+1 yılDolar dedigin abd parasi. Tum dunya uzerinde kabul gormus bir paradir. Bu paranin degerinin yukselmesi demek karsi tarfataki ulkenin itibari ve ekonomik dgeri kotulesiyor demek. Ve abd askeri bir darbeyle gerceklestremedgi birseyi parasi ile yapar. Bu gecmisten beri boyledir. Abd ile dalga geceblirsiniz. ama parasina laf soylerseniz ozman o ulkeyi parcalamak icin elinden geleni yaparlar. Mussolini ölümü arastirin. Abd den altinlarimizi alacam deyip suikast geçirip öldü. yani konumuz su. abd parasi degerlendikce Türkiye'ye baski yapiyolar. inşallah ulkemiz bu durumu atlatacak
17 Yorumla- +1 yıl
Atlatma ihtimalimiz var yani
- +1 yıl
Abd dolari ya da baska paralar yani döviz. Merkez Bankası kasasinda tutlur. bu para ile merkez Bankası piyasaya mudahale eder. Mudahale sonunda faiz iner veya cikar. Faizin cikmasi ulkemiz adina zarar. Cunki dusunun bankaya 100 TL yatryosunuz hic bisey yapmadan 110 TL aliyosunuz. Para baronlari ki bunlar 100 lira yatirmz varin siz düşünün 😁
Sorunun cevabi atlatabliriz evet 😁 ekonomimiz bizim guclu. BBC avrupa muhabiri aciklama yaparken Türkiye ekonomisi guclu. Avrupa birliği icindeki ekonomilerden bazilarindan kat kat guclu. Ama piyasada Erdoğan'ı indirmek icin operasyonlar varken abd saldirilarina devam edecektir. Bu durum sonunda Erdoğan ya da ABD kaybedevek diyor 😁😁
Erdoğan'ın faize savas acma nedeni ilk basta desgm gbi bu konudan geliyir ve bu gidisle abd kaybedevk. Dünya uzerinde israil ve Arabistan harici dost ulkesi yok. Çin Rusya iran ukrayna güney kuzey kore avrupa kitasi ve nice ulkeler abd karsiti politika yapiyor cunki trump dengesizligi var 😁😁 - +1 yıl
Tamam sağ ol 😀atlatir miyiz sence 😂
- +1 yıl
Ne demek 😁😁 boyle diplomatik krizler kolay kolay olmaz atlatilmasi da kolay olmaz 😁 abd bizden papazi istyor. ya verip siizin agirliginizi kabul ettik diyecez ya da daha da abd ile dise dis kana kan yapacaz😀 bn dise dis kana kan taraftaryim cunki sehitlerimizin kani var 😀 atlatma konusuna gelince ulkedeki saygideger buyuk is adamlari da basta olmak uzere hukumetin devletin yaninda kisa surede cozulecegni dusunuyorum 😀
- +1 yıl
İnşaallah
- +1 yıl
İnşallah 😀😀
- +1 yıl
Bu sureci atlatabiliriz ama bunun bedelini cok agie odeyecegimizi biliyorsunuzdur heralde.
En İyi Cevaplar
Güzel olur. Kriz ve kaos teorileri bir kenara dursun, ülkenin kısa ve uzun vadedeki ithalat-ihracat dengeleri tekrar gözden geçirir. Üretim politikalarının daha verimli hale getirilmesi zaruriyetinin daha acil olduğu gerçeği bir kez daha görülmüş olur. Statükocularla, stratejistlerin bir araya gelip, adam gibi politika üretmeleri gereği akıllara gelebilir. Nitekim bu durum, satranç tahtası üzerindeki bir taht oyunudur ama bazı taraflar "şah çekmek" yerine şahı yanlız bırakma uğraşındalar. Olan piyonlara olacak. Bu işin sonunda bazı bakanlarımız, makamlarından olabilir..
30 Yorumla
Ülkemizde yetişmeyen veya yetiştiremediğimiz ürünleri yurt dışından dolarla alıyoruz. Bazı şirketler yurt dışına iş yaptıkları şirketlere dolar üzerinden borçlanıyor. E dolar yükseldikçe de haliyle 1 liraya alınan şeylere daha fazla para ödeniyor. Bu yüzden de tehlikeli bir durum. :)
10 Yorumla
+1 yılDolarla is yapan yatirimcilar, buyuk is adamlari zarar eder, iflas noktasina gelir. Bu da inlarin altinda calisanlar icinde buyuk zarardir. umarim en kisa surede bu durum duzelir.
21 Yorumla- +1 yıl
İnşaallah
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
48Cevap
+1 yılBundan 5 6 yil once dunyada ucuz bir dolar vardi. bunun sebebi abd kendi vatandaslarina ucuz faizle. dolar verip gelismekte olan ulkelere yatirim yapmalari idi. Yani dunya pazarini tamamen her anlamda ele gecirmek amacli bir yaklasimdi.
Ama artik abd dolari kendi anavatina cagiriyor dolarda efendisine kavusmak istiyor.
Dolarin azalmasi demek bizim gibi gelismekte olan ulkeler icin cok buyuk risktir. teknolojiyi tamamen disaridan dolar uzerinden aliyoruz , telefon , araba , buna gıda ve tarım urunlerinide ekleyebiliriz. Dolarin yukselmesi ulke icerisindeki bu teknolojik seylerinde yukselmesi anlamina geliyor. Bir ithal urunu dolar uzwrinden aldigimiz icin ne kadar dolar yukselirse ithal ettigimiz urune okadar odeyecegimiz para artiyor. ulke icerisindeki dovizin azalmasi banka ve sirketlerin dis odeme borcunu odeyememe riskiylede karsi karsiya kaliyor. Buna nagli olarak enflasyonu etkiliyor emflasyonun yukselmesi urununu satamayan sirketlerin , iscilerini isten cikartarak maliyetlerini minimize ve kar maximizasyonunu optimum seviyede tutmya calisyorlar. Isssizlim oranlari artiyor bu sebeple. Ve doviz azaldigi icinde banka ve sirketler disaridan dolarla aldigi hammddeyi piyasada doviz bulamadigi icin odeyemiyor ve yuksek faiz ve borclanmayla dahada agirlasan yukle beraber batıyor.
Zamaninda dolari biz devlet hazinesi garantisiyle kopru ve yollara yani insaate yatirfigimiz ve teknolojiye onem vermedigimiz icin dis ulkelere teknoloni satamadigimiz icinde ulkeye doviz girisi olmuyor ama devamli bir doviz cikisi oluyor.10 Yorumla
+1 yılSen fakirleşiyorsun. Daha da yükselirse aç da kalabilirsin belki.
Çünkü ülkede hiçbirşey üretilmiyor. Yediğin ekmeğin buğdayı Rusya'dan geliyor. Eliktrik, doğalgaz, yakıt, kira gibi temel giderler yükseliyor. Enflasyon artıyor. Bunu takiben işten çıkarmalar, iflaslar ve işsizlik de artıyor. Geliri azalan devlet daha da fazla vergiler ile yükleniyor.
Kar topu gibi bu silsile büyür gider.30 Yorumla
+1 yılSayın Cumhurbaşkanı Dedi Ki;Onların Doları Varsa Bizimde Halkımız Var Hakkımız Var Allahımız Var Olay Şöyle Türkiyede Abd Rahibi Tutuklanınca Abd Rahibininde Suçu Fetö Terör Örgütüne Yardım Yüzünden Hapise girdikten sonra dolar Arttı Eğer Serbest falan Bırakırlarsa Dolar İnecek Ama Polisimiz Fetöcüleri Bırakmaz. cCc Polisimiz Var Olsun cCc
20 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 381 cevap paylaştı.
+1 yılDışa bağımlıyız. Tohumu bile dışarıdan alıyoruz. Yerli üretim yok gibi bir şey. Düşün kendimiz eker biçer yeriz desen, ektiğini tohumdan attığın ilaca kadar her şey dışarıdan. Fabrikaları da yabancılara sattık. Üretmiyoruz. Sürekli borç alıp satın alıyoruz..
Halkbanka ciddi bir ceza kesilecek. Zira İran'a ambargoyu deldi. 50 milyar dolar cezadan söz ediliyor. Bunu ödemek demek, batmak demek. Ödememek demek, ülkemize ambargo uygulanması demek. Sıkışmış durumdayız.10 Yorumla
+1 yılMarket ürünlerine , teknoloji adı altında ne varsa , ithalat yaptığımız herşeye zam gelmesi demek. Bu duruma düşmemizin sebebi ; üreten bir türkiye değiliz , dışa bağımlıyız. Siyasilere bakıyorum hiç umurlarında bile değil bu durum. Çünkü doların yükselmesi sadece HALK'ı zarara sokacaktır. Daha kötü günler bizi bekliyor
10 Yorumla
+1 yılbir ülkede buna benzer bir olay olmuştu ülkenin parası fazlasıyla değer kaybetti 3 dolara bir gece otel odası kiralanabiliyordu 1000 doların varsa zengin rütben oluyordu amerikalılar bu ülkeye girip yiyip içtiler gezdiler tozdular ülke durumu anlayınca ülkesine giren amerikalıları attırdı ve ülke ekonomisi düzelene kadar ülkeye yurt dışı girişini yasakladı bunların hepsi bir oyun yani
10 YorumlaEn basit haliyle şöyle düşün. Evine girecek olan yiyecek ve içeceklerden tut giydiğin kıyafetlere kadar hepsi senin ülkende dahi üretiliyor olsa bu ürünlerin bir yerden bir yere ulaştırılması Mazot'a bağlı. Mazotu dolarla alıyoruz. Mazot işini halletsen kullanılan Kamyon-Tır-Kamyonet v. b araçların da hepsi ithal. Bu araçların yedek parçası ve lastikleri de öyle. Dolar artarsa Bunlar zam görürler. Bunlar zam görürse Her şey Zam görür. Bu kadar basit.
10 Yorumla
+1 yılOrtada serbest dolar var. Ulken uretmezse uretemediklerini disaridan alir, disaridan dolarla aldigi icin ortadaki serbest dolar azalir. Serbest dolar azalirsa dolar degerli olur, buda senin paranin alim gucunu azaltir. Yani 5 lira verecegin mala 10 lira verirsin. Ulke fakirlesir, isyanlar baslar. Suçlar artar, ulke uretemedigi icin dis guclerin yaptirimlarina maruz kalir, boyun egmek zorunda kalirsin, senden faydalanir ve can cektire cektire oldurur.
Bir ulkenin ekonomisi cok onemlidir.10 Yorumla
+1 yılBüyük kapitalist güç olan amerika zamanın da bir çok şeyin satışını dolar ile yapılmasını şart koştu. Örnek petrol dolar ile alınıyor, ve ya yemekler de kullanılan gıda boyaları dahi petrol ile alınıyor. Kısaca şöyle düşün, senin evde kullandığın unu yapmak dahi dolar ile oluyor. Çünkü un yapımda kullanılan makineler bile mazot veya elektrikli (doğalgaz ile üretiliyor).
10 Yorumla
+1 yılkeşke biriktirdiğim paralarımı dolar yapsaydım ya 😂
14 Yorumla- +1 yıl
😂😂
- +1 yıl
şu an baya kârdaydım şaka maka gülme 😀
- +1 yıl
Boşver üzülme artık geçti 😁
- +1 yıl
tüh 😀
Herşeyini ithal eden bir ülke için dövizin yükselmesi iyi değildir. Bizim ülkede saman dahi yurtdışından geliyor hesap et artık nerelere etki edebildiğini.
10 Yorumla
+1 yılTürkiye ekonomisini tamamen dolara bağlı hale geldi
Çiftçinin aldığı gübreden tutta teksil gıda hayvancılık hepsini dolarla bağlı kendi üretimimiz yok. Bu da demek oluyor ki kriz içindeyiz krizin adı yok.10 YorumlaTürk lirasının alım gücü azalıyo. Mesela ben bikaç gün önce 4200 liraya bir bilgisayar aldım şimdi 6400 olmuş aynısı. Yani 4 binle 6 bin aslında aynı para gibi bişey dolar yükselince
10 Yorumla“O” hal kalkınca iflaslar açıklanıcak. Çökeceğiz dedim inanmadılar, nasıl olduysa birkaç hafta geç geldi Gelgit dalgası. Vurdukça vuruyor..
20 YorumlaFabrikalar aldığı ürünleri dolar üzerinden aldığı için daha dün 3 tl değerinde mal alıyor 3 tl 1 dolar ederken 6 tl 1 dolar yapmaya başlayınca fabrika sahibinin cebinden çıkan 6 tl oluyor ancak ürünü 4 tl ye satıyor ve illaki zarar ediyor
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yıl10 Yorumla
+1 yılDaha çok yükselirse araba, elektronik eşyalar ve dışa bağımlı olup aldığımız her şeyde aşırı fiyat artışı olur. Asgari ücretliler bunu karşılayamaz.
10 Yorumlatürkk lirası değer kaybediyor bu bir facia aldığın ürün 1 tl iken 4 TL oluyor çünkü Türkiye ithal yapan ülke dolar euro gibi para birimlerinde yükselme iyi değil.
10 Yorumla
+1 yılTürk lirası değer kaybetmiş oluyor ki bu durum bir çok ülkenin işine geliyor.. Ülkece sefalete adım adım ilerleme kaydetmiş oluyoruz...
10 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 1,6b cevap paylaştı. ozel sırketler yanı sanayı tesısleı fabrıkalar bankalar ısletmeler zor durumda kalır cogu belkıde batar ıssızlık dahada artar
10 Yorumla
+1 yılBak şimdi onların bir lira değerindeki parası bizim 6 liramız oluyor
20 Yorumla
+1 yılSavaş falan çıkmaz da, önümüzdeki birkaç ay içinde normale döneceğini umuyorum.
10 Yorumla
+1 yıl1950lilerin gece kondu türkiyesine dönüşeceğiz az kaldı 😂
10 YorumlaI Phone 8 şu an 5000 tlyse artık 5000 değil 9000tl olacak demektir.
10 Yorumla
+1 yılAlım gücümüz düşüyor, aslında yükselen dolar değil kendi paramız değer kaybediyor
10 Yorumla
+1 yılbiraz haber takip edin gazate okuyun senin sosyal hayatın vs yemen içmen çoğu dolar üzerinden ülkeye geliyor dolar yüksek olmasının çok nedenleri var bir iki bişey değil yani
10 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 1,5b cevap paylaştı. 10 YorumlaDolarim vardi gittim bozmaya bozmuyorlar vir kc gub sonra adam dedi😀
10 Yorumla
+1 yılcebındekı parayı ellerı değmeden senın haberın olmadan cekıp alıyorlar
10 YorumlaDış ülkeye bağlı olmasaydık sıkıntı olmazdi ama maalesef samana kadar alıyoruz
10 Yorumla
+1 yılHer şeye zam gelir ve ekonomik kriz oluşur inşallah bir önce düzeltir hükümet...
10 Yorumla
+1 yılYağma olabilir...
2 sene önce döviz hesabı nasıl açılır dedim
3000 TL getir açalım dediler
Şimid 7100 TL vardı10 YorumlaNe mi olur cogu piyasada yurdisindan gelen urunler dolar euro uzerinden gelir ve ne kadar artarsa büyük firmalar mal cekemez sonuc olarak issizlik artar bircok nedenden birisi bu
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 756 cevap paylaştı.
+1 yılŞimdi ne desem boş en iyisi bosver sen yemeğini ye yarabbi şükür de kalk otur.
02 Yorumla- +1 yıl
Alay mi seziyorum
- +1 yıl
Yok durum özetliyorum ulkenin %95i için geçerli dediğim.
Burda kur enflasyon faiz diye girsem olayin sonu gelmez
+1 yılDolarin varsa zengin oluyorsun yoksa pişman ve üzgün. :))
10 YorumlaBendeki 100 lira şimdi 50 ye düştü daha yukselurse 30 za düşer anla işte alım gucun ne olur
10 Yorumla
+1 yılDolar yükselirse o makyaj malzemelerinin fiyatı artar (malum fransadan geliyor)
Dahada artarsa makyaj malzemelerinin fiyatı daha da artar.30 YorumlaDaha da yükselirse esnaf batar dahada düşerse esnaf parliament cigarası içer ayıktınmı burada olan esnafa oluyor eskiden 70 tl ye aldığı malı 120 ye alıyorlar
00 Yorumlaİnşaat Sektörü durdu, Daireler satılmıyor mahvolduk
11 Yorumla
+1 yılZam da zam aynı mesleği yapan bir insan Türkiye'de bir kazanırken başka yerde 7 kazanir
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 302 cevap paylaştı.
+1 yılbir çok şey olur dış borçlar artar yabancı yatırımcılar kaçar işsizlik artık ülke batar vs... uzar gider yani durum çok kötü kısacası
10 Yorumla - Para & Ekonomi konusunda 5b cevap paylaştı.
+1 yılHerşey pahalanir herşeyi ithal ediyoruz ama maaş aynı kalcak
10 Yorumla
+1 yılRuju etkiliyor ya gerisini sen düşün 😂😂
11 Yorumla- +1 yıl
Çok kötü bir durum 😂😂
+1 yılPek bişey olmaz iş yerleri elemanları kovmaları dışında
10 Yorumlaİşsizlik artar , ayaklanma çıkar, bugün bir kahve 25 liradan 60 liraya çıktı ne demek bu
10 YorumlaDoların yükselmesininde düşmesinin devlet e zararı yok millete yükselmesinin zararı var düşmesinin faydası var
00 Yorumla
+1 yılbu dolarda euro da bizim TL ye sürekli yükseliyo.. yalnız bırakmamak lazım
00 YorumlaBatariz
Yumurtanın kolisi 16 olmus10 Yorumla
+1 yılHer sey pahali olucak
10 YorumlaRuble bile bizi kıskanıyor :D
10 YorumlaZa za za zammmmmmmmmmm
10 Yorumla
+1 yılBende sordum niye bu kadar cevap gelmedi acaba nickimden mi ahahah
00 YorumlaHer şey pahalılaşır olan bu
10 Yorumla
+1 yılÖnceden 1.5 liraya aldığımız oje şu an 5.5 lira
10 Yorumla
+1 yıldolar yükselirse daha kötü şartlarda yaşarsın
10 Yorumla
+1 yılonu bunu bilmemde bizim işlerimiz durdu
10 YorumlaAlım gücün azalıyo. Her şeye yansıyo.
10 Yorumla
+1 yılZama zamn geliyor kısaca.
10 YorumlaIphonenu artık 7bin değil 10bin olacak 👍
11 YorumlaGitgide batıyoruz. Olan bu maslesef😔
00 Yorumla- Devamını Gör (12)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih