Arkadaşlar hepimizin bildiği üzere ülkemizde döviz daha doğrusu dolar yüksek ve dolar yükseldikçe iğneden ipliğe her şeye zam geliyor bu da ülkemizin refahının düşmesi demek. Sizce dolar ülkemizde nasıl düşer daha doğrusu doları düşürmek için sizce ülke olarak neler yapabiliriz? Dolar nasıl yükselir nasıl düşer?dolar nasıl düşer?Benim düşüncem üretime ağırlık vermek ve doları protesto etmek yani kullanmamak diyorum
Tüketimden çok üretime ağırlık vermek (Yani ithalatı azaltıp ihracatı çoğaltmak)
Yerli Malı kullanmak ve insanları yerli malına özendirmek
Dolara ambargo koymak yani Dolar kullanmamak ve mümkün olduğunca Euro ve Türk Lirası kullanmak
Yurtdışına seyahat ederken dolar kullanmamak mümkün olduğunca gittiğimiz ülkelerin yerel para birimlerine yönelmek
Hepsi
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Dolar nasıl düşer? Doları düşürmek için neler yapılır?
Dolar nasıl düşer diye sormaktan ziyade, Türk lirası nasıl değerlenir diye sorgulamak gerek. TL'nin değerlenmesi için;
- Siyasi tutarlılık ve güçlü bir imaj - İthalat yerine ihracatta artış - İhraç ettiğimiz ürünlerin gıda ve basit ürünler olması yerine yüksek bütçeli teknoloji ve maden üretme tesislerinin yaygınlaşması - Turizm gibi konularda daha istikrarlı ve doğru yatırımlar - Vergi sistemiyle sürekli vatandaşa yük olmak yerine, devlet geliri için sistemler kurmak - Enflasyona kurban gitmemek, dışa bağımlılığı sıfıra indirmek - Silah ve savunma endüstrisinde dışa bağımlı olmamak - Beyin göçüne dur demek...
Bu ve benzer hareketlerle TL'yi değerli yapabiliriz. Peki bunun dışında dolar nasıl düşer? Düşük bir dolar, yabancı mallardan daha az alır. Bu da ithalat fiyatını yükselterek enflasyona katkıda bulunuyor. Dolar düştüğünde, 10 yıllık Hazine ve diğer tahviller gösterge niteliğindeki yatırımcılar dolar cinsinden varlıklarını satıyor ve dolar değer kaybetmeye devam etmiş oluyor; sonrasında da tabii ki müdahale geliyor.
Dolar artışından korunmak için neler yapılabilir?
- Portföyünüzün bir bölümünü borsaya yatırın. Riskli olmasına rağmen, riske uyarlanmış getiriler çoğunlukla dışa dönük enflasyonu gösterir. - Tüm dünyada geçerli varlıklara yatırım yapın. Bitcoin gibi, altın gibi, yağ gibi... Global olmayan birimlerle birikimleriniz değerlenmez. Ayrıca dolar nasıl düşer?
- AB ile güçlü bağlar kurulmalı, - Merkez bankası istikrarlı ve dik durmalı. - Hangi para birimi için talep yüksekse o para biriminin değeri artar. Bir ülkenin iç piyasasında yeteri kadar döviz yoksa, dövizin fiyatı artar. Çünkü az miktardaki dövize talep çoktur. Yani içerideki parayla çözmeye çalışmak yerine, turizm ve ticaret ile dolar girişi sağlanmalı piyasaya.
@lajoie ama protesto etmeyince de bu dolar denen meret düşmüyor yani bizlerinde elimizi taşın altına koyup dolar kullanmamak gerekiyor gerçekler acı ama ne yazık ki gerçek bu :( yani doları düşürebilmek için dolara olan talebi azaltmamız lazım bu da dolar kullanmamaktan geçiyor
İlkokul terk misin arkadaşım? Kullandığın herşeyin fiyatı dolar üzerinden fiyatlandırılıyor. Doları kullanmasan ne yazar. Dolar ancak inovasyon yaparak ekonomimizi düzelttikten sonra normal düzeye düşer. Hatta sana başka bir bilgi Çin sürekli dolar alıyor ki kendi paraları değerlenmesin böylece daha fazla exporte (ihracat) edebilsinler.
Cumhuriyet tarihi boyunca biriken dış borç 180 milyar dolarken, son 15 yılda bu rakam 500 milyar dolara çıkmış, ve sen "döviz nasıl düşer" diye soruyorsun. Sence düşer mi kardeş? Mercimeği bile kanadadan ithal ediyoruz, dolar düşer mi hiç? Bir zamanlar ülkemizin mercimek fazlası vardı, peki nasıl düştük biz bu hallere? Yerli üretim nasıl bitirildi? Bunun cevabını bulursan, ve bu süreci tersine çevirip yine yerli üretimi desteklersen, belki o 500 milyar dolarlık borcu 100 yılda ödeyebilirsin kardeş. Bolluk içinde geçen 15 yılın nelere malolduğunu gör işte.
Köprüye, hava alanına, hastanelere, dolarla geçiş garantisi, dolarla uçuş garantisi, dolarla hasta garantisi veriyoruz. Geçmese de, uçmasa da, o para cebimizden çıkacak. Dolar böyle düşer mi hiç? Elin arabı türk telekomu satın alıyor, neyle? Döviz mi getiriyor? HAYIR Türk bankasından kredi alıyor. Ama ödemiyor. Türk telekomun karını ise döviz olarak ülke dışına çıkartıyor. Üstten bakınca güya telekomu sattık, döviz kazanmamız gerek. Gerçekte ise tek kuruş döviz girmedi, oluk oluk döviz çıkıyor. Bir ülke nasıl çökertilir merak ediyorsanız çok uzağa bakmanıza gerek yok.
@ipekyolu evet haklısın tek sorunumuz üretim yapamamak ve ihracattan daha çok ithalata önem veriyoruz senin dediğin gibi dolar kolay kolay düşmez ama ben sadece fikir danışmak için sordum yoksa bende biliyorum doların kolay kolay düşmeyeceğini hele hele mercimeği bile ithal ediyorsak vay bizim halimize dolar külliyen düşmez :(
@ipekyolu sırf bakliyat ürünlerini ithal ettiğimiz için dolar yükselmekle kalmıyor doların yükselmesi bir yana en önemlisi sağlığımızdan oluyoruz hadi ithalat doları yükseltiyor ama sağlığımızdan da oluyoruz Çünkü ne kadar çok ithal bakliyat o kadar çok kanser demek hastalık demek ve dolayısıyla hastanelerin tıka basa dolması demek Eskiden ben çocukluğumda hatırlıyorum hastaneler bu kadar tıka basa dolu değildi özellikle büyükşehirlerde şimdi bakıyorsun hastanelerin %75'i tıka basa dolu özellikle İstanbul gibi yerlerde dolu hangi hastaneye gidersen git aynı bu şu anlama geliyor ithal ürünlerden dolayı hastalıkların arttığı anlamına geliyor bu doluluklar
"borcumuz şu kadara çıkmış, sen nasıl düşer diye soruyorsun" yazarken, kızar gibi değil de, samimi sohbet eder gibi davrandığım için o ifadeyi kullanmıştım. Umarım istemeyerek kırıcı olmamışımdır. Düşüncelerine sonuna kadar katılıyorum kardeş.
Yani birakinda bir zahmet artsin dolar yerli tarim yaliyoruz diye ithal tohum kullanan bir ulke olduk Yerli tank ak bok diyoruz tankin vs nin butun malzeme ve çogu ekipman yabanci 😂 nohut lan yere bassan nohut fışkıran bir ulkeden nohut ital eden bir ulke olduk
@Türkçü1336 orası öyle sana katılıyorum ithal tohum kullandığımız gerçek ve aynı zamanda tarımda çok iyi olduğumuz söylenemez yerli üretime önem vermediğimiz için dolarda düşmüyor
sırf dolarla kalsa iyi ithal tohum kullandığımız için paramızdan olmuyoruz aynı zamanda sağlığımızdan da oluyoruz hadi paramızdan oluyoruz ama paradan daha önemli birşey var oda sağlık ithal tohum kullandığımız için kanser vakaları ülkemizde her geçen gün artıyor haliyle hastaneler yetmeyince devlet yeni hastaneler açmak zorunda kalıyor buda devlete masraf vatandaşa vergi olarak dönüyor :(
En basitinden butun dolar vs hersey bizim ekonomimiz ile odakli ve esit isleyen bir sistem bizim ekonomimix bu saydigim seyler ithal oldugu icin dusuyor dolar vs de buna gore artiyor
Sen dolar karşılığı 10 kasa domates satarken, 20 kasa iPhone satın alıyorsun ülkene. Bir zamanlar ihracatın ve ithalatın hemen hemen aynıydı, 10 kasa saman satarken, 12 kasa bilgisayar parçası, araba alıyordun. Bu da doları sabit kılıyordu, 1.5 lira seviyelerinde tutuyordu. Ne vakit ülkenin alım gücü arttı, 10 kişiden 2'sinin binebildiği araba artık lüks olmaktan çıktı, 10 aileden 9'unun binebildiği hale geldi, bu da ithalatı arttırdı, dolara değer kazandırdı. Bunun yanı sıra ülkende kentsel dönüşüm diye bir veba yayıldı, tüm fabrikalar şirketler kepenk kapatıp gayrimenkule yöneldiler. Yapılan gayrimenkul dolarla değil, lirayla satılıp para içerde kaldığı için ihracat yapılamadığından, doların değerini fazlasıyla yükseltti. Yerli otomobil yapılırsa, dolar karşılığı dünyaya satılırsa, dolar düşer. Bu ve benzeri yatırımlar arttırılıp dünyaya pazarlanırsa dolar paritesi eski günlere dönecektir..
Hayır insanlar daha çok dolara sahip olmak istiyor mantığı yanlış. Ülken üretim yapmadığı için, ihracat yapamıyor, ihracat olmayınca merkez bankasına dolar girmiyor dolar girmeyince de fiyatı artıyor. Insanlar ilgi gösteriyor diye değil. Pazarda madalina bolca var ve kilosu 1 TL diyelim, mandalina az olursa ne olur? Kilosu 3 5 lira olur. Anladin mi? Insanlar yükleniyor diye değil yani tam tersi az olduğu için fiyatı artıyor. Yetmiyor yani. Ihracat yükselmiş olsa, dışa bağımlı olduğumuz her şeyin %50 sini bari kendimiz yapmış olsak dolar şimdi 2 3 TL olurdu en fazla.
Doların düşebilmesi için yabancı yatırımcıya güven verilmesi gerekiyorYabancı yatırımcı parasını türk lirasında tutması gerekiyorBunun için de verilerin iyi gelmesi gerekiyorÖrneğin enflasyonun düşük olması merkez bankasının bağımsız olması ve ülkenin cari açığının az olması gibi bir sürü faktörler vardır en başında üretimde gelir
Gidip şeker fabrikalarını satarsan yabancı sermayeye, ithalatın ihracatından fazlaysa paran her zaman değer kaybetmeye mahkumdur. Mantik basit döviz azalırsa dolar artar dışarıdan döviz girişi fazla olursa paran değer kazanır. Ama onların doları varsa bizim Allah'ımız var tabiki.
@Coolumsu ama onu yapmaktan bile aciziz ne yazık ki biz Türk Milleti Üretmekten ziyade tüketen bir toplumuz yani üretmekten daha çok tüketmek daha hoşumuza gidiyor
@Hukukcu_Adayi haklısın insanlar artık bunları düşünmekten bezdi gönül isterdi ki hiç dolar diye bir derdimiz olmasın ama işte olmuyor ne yazık ki bunlar hayatın gerçekleri :(
@Banabirmezarkazın sana göre zaman kaybı olabilir daha doğrusu kimilerine göre zaman kaybı olabilir ama şunu unutmamak lazım ki insanlar buraya soru sormaya ve birşeyler paylaşmaya geliyor Facebook gibi olmasada bu site genel anlamda fikir beyan etmek için kurulmuş bir site İnsanlar burayı terketse bu site müşteri ilgisizliğinden kapanır gider ama kolay kolay bu site kapanmaz hele hele bu işin içinde ABD ve yabancı üyeler varsa o zaman hiç kapanmaz Çünkü müşteri çok alan memnun satan memnun anlayacağın :(
En İyi Cevaplar