Sengor'un o lafi etme sebebi aha surda koydugun gercekle alakasiz fotografla Kanuni'nin yuceltilmesinden ibaret.
bir kere Mohac'da dusmanin bizi yenme sansi yoktu, 3 kat daha kalabalik, daha organize, tecrubeli ve iyi silahlandiriisti Osmanli ordusu.
O ordu 30 bin kisi falandi. Kral Lajos tecrubedizdi ve Macar soylulari arasinda ciddi ihtilaf vardi.
Ki zaten Kanuni kendisiyle anlasip krala ihanet ederek savas meydanina gelmeyen Janos Zapolya'yi macar krali ilan etmistir sonrasinda.
Mohac buyuk bir savas olsa da, oyle tarihin gordugu en buyuk orduyla degil, vasat biborduyla carpisildi.
Oyle Fatih'in falan ugrastigi halde degildi Macaristan.
Hele ki 7 hristiyan ulke iddiasi hepten sacma. Ulan o devirde hangi ulkeden asker gonderilecekti oraya? Siz ciddi ciddi ingilizlerin Macaristan'a 20 bin asker falan gonderebilecegini mi saniyorsunuz o devirde?
Kanuni iyi bir fiplomat sayilabilecek biridir.
Ama ufku dardir, elinde sinirsix imkanlar varken pek bir kalici basarisi yoktur askeri anlamda.
Akdeniz'de Barbaros Hayrettin falan olmasa muhtemelen cok daha calkantili bir hukumranligi olacakri.
Koskoca Piri Reis'i oldurtmedi Sengor icin salak deme sebebi.
Demese daha iyi ama ayni adam Marx'a, Hegel'e falan da kafasiz diyor.
Kanuni donemi oyle sandiginix gibi uber basarili degil.
Ne Habsburglara ne Safevilere son yumrugu vuramadi, babasinin ve dedesinin cok daha kisitli imkanlarla kurdugu ustunlugu devam ettirmekte zorlandi, 13 seferi dusunuldugunde ilk 4'u disinda hicbirinden adam gibi bir sonuc aldigi da soylenemez.
Ic karisikliklar, ilk devulasyon, rakip ulkeler altinin dibini gorurken hiic bunlarla ilgilenmeyip, ustune Osmanli'da buna hakkaten kafa yoran bir kisiyi oldurtmesi vesaire bicok basarisizligi var.
Ule bak sen Basra Korfezi'ne hakimsin. Az acilip Hindistan'a gidemiyorsun, Portekix ebesinin nikahindan gelip senin bilmen gereken denizi biliyor.
Kanuni Sultan Süleyman dönemin en büyük padişahlarındanmış. Osmanlı devleti onun sayesinde büyümüş. Savaşlarda padişahlar kendileri de savaşırmış, koca orduyu idare edermiş. Şimdikiler gibi uzaktan kumandayla değil. Böyle bir insana nasıl salak denir, bunu diyenin kendisi salakmış.
Kanuni elinde her turlu imkan olan, akil almaz dolu bir hazineye, asiri guclu bir orduya, Barbaros Hayreddin Pasa gibi tarihin en buyuk amiraline, Los Galacticos misali bir devlet erkanina sahipken, basardiklari genel olarak pek oyle ahim sahim seyler degil.
Su padisah orduyla savasirdi lafini da birakin. O devirde ladisahlar roma generali gibi geri durup teknik direktor edasiyla plan falan yapardi.
Nerde diyor tarihre onu? Hee Viyana kapolarina dayandi, kiliciyla kapiya vurup 'Var mi lan bana yan bakan, hieeaayt' dedi hatta di mi?
O devirde kendisi ordunun basinda sefere cikmayan kicikiril avrupali lordlar falan da kilic, mizrak egitimibfalan aliyorlardi, Osmanli ladisahlarina ozgu bisey degil bu.
Kilic kullanmayi bilmek ile savasta koskoca hunkarin riske atilmasi ayri seyler.
Viyana kapilarina dayanilan o sefer de basarisizdir.
O kadar yol dolanip, Almanya iclerine kadar ilerleyip sonra hicbisey elde edemeyince 'Bari Viyanaya bir gidek' diye kis sartlarinda kusatmid ve alamayip geri donmustur kendisi.
Ben o dönem yaşamadığım için bilemiycem !! Bana okulda tarih dersinde öyle öğrettiler!! Osmanlının yükseliş dönemi padihşahlarından olduğuna göre salak diyemeyiz kendisine..
Ticaret yollari, Osmanli ne uretirdi, neyi niye yapti hic anlatiliyor mu? Yok. Iste fetihler, Calsiran, Mohac vesaire, sojra iste Sokollu Mehmet pasa diye gisiyor.
Sanki bisikim ogretiyorlar da.
Kayaginiz nedir diye bana soracagina ac oki, ben tek bir yerden ogrenmedim bunlari
Celal Şengör tarihçi değildir, jeoloji profesörüdür. Alanı içinde olmayan konularda aşırı söylemlerde bulunmasıyla ünlüdür. Bu huyunu hiç sevmiyorum. Öte yandan, ölesiye savunduğunuz padişah saraylarda keyif çatıyorken, dedeleriniz köylerde fakirlikten kırılıyordu. Padişahlar kendi için yaşar, kendi için ölür. Halka hemen hemen hiçbir yararlarının olmaması bir kenara, "Bu ülke tamamen bana aittir, ne istersem yaparım. İnsanların hiçbir siyasal seçim hakkı yoktur." mantığıyla hareket ederler. Yani bizim dedelerimiz Osmanlı padişahları değil, Osmanlı padişahlarının hiçbir siyasi hak vermediği ve kendine ait olarak gördüğü topraklarda yaşayan fakir insanlardır.
Efendiler! Eğer birini yüceltecek, yad edeceksiniz; bu kişi, halkı fakirlikte yüzerken sarayında keyif çatan padişahlar değil, sizi ümmetten millete; kuldan eşit vatandaşa yükselten, size kendi kendinizi yönetme hakkı tanıyan, "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir." diyen Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk olsun. Gerisine ne küfredin, ne yüceltin!
Dışkı yenir , idrar içilir diyen , ben yerim diyen bir beyinsiz. Afiyet olsun bok sever adam.12 eylül ve kenan evreni savunan darbe sevici , dünya tesadüf eseri meydana geldi diyecek kadar cahil , aklı kıt , akılsız ve beyinsiz. Binlerce insanın öldüğü marmara depremine yakışıklı depremdi diyen sözde deprem bilimci. Canlı yayımda bir kadının karşısında yaşına bakmadan p*rno izlediğini söyleyen bir sapık ve p*rno sevici. Fatih sultan mehmete iftaralar atan ve kanuni sultan süleymana salak diyen bir zırcahil , beyinsiz ve öküzün biri.
Kanuni 2 tane öz oğlunu da oldürmütür. mustafa da beyazit da sancakta cok basarili olmasina ragmen ikisine de kiyabilmis, selimi varisi yapmistir. Bu etik olmamakla birlikte imparatorlugun da sonunu getirmistir. Ayrica kaputilasyonlari veren ilk padisahtir. elini veren kolunu kaptirir misali osmanliyi gerilemeye itmistir bu durum. tum bunlari goz onune alinca akil sagligi pek yerinde gozukmuyor ama salak demesi de dogru degil celal sengorun
@mavimsimoor Şehzade seçimi konusunda hurremin etkisi olmuş olabilir ama kardeş katli er ya da geç olacaktı. Kanuni oldurmese kardeşleri oldurmeye calisacakti. Sebebini şöyle açıklayalım: Osmanlida bir şehzade devletin başına geçtiğinde diğer şehzadelerin isyan etme ihtimali var çünkü aynı kanı taşıyorlar yönetme hakları var ve durum bu şekildeyken imparator diplomasiye odaklanamaz. Veya isyan çıktığında binlerce kişi bu uğurda can veriyordu işte Osmanlı bu binlerce kişinin ve devletin akıbetini riske atmamak için kardeş katlini vacip görüyordu.
@IVivan evet bu söylediklerinizi biliyorum. Duygusal bakımdan düşünmeyi bir kenara bırakıp mantıksal bakımdan düşünmek gerekiyor zaten. Kardeş katilinde haksız bir ton görmüyorum. Sebebiyse tek bir koldan yönetiminin sürdürülmesi gereken bir şey zaten birkaç hükümdara yönetilemez. Yönetilmeye kalkışılırsa bugünkü koskocaman bir kas meydana gelir. Benim hoşuma gitmeyen şey devlet yönetiminde ve şehzade seçiminde kadınların ve bazen de bazı devlet adamlarının devleti ziyana uğratacak taraflı tutumları.
@mavimsimoor aynen o konuda haklısınız. Kanuni Hürrem aşkınin tesiriyle Selim'i sultan olarak seçti diye biliyorum. Maalesef bu tarz hatalar olabiliyor.
İlk kapitülasyonlar yavuzun mısırın fethiyle başlamıştır. Çünkü Memlüklerin Venediklilerle olan siyasi ilişkilerine devam edilmiştir. Memlüklerin oluşturduğu kapitülasyonlar devam etmiştir.
Bir padişahı eleştiren olursun ama asla bu şekilde bir ifade kullanamazsin. O adamın devrinde devlet 2 katı kadar büyümüştür. Celal Şengör neye dayanarak bunları söylüyor? Yaptığı birkac hata yüzündense bunu bir tarihciye yakışır bir şekilde soylemeli. Kendisine devlet versen yönetebilecekmis gibi çok büyük konuşuyor padişahın omuzlarindaki sorumluluğun 10000 de biri kendisinde yok. Agzi olan konuşuyor...
Ya orda bilim insanlarının değerini bilmediğinden söyler gibi oldu. Abartıp büyütmemek lazım. Çünkü o bilim insanlarının değeri bilinseydi dünya avucumuzdaydı şu an. Onu söylerken yanlış kelime kullandı. Haklıyken haksız oldu. Üzücü. ..
Hadsiz yersiz ve saygisizca bir ifade. Hakkinda islem baslatilmali. Tckda yeri var. Halki kin ve dusmanliga sevk etmek. Bu tur seyleri Ataturk'e de yapiyorlar. Cezalar caydirici olmadigi icin agzi olan konusuyor.
Herkesin düşüncesine saygılıyım. Birisi padişahı sevmez, birisi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevmez. Bana göre Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı özgürce ve çalıştığımız bir yaşam olamazdı. Padişahları sevmiyorum. Onlar daha değersiz karaktersiz kişiler.
Celal şengöre ne bakarsınız utanmasa Fatih Sultan Mehmeti de ateist ilan edecekti. Osmanlı Devleti islam devleti olmasaydı bu celal şengör Osmanlı hayranı olurdu emin olun. Böyle yüce padişahların müslüman olmasını kaldıramıyor sadece.
kanuni kendine kalan güçlü bir imparatorluğun imkanlarını kullanarak büyütmüştür o yüzden kanuni öyle büyük bir adam değildir. Celal Şengör'ün uslubu böyle salak demesi biraz abartı ama eğer daha uygun ifadeler kullanarak anlatsa dedikleri çok doğru.
Celal Şengör'e asperger teşhisi konulmuştur. O yüzden istediği gibi konuşma yanlısı... İlber Ortaylı'da bir zamanlar küfür etti diye linç ettiriyorlar idi.
Sanki bizler çok iyi yaşayan apt*l s*lak geri kafalı olmayan insanlarız.
Bu güne kadar çoğu konuşmaları "ağzına ne gelir ise" " nasıl tanımladı ise" diyecek şekilde pat diye söylüyor. Bu iletişim yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Nasıl konuşmasını biliyor ama kendisini tutamıyor...
Asperger sendromu sadece zeka ile ilintili değil.
Konu zaten celal Şengör'un konuşmaları ve kanunin yaptıkları
Ben celal Şengör'un konuşmaları hakkında konuştum.
Adam kimine kafasız diyor, kimine salak diyor.. Türkiye halkına birçok böyle davranışları oldu
"Bilim siyaset meydanı" programında hiç çekinmeden birçok tarihe adını kazımışlsra bu tarz söylemleri oldu.
Bu sadece Kanuni icin geçerli olmasını ve kendisinde genel olarak bir iletişim yetersizliği olduğunu gösterir
Dostum, ben de aspergerim, söylediğin gibi bir iletişim yetersizliği var mı? Elbette var. Fakat şöyle bir şey var. 40ini geçmiş bir profesörle benim ağzını tutabilme, kendimi ifade edebilme yetim arasında bir fark olmalı değil mi? Benim de itirazım bu kısma.
Bencilce davranıp Piri Reis'i astığı için dedi. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet kadar araştırmacı ve akıllı birisi olmadığı için de bunu söylemiştir diye düşünüyorum.
Adam sinirlenmiş, Kanuni Piri reisi idam ettirdi sonuçta. Ama salak demek doğru mu dersen tabii ki değil. Sonuçta Kanuni dönemi devletin en parlak dönemi.
Celal Şengör alevi kökenli, Osmanlıcıymış gibi takılıyor Türk'lükle alakası yok o adamın prim kasıyor Türklerden. İlber Ortaylı'da alevidir. Aleviler Kanuni Sultan Süleyman'ı sevmezler
bir padişaha bu tarz benzetmeler yapmak en hafif tabiriyle "ayıp" olsa da, kanuni'nin fatih'in yanından bile geçemeyecek kalibrede bir padişah olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz diye düşünüyorum.
Senin cihan sultanın Yavuz'un parasını yemekle meşguldü ;) adam son derece haklı insan o zamanın kaşifine değer vermek yerine durduk yere öldürüyorsa en ağır küfürleri bile hak eder.
O cahil belki de bilmiyordur Fransa kralı Alman kralına esir düştüğünde sadece ordusunu harekete geçirmeyle Alman kralının korkusundan Fransa kralını serbest bıraktığını bu derece bir cihan padişahı
kendisi tarihçi bile değil ki kullanılan üslup bir profesör için çok acizce
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Sömürgeci tavır sergilemediği için salak demiş :D Yahu sen tarih profesörü değilsin kardeşim ne diye zorlarsın anlamam. Bu işi arkadaşın ilber hocaya bıraksana
En İyi Cevaplar