1-Kısmi rezerv sisteminin ne demek olduğunu ve ne kadar tasarruf yaparsanız yapın paranızın bir miktarının seve seve para basanlar tarafından traşlandığını görün.
2- Günümüzde ''para'' dediğimiz kavramın yarı özerk merkez bankaları tarafından (Devlet para basamaz) ''altın karşılığı olmadan'' basıldığını. Ve altın karşılığı olmayan paranın bir karışıklık durumunda pula döneceğini unutmayın (2008 Mortgage krizi abd doları değer kaybı)
3- Profesyonelleşeceğiniz sektörü iyi belirleyin. Tasarruf geleceği güven altına almak için vardır. Geleceği güven altına almak ''bana göre'' para biriktirmekten çok ''vazgeçilmez bir sektörde eğitim almaktan geçer'' . Dünya para sistemlerine zerre güvenmem. Ama elimdeki neştere ve o neşteri nereyi vuracağımı bilmeye güvenirim. Bugün para kalksa altın alırım altın kalksa takas sisteminden birşey alırım savaş çıksa insanlar işsiz kalsa bile ben işsiz kalmam :).
4- Vazgeçilmez sektörde vazgeçilmez bir konuma yükseldiğinizde. Size bu eğitim fırsatını kazanmayı ve şartları olabildiğince zorlaştırmış devletinizi unutmayın. Direkt hazır beyin olarak başka bir ülkeye geçin. Hayatınızın en güzel yıllarını amme hizmeti için harcamıyorsunuz. Emeğinizin karşılığını verecek ülkeye geçin.012 Yorumla- +1 yıl
Çoğuna katılıyorum. Dünyadaki tüm paralar enflasyon karşısında yıpranır. TL bir yıl içinde %10 değer kaybeder doları 4 yıl içinde %10 değer kaybeder ama uzun vadede mutlaka değer kaybeder. Bundan 100 yıl önceki 1 Doların değeri bugünün 20 Dolar 92 Centi. Euro' da değer kaybetti. 2000 yılından bu yana Euro' da bile %35 değer kaybı var.
Çekince belirttiğim görüşte şu ki rezerv paraların tamamıyla güvenilir olmadığı görüşü. Buna katılmıyorum. Dünyadaki para hacmi 10 kat artsa da paradaki değer kaybı %30' larda gerçeklemiş. Demek ki üretilen mal/hizmetler ve nüfus artışı paranın 10 kat değer kaybetmesine neden olmuyor %35 değer kaybetmesine neden oluyor. Maaşlara da en az enflasyon oranında zam geldi mi bu dengelenmiş oluyor. 2008 Mortgage Krizinden beri ABD' de bile Kişi Başına Düşen Gayri Safi Milli Hasılayı 8000 Dolar arttırdı. Yani sorun bizim gibi Gelişmemiş Ülkelerde daha çok. - +1 yıl
bir dakika maaslara enflasyon oraninda zam geldiginden bahsetmissin ve durum dengeleniyor demissin
1- Benim nakit tuttugum para neden %35 deger kaybediyor? . Mantikli aciklamasi var midir? . Para bir olcu birimimidir ve biz bu olculerle oynama halkina sahipmiyiz?
2-10 kat arttirilan para kimin cebine giriyor? . Kredi olarak dagitiliyor vs vs tamam da en cok kimlerin? Bu 10 kat arttirilan paradan tepe noktasinda faydalananlar haksiz rekabet olusturmuyor mu? . Bence abarti zenginligin temel sebebi bu. Yoksa emin ol facebook falan o kadar milyar dolarlar edecek sirketler degil. Balonu olusturan sebep bu - +1 yıl
Bu paraları merkez bankaları basıyor. ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası, diğer güçlü ülkeler Japonya ve belki Çin. Dünyadaki para hacmi 100 yıl öncesi ile aynı değil. 100 önce Dünyada var olan paranın belki 50 katı daha fazla para var şu an Dünyada. Şöyle bir gerçek var ki 100 Yıl önce Dünyanın Nüfusu 500 Milyon ise şuanda 7 Milyar. Yani para basılması normal. 500 Milyon Kişinin ürettiği zenginlikle 7 Milyar kişinin ürettiği zenginlik bir olmaz, Dünyada 500 Milyon Kişinin kullanacağı para aradan 100 yıl geçip nüfus 7 Milyar olduğunda aynı seviyede tutulursa paranın akışkanlığı kaybolur. Para kan gibidir ve eğer paranın akış hızı yoksa uç noktalara para az ulaşır. Az ulaşında oralar tüketmez, üretmez ve bu sisteme dahil olamaz. Bundan dolayı para basılması normaldir. Bunun üstünde basılan her para da tabi ki insanların biriktirdikleri parada bir değer kaybına yol açacaktır. Bunu önlemek içinde yatırım araçları var zaten. Altın Dünyada uzun vadede hep değer kazanmıştır.
- +1 yıl
Altın özellikle bol miktarda Dolar ve diğer para birimleri basıldığında güvenilirliği arttırmış ve o dönemler de hızla değer kazanmıştır. Tasarruflarınızı en azından değerinden tutmanın diğer yöntemi fazilerdir. Faizler Dünyanın çoğu ülkesinden enflasyon oranında verilir. Türkiye gibi ülkelerde yani paraya ihtiyacı olan kronik sermaye yetersizliği çeken ülkelerde para ülkeye çekilmek, biriktirilmesini sağlamak ve ihtiyacı olana kredi olarak verilmesini sağlamak için faizler enflasyonun üstünde tutulur. Örneğin Brezilya' da enflasyon %4 iken faizler %13 - %16' dır. Devletin aldığı vergileri çıkarsak belki Brezilya' da Halka %10 faiz veriliyordur. Türkiye' de ise şuanda enflasyon %11 , Bankalar faizi az veriyor gibi %14. Verileri çıkarsak %11 yani para da faiz yetersiz ama bunu Hükumet baskısına bağlayabiliriz.
- +1 yıl
Haklisin ama emin ol merkez bankalari parayi sikistiklari anda sikisikliklarini cozmek icin basmaya basladilar. Bu da adaletsiz dagilimi ve paranin gerekenden fazla deger kaybetmesini getirdi. Yatirim araci var ama fazlasiyla manipulasyona acik piyasa. Yahu ne dalgalanmalar gorduk. Sanki adam akilli yatirim araclari var da guvenli guvenli paramizin degerini koruyacaz.17 yilda neredeyse para yari yariya deger kaybetmis. Bu kabul edilebilir birsey degildir. Ayrica adaletli dagitilmalidir basilan para. E bu tekel de dolayli yoldan abdde oldugu icin fazla adaletli dagitilmiyor.
Saglik olmasaydi kesinlikle ekonomi veya finans dusunurdum. Cok hosuma giden bir alan. Merak ediyorum sektorde durumlar nasil. Bir tip kazanmaya okumaya uzmanlik vs o kadar emegi finans alanina veren birinin kazanacagi miktarlar ve konumu ne kadardir az cok? - +1 yıl
Ne kadar kazanılır bilmiyorum. Bunun için google' ye "salary scale" gibi bir şeyler yazarsanız mesleklere göre maaşlar çıkar :) Ekonomiden çok iyi anlayan Dünyadaki ekonomi yazarlarını Türkiye' deki ekonomi yazarlarını, yatırımcıları takip eden bu alanda sürekli bir bilgi taraması yapan, tüyo alan biri eminim bilgisayar başında en az 2 asgari ücret kadar kazanacaktır. Tabi çoğu ekonomi bölümü mezunu bu özelliklere sahip değil. Çoğunun bir yerlerde çalışıp pişmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunu Türkiye' de eğitim almış insanları aşağılamak için söylemiyorum ABD' de kalburüstü üniversitelerde okumuş olanların dışındaki mezunlar da böyledir.
- +1 yıl
Merkez Bankalarının para basmalarında haksızlık var mı tabi ki var ama bu Dünya sistemi. Yani Dünyanın önemli ülkelerinin merkez bankaları böyle yapıyor da bizim ülkemizin Merkez Bankası rahat mı duruyor. Örneğin neden bize yüksek faiz vermiyorlar. Birikimi olana ne düşük faizle kredi alıp iş kurmak isteyen insan. Sanki tasarruf yapanın oğlunu mu işe alacak ! Tabi ki hayır ama Hükumetler kendilerine iyi not vermek için bunları yapıyorlar zaten Bankada parası olanların ses iş yapan, konuşanların ki kadar çıkmadığı için ve kafası da iş yapanların ki kadar çalışmadığı için bu durumu görmüyor. Tabi ben 100.000 TL' ye kadar mevduat sahiplerini söylüyorum. 1 Milyon TL' si olan biri zaten bu para bir yerlerden miras kalmadıysa kendi yaptıysa kendi parasının bankalarda heba olmasına izin vermez. hisse senedi ya da diğer yatırım araçları ile illaki yolunu bulur.
- +1 yıl
Merkez Bankaların niye para bastığına gelirsek. Merkez Bankaları insanların mal/hizmetlere tıka basa doyduğunu artık harcayacak paralarının kalmadığını gördü. Yani insanlar o ay kazanıyor o ay harcıyordu artık bunu başarmışlardı. Eee para da zenginlere gidiyor çünkü satılan ma/hizmetler ya da mal/hizmetleri satan firmalar bunları açmak için yine bu zenginlerden para babalarından borç alıyordu. Bu para babalarında da aç gözlülük var. Dünyadaki Merkez Bankalarını ve diğer çıkar gruplarını da kullanarak insanların gelecekteki gelirlerini harcatmaya başladılar. Eskide Bankalardan borç alma Gelişmiş Ülkelerde vardı ama bu kadar yaygın değildi, diğer konu ise Gelişmekte Olan Ülkelerde böyle geleceğini borçlandırarak ipotek altına alan bir sistem yoktu. Gelişmekte Olan Ülkelere %5 ile değil %0.75 faizle vermeyi serbest bıraktılar.
- +1 yıl
Merkez Bankalarından bu parayı %0.75' den çeken fonlar, para babaları da Brezilya, Türkiye, Rusya, Endonezya, G. Kore, Meksika vb. ülkelere %7' den, %8' den , %9' dan, %15' den filan borç verdi. Eskiden de borç veriliyordu ama maliyeti bu kadar ucuz değildi. Ucuz kredi, kolay para Dünyanın her yerine aktı. Dünyanın her yerinde bir harcama alışkanlığı doğdu. Şimdi ise köyünde sadece kendi yetiştirdiklerini yiyen ticari faaliyeti olmayan nerede ise takas üsulu çalışan biri eline para geçince harcamaya başladı. Şimdi evine aldığı LCD TV nedeniyle 12 ay borçlu :) Yani böyle bir sistem. Dünyadaki zenginlerin Dünyanın geri kalanın 1 aylık gelirini aldığı gibi artık 12 aylık (kredi kartı), 5 yıllık (ihtiyaç kredisi), 10 yıllık (konut kredisi) gelirini de hapis ettiği bir sistem.
- +1 yıl
Peki gunumuz ekonomik sisteminde. Profesyonel olmak mi yoksa risk alip profesyonel calistirmak mi daha mantikli? . Veya alternatif hem profesyonel olmak hem de profesyonel oldugu iste is kurmak mi?
Bir iste profesyonel olmayi gereksiz bulan ve parayi calistiran arkadaslarim var. Ne dusunuyosun - +1 yıl
Ekonomi hakkında çok okurum ama ekonomist değilim. Ekonomi üzerine Üniversite okumadım. Sadece 1 yıl ekonomi dersi gördüm, bildiklerimi hep araştırma yapmaya, ekonomi yazarlarını takip etmeye, değerli ekonomi bloglarına bakmaya, videolarını takip etmeye borçluyum. Bunun için size profesyonellerle çalışın ya da kendinizi geliştirip kendi yatırımınızı kendiniz yapın diyemem. Şunu biliyorum ki ekonomiyi takip eden biri az çok para kazanabilir, kendi yatırımlarının değerini koruyabilir. Yani bir profesyonelle para ödeyip, yüzde verip bunu yaptırmaya üşeniyorsanız kendiniz de mevduat faizlerini takip edebilirsiniz, altın, döviz yorumlarını okuyabilirsiniz, hisse senetlerine bakabilirsiniz. Örneğin 2016' nın Nisan Ayının 18' inde olması lazım dolar kuru 2.81 idi ve FED o zaman Faizi arttırmanın zamanı geldiğini önümüzdeki 2 yıllık periyotta arttıracağı faizlerin ilk başlangıcının önümüzdeki günlerde olduğunu söylemişti.
- +1 yıl
O zaman 2810 TL' sini Dolara çevirip 1000 Dolar alan biri Dolar 6 aylık periyotta 3.94 TL' ye çıktı. Yani 2810 TL' sini dolara yatıran biri kısa dönemde bırak parasının değer kaybetmesini parasını 2 işlemde 3940 TL yaptı. Arada da al-sat işlemleri yapsa idi bu parayı 8000 TL' ye kadar götürebilirdi. Örneğin Dolar kurunun 3.40' lara indiği dönemlerde tekrar 3.60' lara çıkacağı belli idi. Bir yakınım Ziraat Bankası' nda bulunan 10000 TL' lik altın hesabını al sat yaparak 15000 TL yaptı. Yani az risk alarak da bir şeyler olabiliyor. İllaki büyük risklerin altına girmeye gerek yok.
En İyi Cevaplar
+1 yılöncelikle kısmi rezerv sistemini (krs'yi) tanıyalım, olmayan paradan para üretme sistemini bir inceleyelim...
https://www.youtube.com/watch?v=s4e0aSLvpYU
şimdi havadan bir para üretme var, buda enflasyonu şişirir ve uzun vadede borçlanmayı arttırır cb'mız boşuna kendini yırtmıyor televizyonlarda bankalar faiz oranını düşürsün yoksa sonuçlarına katlanırlar diye, ponzi şemasının bir nevi yumuşatılmış hali, modern bankerliktir bu, bu sistemle para biriktiremez anca kartlara yüklenip "geleceğinden harcama" yaparsın, buda ileriki vadede seni büyük borca sokar, tasarruf ettirmez, katma değer ikamesi yüksek mal üretmiyoruz, bir iphone ile 2 kamyon demirin ikamesi aynıdır, millet silikon vadisine boşuna para gömmedi o kadar, biz hala dua ile fasulye yetiştirme deneyini tartışalım, neyine tasarruf edeceğiz bir sorsalar ya? Bursada toplu taşıma ücreti 5 tl olmuş bir biniş, Türkiyenin en pahalı ulaşımı olan şehirde yaşıyorum, iki vesayet kullanıyorum, yarı maaşımı yola harcıyorum zaten, karın tokluğuna bile çalışmıyorum aslında, karnım bile doymuyor evet... ne tasarufu? aksine sürekli arka planda sinsi sinsi borca giriyorum.00 Yorumla
Öncelikle süper bir soru sormuşsun tebrik ederim 👍🏻😊dün erkek kardeşim babamın sigortasından faydalanamayacağı için GSS ye başvurmak için gelir tespiti formu doldurduk babamın borçları maaşından yüksek çıktı gülüyoruz ikimiz de ben de babama dedim ki seni bu ülkeye maliye bakanı yapmak lazım dedim rekor yaşıyoruz vallahi dedim
07 Yorumla- +1 yıl
İnşallah kardeşin GSS borcu ödemeden tedavi olur. Yani Gelir Testinde sizi durduk yere üst gelirde göstermemişlerdir diye temenni ettim :)
- +1 yıl
Türkiye' de ekonomi iyi diyenler ağızlarını açtıkları zaman "Herkeste son model cep telefonu var, herkeste son model araba var, herkes de BMW, Mercedes, Volkwagen, Porche var, herkes ev alıyor, herkes her yaz tatile gidiyor" vs. diyor. Eee bu insanlar neden böyle konuşuyor?
Hani ekonomi iyiydi :) Siz bile rahatsızmışınız. - +1 yıl
Elimde iPhone 5 S var ben bu telefonu ilk çıktığında almadım 6-7 çıkında aldım ve fiyatı da 1.500 liraydı ortalama bir Türk ailesi gibi 5 yıldızlı otelde 1hafta tatil yapamayan arabadı olmayıp belediye otobüsü midibüs metro kullanan organik pazarlardan alışveriş yapmak yerine semt pazarını kullanan giyimde marka almayan evi normal apartman olan kömür sobası kullanan geleneksel bir Türk ailesiyiz bu dediklerini karı koca memur olup çalışanlar yapıyor bizimkiler de karı koca çalışıp memur olsalar biz de bu dediklerini alırız ben memur adayıyım ama olabileceğim de meçhul
- +1 yıl
Doğrudur. Zaten son model telefon dedikleri telefonları Almanya' da 1 Euro karşılığında veriyorlar. Yani 1 Euroya telefonu veriyorlar, konuşma ve internet hakkı içinde ayda 25 Euro ödüyorsun. Sakın 25 Euroyu dörde çarpma gibi bir yanlışa düşme oranın 25 Eurosunu buranın 25 TL' sini kazanmak için çektiğin zorluk ve çalıştığın sürede kazanıyorsun. Yani oranın 25 Eurosu 3 saatte kazanılıyor. Burada da 3 saatte kazanılan para 25 TL.
- +1 yıl
" Sizce Türkiye' de Merkez Bankası Rezervleri Fiyat İstikrarının Sağlanması Açısından Yeterli Mi? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :) Soruyu profilimden tıklayabilirsiniz.
Alışveriş & Hediyeler konusunda 3,7b cevap paylaştı. Çok zor duyuyoruz hiçbir masraf yapmadan yemeyip , icmeyip, gezmeyip ve giymeyip ev parası biriktiren kızımızı paralari için katletmislerdi birkaç yıl önce.
2 Maasla kesinti yaparak* arada para birikterebiliyoruz şu an zira hayat pahalı.
Ekonomi iyi diyenler banka bağımlısı bankalar bu kadar semirmeli ocaklar sönüyor!11 Yorumla- +1 yıl
Yorumunuz için teşekkür ederim :) Gıda fiyatlarını düşürsünler de insanlar tasarruf eder. Fiyatları düşürmeden zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)' i çıkartıyorlar: asgari ücretlinin 1404 TL parasını da 100 TL kesiyorlar. Bu kadar da olmaz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
26Cevap
Yapmazmıyım 😊yapıyorum elbet
1- sağlıkdan; 3 kez hastahane randevumu iptal edip otlarla iyleştim : 150tl
2- ikikez işe 5 km yürüyerek gidipngeldim: 16;tl
3_ 2 ekmekle 3 akşam yemegini hallettim 5 tl
ve ve ve
Bunlarda olsa somutluk olarak bu tablolarda ülke ve işçi gerçegi daha mı net olurdu😉215 Yorumla- +1 yıl
Herkes ekonomi çok iyi diyor, sen farklı bir şeyler söylüyorsun :) Böyle ciddi soru sorulunca millet gerçeği mi dökünüyor acaba, ne dersin? :)
- +1 yıl
İyi mi görüyor yoksa iktidarın empoze ettiği ' iyiyiz" düşünxesini verdikleri oylar karşısında savunmak zorunda mı kalıyor.
Birde emin ol refarandum sonrası çıkan birçok kanundan hberi yok insanların.
çok basit bir örnek tlfonla hastahane için tandevu ücretli ve 4.5 tl.
emeklilikde alacagın emeklilik ikramiyesi artık havuzda. Vs vs - +1 yıl
Hım bunların olması kötüymüş. Sonuçta 1404 TL alan adama bile ekonomiyi "Ekonomi iyi" diyerek savundurta biliyorlar. Bu da bir başarıdır. Ülkeyi dibe çeken bir başarı da olsa :)
- +1 yıl
Bunu yemeyen dindarlar da var ama :) Erbakan Hükumetinin Ekonomi Danışmanı, Marmara Üniversitesi Ekonomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğ 2023 İle ilgili neler diyor bak "Bir kere çok eğlenceli, bunun kadar komedi bir şeye rastlamak mümkün değil, tam bir komedi yaşanıyor Türkiye'de. Yahu yarın insanın işi yok, gücü yok, parası yok, pulu yok 2023' ü pazarlıyorsun ya. 2023' ü pazarlayan bir anlayış; muhalefeti ilen iktidarı ilen. Benim insanım yarın karnını nasıl doyuracak, napacak ona bakıyor. Şimdi çocuk 20 yaşında bekar. 2023' e kaç sene var 12 sene var. Diyor ki: Abi 32 yaşında senin işlerin tamam. Yani adam 12 sene Allah Allah diyecek, bekar kalacak, 18 Milyon insan bekar. Kafamı buluyor ya bunlar milletle ! Resmen kafa buluyor he ! Bir de paylaşamıyorlar 2023 senindi benimdi: al kimin olursa olsun be ! Ben yarına bakarım, yarın esnafın durumu ne olacak, çekler ödenecek mi, senedi ödenecek mi, evindeki icra ne olacak, iflas ertelemesi almış fabrikaların durumu ne olacak.
- +1 yıl
Hiç... Yarın kaç kişiye iş bulacaksın.13 Milyon insan işsiz, tabi 0 işsizlik diyorlar, kendilerinin işleri çok ya, mangır da çok, bu kadar siyasetin finansmanı reklam da çok, bütün Televizyon kanaları bayram ediyor, Allah' tan her gün seçim olsa da bu Televizyon şirketleri köşeyi döner, dakikası 100 dolar, yerel televizyonlarda dksı yüz dolar.. Yani işi özü bu, şimdi bu pazarlamaya bak, siyaset bir pazarlama sanatı ise iyi pazarlama. Abicim, 12 sene bekle; senin ananda güzelleşecek, babanda güzelleşecek, emin dayında köşeyi dönecek çünkü 2023 senesinde Türkiye' nin ihracatı 500 Milyar Dolara çıkacak, kişi başı milli gelirimiz 100.000 Dolar olacak. Ya bu kadar kelle saymak: bunun adına literatürde ay ışığı satışı ya da mavi gökyüzü satışı, hayal satışı. İnsanlar inanmak istediklerine inanırlar. Hayal kurduracaksın, başka verebileceğin bir şey yok ki. Bu kadar insana nasıl iş bulacaksın, bu adamlar 2023' mü yiyecek. Artık ben öyle diyeceğim: 2023' ü yiyin diyeceğim."
- +1 yıl
Bu adam da muhafazakar ama yememiş. "Son 15 yıllık siyasetçilerin Ekonomi Hocası bendim bizim çocuklar onlar ama yanlış yapıyorlar, halka gerçek dışı beyanatlar veriyorlar" diyor :)
https://www.youtube.com/watch?v=SDgVK421Gf0 - +1 yıl
Kendi adıma işim gelirim iyi ve sağlam ama ya yarın şirket iflas ederse😊😊
Gerçekci olalımki şu an piyasada her alanda bir kriz var. Daha geçen hafta iki imalat fabrikası kapandı ve 48 kişi işsiz kaldı. Var olanlarda ya küçülmeye ya da taşaronlaşmaya gidiyor.
Hani köprüler yollar hava alanları yapıyorıuzya yap işlet devret. Üstelik hepsinin sahibi yabancı firmalar - +1 yıl
Borçla Dedem de yapar :) Örneğin biz senle yarışmaya tutulduk. Dedik ki 1 yıl çalışacağız, bir yılın sonunda hangimizin evi daha güzel hale gelecek. Yarışmanın hedefi bu. İkimizde 1.404 TL asgari ücretle çalışıyoruz. Sen gittin bankadan 5.000 TL kredi çektin. Biz bu yarışa tutulduğumuz ilk ay sen bir koltuk takımı aldın, evin duvarlarını boyacı çağırdın boyattın, eve LCD TV aldın. Bana dedin ki "Yarışmaya başladık daha ilk aydayız ama ben seni geçtim bak evime koltuk takımı, LCD TV aldım, boya yatırdım, sen hiçbir şey yapamadın". Sen bu aldıklarının borcunu 12 ay ödeyeceksin ama 12 taksit. Ben de her ay 416.66 TL biriktirerek 3 ayda LCD TV aldım, 5 ayda koltuk takımı aldım, kalan 4 ayda da evimi boyattım. 12 Ayın sonuna gelince biz denk hale geldik. Evimize bakıyoruz ikimizin de evinde koltuk takımı var, LCD TV var, eve boya yapılmış İşte durumu böyle özetleyebiliriz. Daha bu borçların ödenme zamanı gelmedi. Tabi ki köprü yaptık yok yaptık diyecekler.
- +1 yıl
Önceki hükumetler 300 Milyar Dolar borç almadı. Alsa idi yaşadıkları dönemde Gelişmekte Olan Ülkeler ne yapıyorsa onlarda yapardı. O zaman onların seviyesi o idi, şuanda da Gelişmekte Olan Ülkelerde zaten yapılan şeyler yapıyoruz biz, mucize yaratılmışlığı filan yok. Çin Gelşmekte Olan bir ülke. 15 yıl önceki Çin ile birçok anlamda aynı değil. Belki Çin' in altyapısı 15 yıl önceye göre 10 kattan fazla arttı. Türkiye' de bizim altyapımızın %30 arttı %100 arttı ya da %400 arttı ne önemi var adamların altyapısı %1000 arttı. Ben şuna bakarım aldığımız bu kadar borçla mesela altyağı konusunda gelişim gösterdik diyorlar trafik var mı? Trafik oluyorsa hala 15 yıl önceki dertlerden müzdarip isek, şehir düzenlemelerini yapamamışlarsa, nüfusu dağıtamamışlarsa ben sorunu İsmet İnönü' de aramam çünkü sorun 2002 ve 2017 arasında ülkeyi mükemmel yönettiğini iddia edenlerin zamanında çözülmeli idi.
- +1 yıl
Borç borç dedik bir şunun adam akıllı verisini de ortaya koyalım.
Türkiye' nin borcu 2002' de 129.601 Milyar Dolar iken 2016' nın 2' inci çeyreği itibariyle 421.434 Milyar Dolar. Borçlar kaç kat artmış?
421.434 / 129.601 = 3.25 Kat artmış.
Kanıt:
Toplam Borç -
www.dogrulukpayi.com/.../...6-10-06%2011.13.27.png - +1 yıl
Çok hatırlamıyorum ama Özal bir zaman TV' lere düzenli olarak çıkıp icraatlarını anlatıyordu. Özal' ın ülke ekonomisi daha iyi hale geldi söylemlerine inanmayıp bunun ekonomik temelini İktisat, Sosyoloji Kitapları okuyarak anlamaya çalışan yazarlar bile var. Şimdi TV' lerde anlatıyorlar. "Özal böyle böyle diyordu ama Ben anneme diyordum bu adamın anlattıklarında bir katakulli var, beni kandırmazlar ben bunları iktisat kitaplardan araştıracağım" diye TV' lerde geçmişe anlatan yazarlar var :)
Alışveriş & Hediyeler konusunda 1,5b cevap paylaştı. Malesef. Vicdanı olmayan birilerinin cebimde gözü var. O yüzden zor. Başta devletlilerimiz, sonra elektrik, su, gaz sağlayanlarımız, kira ve vergi kuşatmasından dolayı zamlı tarife uygulayan esnaf, okullardaki döner sermayenin düzenleyicileri, ulaşımdaki bitmez, tükenmez ve gereksiz belediye zamları. Vesairelerde çok yormaya gerek yok.
14 Yorumla- +1 yıl
Ekonomi iyi diyorlar ama böyle sorular "AKP' lilerin uğramadıkları başlıklar" haline geliyor :)
- +1 yıl
2002 Öncesi her şeyi eleştirirler 2002 sonrası için tek bir eleştiri yapmazlar, kendileri eleştirmedikleri gibi insanların da eleştirmesine izin vermezler. 2002' den 2013' kadar Türkiye' deki Yetmez ama Evetçi bazı liberallerle (köşe yazaları, düşünce adamları vs.) birlikte 1923' den 2002' ye kadar Türk Ordusuna çok para harcandığını, Türk Ordusunun güçlü tutmak için gereksiz yere çok asker barındırıldığını, ordunun subaylarının boş boşuna para aldığını, askeri teçhizata, silahlara ve teknolojiye ayıracalığımız parayı eğitime, sanayiye harcasaymışız daha iyi olacağını, 1923' den 2002' ye kadar ki kafanın Dünyayı Türkiye' ye düşman görme paranoyasına kapılarak gereksiz yere kendini korumak içi güdüsü ile hareket edip Dünyayı ülkesine sokmadığını, Dünyadan korktuğunu, bundan dolayı da 700.000 askeri boşuna beslediğini ve daha birçok benzer talihsiz açıklamayı yaptılar. Onların o zaman söylediklerini birisi onlara şimdi söylese vatan haini ilan ederler. İşte böyle de iki yüzlüler.
Gizli Üye(30-35)+1 yılAclik sınırında yaşıyoruz a q bir de para mi artıracağız. Almanya da asgari ücret ile temel geçim ürünleri arasinda orantı var. Bizde yok bide kartla daha kazanmadigimiz parayi onden harcamak durumunda kalıyoruz. Bu hale sebep olanlari Allah kahretsin
38 Yorumla- +1 yıl
Sana katılıyorum. Kredi kartı bizim gibi ülkelerdeki geliri yetmeyen insanlar için oldukça sıkıntı verici bir araç. İlk başta ihtiyaçlarını karşılayabiliyormuşsun gibi geliyor ama 12 ay sonra kazaanıp kazanmayacağını bilmediğin gelirini/maaşını ipotek altına aldırıyorsun. Yani yaşadığı, alışveriş yaptığı zamandan değil gelecekten harcıyorsun. Seni anlıyorum.
Cevap sahibi+1 yılBende BES' ten çıkacağım. Paranin tamamini cekme iznin bile yok. Tasarruflarini mikeyim. Kit kanaat geçinmeye calisan milletin parasina bide tasarruf sacmaligini ekliyorlar. Yine banka kazanıyor. Bankadan istediğimiz zaman tamamını cekemeyecegimiz ve devlet desteginin %50 sini bile alamayacagimiz para bankanin faizsiz mevduatinda duracak. Bankalar bu faizsiz para oranıyla faizli buyuk ölçekli iş yapacak. Milletin küçük paralarının varlığı bankanin büyük islerine yarayacak. Bankalae güçlendikçe halk fakirlesecek.
- +1 yıl
Bu yazdıklarından Ekonomi hakkında az çok bilginin olduğunu tahmin ediyorum :)
Cevap sahibi+1 yılBankada çalışıyorum.
- +1 yıl
İyi, o zaman gayet iyi yorumluyorsunuz, biliyorsunuz :) Mevduat faizleri şuanda sizde kaçtan veriliyor? Ciddi soruyorum acaba bizim bankamı az veriyor diye merak ettim.
- +1 yıl
@Bummy Aynen öyle. Maalesef bu durumda değişmeyecek. Çünkü "Ekonomi Çok İyi" diyenler çok fazla :)
Tasarruf yapmak bir yana, tamamen borç batağı içinde yüzüyorum, geçtiğimiz günlerde kredi borcumu kapatmak için kredi çektim, git gide katlanıyor düşün artık, Harika bir çalışma olmuş emeğine sağlık :)
118 Yorumla- +1 yıl
Eee Türkiye' de Devletin Resmi İstatistik Kurumunun yaptıkları çalışmalar sonucunda ortalama maaş 1514 TL olarak bulunmuş ve ortalama olarak da %14 tasarruf ediyormuşuzsunuz yani her yıl 822 Dolar köşeye atıyormuşsunuz. :D Devlet böyle söylüyor; kişi başına düşen yıllık tasarrufunuz olan 822 Dolarınız ( 3.6 Dolar kurundan 2959 TL ) nerede :)
- +1 yıl
TRT' de erotik bir şey gösteriliyor olabilir mi acep :) TRT' de gösterilenlerden dolayı yeni duşakabinlere ihtiyaç olsun, halk da duşakabinler de zevk yapsın filan :D
- +1 yıl
Eeee ağzını açan "Herkes de son model araba var ( BMW, Mercedes, Porche, Toyota, Ford, Lincoln ), herkes de son model cep telefonu (Samsung S7 - S8, Iphone 7- Plus ) var, herkes tatile gidiyor (Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Çeşme vs.), herkes ev alıyor (300.000 TL' lik 400.000 TL' lik) " diyorlar, kimse mangalda kül bırakmıyor.
%14 Tasarruf ediyor bundan da Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Türk Halkı az tasarruf yapıyor diye şikayetçi oluyor. Hani herkesin ekonomisi iyi idi, hani herkes zengin olmuştu, hani 300.000 TL' lik, 400.000 TL' lik evler hava da kapış kapan oluyordu !
:) - +1 yıl
Ben de onu diyorum. Türkiye 80 Milyonluk bir ülke ve %1' lik kesimin altında Mercedes, BMW, Porche, Lincoln vs. olsa bu 800.000 Kişi eder. 800.000 Kişinin lüks evinin olması, son model arabasının olması, 3-4 tane son model cep telefonun olması, ülkeler arasında dolaşması tatil yapması, bir düğünde 100.000 TL harcaması diğer %99' unun yani 79 Milyon 200 Bin kişinin bunları kolayca yapabildiğini göstermez.
Örneğin Kafeler insan dolu diyorlar. İnsanların haftada 1 kere dışarı çıkıp çay içmesini bile çok görüyorlar. Kafeler dolu dediklerini de sadece 2000 TL üstü maaşla çalışanlar vs. geziyor. Diğerlerinin böyle bir imkanı yok. Lüks kafe lüks kafe diye tutturuyorlar oralarda çok insan var diyorlar lan zaten %1' lik zengin kesim 1000 adet, 2000 adet olan lüks kafeleri fazlası ile doldurur. Asgari ücretli biri lüks kafede bir fondü tatlısına nasıl 20 TL verecek. Azıcık beyin ya - +1 yıl
Herkes ev var diyorlar. Son 10 yılda o kadar kredi imkanlarına ve kredi ile ev alınmasın rağmen nüfusun ev sahipliği oranı %1 artmış. Eskiden insanlar maaşlarını altın olarak ay ay biriktirip 8 yılda ya da 10 yılda ev alırdı şimdi 10 Yıllık kredilere giriyor evin yarısı kadar da peşinat biriktiriyor ancak öyle ev alıyor.
2000 Yılında İstanbul' da E5 yolunun yanında yani merkezi ama vasat bir semtte 3+1 asansörlü 100 Metrekare bir evin fiyatı 10.000 Dolar idi. Bizzat ben baktım bu eve. O ev o zaman yeni bina idi. O ev şimdi eskidi üstünden 17 yıl geçti 450 Milyar istiyorlar yani 125 Bin Dolar. 10 Bin Dolarlık ev 125 Bin Dolara çıkmış. Yani tam 12 kat fiyat artışı gerçeklemiş. Peki Türkiye' de 2000 Yılından itibaren asgari ücret 12 kat arttı mı? 2000 Yılındaki asgari ücreti tam hatırlamıyorum ama o zaman asgari ücret 100 Dolara denk gelse bugün 1200 Dolara denk gelmesi lazım. Bildiğim kadarıyla şuanda asgari ücret 3,6 TL Dolar kurundan 390 Dolar denk geliyor. - +1 yıl
Yani asgari ücret 3.6 kat artmış ama ev fiyatları 12 kat artmış. Aradaki 8.4 kat fark bize girdi. Ondan dolayı 2000 yılından bir emekli ikramiyesi ile ev alırken ya da bir işçi 8 yıl çalıştığı para ile 10 yıl çalışıp biriktirdiği para ile ev alırken bugün 10 yıl biriktirdiği para ile bile ev alamıyor. 1404 TL' yi 10' e çarpayım 168.440 TL' ye İstanbul' da E5 Kenarında ev alabilir misiniz? Kulübe bile vermezler kulübe bile :)
- +1 yıl
Markete gittim vasat bir semtte oturuyorum. Gittiğim market herkese hitap eden , düşük gelirlilerin de alışveriş yapabildiği bir market. Napolyon Kiraz 11 TL, Şeftali 6 TL, Portakal 4 TL, Karpuzun kilosu 1.5 TL, Starking Elma 6.99 TL, Yeşil Elma 8 TL. Ulan bu fiyatlar 2002' den önce olsa idi herkes küfür ederdi, bu fiyatlara neden olanlara söylemediklerini bırakmazlardı, şimdi ise herkes suspus. Fiyatlardan pahalı diye yakınanlar konuyu azıcık yönetenlere getirdin mi onlarla ne alakası var diyor kilosu 8 TL olan elmayı almaz, çocuğuna yedirmez ama yine de bunun sorumlularına insan hakkı, Allah Hakkı için tek bir laf etmez.
- +1 yıl
Detaya girmeden sana bir done veriyorum, araştır, tepkisizliğin nedeni ( chemtrails ) büyük bir komplo içindeyiz, başka açıklaması yok bunun..
Hiç abartmadan söylüyorum, resmen aç yatan bir tanıdığım var,50 kiloya düşmüş, bana türkiye şahlandı diyor 😂 biraz araştır beni anlayacaksın - +1 yıl
Bu insanlarla bir yere gelemeyiz. Böyle siyasi olarak zehirlenmiş insanlar yerine hala aklı çalışan insanlara hitap etmeliyiz. Herkesin böyle zehirlenmiş olduğuna inanmıyorum. Uç örnekler her zaman vardır, bu dönemde biraz daha fazla ama kahiri ekseriyet uç örneklerden oluşmaz diye düşünüyorum. :)
- +1 yıl
Diğer sorularıma da cevap versen çok iyi olur yav :)
ülkemizdeki çoğu insan asgari ücretle çalışıyor bir de kira ödüyorlarsa zaten aldıkları paranın yarısı direk gidiyor geri kalan hangi birine yetecek ki..
Almanya ile bizim refah seviyesinin arasında uçurum denecek kadar fark var.17 Yorumla- +1 yıl
Ülke (Tasarruf Oranı) -12 Aylık Maaş - Tasarruf
1. Almanya (%28): 51285 Dolar - 14359 Dolar
2. Çin (%48): 9937.38 Dolar - 4769 Dolar
3. Çek Cum. (%27) :14554 Dolar - 3929 Dolar
4. Macaristan (%25): 13365 Dolar - 3341 Dolar
5. Arjantin (%14): 22491 Dolar - 3148 Dolar
6. Polonya (%20): 14093 Dolar - 2818 Dolar
7. Güney Afrika (%16): 16662 Dolar - 2666 Dolar
8. Malezya (%28) : 6879 Dolar - 1926 Dolar
9. Tayland (%30) : 4728 Dolar - 1418 Dolar
10. Kazakistan (%25): 5069 Dolar - 1267 Dolar
11. Brezilya (%16): 7630 Dolar - 1220 Dolar
12. Meksika (%22) : 4839 Dolar - 1064 Dolar
13. Türkiye (%14): 5143 Dolar - 822 Dolar
14. Hindistan (%32): 1108.8 Dolar - 354 Dolar
İşin kötü yani tasarruf üzerine belirlediğim 14 ülke arasında sondan 2' inciyiz yani 13' üncüyüz. Kazakistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Arjantin, Brezilya, Meksika, Çin, Malezya, Tayland bile bizi geçmiş. Ekonomi ne kadar iyi sence? - +1 yıl
hocam ekonomi filan yok
Allahını seversen ne ekonomisi ya
ekonominin olması için bir şey üretip satan ülke olman lazım. Üreten bir ülke değiliz, Devlet zaten aldığı vergiler sayesinde üretmesine bile gerek yok. Devlet diyor sen araba alıcaksan bana da alacaksın diyor kda ötv her şeyi koyuyor. O kadar vergi alıyor ki üretmiyor gerek duymuyor yani sömürmeye devam. - +1 yıl
Devlet bizden vergi alıyor ondan sonra araçlar arasında şöyle bir fiyat farkı ortaya çıkıyor.
MERCEDES E 200T 990 Euro - https://i.hizliresim.com/7q52Om.jpg
Volkwagen Bora 1.6 3390 Euro - https://i.hizliresim.com/37Q2XO.jpg
Opel Corsa 1.4 Sport 3.290 Euro - https://i.hizliresim.com/R026LG.jpg - +1 yıl
diyorum ya devlet diyor araba alıyorsan kardeşim bana da alacaksın
makul bir vergi almıyor bir araba fiyatı vergisi alıyor.
yurt dışında 1 2 sene çalışıp çok güzel bir araba alabiliyorken burada 5 6 sene çalışıp çok daha düşük modellerini zar zor alabiliyorsun. Ondan sonra ab bizi kıskanıyor. d ab senin neyini kıskanıyor. d - +1 yıl
Türkiye'de üretilen 2017 Model Egea Sedan Lounge 1.6 Multijet 120 HP DCT:
Almanya: 23.350 EUR - Türkiye: 97.800 TL
www.fiat.de/.../357SW.pdf
kampanya.fiat.com.tr/.../...Egea-fiyat-listesi.pdf
İki Ülkenin Asgari Ücretlisi Türkiye' de Üretilen Bu Aracı Kaç Ay Çalışarak Alabiliyor?
Almanya: 23.350 EUR / 1400 EUR = 16 Ay
Türkiye: 97.800 TL / 1404 TL = 66 Ay
Türkiye' de Üretilen Bu Araç Konusunda İki Ülke Arasında Alım Gücü Farkı
66 (ALMANYA) / 16 (TÜRKİYE) = 4.12 Kat
Almanya' da Asgari Ücretli Türkiye' deki Asgari Ücretli Bu Aracı 4.12 Kat Yani %412 Daha Kolay ve Daha Kısa Sürede Satın Alabilmektedir.
Adamlar bizim ülkemizde üretilen aracı bile biz 66 ayda alırken 16 ay çalışarak alıyorlar :)
- +1 yıl
bak sana hesaplamasını da yapayım.
Almanya da asgari ücret saati 9 euro.
En az 8 saat çalıştıklarını varsayalım 9x8=72 euro. Yani adam bir günde 72 euro kazanıyor.
4 günü filan izin desen bir ayı 26 dan hesaplasan 1.872 euro filan kazanıyor işte Almanya da asgari ücretli bir çalışan.
Bahsettiğin araba Almaya da 23.350 EURO: Yani adam 13 ay çalışsa hiç para harcamadan alabiliyor dediğin arabayı.
Bizde Asgari ücret 1400 tl ve 98 bin tl :D
Bizde Asgari ücretli birisi 70 ay çalışıp hiç para harcamadan bu arabayı alabilir. Aradaki uçurumu görüyorsun :D - +1 yıl
Aynen arada uçurum var. Yalnız Almanya' da asgari ücret 8.84 Euro. Şöyle bir şey var ki bundan vergi kesilince net olarak saatlik 7.95 Euro kalıyor. Bu da günde 8 saat çalışarak 63.6 Euro ayda 22 gün çalışarak da 1400 Euro filan yapıyor :) 1872 Euroy u biraz uçuk söyledin. Yine de mesleğinde 2-3 yıl deneyimi olan adam 1872 Euro gibi bir parayı kazanabilir, mucize değil yani :)
- Alışveriş & Hediyeler konusunda 756 cevap paylaştı.
+1 yılGuzel sorular ve gzuel yerelere deginiyorsun bugun dikakttimi cekti. kardesim eline saglik.
Yine ayni kapiya cikiyor. enflasyonu dusurmeden tasarruf imkansiz 😀13 Yorumla- +1 yıl
Enflasyon düşmeden tasarruf çok zor yapılıyor bu doğru, diğer yol ise bizim gibi Gelişmekte Olan Ülkelerde mevduat faizlerini yükseltmek. Yani insanlar bir şey kazanacaklarını bilecekler ki tasarruf edecekler. Bu da ülkemizde özel sektör yatırımlarını engelliyor, ülkenin yıllık büyümesini aşağı çekici bir özelliğe sahip.
- +1 yıl
https://i.hizliresim.com/9QNJEk.jpg
Türkiye 2017' nin Mart Ayı verilerine göre %11.29 Enflasyonla 200 Ülke arasında enflasyonu en yüksek 25' inci ülke idi. Afrika Ülkeleri, Eski Demir Perde Ülkeleri, 3'üncü Dünya Ülkelerinden bile daha fazla enflasyonumuz vardı. Dünya en düşük enflasyonlu dönemlerini yaşarken Türkiye Gıda Enflasyonunda Afrika Ülkesi Olan Uganda, Gine, Nijer, Etiyopya, Tanzanya, Svaziland, Liberya, Gambiya, Senegal, Namibya, Papua Yeni Gine, Madagaskar, Gana, Güney Afrika, Cezayir, Tunus, Zambiya' dan, OrtaDoğu ve Asya Ülkesi Olan Myanmar, Afganistan, Sr anka, Bangladeş, Bhutan, Pakistan, Malezya, Filipinler, Yemen, Endonezya ' dan ve Eski Demir Perde Ülkesi Olan Kazakistan, Tacikistan, Gürcistan, Ukrayna, Beyaz Rusya, Moldova, Ermenistan, Bulgaristan, Sırbistan, Kırgızistan, Rusya, Arnavutluk, Karadağ' dan daha yüksek Enflasyona sahip. - +1 yıl
Haklisin
+1 yıl% 14 kesinlikle doğru fatura mutfak eksikler derken bana da ortalama o kadar bir para kalıyor. Kardeşim döktürmüşsün yine tebrikler. Eline sağlık.
15 Yorumla- +1 yıl
"Ekonomi iyi, herkesin altında ev, araba var, herkes kafelerde para harcıyor, herkes tatile gidiyor" diyenler burada gerçekleri döktü. Kimse de bir pok olmadığı ortaya çıktı :) Herkesin cebi delik, bomboş :)
- +1 yıl
@togogün Söylemler öyle :) İnsanlar ağızlarını açtımı bu siyaset bize ev, araba aldırdı, her yıl tatil yaptırdı marketten elimiz dolu dönüyoruz vs. diyor. Bunu diyen insanlar evde pinekleyen, AVM' ye gezmek için gidip, karnı acıktığında para yememek için orada yemeyip eve dönen kişiler olduğunu biz de biliyoruz.
Nere la Porcheler, Ferrari' ler, BMW' ler, Mercedes' ler ben bizim mahallede 20 tane görüyorum ama mahallede bunun 1000 katı insan yaşıyor :) 1000' de 20 lüks araç var :D Ondan sonra Almanya' da 1000 Kişi Başına Düşen Araç Sayısı 556 olsun, Türkiye' de 233 olsun :) Yarısı bile değiliz ama kendimizi Almanya seviyesinde görüyoruz :) - +1 yıl
Avrupa bizi kıskanıyor. 3. Köprüden 3. Havaalanından kıskanıyor çekemiyorlar :)
- +1 yıl
On yıl konuşulup yapılamayan Havalimanı ve Köprüyü verdiği Dış Ticaret Fazlası ile her yıl 5 tane yapacak ülkeler bizi kıskanacak. Buna sadece gülerler. Almanya yılda 300 Milyar Dolar Dış Ticaret Fazlası veriliyor, bu paraya neler yapılabilir herkes araştırsın :)
25 yasinda duzgun bir is buldun diyelim
Dugun masraflarini karsilamak icin 5 yil,
Babanin birikimini alip pesinat yapip Konut edinmek icin 10 yil,
araba almak icin 5 yil,
Cocuklarin egitim masraflarini odemek icin 10 yil
Mezar, kefen ve taziye masraflari icin 1 yil çalis
Ölümu bekle...03 Yorumla- +1 yıl
Eee ekonomi iyi mi diye sorunca "Ehonomi çok eyi" diyenler çok. Böyle ciddi bir soru sorunca herkes gerçekleri dökünüyor. Neden insanlar ekonomi çok iyi, herkesde son model araba (BMW, Mercedes) var, herkeste son model cep telefonu (Iphone 7S, Samsung S7) var vs. diyor?
- +1 yıl
Ne bileyim ya. Ekonomi konuşunda kimse mangalda kül bırakmıyor. Aaa neyin var, neyin yok; diye sorunca gerçekleri dökülüyor :)
Marjinal tasarruf egiliminin dusuk olmasinin sebebi dogal olarak harcanabilir gelirin dusuklugudur. Bu tablo dagitilmamis kurum karlarini icermiyor anladigim kadariyla. Sadece hanehalki harcanabilir geliri uzerinden yuzde 14 ise eger yine iyi sayilir. Hanehalkinin siklikla tukettigi mal ve hizmetlerin fiyatlari sik frekanslarla yukseliyor Turkiye'de. Bizde tasarrufu sadece zenginler yapar. Zaten ortalamayi yukselten de o kesim. Fakat merkez kapitalist ulkelerde orta sinif da tasarruf yapabilir.
025 Yorumla- +1 yıl
İşin kötü yani tasarruf üzerine belirlediğim 14 ülke arasında sondan 2' inciyiz yani 13' üncüyüz. Kazakistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Arjantin, Brezilya, Meksika, Çin, Malezya, Tayland bile bizi geçmiş. Ekonomi ne kadar iyi sence? - +1 yıl
Zaten 2008-2009 ekonomik krizinden sonra Türk Ekonomisi toparlanamadı ve 2014' den bu zamana kadar da çöküntü içinde. Yani bir durgunluk vardı 2015' de darbeden önce zaten piyasa durgunlaştı darbe, ekonomideki durgunluğu %10 da olsa arttırdı. Şimdi de borçla büyümeye çalışıyoruz. Yakında borç bulamayınca büyüyemeyeceğiz, bakalım ne olacak.
- +1 yıl
Turkiye 2001'den beri cok ciddi bir cokuntu gormedi ama ufukta siritiyor. Ancak 2001'de Arjantin'deki gibi toplumsal olaylar yasanirsa bunu anlayacagiz. Ama Turkiye ekonomisi berbat durumda. Uretmeyen, kur yuksek oldugu halde ihracatini dahi artiramayan, 1970'lere ozgu stagflasyon durumunu tekrar yasayan bir ulke konumuna geldi.
- +1 yıl
Yazdıklarınızdan ekonomi ile alakalı olduğunuzu kanaatine vardım. Ekonomi mi okudunuz :)
- +1 yıl
Ooo iyiymiş. 2001 Krizi ile benzer görünüm sergiliyor mu Türkiye. Bazı ekonomistler Türkiye.2 nin birçok ekonomik parametre bakımından 2001 - 2002 Kriz Dönemlerinden daha kötü performans sergilediğini söylüyor. Ne kadar ciddiye alırsınız bilmem ama bunlardan biri AKP' li Ekonomist İbrahim Kahveci daha bir sürü böyle söyleyen kişi var.
- +1 yıl
Tabii ciddi benzerlikler gosteriyor. 1989'daki 32 sayili kanunla sermayenin tam liberizasyonu saglanmisti. O donemlerden bugune Turkiye'de iktidarlarin basarisi, getirebildikleri yabanci sermayeyle olculur oldu. Yuksek faiz-dusuk kur politikasi ilk patlagini 1994'te verdi ve ciddi bir finansal kriz yasandi. 2001 be 2007-2008 krizleri de finansal orijinli krizlerdir ve reel sektoru de ciddi sekilde surukledi. Reel sektoru surukleme siddeti acisindan aslinda 94, 01 ve 08 krizleri aslinda benzerlik gosterir.
- +1 yıl
2001 krizi sadece Türkiye' de çıktı gibi siyaset çevrelerinden konuşulan aslında 1998 Asya Krizi ile bağlantılı olan bir kriz değil mi? Yani o zamanda da Asyada bir talep azalması ve bunun dalgası bize 2001' de geliyor. Tabi bunda 1999' da yaşanan iki büyük deprem Kocaeli' nde Sanayinin büyük zarar görmesinin etkisi var. Memleket 30.000 insanını bu depremde kaybetti. Krizi bu deprem çıkarmadı ama Türkiye' nin büyümesini aşağı çeken etkenlerden biri bu deprem.
- +1 yıl
1996'da CKP serbest piyasaya gecis karari aldi ve kapitalizme uyumlu olmayan dinamikleri ile ilk krizini 1997'de yasadi. Bolgenin en buyuk tarim ve imalat sanayii ulkesi oldugundan, Cin ile ekonomik iliskileri guclu yari kapitalist ulkeler asil bu krizden etkilendi. CKP'nin bu kararindan cogu ekonomist pek soz etmez. 2001 krizi Turkiye'nin krizidir ama orijini yine Turkiye degildir. Ayni donemde Latin Amerika ulkeleri de benzer durumdaydi.
- +1 yıl
Aynı Dönemde Gelişmekte Olan Ülkelerin hepsinde ekonomik küçülme var. Örneğin 1998' de Endonezya bir ekonomik kriz yaşıyor Dünya Bankası' na göre eksi %13.1 gibi büyük bir küçülme yaşıyor. Biz 1999 Krizinde %3.3 küçülüyoruz. 2001' de %5.9 küçülüyoruz. Aslına bakarsanız 4 yıllık periyotta Endonezya ne yaşadı ise biz de aynısını yaşamışız. 4 yılın ortalama büyümesine baksam büyük ihtimal Endonezya ile aynı çıkar. 2002' de Arjantin %10.89 gibi büyük bir küçülme yaşıyor.
- +1 yıl
Peki biz böyle nereye kadar gideriz. Her yıl 33 Milyar Dolar Dış Ticaret Açığı veriyoruz. Cari İşlemler Açığımız yılda 32 Milyar Dolar. 2002' den 2017' ye kadar verdiğimiz Cari İşlemler Açığımız 501 Milyar Dolar. Bu açıklar nereye kadar gidecek sizce? Örneğin Türkiye yurtdışından fon bulamasa, oldu da bu sene 10 Milyar Dolar borç bile vermeyeceğiz dediler Türkiye ' de durum ne olur? Sonuçta her sene 33 Milyar Dolar verilen Dış Ticaret Açığı Turizm gelirleri ile ve özelleştirmelerle, yabancıların doğrudan ya da dolaylı yatırımları ile ve borç alarak kapatılıyor.
- +1 yıl
Gelen yabanci sermaye zaten uretken yatirimlari artirmiyor, tuketimi pompalamaya yariyor. Ekonomimiz suray kadar buraya kadar gider diyen iktisatci degil, kahin olur ancak. Ucretler cok dusuk Turkiye'de. Bunun yaninda enflasyon var. Gelir dagilimi adaletsiliginde dunya olceginde gayet tepelerde yer aliyoruz. Yabanci sermayeyle degirmen dondurme devri bitmistir Turkiye'nin.
- +1 yıl
Türkiye için Kırılgan 5' linin en kırılganı diyenler var. Kırılgan 5' li de Meksika, Brezilya, Güney Afrika, Rusya ve Türkiye imiş. Türkiye bunların en kırılganı imiş :)
- +1 yıl
1980' lerde ve 1990' larda yapılan birçok yanlış var. Mesela Halka popülist söylemler yapmak için seçilmek için emeklilik yaşını 38' e düşürmek, herkese 3 anahtar sözü vermek, insanların paralarını süper emeklilik, 2' inci emeklilik vaadleri ile toplayıp üstüne yatmak filan :) Tabi bu yanlışlara rağmen olan Halkın parası olmuştu 2002' ye kadar tüm borçlar yani devlet ve özel sektör birlikte 121 Milyar Dolardı. 2002' den sonra 2.35 kat arttı borçlar var 2016' nın 3' üncü çeyreği itibariyle 421 Milyar Dolar oldu.
Önceki yıllarda da çok yanlışlar yapıldı ama hiçbir dönemde gelecek 20 - 30 yılımızı ipotek altına alacak şekilde böyle borçlanılmamıştı. Bu borçlar ödenmeyecek gittikçe artacak. Eğer ABD' de ve AB Para basmazsa piyasadaki dolar sıkıntısı yeni borç almayı zorlaştıracak. Bu da bizim borcu borçla kapatma dönemimizi bitirebilir. Herkes bu borçlar ödenemeyecek diyor; bilmiyorum nasıl bir formül üretilecek. - +1 yıl
Güney Amerika' daki iktidarlar öyle yapmış ama oradaki durumlar da iyi değil ki. Yani orada da maaşlar düşük, alım gücü az, Arjantin özelinde enflasyon yüksek filan. Bence Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen ve bir o kadar da avantajı göze aldığında en az bir Polonya kadar olmalı. Yani Kişi Başına Düşen Gelir, Alım Gücü, Asgari Ücret, Asgari Ücret Alanların Oranı, Asgari Ücretten Daha Yüksek Maaş Alanları Oranı, Merkez Bankası Rezervleri, Enflasyon, İşsizlik Anlamında. Çünkü bunlara baktığımda Polonya' nın nüfusu Türkiye' nin yarısı kadar olmasına rağmen daha iyi. Örneğin Türkiye gibi 80 Milyonluk ülkenin rezervleri Polonya' dan yüksek ama Polonya 40 Milyonluk değil 80 Milyonluk bir ülke olsa idi rezervleri bizden fazla olurdu.
- +1 yıl
Türkiye Polonya gibi en az 453 Euro asgari ücreti hedeflemeli 360 Euro (1404 TL)' larda kaldık. Asgari Ücretin %5 fazlasından az alanların oranı Polonya gibi %14' e çekilmeli. Biz de bu oran %42. Yani her 100 Kişiden 42' si asgari ücretin %5 fazlası 1474 TL' den az alıyor. 1474 TL' den fazla alanların oranı %58 yani her 100 çalışandan 58' i. Bizde de asgari ücret 453 Euroya çekilip çalışanların %86' sı asgari ücretin %5 fazlası olan 475 Eurodan fazla maaş almalı. İşsizlik Oranı Polonya' daki gibi %7.40' a çekilmeli bizde %12 ile %13 arasında geziyor. Merkez Bankası Döviz Rezervimiz Banka Karşılıkları yani bize ait olmayan paralarla birlikte 126 Milyar Dolar seviyesinde Polonya' nın 111 Milyar Dolar. Polonya' da çalışan oranı, nüfus, vergi veren oranı her ne ise bizim kadar olsa idi aradaki 15 Milyar Dolarlık fark da olmaz büyük ihtimal bizi 100 Milyar Dolar geçerlerdi :)
- +1 yıl
Sizinle birlikte ekonomi sohbetleri etme dileğiyle :)
- +1 yıl
Bu istatistikler sadece olani gosteren rakamlardir. Fazla bogulma bunlarda. Iktisatci rakamlarla degil, toplumsal olay ve olgularin yarattigi tahribatlarla ilgilenen kisidir. Mekanizmaya ciddi bir mudahalede bulunmadan, o hedeflerin hepsi bos. Nicel iktisatla ilgileniyorsun galiba. Politik iktisatla ilgilenmelisin.
+1 yılOndan, şundan, bundan, kısarak belki tasarruf yapılıp bütçeyi artırabilir insan.
15 Yorumla- +1 yıl
Mesela yılda ne kadar tasarruf yapabilirsiniz? Yıllık gelirin %14' ü diye belirtmiş Türkiye' deki resmi kaynaklar. Kişi Başı 822 Dolar yani 2959 TL demiş. Herkes böyle bir tasarruf yapabiliyor mudur?
- +1 yıl
kişi başı dolardan banane ya isterse 20 bin dolar olsun benim cebime giren belli. 10 bin dolara nasl çıkardılar enflasyon hesabını değiştirip düşük fiyatlı ürünleri çıkartıp yerlerine yüksek fiyatlı ürünleri koyarak yükselttiler.
1400 lira emekli maaşı alan bir beyamca
-400 ev kirası
-200 aidat-kira
-60+20 internet kontor
-40-40-20 elektrik su doğalgaz
50-50 market alışverişi
150 kredi kartı taksiti toplam 1030 tl eder.. daha eksta masraflar dahil değil.
bu yaşadığım şehir için geçerli büyük şehirlerde insanlar tasarrufu bırak her ay borçlanıyorlar. - +1 yıl
Elektrik+su+doğalgaz (Isınma) faturaları bu kadar yüksek olmasa idi belki idare edilebilirdi ama onlar da yüksek. Bir ay biraz fazla ısındın diyelim 350 TL doğalgaz faturası gelebilir, olmayan şeyler değil bunlar. 3000 TL altı geliri olan birinin tasarruf yapması çok zor.
- +1 yıl
normal olarak asgari ücret için işveren 1850 200 lira arası para ödüyor kesintilerle beraber 1400 lira ele geçen para en azından bu kesintiyi azaltmaları gerek.
- +1 yıl
Doğru. Ben bir kişinin temel ihtiyaç maddeleri ve temel gıda maddeleri ihtiyacını+ faturaları + haftada bir kere dışarı çıktığında en düşük harcayacağı parayı hesapladım 847 TL tutuyor. Karı koca olunacaksa bunu ikiye çarparsak 1694 TL yapar. Bu paranın içinde kira yok. Yani bu paraya en ucuz olan 700 TL' lik bir ev kirasını da koyarsak 2 kişinin geçinmesi için asgari 2394 TL gerekir. Bu da giyim alışverişi yapmadan filan hesapladım. İnsan gibi geçinmek en az bu paraya mümkün. İnsan aç kalmadan yaşamayı hesaplıyorsa makarna yiyerek de yaşanır ama nereye kadar. Nijerya' daki insanlar da yaşıyor, Belçika' daki insanlarda. Ama Nijerya' daki insanlar 1 Liralık yaşıyorsa Belçika' daki insan 10 liralık yaşıyor. Mesele bu.
Elimize ne geçiyor ki tasarruf edebilelim kardeşim :)
16 Yorumla- +1 yıl
Devletin Resmi verisi gelirinin %14' ünü tasarruf ettiğin yönünde. Her sene Kişi Başı 822 Dolar tasarruf ediyormuşsun doğru mu :D
- +1 yıl
Oha :D Olur öyle takma :)
Ee Türkiye' de ekonomi iyi diyenler ağızlarını açtıkları zaman "Herkeste son model cep telefonu var, herkeste son model araba var, herkes de BMW, Mercedes, Volkwagen, Porche var, herkes ev alıyor, herkes her yaz tatile gidiyor" vs. diyor. Eee bu insanlar neden böyle konuşuyor? Sen 1 Dolar bile biriktiremiyormuşun :) Yoksa bu insanlar senin hakkını mı yiyorlar :)
Sence Ekonomi iyi mi? :)
- +1 yıl
Ekonomi derken sadece %20 lik kesimi baz alıyorsak evet çok iyi, herkeste son model telefon muhabbeti komik evet benim çevremde de öyle insanlar var ama 2 yıl taksitle alıyor adamlar. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı asgari ücretten 100 lira fazla :D Nasıl ekonomimiz iyi olabilir aklı yeten biri anlatsın.
- +1 yıl
Bence bu dediklerin %20 ' de de yok. Onu da fazla söyledin bence. Bu söylediklerin merkez yerlerde yaşayanlarda var. Adamlar da lüks araç, son model cep telefonu olunca tabi daha çok piyasaya çıkıyorlar. Örneğin normal bir genci her zaman kafe, bar gezmezken bunlar geziyor ve bundan dolayı daha görünür oluyorlar. İstanbul' da örneğin sadece %1' lik kesim zengin olsa altında son model araç, son model telefon olsa bile 17 Milyonluk şehirde 170.000 Kişi yapar. 170.000 adet aracın, 170.000 adet cep telefonunun bir anda sokakta görünür olduğunu düşünsene tabi ki millete zengin birçok kişide varmış gibi gelecek. Bence durumu iyi olan kesim yani ayda kişi başı 7000 TL' nin üstünde geliri olan kesim %3 gerisi de senin benim gibi insanlar. Biz de kredi kartı ile ihtiyaç kredisi çekerek, ev kredisi çekerek onlara yetişmeye çalışıyoruz :)
+1 yılYapamıyorum bekarım düğün için para biriktiremiyorum biri şu millete söylesin gittikçe fakirlesiyoruz diye...
19 Yorumla- +1 yıl
Ee Türkiye' de ekonomi iyi diyenler ağızlarını açtıkları zaman "Herkeste son model cep telefonu var, herkeste son model araba var, herkes de BMW, Mercedes, Volkwagen, Porche var, herkes ev alıyor, herkes her yaz tatile gidiyor" vs. diyor. Eee bu insanlar neden böyle konuşuyor? Sen evlenemiyorsan.
- +1 yıl
Bende direk aç derim YouTube tan özgün abiyi bak orada karşılaştırmis herşeyi diye ilk önce bunları izle sonra gel yanıma derim Almanya'da yaşayan bir gurbetçi haberlerde çıkmıştı Almanya'daki fiyatlarla Türkiye karsilastirmasi
- +1 yıl
Özgün Abiyi tanımıyorum. Link atarsanız sevinirim :) Ayrıca size kısmadım sadece böyle söyleyenler var demek istedim. Bence de Türkiye' de sadece %3' lük %5' lik kesim iyi otomobiller sürüyor, güzel evler alıyor, istediği zaman geziyor, son model cep telefonu alıyor. Diğerleri de onların peşine takılmak için kredi kartı ile borçlanıyor. Gelecekteki gelirlerini ipotek ediyor.
- +1 yıl
yok seni anladım zaten onlara oyle derdim yani
- +1 yıl
Almanya' da dana kıyma 3.79 Euro adamlar 1 aylık çalışmaları ile 369 Kilo dana kıyma alabiliyorlar :) Hem de helal dana kıyma, Türk Marketinden :)
- +1 yıl
buldun herhalde :D
- +1 yıl
Buldun derken :)
- +1 yıl
www.youtube.com/channel/UCKDHalT47m7FM-2MZMui72Q buyur kardeşim
- +1 yıl
Teşekkürler :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılBekarken yaptın yaptın, sonra zor. Ticarette falan değilsen tabi...
15 Yorumla- +1 yıl
Ticarette de olsan batarabilirsin. Dünyanın bin bir türlü hali var.
Cevap sahibi+1 yılTabiki, bak mesela bizim eve bir mobilyacı geldi, sohbet ettik, adam dedi ki, benim dükkanlarım evlerim vardı, bir iflas ettim , sonrasında maaşılı işe girdim eşim de braktı beni. Başına herşey gelebilir, sağlığını da kaybedip bir anda bitebilirsin. Veya tam tersi bir anda zengin de olabiliyorsu hayat garip bişey...
- +1 yıl
Hayat garip bir şey ve son yıllarda giderek zorlaşıyor :)
Cevap sahibi+1 yılAynen son yıllarda dünyanın aksine bizim ülkede zorlaşıyor...
- +1 yıl
Adamlar bizim ülkemizde üretilen Türk Çayını bir ay çalışarak 561 Kilo alabilecek duruma gelmiş. Sen kendi gelirini hesapla bakalım bir kilosu 22.5 TL' ye satılan Çaykur Rize Çayı 1 aylık maaşınla kaç kilo alabiliyorsun :)
- Alışveriş & Hediyeler konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılAvustralyadayim yillik 95 bin dolardan 25 bin tasaruf ediyorum.
110 Yorumla- +1 yıl
Çok iyi bir yıllık gelire sahipmişsin ve çok iyi tasarruf ediyormuşsun :) Sanırım her yıl ettiğin tasarrufla Türkiye' de büyükşehirler dışında bir şehirden 1+1 ev alabilirsin :)
- +1 yıl
Burada hayat cok pahali o yuzden maaslar yuksek. Subay oldugumdan boyle tasaruf edebiliyorum kiranin 70% odeniyor, saglik dis tamamen bedava. Zaten 15 bin dolar zorunlu tasaruf var kalan 10 binde ben ediyorum. Burada Sydney, Melbourne'da ortalama ev fiyati 1 milyon dolar oyle dusun
- +1 yıl
Doğrudur yine de Avustralya saatlik en yüksek asgari ücret verilen ülkelerden biri. Net olarak 10 Amerika Dolarını geçiyordu diye biliyorum. 17 Avustralya Doları filan vardır.
- +1 yıl
Evet dogrudur. Asgari ucretle kimse calismaz ama burada ondan isci ithal ediyorlar.
- +1 yıl
Türkiye dışında asgari ücretle çalışılan pek bir ülke kalmadı zaten. Slovenya diye bir ülke var Avrupada orada çalışanların %19' u asgari ücretin (805 Euro) %5 fazlası olan 845 Euronun altında maaş alıyorlar ama dediği gibi 100 kişide sadece 19' u ve iyi de para alıyorlar 845 Euro. Avustralya Gelişmiş Ülkeler sınıfına girer, Gelişmiş Ülkelerde zaten asgari ücret çakal çukal insanların işçiyi ezmemeleri için koyulan bir ücret. Kimse de o paraya çalışmaz. Belki 100 Kişi arasında sadece 5 kişi bulursun asgari ücrete çalışan. Resmi raporlar Türkiye' de her 100 Kişiden %42' sinin 1474 TL' den az aldığını gösteriyor. Bana doğru bir rapor gibi geldi ama bilmiyorum.
- +1 yıl
Turkiye'de oyle durum ne yazikki ama uzulmuyorum hak ediyor insanlar. Buradaki bir muslukcunun is kalitesi, verimliligi Turkiye'de iyi maas alanlarda yok.
- +1 yıl
Doğrudur orada el emeği çok değerli. İnsanlar bazı el emeği ile ilgili işleri saatlik ücretle yapıyorlar. ABD' de muhasebecilerin bile saatlik ücretle çalıştıklarını ve saatlik ücretlerinin 100 Doları bulabildiğini duymuştum.
Bu aralar Avustralya yine Türkiye' de revaçta oldu. Avustralya' ya gidip orada Vlog çeken çok Türk var. En azından ben 2 tanesini tanıyorum :) - +1 yıl
Evet marangozluk, bahcivanlik falan inanilmaz degerli. Aaaa hic duymadim bakayim bir taniyormussun bide:)
- +1 yıl
Youtube' ye Avustralya Vlogu vs. yaz çıkar. En az 2 tane Türk Vloger vardı. :)
- +1 yıl
Bakayim bir
eyvallah kanka çok yaşa diğer yere yorum yapamadım çip kurusu engellemiş beni
116 Yorumla- +1 yıl
Nereye yorum yapamadın, anlamadım ki :)
- +1 yıl
Alma dediğin kim yahu :)
- +1 yıl
Anladım :) Peki tasarruf edebiliyor musun? :)
- +1 yıl
1404 TL asgari ücret alan yok diyenler var. Mesela herkes 2000 TL' den yukarı alıyormuş filan. Ben 800 TL' ye sabahtan aklama kadar çalışan adam bile tanıyorum.
- +1 yıl
onlar suriyeli bu ülkeyi mahvedenler suriyeliler adam diyor sana 1400 artı sigorta vereceğime sigorta parasıyla suriyeli calistiririm diyorlar bu ülkenin geleceği pek parlak değil Almanyada yaşamak vardı görüyorum amcalarımı hepsi krallar gibi yaşıyor orda bizde burda sürünüyoruz eskiden (1970) almanyaya gitmek çok kolaymış işçi için gitmek istiyorum dersen girebiliyormussun almanyaya çok yanlış zamanda doğmuşuz orda olup hayatımızı kurtarmak vardı :)
- +1 yıl
Onlar da ağlanıyorlardır :) Klasik muhabbet biz burada meyveyi sebzeyi tane ile alıyoruz filan :D
- +1 yıl
Kaçak gitme bence. Onlara da inanma. Almanya' da asgari ücret saatlik en az nette 7.95 Euro. Yani günde 8 saat çalışıyorsun. Günde 63 Euro, Ayda 1400 Euro eder.
- +1 yıl
www.facebook.com/.../?type=3&theater
Almanya' da Türk Marketinde Helal Dana Kıymanın Kilosu 3.79 Euro
18.99 Euro yazıyor bak orada 5 Kilo dana kıyma. 18.99 Euroyu 5' e böl karşına 3.79 Euro rakamı çıkacak. Dana kıymanın kilosu 3.79 Euro. En pahalı da 6 Euro. - +1 yıl
Almanya'daki Türk Marketi Letto Markette
Ürün (Marka, Gramaj) - Ürün Fiyatı - En Düşük Ücret-Aylık Maaşla Kaç Kg Alırsınız?
Gazi Marka Beyaz Peynir: 4.49 Euro 331 Paket
1 Kilo Çaykur Rize Turist Çayı:2.49 Euro 562 Kilo
1 Kilo Helal Dana Kıyma: 3.79 Euro 369 Kilo
1 Kilo Tosun Kaburga Eti: 2.99 Euro 468 Kilo
1 Kilo Tosun Arka But Eti: 5.49 Euro 255 Kilo
10 Kilo Taze Patates: 2.89 Euro 4844 Kilo
5 Kilo Soğan: 1.19 Euro 5882 Kilo
Tavuk Göğsü: 2.49 Euro 562 Kilo
10 Kilo Tavuk Butu: 11.99 Euro 1167 Kilo
30' lu Yumurta Kolisi: 2.99 Euro 468 Koli
1 Kilo Çaykur Rize Çay: 2.49 Euro 562 Kilo
- +1 yıl
Sana Almanya' da 1 Aylık Alışveriş Listesi
Yurtdışında, Bir Ülkedeki Alışveriş Listesi
3 Kilo Helal Kıyma Eti : 11.37 Euro
3 Kilo Tosun Kaburga Eti : 8.97 Euro
3 Kilo Tosun Arka But Eti : 16.47 Euro
10 Kilo Tavuk Butu : 11.99 Euro
-------------------
TOPLAM= 48.8 Euro
Kanıtı da burada cf.kizlarsoruyor.com/.../...-9f70-e74c8c7d7b8d.jpg
O ülkede asgari ücretin %3.4 (Yüzde Üç Nokta Dördü) ile alınabiliyor yani asgari ücretle bu alışverişten bir ayda 28 kez yapılabiliyorsun :)
Tasarruf icin ilk olarak o paranin artmasi var yetirebilen var mı ki arttirsin neredeyse kredi kartsiz insan yok.
03 Yorumla- +1 yıl
Bu duruma ne diyeceksin?
İşin kötü yani tasarruf üzerine belirlediğim 14 ülke arasında sondan 2' inciyiz yani 13' üncüyüz. Kazakistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Arjantin, Brezilya, Meksika, Çin, Malezya, Tayland bile bizi geçmiş. Ekonomi ne kadar iyi sence?
Hocam gelen paranın yarısı zaten borçlara gidiyor 😞 bir şey almak için de illa ki borçlanıyorsun kısır döngüye girdik çıkamıyoruz.
03 Yorumla- +1 yıl
Sen diyorsun ki: Bırak maaşlardan tasarruf etmeyi biz borçlanıyoruz, mu demek istiyorsun :)
- +1 yıl
Türkiye' de ekonomi iyi diyenler ağızlarını açtıkları zaman "Herkeste son model cep telefonu var, herkeste son model araba var, herkes de BMW, Mercedes, Volkwagen, Porche var, herkes ev alıyor, herkes her yaz tatile gidiyor" vs. diyor. Eee bu insanlar neden böyle konuşuyor? Sen 1 Dolar bile biriktiremiyormuşun. Yoksa bu insanlar senin hakkını mı yiyorlar :) Neden böyle diyorlar, yalan söylemek için mi :)
Gizli Üye(25-29)+1 yılneden vikiden alıp paylaştın diyesim geliyor ama kapalı
11 Yorumla- +1 yıl
Vikipedia' dan almadım ama bir şeyler öğrenmek için zamanında Vikipedia' ya girdiğim olmuştu :) Bilginin nereden alındığı önemli değil, önemli olan doğruluğu ve kalitesi bence :)
Gizli Üye(30-35)+1 yılöğrenciyim, hiç tasarruf yapamıyorum , nereye gittiğini anlamıyorum paranın
11 Yorumla- +1 yıl
Öğrencisin zaten, çok para gelmiyorsa normaldir. :)
Bu soruya düzgün cevap veremem türkiye de yaşamıyorum
01 Yorumla- +1 yıl
Sizin yaşadığınız yerde gelirinizden ne kadar tasarruf yapabiliyorsunuz? Yıllık olarak yani?
+1 yılTürkiye'de kişi başına yıllık gelir 2016 yılında kaçtı?
016 Yorumla- +1 yıl
Bu https://tr.tradingeconomics.com/country-list/wages sitesinden Ücretler bölümünü tıklayarak çıkan ortalama maaş olan 1512 TL gözüküyor. Türkiye' de asgari ücret 1404 TL olduğuna göre ve çalışanların %42' sinin asgari ücretin %5 fazlası olan 1474 TL' den az maaş aldığına göre geçerli bir rakam.
- +1 yıl
Milli olarak soruyorum... :) Bireysel geliri sormuyorum :)
- +1 yıl
Türkiye' nin Gayri Safi Milli Hasılası şuanda Devletin açıkladığı son verilere göre 857 Milyar Dolar imiş. Kişi Başına Düşen Gayri Safi Milli Hasıla da 14071(On Dört Bin Yetmiş Bir) Dolar imiş. Tabi Türkiye' nin % kaçı yılda 50655 (Elli Bin Altı Yüz Elli Beş) TL kazanıyor bilmem :)
- +1 yıl
Ben kirada oturmadığım için şanslıyım... Çok şükür... Zaten kiracılarama karşı insaflıyım. Aç gözlü biri değilim... 780 TL kiralardan geliyor. Günlük çalıştığım 3-4 saatlik işler ile çalışarak 300-400 TL alıyorum... Karnım pek zeytin yağ 5 litre alıyorum 5 ay yetiyor...
Her 5 kişilik ailede 2 kişi çalışmalı... Tabi eskilerden 9 çocuk babası nasıl yetiştiriyordu evlatlarını orası bilinmez... :)
Şimdi bazı cahil insanlarımız hak ediyor aldığı maaşı zorluğu. (Ben öyle düşünüyorum)
Tabi bazı yüksek alanlarda hak etmiyor... O gözü aç olanlar... Sana ne benim param der, diğer yanda olmayan insanlığını över. Neyse konu o değil...
Tasarruf denmez benimkine sadece yiyeceğim ekmek kadar paralıyorum. Ekstra para biriktireceksim... Günlük çalışıp biriktiriyorum... Ailem evin kahrını 1980lerde çekti. Ben de kiracılarıma çektirmek istemem... - +1 yıl
3 - 4 saat çalışarak günde 300 - 400 TL kazandığın iş ne işi ise iyiymiş :)
- +1 yıl
Ayda biriken. Keşke öyle olsa Hiç kimse çalışmaz :D
- +1 yıl
Ayda 400 TL bir şeye yetmez ki. Çok özel değilse ayda ne kadar kazandığınızı sorabilir miyim?
- +1 yıl
Yukarıda kira alıyorum dedim. Şanslıyım dedim... :)
- +1 yıl
Ortalama gelir 1000-1200 :)
- +1 yıl
Ben kira vermediğim için rahatım...
- +1 yıl
1200 TL' de az yav. Rahatım derken ayda kişi 3 kilo et yiyebiliyor musun?
- +1 yıl
Et yemiyorum... :D Gerçekten... Sebze meyve fiyatları giriyor bana :)
- +1 yıl
Yaşadığın yerde sebze/meyve ucuzsa zor da olsa idare edersin. Çocuk var mı, evli misin?
- +1 yıl
19 yaşındayım... Okuyorum... Bu sene üniversiteye gireceğim güzel bir yer tutar ise...
- +1 yıl
İnşallah :) Yolun açık olsun :)
- +1 yıl
Sizin de... Siz ne işle uğraşıyorsunuz? :)
+1 yılTürkiye'de hayat bu kadar pahalı olduğu sürece çok normal
03 Yorumla- +1 yıl
Resmi verileri göre halkın tasarrufları yıllık gelirinin %14' ü kadarmış. Peki sen bu kadar tasarruf yapabiliyor musun?
- +1 yıl
Çalışmıyorum ama çalışsam o kadar tasarruf yapabilirim diye düşünüyorum
- +1 yıl
Devletin Resmi verilerine göre Türk Halkının Yıllık Geliri 5143 Dolar bundan da 822 Dolar edilebiliyormuş. Bir kişi yılda 2959 TL tasarruf edebilir mi sence? Yani genel olarak Türkiye' de 2959 TL tasarruf ediliyor mudur yoksa burada da bir üç kağıt mı var. 2959 TL tasarruf etmek için ortalama olarak ayda kenara 246.6 TL para koymak gerekiyormuş.
+1 yılBen Almanyadayim Bilmem
222 Yorumla- +1 yıl
Almanya' da tasarruf yapabiliyor musun :)
- +1 yıl
Tabi :)
- +1 yıl
Almanya çok kötü diye ağlanan gurbetçiler var. Helal Dana kıymanın Türk Marketlerinde 3.79 Euro olduğu ülke kötü mü? :)
- +1 yıl
Ülke Çok iyi Gelmeni istemeyenler Demiş
- +1 yıl
Yalan yapmiş veya Kískanmişlar
- +1 yıl
Senin adın niye Bulgaristan ki? Bulgaristan ile bir bağlantın mı var? :)
- +1 yıl
Bulgaristan tûrküyüm :)
- +1 yıl
Balkan tûrkü yani Dedem Canakalle Subayi Osman (şehit olmuş allah rahmet eylesin )
- +1 yıl
Aynen Allah Rahmet Eylesin. Bulgaristan Türküsün demek :) Sizin oralarda da dana kıyma 3 Euro imiş. Doğru mu :)
- +1 yıl
Burda bir Su 2 Lira :) Bulgaristan 0% hic bir şey olmaz Gelmeyin Kízlarida Bok Gelme Gelme bulgaristana :)
- +1 yıl
4Lira yani sizde
- +1 yıl
Bulgaristan' da et türü şeyler, hayvansal gıdalar, süt, peynir ucuz. Mesela "K" ile başlayan bir peynir vardı çok ucuzdu. Türkiye' de de satmaya başladılar. Bildiğim kadarıyla Bulgaristan' da asgari ücret 235 Euro ama kimse 235 Euroya çalışmıyor. Yani bildiğim kadarıyla her 100 çalışandan sadece 8' i 250 Euro maaşın altında çalışıyor yani %8 ' i.
- +1 yıl
Benden daha iyi Bilmezsin Bulgaristan Tûrkiyeden 100 yıl daha Geride Ve 0% ekonomi Tamammi?
- +1 yıl
Tamam da dediklerim doğru değil mi onu soruyorum. Maaşlar ne kadar Bulgaristan' da? :)
- +1 yıl
600 tl
- +1 yıl
İyi de asgari ücret 235 Euro, maaşlar nasıl 600 TL olur?
- +1 yıl
Soyledigim bu
- +1 yıl
Yani okadar
- +1 yıl
Doktorun Maaşı 900TL
- +1 yıl
İyi de 235 Euro 4 TL Euro kurunda 940 TL yapıyor. Çalışan kesimin %92' si 1000 TL' den daha yüksek maaşa çalışıyormuş. Sen neden insanlar 600 TL' ye çalışıyor diyorsun ki !
- +1 yıl
Gördûklerimi soyluyorum detaya gerek varmi?
+1 yılBence kredi kartları mahvediyor bizi. Ben de tasarruf edemiyorum
03 Yorumla- +1 yıl
Kötü bir durum. Ekonomi çok iyi diyorlar, siz tasarruf edemiyor muşsunuz, bu karşıt durum nedir peki?
- +1 yıl
Zorunlu bes çıkmadan önce kendi yapilandirdigim bes vardı. Ona devam ediyorum küçük bir mebla. Devletin zorunlu kıldığını iptal ettirdim. Ekonomi bizden önceki nesillere göre iyi aslında. Bir anda harika düzeylere gelmememiz zaten zor. kredi kartıyla sanki paramız varmış gibi harcıyoruz sonra ödemede sıkıntı çekiyoruz kenara para koymak zor oluyor
- +1 yıl
Kredi kartı olmasa ekonomi bizden önceki nesillere göre iyi mi kötü mü anlardık/görürdük ama arada kredi kartı olunca göremiyoruz 10 ay sonra gelecekte kazanacağın muhtemel parayı bugünden harcıyorsun yani gelecekteki gelirinin ipotek ettiriyorsun. Eski insanlar maaşlarından ay ay altın alır sonra birikmişleri ile toplu para gerektiren beyaz eşya alma, ev alma, araba alma gibi işleri yaparmış. :)
+1 yılTürkiye de ne doğru ki bu doğru gitsin
11 Yorumla- +1 yıl
Doğru söylüyorsun :)
Sıralama olarak düşük
11 Yorumla- +1 yıl
Kişi Başına Düşen Ücretlerin Yıllık (12 Aylık Maaş) Toplamı 5143 Dolar (18514 TL) olarak gözüküyor ve herkes bu paranın %14' ünü biriktirerek yılda 822 Dolar (2959 TL) kenara koyuyormuş. Sende de durum böyle mi? Bir yılda kenara 822 Dolar yani 2959 TL koyabiliyor musun?
- Alışveriş & Hediyeler konusunda 485 cevap paylaştı.
+1 yılSGK emeklisi tasarruf yapabilir mi?
13 Yorumla- +1 yıl
Af buyur ama bilmiyorum SGK Emeklisi ayda kaç para alıyor? Yaşlı Aylığı Türkiye' de aylık 150 TL. İnşallah burada da öyle bir rezalet yoktur.
- +1 yıl
1.400 TL..
- +1 yıl
2000 TL altı pek fark etmiyor zaten. Sürünmek gibi bir şey. İnsanların sağlıklı yaşaması için ayda 3 Kilo et yemesi lazım. Çok bir şey değil 30 güne bölünce günde 100 Gram et yapıyor. Bu bile etin en ucuz kısmından yani dana kıymadan alsak 120 TL
o yol yaptı bikerem tmmmı
13 Yorumla- +1 yıl
Tasarruf edemiyoruz ama bikerem :D
- +1 yıl
Burada "1404 TL asgari ücret alan yok" diyenler var :) Hiç görmemişler 1404 TL asgari ücret alan :) Ben bu dönemde sabahtan akşama kadar çalışıp 800 TL alan kahvehane çalışanı bile gördüm adamlar 1404 TL maaş alan adam görmemişler :)
+1 yılBen koyuyorum çok fakat koyamayan da çok
010 Yorumla- +1 yıl
Yıllık gelirinizin %14' ü kadar var mı tasarruflarınız? Türkiye ortalaması yıllık gelirin %14' ü kadarmış.
- +1 yıl
Ohooooooo o o 😀
- +1 yıl
İyi kazanıyorsun demek :) Türkiye' de yıllık gelirden kazanç 822 Dolar' mış sence yeterli mi? :)
- +1 yıl
Bilmem 😀 822 mi aylık
- +1 yıl
Yıllık 822 Dolar imiş :) Diğer ülkelerde durum şu şekilde https://i.resimyukle.xyz/HOc0z.jpg
- +1 yıl
Bu rakamlar tahmini ya cebini dolduran adam her türlü dolduruyor 😀
- +1 yıl
Mesela Mc Donald' s gibi sabit geliri olan bir işten çalışan insan cebini nasıl dolduracak bir yol gösterir misin :) Cebini dolduran, her türlü dolduramaz çünkü çoğu kişinin geliri çok çalışsa da değişmez: bunun için söyledim :)
- +1 yıl
Ben sana nasıl dolduracağını söylüyeyim 😀
1500 2000 TL ile çalışarak tabii doldurulmaz - +1 yıl
Söylersen sevinirim :)
- +1 yıl
Mesaj atabilirsin bana konuşuruz detayları burada görür millet anlatırım mesajda
Ne kadar maas aliyorsun diye sordugunda burda herkes 10bin+ yaziyor neredeyse. Konu hukumeti elestirmekse herkes aç :))) gülüyorum
01 Yorumla- +1 yıl
10.000 TL alan kimmiş yav? Bak adam 1404 TL alıyorum yazmış. 1404 TL alan yok diyenler vardı burada örnekleri var. Her 100 kişiden 42' si 1474 TL (Asgari Ücretin %5 fazlası)' den az maaş alıyor. Burada bu önemli. Hükumetler gelir geçer, ayrıca insan önemli hükumetler değil.
Alışveriş & Hediyeler konusunda 5,3b cevap paylaştı. Kısmen yapıyorum..
010 Yorumla- +1 yıl
İyiymiş :) Ülke ortalaması yıllık gelirin %14' ünü yapmak şeklinde. Ülke ortalamasını geçiyor musunuz acaba aerolite Bey :)
- +1 yıl
Bütçe yönetiminde tecrübelisiniz demek. Belki işiniz de bütçe yönetimi ile alakalıdır :)
- +1 yıl
Hım anlıyorum. Türkiye' de çevrendeki insanların durumunu nasıl buluyorsun. Sence tasarruf edebiliyorlar mı? Resmi İstatistiğe göre tasarruf oranı yıllık gelirin %14' ü kadar çıkmış. Bu veriye göre bile 14 ülke arasında 13' üncüyüz. Kazakistanlı bile 1267 Dolar tasarruf yaparken biz 822 Dolar tasarruf yapıyoruz.
- +1 yıl
Doğrudur :) Zaten resmi verilere göre %14 olan tasarrufu da zenginler yapıyordur. 2000 TL altı maaş alan adam evde ayağını mı kemirecek, nasıl tasarruf etsin :D
- +1 yıl
Kırmızı et yemeyerek, haftada bir çıkılan gezmelerde tavuk döner + ayran yiyerek 2000 TL maaşla belki idare edilebilir. Buna yaşamak denirse yaşanılır. Yaşamak denirse Nijerya' daki insanlar da yaşıyor. Ama 100 Liralık mı yaşıyorsun 1000 Liralık mı yaşıyorsun ardaki fark o :)
- +1 yıl
Haklısın.. Ama o hayatta kalıyor olabilme durumunu ve umutlarını canlı tutabilmek için bu şart. Turkiye de yaşam standartları o kadar birbirinden uzak ki.. Bazen isteklerimize ulasamayip onlari hayal etmek herşeye sahip olmaktan daha güçlü ve istekli yapar bizi hayat karşısında.
Yapıyoruz
01 Yorumla- +1 yıl
Türkiye' de yıllık kişi başı ortalama tasarruf 822 Dolar yani 2959 TL imiş. Bu veri size de uyuyor mu?
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayir
11 Yorumla- +1 yıl
Neden tasarruf yapamıyorsun? Öğrenci misin?
Nerde yok
01 Yorumla- +1 yıl
Neden ki?
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler