Kolonya Üreticilerinin Tuzağı

Eskiden eve misafir geldiğinde ilk olarak kolonya tutulurmuş. Hem alkol oranının yüksek olması hem de fiyat açısından etkili dezenfektanlara göre daha makul olması sebebiyle bu pandemi döneminde hepimizin bildiği üzere kolonya satışlarında patlamalar yaşandı.

Fakat bunu fırsat bilen bazı kolonya üreticilerinin böylesi hassas bir dönemde dâhi devam eden hilelerini bir vatandaş yeniden gözler önüne serdi.

Kolonya Üreticilerinin Tuzağı

Hürriyet'in haberine göre; Adana'da, bakkaldan satın aldığı kolonyanın kokusundan şüphe edince gerçek olup, olmadığını anlamak için çakmakla yakan F. Ç. (32), alev almaması üzerine şaşkınlık yaşadı. Pandemi sürecinde piyasaya sahte kolonya sürenlere isyan eden Ç. , limonlu suyun 'kolonya' diye satıldığını söyledi. Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldırım ise "80 derecelik kolonyanın yanmaması mümkün değil. Bilindik firmaları tercih ederek, kolonya almalıyız" dedi.

F.Ç. eve gidince eline sürdüğü kolonyanın kokusunun farklı olduğunu fark edince, çakmak testi yaptı. 80 derece alkol içerdiği yazan kolonya alev almadı. Durumu öğrenen bakkal A. Y. ise parasını iade ederek bütün kolonyaları raftan kaldırdı.

Bakkalın insanlığını da takdir etmek gerektiğine inanırken, zaten olması gereken şeylerin günümüzde alkış alır hâle gelmesi de üzmekte...

Kolonya Üreticilerinin Tuzağı

Doğal dezenfektanların işe yaramadığını biliyoruz. Dezenfektan ve kolonya üreticileri için bu süreç avantaj oluştursa da fâhiş fiyatlar halkı isyan ettirir oldu. Süreç uzadıkça satışlar artsa bile fiyatlar da artmaya devam ediyor.

Sabunun ne derece etkili olduğu ise hâlâ tartışma konusu. Şahsen devletin ya da belediyelerin dar gelirli ailelere aile boyu / büyük boy dezenfektan göndermesi kanaatindeyim. Herkes bizim gibi imkânlara sahip değil ne yazık ki. En azından bari bu süreçte daha fazla destek verilmeli.

Peki sizce dezenfektan mı yoksa kolonya mı?
Hileye başvuranlar için çözüm öneriniz nedir?

Kolonya Üreticilerinin Tuzağı
Cevapla