Kayyum rektör nedir, ne demek?

Rektör, üniversiteyi yasalar çerçevesinde yöneten, eğitim ve öğretimin aksamamasını sağlayan yani kısacası üniversiteyi yöneten kişidir. Rektör, üniversite dekanlarını, öğretmenlerini seçmek ve idare etmekle yükümlüdür. Ayrıca okulun yıllık projeleri, gelir ve giderleri, eğitim tarzı vs her şeyinden sorumludur. Okulun başkanıdır kısaca. Rektör seçimi üniversite hocaları tarafından oylama yöntemi ile seçilmektedir. Seçilen rektör cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmak zorundadır.
Bir kurum veya kuruluşta seçilmiş kişi yerine resmi kurumlarca seçilmiş kişi yerine o kurum/kuruluşu idare edecek kişiye kayyum denir. Kayyum anlamı seçim ile seçilmeyen kişinin kurum veya kuruluşun başına geçmesidir. Belirli bir süre için geçerlidir. Şirket, üniversite, belediye başkanlığı vs her türlü yer için kayyum atanabilir. Biz buna kayyum ataması diyoruz.
Kayyum ataması yapılabilmesi için neler olmalı?
Seçilmiş üniversite rektörü yerine cumhurbaşkanı kararnamesi ile atanan kişidir. Kayyum rektör üniversite öğretmenleri tarafından seçilmemiştir. Kararname ile o konuma getirilmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu kayyum ile birlikte rektörü olmuştur. Üstelik Boğaziçi Üniversitesi'ne 1980 darbesinden beri okul dışından bir akademisyen kayyum olarak hiç atanmamıştır. Prof. Dr. Melih Bulu bu konuda bir ilktir. Yani Boğaziçi kayyum rektör oluyor kendisi. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri bu konuda eylemler yapmaya başlamıştır. Prof. Dr. Melih Bulu'yu kabul etmediklerini, kayyum rektör istemediklerini dile getirmişlerdir. Gösteriler devam etmektedir. Gözaltına alınan ve gözaltı kararı olan kişiler olmuştur.
Sosyal medyada da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne kayyum olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu istenmemiş, birçok tepki gösterilmiştir. Gelişmeler devam etmekte.
Rektörü öğrenci, öğretmen ve akademik personel seçer ama bunu cumhurbaşkanı seçtiği için kayyum rektör deniliyor.
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Öncelikle kayyum anlamın şu.
belli bir malın belli bir süre yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için resmi makamlarca yetkili olarak görevlendirilmiş kimse.
Kayyum atması da daha önceki kişiyi görevden almak yeni gelecek kişiyi geçici olarak getirmek. Boğaz içi konusuna gelelim. Boğaziçindeki durum şu nedenle tepki gördü. Normal koşullar da üniversitede rektör seçimi yapılır ve birinci seçilen ikinci seçilen cumhurbaşkanına öneri olarak sunulur o şekilde karar verilir. Bu Boğaziçi konusunda ise direk olarak kayyum rektör sürpriz bir şekilde atanmış. Bu atanan rektör daha önce ak partiden milletvekili aday adaylığı başvurusu var o yüzden birde
Biliyorum şimdi yazdıklarımı engelleyecekler , ama genede yazmadan edemiycem.
hiç bir proje üretemeden 16 seçim kaybetmiş, hırsızlık, sahtekarlık taciz tecavüz olaylarını görmezden gelerek, olayların üstünü kapatanlar, hdp nin kölesi olup, teröre açık açık destek veren, Fetöcülere, dhkpc ye sahip çıkma cüretini gösteren, pkk cenazalerine giden milletvekillerine destek veren, iktidarı indirmek için, elinden gelen ne varsa yapan ama bi türlü beceremeyenler, Şimdi sıra Üniversitelere mi geldi?
Araştırın 60 lı 70 li yıllarda ki Üniversite olaylarını. Acaba birileri yeniden bu tür kirli oyunların peşindemi? Neden özellikle Boğaziçi üniversitesi seçiliyor? neden durduk yere böyle kirli oyunlar oynanmaya başlıyor. Acaba yeni gezi olaylarıyla mı karşı karşıyayız?
Bakın, bir kere Üniversiteler siyaset yeri değildir. Anarşiyi hortlatmanın yeri hiç değildir. yok kayyum muş, yok iktidar yanlısı rektörmüş, geçin bunları. Amaç rektör kayyum olayı değildir. Lütfen herkes sağduyulu olsun. Olaylara karışanların sadece ikisi öğrencidir. Terör örgütlerinin başlatmak istediği kirli bir oyundur bu. Buna alet olan siyasi partiler; bundan size ekmek çıkmaz. Proje üreterek halkın desteğini alın, kazanığınız belediyelere sahip çıkın, iş yapın. 1990 lara döndürmeyin kentleri Bırakın Üniversiteler ğitim yeri olarak kalsın. Anarşiyi körükleyen yer olaraak değil. İşinize bakın.
Evet öğrenci denilen arkadaşların mühürlerinde yazdıkları gibi AKP'li bir kişiye karşılar. Oysa bir CHP li HDP li ya da diğer muhalif partilerden birisine mensup ya da onlardan aday, aday adayı olsaydı sorun yoktu. Aslında konu sidik yarışı. Tıpkı yıllar önce rahmetli Ecevit mitingte bu düzen değişecek dediğinde halktan birisi haklısınız düzen değişiyor düzülen hep biziz demesinin tam anlamı işte. Ha arkadaşlar aranızdan birileri çıkacak o öyle değil diyecekler. Hangi belediyeye giderseniz gidin kendilerine muhalif kimse ile çalışan (idare alanından bahsediyorum) göremezsizniz. Çünkü biz toplum olarak bizi bir yerlere getiren herkese oraları peşkeş çekmeyi seviyoruz. Hem iktidar hem muhalif kanat aynı. Toplumsal ahlak sorunumuz var. Birileri dini kullanır birileri Atatürkü kullanırken diğerleri milliyetçilik nidaları atar.
Resimdeki abimiz 2004 YILINDA CHP grup toplantısında konuşan dönemi ODTÜ Rektörü.
Kısaca sevgili abilerim, ablalarım, kardeşlerim, arkadaşlarım;
Siz her ne kadar bağırırsanız bağırın, kıyamet dahi koparsanız aynı imkanlar hangi siyasi güce geçerse aynısını yapacağız. Çünkü TOPLUMSAL AHLAK yok.
Bu arada Prof. Dr. Melih BULU'yu da hiç tanımam. Temennim bugünkü konuşmasını eylemlere dökerek karakterli duruş gösterir.
Konu gayet basit.. Şu an ki hükümet ( hükümet devlet değildir kendi ideolojisine göre ülkeyi yönetir.. oy çoğunluğu ile görevlendirlimiş karşılıgında maaş alan kişilerdir ) eskiden üniversiteler siyasi olmuştur diye ahkam keserken şu an kendi ideolojisine göre yönetmek için her yeri ele gecirme planına ekledikleri bir mudahaledir.. haksızlardır.. lakin tüm güç onlarda olduğu için (medya polis yerel yönetimler kanun nizam vs ) haksızlıga karşı gelen öğrencilere polis müdahalesi ile ezmeye calısabılır direnenleri istediği gibi terorist vatan haini ilan eder her türlü örgütle baglantısı oldugunu soyleyebilir kimse de aksini kanıtlayamaz çünkü sesini cıkarabılecek hiç bir mercii yoktur.. onun içindir ki.. kanuna aykırı hareket edılmıs ama kımın canagını yaladıkları bılınmeyen ınsanlar sırf kendı siyasi görüşü yüzünden yüzlerce gencin egıtımıne balta vurmaktadır.. bundan 10 15 sene sonra o okullardan cıkacak doktorlar. hakımler veya muhendisler tarafından zarar görulurse.. mesela sırf ıdeolojisi yüzünden rahat rahat okulda calısmadan okulu bıtıren bır ak partı genclık kolları uyesı doktor olup sızın hastalıgınıza vermidon ıc gecer diyerek yolladıgında o zamanları daha ıyı anlarsınız.
@nullable bırının sıyası gorusu olabılır yetıskın bır ınsan sonucta ama bu sıyası partının emrı ıle bır yere gelmesı ayrı mesele abicim.. rektoru unıversıte secerse benı unıversıte sectı sıyası fıkırlere gore ıs yapmam dıyebılır.. ama partı gonderırse bız senı oraya gonderdık bız ne ıstersek yapacaksın der kaptın.. afferın hadı sımdı
Şimdi öncelikle şu iki cümleyi öğrenelim;
Rektör, bir üniversitenin akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilisidir. Latince kökenlidir ve bu Latincede 'yöneten' anlamına gelir. Sözcük, Hristiyanlık dininde kilisedeki yöneticilerden türetilmiştir. Özellikle Anglikan ve Katolik kiliselerinin bazılarında rektörler vardır.
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama kökünden gelir ve kıyam kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır.
Devlet Memuru Rektör Atanmış oldu yani
bu ülkenin basına gelmiş gecmiş terörden daha fazla zarar veren birisi varsa o da akp dir
ama 2023 de akp belasından kurtuluyor bu ülke
gram siyasetten haz etmeyen ben
bir defa bile oyumu hepsine basan ben
sırf akp laneti son bulsun diye iyi partiye vereceğim bu sene
Secimle gitmezler emin ol onlar kazanmak istedigi sürece kimse önüne geçemez hersey onların elinde İstanbulu ankarayı falan ben bilerek verdiklerini düşünüyorum
@LosOlvidados fazla değil 2023 te zaten gidiyorlar isteselerde istemeselerde
gecen seçimi kara zorla kazanan akp bu seçimi atlatması neredeyse imkansız kaçısları yok artık
Sen öyle san aga asıl olay zaten 2023 de patlayacak herseyi ele geçirecekler gecen seçimi bilerek bıraktılar kazansınlar da kötüleyelim diye ve farkında mısın CHP kazandiktan sonra her türlü kötülüyorlar
Aslında Boğaziçi Üniversitesindeki atanmış bir rektör. Fakat kanunlar öyle manipüle edildi ki kayyum atamaya gerek kalmadı, bu da resmiyette adı öyle olmasa da gerçekte kayyum bir memur oldu.
Kayyım veya kayyum yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse.
Kayyum bir işi yapan kişinin yerine atanan onu temsil eden kişidir. Bir işi yapan kişi rahatsızlanir, ölür ya da herhangi bir sebeple görevden ayrılırsa kayyum atanır. Seçilmiş rektörü yerinden alıp birini yerine oturtmak demokrasilerde olmayan bir uygulamadır. Atanan rektör iktidarın adamı olan kişidir.
@nullable, Hangi parti olursa olsun seçilmiş kişiyi yerinden etmek doğru değil. Kayyum yukarıda belirttigim gibi bazı koşullarda atanır. Durduk yerde seçilmiş kisiyi yerinden etmek faşizan bir tutum.
Kayyum: Belli bir malın/yerin/kurumun belli bir süre yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için resmi makamlarca yetkili olarak görevlendirilmiş kimse. Burada sıkıntı buraya yönetimin atadığı kişilerin seçimsiz bir şekilde adil olmayan yöntemlerle kişilerin atanması.
kayyum:belli bir malın belli bir süre yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için resmi makamlarca yetkili olarak görevlendirilmiş kimse.
atanan rektör okul içinden birisi değil
Soru aslında raktörü protesto edenlerin sadece ikisi öğrenciydi ve "katil polis "ibareleri kullanıldı polisimize hakaret edenleri nasıl kınamalıyız olmalıydı
Bunlar böyle kardeş devlete, devletin polisine hakeret ederler ama kendileri vatan sevdalısı olurlar
Yetkili bir kişi atanmış ama bu kişinin akademik olarak yetersiz olduğu halde siyasi bağlar yüzünden oraya atandığı söyleniyor. Öğrenciler de bunu protesto ediyor.
Sende inandın buna dimi, amaç yetersiz olduğu falan değil AkP li olduğu için eminim CHP'li veya hdpli olsa kimse karşı çıkmazdı
Kendi görüşümü söyledim aşağılamana gerek yok bana göre öyle ve ben parti bile tutmuyorum CHP de sevmiyorum AKP de bu önyargı neden
Başka üniversitelere devlet tarafından rektör atanırken iyiydi de suskundular da Boğaziçine ataninca ne oldu.
Ha bana sorsanız, üniversitede rektörü kendi hocası öğrencisi seçsin
kanunda bu var rektörü cumhurbaşkanı seçer nasıl ahmet necdet sezer cumhur başkanı iken seçiyorduysa şimdide o. siyaseti okula sokmaya çalışan bu teröristlere anladıkları dilden cevap verildi verilecek inşallah.
Boş bi muhabbet rektör akpli diye kızgın bizim hewaller hdpkk lı olması lazımmış
Dhkpcli kürtçü teröristlerde okulda polise saldırmıl bu yüzden utanmadan hala beni eksiliyorlar adi şerefsizler
Rektörü Cumhurbaşkanı atar, bunların yaptığı öğrenciler yolu ile üniversiteleri terörize etmek, alenen şu an terörizm sergiliyorlar
Rektörü öğrenci ve akademik personel seçer. YÖK'de belirlenen 3 kişiyi Cumhurbaşkanına sunar ve seçim yapılır. Sorun şu ki okula danışmadan direk cumhurbaşkanı kararıyla daha önceden milletvekilliğine aday olmuş birinin başa gelmesidir. Orası okul, siyasetin kirli zihniyetini lanse edeceği bir oyuncak değil.
@султан Rektörü öğrenci seçmez, okul içerisinde oy kullanılır ama 100 yıldır olduğu gibi Rektörü Cumhurbaşkanı atar ve bu nettir, öğrenci Terörist grupları arasına alıp teörizm sergileyemez.
3 aday belirlenir ve Cumhurbaşkanına sunulur, o da üçünden birini seçer. Üniversitenin 3 aday sunmasına izin verilmeden atama gerçekleştiği için tepki gösteriliyor ki bu kişi milletvekiline aday olan biri. Okula siyasetten birinin yerleştirilmesi ne kadar mantıklı? Üniversitenin tercih hakkının elinden alınması ne kadar mantıklı?
Siyasetin eğitimin içine girip müdahale etmesidir.
Geldiğimiz. nokta ne eğitime. ne dine siyasetin karışmaması. gerekirken siyaset =yalan in her yere girmesi nasıl bir gelecek. olusturur?
Demokrasinin bir adım daha geri gittiği liyakatin değil keyfin işbaşına geldiği bir alan daha açılmış oldu
mevcut rektör zorla görevinden alınarak devlet tarafından atanan yeni rektör demek, tabi bir suçu vs varsa yapılır genelde
birisin boyunduruğu altında kölesi demek yat derse yatar s*ıç derse s*ıçar bildiğin koyun iki ayaklı koyuna hakaret oldu bari koyunun eti sütü faydalı
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş