenin de bi esprisi kalmadı. Hayatta kalabilmek daha çok ses getiriyor artık...
19 yaşındaki çocugun intihar haberinin altındaki yorumları okumak gibi bi hata yaptım 4 gün önce. Bi çogu imanlı olsaydı Müslüman olsaydı yapmazdı demişler.
Bu ülke de öldükten sonra bile yargılayıp defalarca asılıyorsun rudy. Hem de en kötü çekilde tekmelenerek asılıyorsun. En son allah rahmet etsin ne diyelim diyerek vicdanlarını da aklıyorlar konu kapanıyor.
Bir insanın canına kıyabilmesi için çok ciddi travmalar yaşaması lazım, bunu araştırmak lazımken ölüp gitmiş kişinin müslüman olup olmadığını araştırmak mı düşmüş millete? Bunu diyen müslüman olsa amel defteri kapanan kişi hakkında yorum yapmanın kula düşmediğini de bilirdi, afedersin de sokayım öyle müslümana köylüm...
Türkiye 2002-2019 verilerine göre intiharda Dünyada 184 ülke arasında 100 bin kişi başına 8.6 oranla 112. Sırada yer alıyor. Avrupada intihar konusunda epey bir gerideyiz. Avrupa ve DSÖ istatistiklerine göre Avrupada;
Almanya - 105 İsviçre -101 Fransa - 60 Belçika ise 25 inci sırada yer alıyor
Ben tanıdığım ve cenazesine katıldığım bir çocuğun intihar haberini hiç bir yerde göremedim, bundan sebep olabilir mi? Hani bizim ilk başlarda virüs vakalarını günde 20-30 kişi göstermemiz gibi, sonra BM vakaların çok olduğu ülkelere ekonomik yardımlar başlatınca birden vaka sayılarının günlük 150-200 kişiye yükselmesi gibi...
Türkiye'de yaşam standartı yerlerde geziyor haliyle nüfusun ezici çoğunluğu mutsuz, depresif haberlerde göremeyiz çünkü özgür bir medya yok. Kendini yakan , asanlar da çoğaldı ama 3 maymunu oynayınca ülke de herşey iyi gidiyormuş gibi gösteriyorlar.
Güldüm, Allah affetsin. Öldürmeyen Allah öldürmüyor diye boşuna dememişler. İnsanların canına tak etti artık. Ölüm, çıkış yolu gibi görünüyor onlara. Oysa ölüm hiçbir şeyi çözmüyor...
*Bunlar hep ülkemizin gelişmesini, harika ekonomisini çekemeyen ihanet odaklarıdır.. *Ülkede herşey harikayken , intihara teşebbüs etmek olsa olsa rahat batması, nankörlük.. vs bir durum olur.
Birileri sebep olmuştur Lili, belki bilerek belki bilmeden. Adam açım diye intihar ediyor misal, onun katili ona iş vermeyenler değil mi, ona ekmek vermeyen komşusu değil mi, ona bakmayan devlet değil mi?
Değil diyorum 😄 hayatta kalmak için bin türlü yol var, gider çöpten yemek yersin, dilenirsin, kendini satarsın, en olmadık işler yaparsın, hırsızlık yaparsın, çok şey yapılabilir, gider sokakta yaşarsın, ama geneli borçlanır, kirası faturası birikir, her şey üstüne gelir, ülkeyi suçla ‘böyle yaşamaktansa onurumla ölürüm’ der. O zaman git onurunla öl. Başkalarının arabasına niye zarar veriyorsun, niye iş açıyorsun, haber oluyorsun.
Onların normali o, bir toplumda yemek zor bulunuyorsa sende zor bulur ses etmezsin. Ama millet lüks içindeyken sefaleti yaşamak ağır psikolojik baskıdır
İşte bunu idrak edeceksin, başkalarının tok olması niye bana batıyor diye. Aç yaşa yaşamak istiyorsan, gönlünü tok tutmayı bil, git tedavi ol, bir şeyler yap. Kurban rolüne geçip, onu bunu suçlayıp ölmek kolay. Çok kolay
Diyorum. Öncelikle bunu kendisi için yapmalı. Ben sorumluluk almak istemiyorum. Çocuk yapmam, çünkü o büyük sorumluluk desin. Ha bir şey oldu evlendi ve çocuk yaptı. Durumuyla barışsın. Hayatla barışsın. O zaman hayat da ona fırsat sunar, ama bu tür insanlar hayatla barışık olmuyor genelde. Başta kendine, sonra ona buna sitem eder. Sitem ettikçe hayat sitemini yankılatır sitem sitem sitem 🎤 diye. İnsan her şeyi ama her şeyi kendi için yapar, bilinçli ya da bilinçsiz olarak. Bunalıma giren insan bu durumdan sıkılır ayağa kalkmayı seçer ya da en kolay yolu, alıştığı gibi devam etmeyi seçer. Kolay değil elbette ama işte seçim bizim kendi elimizde. Çocuklarını yurda bile verebilir. Ailesini terk edebilir, yaşamak için her yol var. En kötüsünden iyisine ger tür yol var.
Gerçek ne ise onu söyleyecek; ‘çünkü param yok’. Bu tür durumlarda duygusala bağlamaya gerek yok. Para yoksa yok. Bu kadar. İlk başta dediğim gibi, önceden düşünecek bunları. İntihar eden seyirci arar, alkışlanmak için. Ah canım vah canım, çok üzüldük, devlet şöyle kötü böyle kötü’ deyip alkışlayanların çok olduğunu zaten biliyor, o yüzden göz önünde intihar ediyor. Bu da egosal durum. Hayat bir tiyatro ve herkes rolünü oynuyor. Hangi rolü seçiyorsun? Mesele bu.
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > 1 aracın önüne atlayan kişi "Daha ölmedim mi ben" diyerek başka aracın önüne atladı. Ülkedeki intihar eğilimi sizce neden yüksek?