Yakın zamanda Erzincan-Karlıova, Çelikhan-Erkenek arasında, Kahramanmaraş ve İzmir'de büyük depremler beklendiğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için de her an 7 üzeri bir depremin meydana gelebileceğini belirtti. Görür, "İstanbul'da tehlikede olan 250 bin insan ile karşı karşıyayız. 7'den büyük deprem olma olasılığı her an yüzde 64'tür. Uzatmaları oynuyoruz" dedi.
Binalarınızın sağlamlığına güveniyor musunuz, kaç yıllık?
Prof. Dr. Naci Görür "İstanbul depremi için artık uzatmaları oynuyoruz, 250 bin insan tehlikede" dedi! Evleriniz kaç yıllık?
İstanbul'da yaşamıyorum oraya hiç de gitme firsatim olmadi ama televizyonlarda haberlerde evlerin ne denli yaşlı ne denli bakımsız ve kötü durumda olduğu belli. Halk için hic bir zaman birşey yapılmıyor. Devlet her daim kendi çıkarlarını düşündüğü için onlara oy veren insanlar bile şu an için umrunda değil. O yaşlı ve bakımsız evlerde tonla insan oturuyor. Beyimiz her gün başka bir ülkede saray yapılması için emir buyurana kadar sağlam binalar yaptırtsa ve geçici olarak insanlari o sağlam evlere transfer edip bütün o bakımsız ve eski binaların yerine sağlam binalar yapsa yemin ediyorum 20 yıllık iktidar hayatında adam akıllı bi iş yapmış olur. Müslümanlik, din, ıman laflarını ağzından düşürmeyen her konuya dini ve siyaseti alet eden adam bir kerede Allah için halkini düşünerek kim bilir kaç tane sarayından belki 1 belki 2 sini feda ederek o insanlara yasayabilecekleri bir ev sunsa ne olur ki yani? Ama olmaz. Saraylarını yaptırtmak zorunda onun için en önemlisi o. Oy zamanı gelince kapi kapı makarna dağıtmaya başlar ama buraya yazıyorum. Normal günde aklının ucuna gelmeyen halk, oy zamanı biricik halkı olucak. Bakalim sonra ne olucak. Lütfen altın varaklı tuvalet kullanan beyzadeler gelip buraya reislerini savunmasınlar. Neyin ne olduğu belli oluyor. Oy zamanı akp diye bangır bangır bağırırlar depremlerde virüslerde felaketlerde chp diye yanar dururlar. Iki yüzlü haysiyet yoksunları.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurduk. Apartmanda çatlaklar vardı. İlçe belediyeye yazıp gönderdiler. Riskli bina olduğu için çıkacağız büyük ihtimalle. 18 ay 1150 tl kira yardımı varmış.
İstanbul merkezli bir deprem için 250 bin çok iyimser bir sayı. Gerçeklerle yüzleşmek lazım milyonlarca insanın hayatı tehlikede. 99 depreminden sonra aklı olan insan İstanbul ’un nüfusunu artırmaya değil azaltmaya yönelik politikalar izlerdi. Ecevit’in köykent projesi gibi insanları memleketlerine döndürecek yatırımlar yapardı. Varolan çürük binalar için de kentsel dönüşüm yapardı ve olası bir deprem minimum hasarla atlatılırdı. Bugün İstanbul ’da gerçekleşecek bir deprem türkiye ekonomisinin çökmesi demek. 400 milyar dolara yakın bir tahminde bulunuluyordu geçenlerde. Koskoca ülke İstanbul ’dan ibaretmiş gibi davranılırsa olacağı bu ne yazık ki. Her şeyi geçtim deprem ve susuzluk gibi iki önemli konusu varken bu şehrin hala kanal İstanbul konuşanlara akıl fikir diliyorum.
Bursa'da yaşıyorum kirada değilim ama yaşadığım ev 1970-1990 yılları arasında yapıldığını düşünüyorum, tam yapım tarihi belirtilmiyor kira sözleşmesinde aslında olsa iyi olurdu, ancak betonarme yapı, kolonları ve kirişleri, demirleri gibi bir çok etkiye baktım tabi ev tutarken sağlam duruyordu, tabii olarak bunlar herhangi bir rapora değil tamamı ile göz kararı kanaatime dayanarak yaptım, özelllikle yüksek binalardan sakındım oturduğum bina, yarı bodrum kat dahil 5 katlı, 5 katın üzeründeki binalardan sakınıyorum özellikle, hele bodrum varsa bodrumuna mutlaka bakın derim
İzmir depremini yakın zamanda yaşadım ve bıraktığı manevi izler o kadar can acıtıyor ki, ilk zamanlarda yataktan her an deprem oluyormuş gibi zıpladım. Bazen sallanıyormuş gibi hissediyorum halen, umarım bu tahmin hiçbir zaman olmaz. Deprem kaçınılmaz olabilir ama tedbirlerimiz sağlam olmalı.
Bunlarda deprem kahini. Fay hattı hareketliliğine göre bişeyleri ön görebilirler ama asla tahmin edemezler. Ha oldu ha olacak diye milletin psikolojisiyle oynayacaklarına gerekli tedbirleri anlatsınlar. Zaten başımızdakiler bunca yıl kaderimize terkettiler yeterince.
Deprem öyle bir şey ki evin sağlam olsa bile başka bir evde yakalanıp olebilirsin. Depremden çok korkuyorum ve bu konuda elimden gelen hiçbir şey yok gibi geliyor bana evimiz 5 yıllık sağlam gibi de görünüyor ama deprem söz konusu olunca her binanın güçlü olması lazım İstanbul'da da bu çok zor çok kötü ya çok insanı kaybedeceğiz belki ben ya da çok sevdiğim kişilerin de ölümüne sebep olacak
Binamiz 3 yıllık. Ama bizim binanın sağlam olması bir şey ifade etmiyor. Sadece kendini düşünmek saçma olur. Mutaitlerin artık ellerini taşın altına sokması lazım. Deprem tahmin edilebilir bir şey değildir. Eğer deprem tahmin edilebilir bir şey olsaydı bu sözde uzmanlar İzmir depremini niye fark etmedi? Niye demediler deprem olucak devlet tedbir almalı diye. Yıllardır bir İstanbul depremi diye tutturmuş gidiyorlar. Her sene bu sene, bu sene diyorlar.
45 yıllık binada oturuyorum. Binanın 3 tarafı yol, müteahhit 3 yerden de içeriye çekiş olacağı için m2 daralıyor, müteahhit 200 bin tl ekstra istiyor. Çünkü 4 katli bunaya 6 kat izni var. Ama apartmanda kimse bu parayı veremez. Karşımızda 13 katlı bina var ve bir şekilde ruhsat almış, şaka gibi... Yani hükumet insanini düşünse bir seferlik eski binaya 2 kat fazla verse olay çözülecek ama nerde... 15 dairex4 = en az 60 kişi riskteyiz.
İki gün önce gece vakti arka arkaya 3 depremle uykusuz kaldık. Ben bile evimizin gerçekten de sağlam ve iyi olduğunu düşünmüyorum. Öte yandan İstanbul'un mevcut durumu, altyapısı, risk ve tedbirsizliğini göz önüne alırsak İstanbul'daki tüm akraba ve arkadaşlarımın hayatı için endişe ediyorum. Çünkü, gerçekten de geliyor gelmekte olan ve somut doğru düzgün hiçbir adımın atıldığını göremiyorum.
Doğru olabilecek paylaşımlarından birisi. Velhasıl kelam, inşallah beklenen gibi olmaz olası ve olabilecek büyük depremlerden Allah korusun ülkemizi. İstanbul ve marmara dakilerin yardımcısı olsun. Bizim buradaki ev genel hatlarıyla sağlam. 40 yıllık ev 😁😶
Yahu inanmayin bu adamlara İstanbul'da taeih boyunca 6. 8 uzerinsw hic buyuk bi deprem olmamis bu adamlar bunu biliyorlardi da niye adapazarini niye elazigi niye izmiri bilwmwdilwr de sadece İstanbul'da dwprwm olacak diyorlar ben de dwrim 30 yil icinde deprem olacak takilmayin bunlara biz yine twdbirimIi alalim ama bunlara da takilmayin
İstanbul da yaşamıyorum Antalya da yaşıyorum ama oturduğum bina eski 28 senelik Akdenizlilerin tek şanslı olduğu nokta denizin deprem şiddetini azaltması. Olası İstanbul depremi yakın ama o kesin.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Nu adam 99 depreminden beri aynı şeyi söylüyor her an olacak her an olacak bunu söylemek icon prof olmaya gerek yok bizde biliyoruz ahmet övgün ercan i d8nkeyin adam hesaplamalarla geçmiş kayıtlarla incelemelerle konusuyor bu adamın hangi veri ike konsutig8nin bilen yok
Şöyle açıklamalar da yapmasınlar ama orta gelir sınıfında ki bir aile ne kadar sağlam binada oturabilir lütfen ama ya kendimizi kandırmayalım millet neyin önlemini alacak evini yıkıp baştan m yapsın? Sen bu zamana kadar alınması gereken tedbiri alma sonra her an deprem olabilirmiş bizde biliyoruz olabilir burda lafım Profesör amcaya değil AMA NE YAPALIM KARDEŞİM NE YAPALIM !! NEYİN TEDBİRİNİ ALACAK BU MİLLET, UYUMASIN MI? SOKAKTA MI YATSIN KALKSIN?
ALLAH korusun hepimizi korkmamak elde değil yani İstanbul'da değilim ama orda ki bi deprem bizim bursayı da etkiler ki fay hattı zaten marmara bölgesinde yani hepimiz risk çok korkuyorum ya gerçekten :(
Sallıyor kafadan. Daha geçenlerde bir tanesi İstanbul'da 7 üzeri deprem olmaz diyordu.. Bilime saygım sonsuz ancak bilimsel olmayan verilerle konuşan bilim adamlarına da uyuz oluyorum.. Yuzde 64 u nasıl bulmuş onu da açıklasın. Fay hareketlerinden yüzdelik çıkmaz.. Istatistigin kullanılabileceği kadar deprem olmamış.. Ee y7zde 64 neye göre yüzde 64?
malesef yasadık yinede yasayacagız zor cok zor zamanlar 2002 sonrası pilot bolge ilan edilen yerlesim yerlerinde ve 2013 sonrasi yapilan meskenlerde sorun cikmaz diye dusunuyorum ama malesef eski yapimiz cok
İçi sıfır dışı 30 dan fazladır 😁 deprem bölgesinde yaşamıyorum ama yinede olmayacak diye birşey yok tabi ki. Binalar hep birbirine bitişik evimle beraber ve yokuşta yer alıyor. Bazen korkuyorum açıkçası sıra sıra ya çökerlerse deprem anında diye
Uzatmaları oynuyoruz deyip hiçbir girişimde bulunmamak çok saçma gerçekten. Kim bilir kaç cana mal olacak bu beklenen depremler. Allah korusun diyebiliyoruz sadece.
250.000 mi çok iyi niyetlice bir öngörü bence 1.000.000 Bu dünyayı terk eder! ... Ve çok doğru söylüyor, ben açıkçası 2021 içerisinde bekliyorum büyük İstanbul depremini...
1995 yılında yapılmış, bir çok deprem yaşadık bina oldukça dayanıklı sağlam yapılmış. Binamızın tam karşısında Metro inşaatı var galiba bizim binanın altından geçiyor olacak burdan sonrası önemli.
8 yıllık bina yeni sayılır yani.. Fakat sokaktan araba geçse sallanıyoruz Kimisi bu iyi bir sey derken kimisi kötü diyor Olası bir depremde göreceğiz yeni binaların marifetlerini Tabii temennimiz depremin olmamasi yönünde fakat sonunda olacak bu deprem Yine de gaybi Allah bilir
Evimi karkas sistemine göre yaptım 12 lik deprem gelse yine yıkılmaz 6 adet sismik izolatör var su basmanı 4 metre 13 .5 metre aralıklarla kazık çakılıp ray pabuçlara bağlandı temel tedbirimizi aldık.
@cicimxs Sen mühendisin poposunu kaldırıp yapılan işleri binaları gezdiğini gördün mü ben 32 yaşındaym şu yaşıma geldim görmedim. mühendislik ahım şahım bir iş değil .
@cicimxs boş vaktimden ayırıp müteahit bir arkadışımla yaptım her metrekaresinde bir parmağım var ısı yalıtımından tut havalandırmasına kadar kendim tulumu giyip yaptım hobi gibi düşün.
İnsanlar bilinçsiz olursa aldıkları evin depreme dayanıklı olup olmadığına dikkat etmez, müteahhitler de daha masrafsız olsun diye kalitesiz binalar yapmaya devam eder. Binlerce hayat söz konusuyken sırf insanlar korkmasın diye polyannacılık mı yapsınlar...
Deprem olursa bilki takipçinin biri gitti demektir 😞
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
aman bi bitmedi şu deprem felaket tellalları. deprem olur ya da olmaz zamanını bilemeyiz ki. belki yarın olur belki 100 yıl sonra. böyle insanları korkutmaya gerek yok bir işe yaradığı yok çünkü.
Hocam; 21 yıldır negatif elektrik veriyorsunuz. Tamam da vatandaş çok fazla bir şey yapamaz ki. Devlet el atacak. Çürük binaları gerekirse kolluk gücüyle zorla boşaltıp yıkacak ve ilgili ailelere destek verecek. Var mı başka çare?
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ya şu adamın konuşması da... insanları neden korkutuyor herkesin sağlam evlere geçmeye imkanı yok
@Kraladam35 olası İstanbul depremi sonrası oranın enkazını kaldırmak da yıllar alacağını söyledi bilim insanları.
Gecen İzmir depremini yaşadık. Yıkılan binaların göbeğinde çalışıyorum. Hala enkaz kaldiriyorlar, yıkılacak binalar var daha.. Sadece bir semt ayrıca burası.. İstanbul'u düşünemiyorum.. O nedenle cok aci olacak yaşanırsa.
Nazim Kibrisi Hazretleri de manevi anlamda nasıl gördüyse o şekilde aktarmıştır sanıyorum.
Yani ortalama gene 99 depremi gibi olursa İstanbul da 100bin kişi ölür nazım Kıbrısi Hz dediği gibi olursa 20milyon insan ölür hakkımızda hayırlısı olsun
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Prof. Dr. Naci Görür "İstanbul depremi için artık uzatmaları oynuyoruz, 250 bin insan tehlikede" dedi! Evleriniz kaç yıllık?