https://i.resimyukle.xyz/C6yL76.jpg
Türkiye' de Fındık Fiyatlarının Yurt Dışına Göre Pahalı Olması Normal Mi, Neden?

Aslında sistem basit eğer sana "Mühendis mi olacaksın ola ola kaldırım mühendisi olursun"deniliyor ki haklı bir sitem, bunu söylememin nedeni sen gıda üretiyorsun iyi güzel ama o adamlarda teknoloji var az nüfüslu olmalarına rağmen fazlaca bir gelir elde edebiliyorlar hemde toprakları kısıtlı olmasına rağmen. Biz mesela domates satıyoruz 1 birim paraya adam bize ufak bir çip satıyor bilmem kaç birim paraya işte fark bu yerli üretim yok ya soruyorum örneğin milli yoğurt ile ülke döner mi ya da hoşaf ile? Avrupa geçen haberlerde var zaten sadece adamlar bisiklet kullanarak ekonomilerine 513 milyar euro katkı sağlamış yahu 513 milyar eurodan bahsediyoruz bu arada bu sistem özellikle danimarka kopenhag ın uyguladığı bir sistem tabi sonra bizimkiler bunu türkiye'de yaygınlaştırmak istemişler sana sorum şu arabanın makam ve üstünlük olarak görüldüğü yayanın 2. sırada olduğu ve neredeyse şehir planlarının hepsinin otomotiv için düzenlendiği ülkede böyle bir plan başarılı olur mu?
Avrupada insanlar bize göre olağanüstü imkanlara sahip olsa bile azı ile yetinmeye çalışıyorlar, spor için bisiklet biniyorlar. Bu onların araba garajlarında Porche yattığı gerçeğini değiştirmiyor. Avrupada insanların en iyi telefonları alacak durumları var ama telefonunu değiştirecek olanlar iyi telefon alıyor, ihtiyacı olmayanlar böyle bir girişim için girmiyor. Bunu söylemem de Avrupadaki insanların en az %50' sinin Iphone X, Samsung S8' i ilk çıktığı yıl alabilecek kadar parası olduğu gerçeğini değiştirmez.
Bu bir kafa yapısı ve eğitim işidir. Hangi eğitim? Doğru eğitim. Hırsız, uğursuz, halkı kandıranları yetiştirecek bir eğitim değil. Türk İnsanına bisiklet yolları sağlanmalı. İstanbul' un bazı ilçelerinden olduğu gibi bisiklet yollarına araba park etmemeli. Türkiye' nin büyükşehirlerinin her köşesine bisikletle ulaşılabilmeli. Bunun altyapısı hazırlanmalı. İstanbul' da trafiğe karşı önlem alınmalı. İnsanlar neden koşturuyor?
İnsanların %43' ü ayda 50 saatten fazla çalıştığı için evine daha da geç gelmek istemiyor. Günden 9 saatti aşan çalışma süreleri düzenlemeli. Saatli ücrettin en az 2 katı kadar mesai ödeme zorunluluğu getirilerek insanların iş yerlerinden 18:00' da 19:00' de çıkması sağlanmalı. İnsanlar iş yerinden en geç 19:00' da çıkmazsa insanları bisiklet kullanmıyor diye suçlayamayız. Danimarka' da çalışan kesim haftada 35 saat çalışıyor. İnsanlar orada öğleden sonra 14:00' da işten çıkıyor, kendimizi onlarla birebir karşılaştırıp işçileri, asgari ücretliyi suçlayamayız.
Bu biraz da, gelişmiş ülkelerden bazı ürünlere uygulanan sübvansiyonlarla ilgili.
Üretim araçları bizde de var. Ama merkez ülkelerde çiftçinin gideri daha az oluyor. Dolayısıyla daha ucuza piyasaya sürebiliyor üretici ve satıyor.
Türkiye neoliberal açılımlar yuzunden pazarina giren yabanci ürünlerle rekabet edemez hale geliyor, elinde kaliyor urun. Daha ucuza satamaz zarar eder.
Kapı gibi gümrük konulmalı. Devlet cifticinin masraflari icin fon ayirmali, ureticiler kooperatiflerde toplanmali.
Bunun aracilarla falan ilgisi yoj aslinda. O tespitine katiliyorum. Cok guzel yazmissin ellerine saglik
Bu ürün Almanya' da üretilen bir ürün değil. Türkiye fındık üretiminin %75' ine, fındık ihracatının %65' ine sahip, en yakın rakibi İtalya' ya (%8) ihracatta 8 kattan fazla fark atan bir ülke. Yani üretim aletleri bizde yük getiriyor ama bu yük biz bu ürünü Almanya' ya ihraç ederken de var İtalya' ya ihraç ederken de. Kısaca bizde üretilen bir ünün biz de iç fındık hali ile kilosunun 55 TL ile 75 TL' ye satılması Almanya' da 2.29 Euro' ya satılması kabul edilemez. Almanya' da bu ürün Euro TL kuru 4.00 iken de 2.29 Euro' ya satılıyordu. Yani 9.16 TL' ye bu ürünün 200 gramını satabiliyorlar. Burada büyük bir sıkıntı var.
Ceviz için üretim aletlerinin pahalı olması vs. denebilir çünkü ceviz konusunda Türkiye' nin birinciliği yok ama fındık konusu farklı.
Söylediklerime katılmana sevindim. Fındık dışındaki tarım ürünlerinin pahalı olmasının en önemli sebebi üretim girdilerinin - aletlerinin yüksek fiyatlı olması.
Ee devlet fındık üreticilerine kg başına 18 tl fiyat biçmedi mi? Çiftçiden çıkış 18 tl ise bize gelişi neden 75 tl? Kabuk farkı bu kadar olmamalı..
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TMO’nun pazartesiden itibaren fındık alımı yapacağını açıkladı. Fakıbaba, TMO’nun fındık alım fiyatını Giresun Kalite kabuklu fındık için kilo başına 10.5 lira, Levant Kalite fındık fiyatını ise 10 lira olarak açıkladı. İtalyan Ferrero iki gün önce fındık alım fiyatını 9 lira 25 kuruş olarak açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyat ise bunun sadece 75 kuruş üstünde. Üretici 75 kuruş yüksek diye Ofis’e fındık satar mı?" diyor 18 Ağustos 2017 Tarihli Dünya Gazetesi. 2014-2015 sezonunda kabuklu fındığın fiyatı 22 lirayı görmüş. Vay be dedim :) Bize iç fındığın kilosu 55 TL ile 75 TL' den satılıyor. 200 gramlık pakette ise 13 TL ile 15 TL.
10.5 mi? Şimdi anladim findik üreticilerinin neden fındıklara ateş verip yaktığını. Çiftçi yine kazanmıyor. Peki ama aradaki bu uçurum ücret kime gidiyor?
Bunu sorgulamak lazım. Sadece bunu değil fındık için gereken tüm üretim araçlarının fiyatlarını, Türkiye' de üretilmiyorlarsa Türkiye' de üretilebilirliklerini de sorgulamak lazım. Çünkü aracı dediğimiz Almanya' da da var ama ürünler bu kadar pahalı değil. Almanya' da çiftçiden 35 - 40 Cent' e aldıkları sütler paketleniyor: raflarda 70 - 80 Cent oluyor. Yani paketleme cihazları mı pahalı, tarım için gereken traktör, traktör aparatları, torba, mazot mu pahalı, yoksa satıldıkları dükkanların kiraları, vergileri, stopajı, kurumlar vergisi, satış vergisi, dolaylı vergiler, dolaysız vergiler mi pahalı derinlemesine araştırmak lazım.
Kim araştıracak :)
Normalde yetkililerin bunu yapması lazım. Ülkeyi yönetenlerin bu konuda gerekli çalışmaları yapması lazım. Onlar yapmadıkları için inisiyatifi bizim almamız lazım. Olayı tüketici dernekleri, STK' lar tüketici açısından, ekonomi ile ilgili etkilerini ekonomi ile ilgili STK' lar araştırmalı. Onlar da yapmıyorlarsa bizim halk olarak burada araştırılması gereken bir şeyler var diye konuşmamız, yazmamız çizmemiz, söylememiz lazım. :)
Isimiz yetkililere, ülkeyi yönetenlere kaldiysa oooo :))
Doğrudur :)
:))
@HAPYMAN Bilgi için teşekkürler. Dünya Gazetesi' nde de öyle yazıyordu :)
Benim aklimda 18 kalmis :/
@HAPYMAN umarım bugün yaşadıkları hayal kırıklığını 2019'da onlara yaşatırlar
@HAPYMAN Dünya Gazetesinden 2014-2015 sezonunda kabuklu fındığın fiyatı 22 lirayı gördü diye bir haber okumuştum. O yıl fındık üreticisi için baya iyiydi heralde ama bu yıl 8.5 TL olduğuna göre kötü oldu. Hatta ben 8.5 TL' den de ucuza veren fındık üreticileri duydum. Daha ucuza isteyen bir sürü tüccar varmış. Almanya' da iç fındığın kilosunu 11.45 Euro' ya satmayı nasıl başarıyorlar buna şaşırıyorum. Euro 4 TL iken de 11.45 Euro' ya satıyorlardı şimdi Euro 4.20 hala 11.45 Euro' ya satıyorlar. Fındık fiyatı artmadı. Adamlar her türlü bizden iyiler. Bizim malımızı bile bizden çok yiyorlar.
@HAPYMAN bize sat 🙄
@HAPYMAN 4 ton alamam anca bir çuval :/
@HAPYMAN Kilosu 8.5 TL' den hesapladım 4 tonu 34 Bin TL yapar. Bunda işçilik vs. giderleri nedir ki?
@HAPYMAN yaklaşık bir 15 bin tl ciftciye kaliyor. Bunun için bu zahmete değer mi sence?
@HAPYMAN 34.000 TL' den 12.000 TL' yi gider olarak çıkartırsak geri 22.000 TL kalır. 12 aya bölersek ay başına 1.833 TL kalır. Herkese seninki kadar para düşüyorsa yine iyi ama herkesin 4 ton fındığı çıkar mı bilmiyoruz. Bence şöyle olmalı. Vatandaşa aylık 3 Bin TL düşürecek tutara kadar kilo başına fındığı yüksekten hesaplamalılar. Kilo başına diyelim ki 15 TL' den hesapladılar vatandaşa yılda 36 Bin TL düştü. 36 Bin TL' den sonraki her kiloyu 15 TL' den düşük hesaplayabilirler. Bu sayede herkesin azar azar da olsa kazanmasını sağlarlar. Zaten 500 Bin TL' lik fındığı olan adam zaten zengin ha 500 Bin TL kazanmış ha 550 Bin TL kazanmış fark etmez.
" Asgari Ücret Önümüzdeki Sene (2018' de) Kaç Para Olur? " adlı soruma beklerim :)
@gokalp166 gerçekten can sıkıcı
Her ne kadar tarım ülkesi olsakta, biyoteknik alanda Avrupa ülkelerinin oldukça gerisindeyiz. Fiyat farkının bundan kaynaklandığı kanaatindeyim.
Dünya üretiminin %75' ini Türkiye' nin yaptığı, dolayısıyla Dünya üzerindeki 180 ülke arasında fındık üretiminde birinci olan Türkiye' de fındığın kilo fiyatının 55 TL ile 75 TL, marketlerde 200 gramlık paketinin 13 TL ile 15 TL olması normal mi? :)
Türkiye'nin bu alanda birinci olmasının sebebi yine Avrupa ülkelerine oranla daha büyük tarım arazilerine sahip olmasından dolayıdır.
Örnek olarak hollanda ve Türkiye'yi ele alalım. Her ikisi de tarım ülkesi karşın hollanda biyoteknik alanda Türkiye'den çok daha ileride olmasından dolayı Hollandalı çiftçiler Türk çiftçilerine oranla çok daha az emek sarf ediyor. Bu da fiyat farkında ki ana etkenlerden biri, benim görüşüm bu yönde.
Sence sebep ne olabilir?
Fındık özel bir ürün. Tarım alanlarının geniş olması ile alakası yok. Çünkü fındık Karadenizin Giresun, Sinop, Ordu, Sakarya' nın bir bölümü gibi kendine özgü iklimi olan bölgelerde yetişiyor. Yani fındık çok dar bir alanda yetişiyor ve tüm Dünyaya satılıyor. Fındık üretimine iklimin imkan verdiği diğer ülkeler Gürcistan, Şili. Amerika' da fındık üzerinden çeşitli çalışmalar yapıp ülkesinden fındık üretmeye başladı. şu an için Amerika' nın fındık üretimi bilimle yapılan bir faaliyet ve küçük miktarlarda üretiliyor. Bundan yıllar önce ABD' de fındık üretiliyor diyebileceğimiz bir üretim yoktu. Bakarsınız bundan 10 yılsa fındık üretimini de elimizden alırlar, bizi 2' inci konumuna düşürürler.
Cevap
18Cevap
24 kişi gelmiş. Hiç sordun mu onlara Karadenizli mu fındığı kaça satıyor ahalisi diye
Bizim orada geçen sene çuvalı 60 kağıda gitti. Fındık toplayarak gündü 100 haftada 700 kağıt almışlıgim var. Lakin yorucu iş...
Bu sene bilmiyorum sormadım. Ordu Türkiye'de en çok fındık üreten şehri...
Bu sene 8.5 TL ile 10 TL arasıymış fındığın kilo fiyatları. Marketteki, kuruyemişçideki fiyatlara bakarsak kazanan çiftçi değil; başkaları.
Çünkü biz çok zengin bir milletiz.. Demokrasimiz de , ekonomimiz de İLERİ seviyede.. Bu durumda 3 ün 5 in hesabını yapıp vatana ihanet içine girmeye gerek mi var azizim? En iyisi uysal uysal bize bu ortamı sağlayan hükümetimize şükredip bu refah ortamından faydalanmaya bakalım.
Aynen bunun gibi konuştun :D
i.pinimg.com/.../...c93eb2caaa49a90bd131de32b1.jpg
İlk gördüğümde ben de çok gülmüştüm. Hatta KS' de " Bu karikatürü görünce çok güldüm, çok sevdim, siz ne düşünüyorsunuz? " diye soru soracaktım. :)
Soru sorarsam onu da profilinden davet ederim :)
Tabii ki tarım ülkesi değiliz. Yerli tohuma yasak koyan, şeker pancarına kota koyan tarım ülkesi mi olur? Geçen gün bir arkadaşım ile konuştum. Balıkesirde oturuyor. Arsasına zeytin ekmediği için devletten para alıyormuş. Böyle tarım ülkesi mi olur? Böyle ancak sömürge ülkesi olunur.
Almanya' da aynı fındığın 200 Gramı 2.29 Euro yani 2017 Euro kurunu 4 olarak alırsak 9.16 TL. Biz de ise 13 TL ile 15 TL. Dünya üretiminin %75' ini bizim gerçekleştirdiğimiz, Dünya ihracatının %65' ini yine bizim gerçekleştirdiğimiz bu ürün nasıl oluyorsa Almanya' da daha ucuz olabiliyor; anlamıyorum :)
Fındık üretiminden %75 ile Dünyanın 180 ülkesi arasından birinciyiz ve TÜİK verilerine göre Dünya İhracatının %65' ini tek başına yapıyoruz. En yakın rakibimiz %8 ile İtalya. Buna rağmen iç fındığın kilosunun 55 TL ile 75 TL, markette 200 gramlık paketinin 13 TL ile 15 TL olmasını sorguluyorum. Çünkü bizden giden fındık Almanya' da 2.29 Euro. Yani 2017 Euro kuru ortalamasını 4 olarak alırsak 9.16 TL. Dünya üretiminin %75' ini gerçekleştirdiğimiz ürün bizde nasıl pahalı olabiliyor. Bunu sorguluyorum :)
Çünki çiftçiden elimize geçinceye kadar çok fazla el değiştiriyor ve hepsi üstüne çok faxla kâr koyuyor.
Üretim aletleri de pahalı. Bugün fındık işine girmek için Allah bilir ne kadar makina almak gereklidir.
Sorunun fiyatların neresinden bakarsanız bakın karşınıza sanayi ve enflasyon sorunu ve devletin bırakın halkı kendi varlıgını bilre edame ettirebilmek için gelir sorunu ortaya çıkacaktır.
Ki bu gelirde özelleştirmeler sayesinde salt VERGİLERE tabi olmuş ve özel sektöktöre kesilemeyen vergiler çalışanlara bireylere kesilmiştir.
Fındık illaçlamadan tezgaha gelene kadar her adımda yeniden yeniden alınan vergiler özel sektörün son hamlede bunu gider maliyet olarak fiyatlara yansıtmasıyla 18 tl lik fındık 70_80 teleye çıkmış durumdadır.
Hayırlısıyla motorlu taşıt vergisiylede yeni bir vergi mantıgı başlıyor ve hangi alanda açık varsa 1 yıllık denilerel dünyada görülmemiş faiş vergi alımı başlıyor..
Aynen öyle. Sorunu sadece aracılarda arayanlar var. Bu aracılar Almanya' da ABD' de de var. Orada neden ürünlerin maaşlara göre fiyatları bu kadar yüksek olmuyor diye sorgulamalılar. Bence Türkiye' de üretim aletlerine ulaşmak zor. Üretim aletleri pahalı, üretim için kullanılan girdiler pahalı. Ürünü transfer etmek pahalı, dükkanda, kuruyemişçide satmak pahalı, bir sürü stopaj, vergi, kurumlar vergisi, satış vergisi, matrah, pul bilmem ne vergisi - parası var. Bir de Türkiye gibi kronik sermaye yetersizliği çeken ülkede parası olanın daha çok hakkı oluyor. Parası olan istediği ürünü istediği fiyata alabiliyor. Dolayısıyla büyük sermaye sahiplerinin sermaye başına karlılık oranı Türkiye' de daha yüksek diye düşünüyorum.
Ben de anlamıyorum pahalı ama fındık içi 75 tl değil ya o kadar değil ben daha bugün baharatçıya gittim fındık içi kilosu 35 tl idi. Ama genede pahalı.
Sen kabuklu halini söylüyorsun heralde. Yukarıya fiyatları attım, 2-3 tane de link veririm. Zaten 55 TL ile 75 TL dedim. 35 TL' ye iç fındık görmedim :)
İlginç tabi. Dünyada fındık üretiminin %75' i, Dünya fındık ihracatının %65' i bizde. Fındık ihracatından bize en yakın ülke olan İtalya' ya (%8) 7 kattan fazla fark atıyoruz. Gel gelelim fındığın 200 gramlık paketi Almanya' da 2.29 Euro iken biz de 13 TL ile 15 TL arası. Almanya' da kilosu 10 - 11 Euro biz de 55 TL ile 75 TL. Almanya' da Euro kuru 4.00 iken de fiyatlar böyle idi. Yani bizde her türlü pahalı. Gördüğüm kadarıyla da insanlar fındık alamıyor. Bir tanıdığı verdiğinden yiyor. Tanıdık verse tüm yıl yiyecek değilsin ya, 1 haftada ya da 1 ayda biter. Diğer 11 ay ne yapacaksın. Kuruyemişçilerde görüyorum maalesef kilosu en az 55 TL. Hatta şehirlerin merkezi yerlerindeki kuruyemişçilerde 80 TL' lik fiyatı da gördüm.
olum türkiye de ucuz olan ne var ki :) fındığa taktın :)
Fındık üretiminden %75 ile Dünyanın 180 ülkesi arasından birinciyiz ve TÜİK verilerine göre Dünya İhracatının %65' ini tek başına yapıyoruz. En yakın rakibimiz %8 ile İtalya. Buna rağmen iç fındığın kilosunun 55 TL ile 75 TL, markette 200 gramlık paketinin 13 TL ile 15 TL olmasını sorguluyorum. Çünkü bizden giden fındık Almanya' da 2.29 Euro. Yani 2017 Euro kuru ortalamasını 4 olarak alırsak 9.16 TL. Dünya üretiminin %75' ini gerçekleştirdiğimiz ürün bizde nasıl pahalı olabiliyor. Bunu sorguluyorum :)
Güzel kardeşim sen fazla ödemezsen ben fazla ödemezsem devlet nasıl kazanacak, nasıl fakirden alıp zenginin ayakkabı kutularını dolduracak.
"Sen yanmasan ben yanmasam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa" diyeceğini sandım ama sen "Ne yapmış bu adamlar ya? Adam mı öldürmüş, banka mı soymuş... Ne yapmış yani "
i.pinimg.com/.../...c93eb2caaa49a90bd131de32b1.jpg
dedin :) Şaka yapıyorum :)
" Dünyada ve Türkiye' de Asgari Ücretin Yıllara Göre Artışları Sizce Nasıl? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim :) İçinde enteresan bilgiler bulacaksınız :)
Muhteşem bir soru. Çokşey öğrendim. Aracıların, bu milleti nasıl soyduğunun kanıtı bunlar.
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim :) Peki bu aracılar hep biz de mi var? Acaba bu "aracılar, gizli eller, maskeli yüzler" siyasetçilerin uydurmaları olabilir mi? :)
Aracılar her işte olduğu gibi bu işlerde de var. Avrupada da aracılar var, ABD' de de var. Yani bir ürünün üretildiği yerden tüketiciye ulaşıncaya kadar zincire illaki aracı giriyor. Bunu normal olarak karşılamıyor, bunun da araştırılması gerekli tabi ki. Bence en büyük sorun üretim aletlerinin pahalı olması. Fındık ile ilgili aletlere baksak Allah bilir ne kadar Alman makinası, Çin malı girdisi, paketleme de yabancı makinalar vs. vardır. Bizim ilk önce üretim aletlerini ucuzlatmamız lazım. Almanya' da çiftçi üretim aletini çiftçi olmadan önce 10 aylık asgari ücreti (14 Bin Euro) ile alırsa ama bizim çiftçimiz 5 yaşındaki traktörü 56 asgari ücrete (80 Bin TL)' ye alırsa olmaz. Bizim buna bir çözüm üretmemiz lazım.
Bizde herşey pahalı aga zamsız şey mi kaldı anormal tabi
Öyle galiba :) Peki Dünya fındığının %75' ini üreten Türkiye' de fındığın pahalı olması normal mi? Diğer sorum da asgari ücret (Net 1404.06 TL) alan bir vatandaş 200 gramlık paketi 13 - 15 TL, 1 kilosu 55 - 75 TL olan fındığı alabilir mi?
Bilmiyorum ya önceden gule eğlene keyifle yediğimiz şeyleri bazen maddiyattan alamıyoruz tabiki alır yersin canın çeker de 1 ay paran yeterse problem olmaz
En son aşure için almıştık. Marketlere düzenli olarak giderim. 2 yılda fındık ve ceviz alan sadece 2 müşteri gördüm :)
Bundan 5 sene önce falan fanta nin içine bardağa doldurur doldurur yer içerdim şimdi verecek param kalmıyor sigara cay yemek derken fiyatida artınca biraz zengin işi oldu belki Bimden alinir
Bim market fındık ceviz fiyatına da baktım. Bim' in markası Simbat. Onun da paketinin kilo fiyatı en ucuz 50 TL' ye geliyor. Bu da 200 Gramı 10 TL' ye geliyor en az. Ceviz de öyle. Fındık hasatı daha yeni yapıldı. Bu aylar fındık için ucuz bile. 2 - 3 ay sonra fındık marketlerde 75 TL ile 90 TL arasından satılacak. Bim' de de 60 TL' den aşağı olmaz.
" Dünyada ve Türkiye' de Asgari Ücretin Yıllara Göre Artışları Sizce Nasıl? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim :) İçinde enteresan bilgiler bulacaksınız :)
Devlet bize bunu layık görüyor,,,, Rusya'dan Avrupa'dan gelen turist bizim yarı paramızı tatil yapıyor,,, biz böyle kalmaya devam ederiz,,, uyanana kadar bizi çok s. kerler afedersin
Uyanmamız lazım. Sana katılıyorum.
birilerinin cebine gidiyor ondandır aracılar siyasetciler var üreticiden ucuza alıyorlar
Dünya üretiminin %75' i, ihracatının %65' i biz de ama en pahalı yiyen ülkelerden biri de biziz. Avrupada 200 Gramlık paketi 2.29 Euro biz de ise 13 TL - 15 TL. 2.29 Euro' yu 2017 Euro kuru ortalamasını 4 olarak alsak bile 200 gramlık fındığın TL fiyatı 9.16 TL yapar. Gerçekten çok pahalı.
zaten ucuz olan ne var ki
İnsan hayatı :)
o konuda haklısın :)
Normal elbette.. Coğrafi bilgimden yola çıkarak cevap vereceğim:)) Dünyada en iyi fındık üretimi Türkiye'den çıkara cağnımm Karadenizim sağolsun😍 ee pahalı olsun bir zahmet
Ama çiftçiden 8.5 TL' den alınıyor kuruyemişçide - markette kilosu 55 TL ile 75 TL arası.
200 gramlık paketi markette 13 TL ile 15 TL arası.
Dünya üretiminin %75' i, Dünya ihracatının %65' i Türkiye' de ama Avrupada 200 Gramı 2.29 Euro' ya satılıyor. 2017 Euro kuru ortalaması 4 desek 9.16 TL. Türkiye' de 15 TL, Avrupada 9.16 TL bu nasıl olacak? :)
Merhabalar ben trabzon fındığı satıyorum. Kilosu 90 tl iletişime geçebilirz. Sahibindenden param güvende ile satın alabilirsiniz. Öğrenciyim ve durumumuz o kadar iyi değil burs alana kadar satacağım fındıkla masraflarımı karşılayacağım lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim
Bizde ötv’nin kdv’si var 😂
ÖTV' nin KDV' si motorlu taşıtlar alırken var diye biliyorum :)
yakında yaşıyoruz diye alırlar vergiyi
Yukarı da biri " Dünyayı Almanya' dan ibaret görüyorsun, dar kafalı olduğun için ancak soru sorarsın " diye beni eleştirmiş :) Oysa yurt dışı dediğim ülkelere birçok AB ülkesi giriyordu :) Hatta ABD' de de Aldi Market var, fındık büyük ihtimal Avrupadaki fiyatın Dolar' a çevrilmiş haliyle satılıyor :)
Vergi alma hastalığı var bizim parlementoda. Almazlarsa hizmet etmemiş sayılıyor. Sen başkalarını boşver kardeşim çocuklarını güzel yetiştir akıllı yetiştir. Bizim ülkede ihtiyacımız var akıllı insanlara
Aynen :)
Çektiğimiz eziyete değmiyor bizden cıktıgı fiyat😔
Yukarıya tezgahtaki, marketteki fiyatları yazdım. Siz pahalı satıyorsunuz demiyorum. Yanlış anladınız heralde. Biz son tüketiciye pahalı ulaşıyor diyorum. Bunun nedenleri neler olabilir?
Kaziklanmayi seviyoruz bagimlilik yapior
Durduramıyoruz Efenim diyorsun :)
Valla Karadenizi paketten hesaplarsak her kişiye 1 çuval düşüyor 😂
Valla bir kesim iyi fiyata satmıs..
Kaç para?
Avrupa kiskanmaya devam etsin
Avrupanın pek çok ülkesi %75' i Türkiye' den çıkan fındığı bizden daha ucuza yiyor. Bizi neden kıskansınlar? :)
Onu bu lafi cikarana soracaksin avrupa bizi neden kiskansin?
Bilmem, Avrupalı siyasetçiler belki %40 zam yapılacağı açıklandığında itiraz etmeyip, %25' e düşürdüklerini açıkladığından sanki vergiyi almayacaklar gibi sevinen insanlar olduğu içindir.
iyi de dunya almanya da ibaret degil mesela japonya amerika yi arstir, dar kafali oldugun icin sadece soru sorarsin
Oraları bilmediğimi nereden biliyorsun? :) İnsanlar böyle anladığı için Yurt dışını Avrupa ile bütünleştirdim. Bu saydığım ürünlerin satıldığı marketler Avrupanın birçok ülkesine dağılmış durumda. Aynı ürün Hollanda' da, İngiltere' de, Avusturya' da ve Avrupanın birçok ülkesinde var. Türkiye' de markette 200 gramı 15 TL' ye satılan ürünün Avrupada 15 Euro' ya satılması lazım ki alım gücümüz denk olsun. Oysa adamlar kilosunu 111 - 12 Euro' ya satın alabiliyorlar. Bu yüzden dediklerinde haksızsın. Ayrıca bu marketlerden biri Amerika' da da var. Almanya' da paketlenmiş ürünleri ABD' de satıyor. Aşağı yukarı aynı paraya satıyor ve şuanda çok popüler oldu :)
bir b*k bilmedigin cok belli su an hersey de en ucuz japonya
Benim neyi bilip bilmediğimi nereden biliyorsun? :) Japonya ile ilgili derin bilgilere sahip olabilirim, peki sen Japonya ile ilgili bilgileri biliyor musun? Ben fındığın Türkiye dışında da çok ucuza alınabildiğini, oysa bunun böyle olmaması gerektiğini söyledim. Onlar fındığın 200 Gramını 2.29 Euro' ya alıyorsa biz de en pahalı şekilde 9.16 TL' ye almalıyız. Hatta 9 TL' den de ucuz olmalı. Oysa biz de 200 gramlık paket 13 TL ile 15 TL arası kilosu da 55 TL ile 75 TL arası.
Sömürülüyoruz
Peki bu ürünler Dünyada ne kadar bizde ne kadar diye araştırsan, diğer ülkelerde asgari ücretli o ürünü kaç kilo, kaç paket alabiliyorsa bizde o kadar alabilmeyi şart koşsak olmaz mı? Çocuklarımız için kendi ülkesinden çıkacak gıdaları hiç düşünmeden yiyebilecekleri bir ortam yaratamaz mıyız?
Söylenecek çok söz var ama ilk olarak üretici ve tüketici arasındaki engeller kalkmalı yani üreticiler kendi marketini, dükkanını veya bakkalını açmalı yani en azından kuruyemişler için öyle olmalı
Aynen öyle :)
Alışığız herşeye biz
Alışık olmayalım işte :) Yanlışa yanlış demeyi bilelim. Dünya üretiminin %75' ini Türkiye' nin yaptığı, üretiminden 180 ülke arasından 1' inci olduğu Türkiye' de fındık kilo fiyatlarının 55 TL ile 75 TL olması, 200 gramlık paketinin marketlerde 13 TL ile 15 TL olması normal mi? :)
Marketten, kuruyemişçiden 200 gramlık paketini 13 TL ile 15 TL' ye aldığın fındığın Avrupada 2.29 Euro (4 TL Euro kurundan 9.16 TL) olduğunu yani Türkiye' den daha ucuz olduğunu bilmiyordun değil mi? :)
Almanya Türkiye' ye göre nerede ise tüm ürün ve hizmetlerde daha ucuz.
Fındığımız çok kaliteli
Ondan mı pahalı :)
tadı güzeldir
Fiyatı da güzel :)
ben güzel yorum yapıyorum demiii ondan soruna davet edion
Kısa ve öz yorum yapıyorsun :) Emek harcayarak bir soru hazırladım, ondan dolayı davet ettim :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar