Çatalhöyük'te kazı alanında bekçi olarak çalışan ilkokul mezunu Sadrettin Dural'ın 2007 yılında “Protecting Çatalhöyük” ismiyle yazdığı kitap, ABD'de Binghamton Üniversitesi Antropoloji bölümünde yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. Çatalhöyük Neolitik kentinde 24 yıl önce ören yeri bekçiliğine başlayan Sadrettin Dural, burada tanıştığı Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder’dan tercüman eşliğinde, 52 saat Çatalhöyük’le ilgili kurs aldı. Neolitik insanları ve Çatalhöyük’teki çalışmaları ören yeri bekçisinin gözünden anlatacağı bir kitap yazmaya karar vermesiyle bugünkü başarısına ulaştı.
ortaokulda okulu bıraktım. aradan 2 yıl geçmişti ki, anne baskısıyla tekrar başladım ve zar zor bitirdim- nasıl başardıysam, orta sonda teşekkür belgesi aldım.- lise 1de gene bıraktım. annem de anladı benden bir cacık olmayacağını ve ısrarı bıraktı. 2-3 yıl geçti aradan ve gene başladı ama bu defa açıkliseye git diye. babam tepkisiz kalıyordu karışmazdı. okul sıraları beni yoruyordu. kalabalık, gürüldü, her şeyin düzenli olması ve bizim bunlara kati suretle uymak zorunda olmamaz.. en basidi, şu cümleleri yazarken bana noktayı şurada koymalıydın derse birisi, o noktayı oraya gebertseler koymam. sevmiyorum işte.. ama açıklise öyle değildi. başladım. çocuk gelişimi bölümüne aldım kaydımı. şok! demesinler mi yüzyüze eğitim var, üstelik haftada 2 gün. ölüyorum sancıdan.. başladım mecbur, e yaş da artık 20 olmuş ık mık edemiyorsun. sonra sevdim bölümü. gıldır gıcır dersler de vard. oyuncak yapımı falan. sonra hocalarım el becerimi fark ettiler. sürekli övgüler alınca diğer derslerde de başarım arttı. ister inanın ister inanmayın, tam not almadığım sınav yoktu. 1 yanlış dahi yapılmaz mı? yapmıyordum. sadece matematiğim kötüydü ve muaf etmiştim çünkü alt yapım yoktu ve üniye hazırlanırken düzelttim. neys, lisede not olarak yüzyüze eğitimi 1. likle bitirdim derken üni sınavına girdim ve ingilizce öğretmenliğini kazandım. aynı zaman da aöf 2. üni olarak çocuk gelişimini bitirdim. 2 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, bu sene kendi okulumu açtım. şuanda hem öğretmenlik hem de yöneticilik yapıyorum. 31 yaşımdayım.
İlkokulda beden dersinde potaya uzak mesafeden basket atmayı göstermesi için erkeklerden birinin gelmesini istedi hoca kimse cesaret edemedi içine atamam diye. Bende ben atarım hocam dedim uzaktan hiç bilmediğim halde attım hocanın anlattığı kadarıyla 100 puan sozlume vermişti cesaretimden dolayı 😎
Biz kendi kendimizi çok kötüleyen bir milletiz. ama elin amerikalısı değer verip yazdığı kitabı. ABD gibi bir ülke de ilkokul da değil üniversite de ders kitabı olarak okutuyor. Türk demiyor ,, ilkokul mezunu demiyor , cahil demiyor , yobaz demiyor , kıro demiyor , bekçi demiyor. bilmem anlatabildim mi.
Bir insan illa okula gitmesi gerekmiyor öğrenmesi için okula gitmeden de kendisini geliştire bilir bazen hayat herkesin yüzüne gülmüyor ve imkan vermiyor.
Morgan Freeman'ın bir belgeselinde Çatalhöyük ziyaretine yer vermişlerdi. Hiç Türk antropolog ya da arkeolog görünmüyor diye sinir olmuştum. Çok şaşırtıcı bir olay değil mi ama ahaha
@NedStark cok şikayet eden oldu benı zatende. bir sıkıntı varsa bana soyleyebılırsınız. zira mal değilim biliyorum bu tür şeyleri. + bu olaylar yuzunden başı ağrıyanlar oldu benım için sınır ve sıkıntı olmadı buzamana kadar. görüşlerimin altına bu tür yorumları yapmazsanız sevinirim. iyi günler.
bikeresinde yatağımda uzanırken elimdeki romanın içine telefon koymuştum internette takılıyordum babam görmüş çok gururlanmıştı hatta sabah 50 lira harçlık bırakmıştı en büyük başarım bu :D :D
azim olanlarda da yok çünkü hayal gücü körelten bir milletiz hayalgücünüzü zorlayın önce kendiniz inanın sonra bir alanı sevin ve benimseyin sürekli o alanı düşünün rüyalarınıza o girsin ancak böyle başarıyı yakalarsınız.
Benim de attığım twiti Pablo Escobar rtlediydi bide bir insta postumu Oğuzhan Uğur beğenmişti 🤗
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
ben belki almanya'da ki hayatimi ileride hangi zorluklarla iki kültür arasinda yasadiklarimi bir kitaba dökebilirim, almanlar bile bunu benden istedi, bakalim, kismet olacak mi...
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu sene üniversiteden mezun olacağım ama yok maalesef böyle bir başarım. Amcaya helal olsun, bana da yazıklar olsun.
En İyi Cevaplar