Bu devletleri bölmek bir arada tutmaktan da zor. Günün birinde Kenan Evren, Türkiye'de eyalet sistemi uygulanabilir demişti, ortada hiç bir şey yokken. Sonra AKP, ne olduğu belli olmayan bir "Kürt Açılımı" diye birşeyler sayıkladı. Sürecin ne olduğunu kimse anlamadı. Yasal siyasi muhatap HDP dışlanırken, PKK ve APO pohpohlandı. Ardından da 180 derece dönüldü. Bütün bu süreç, Kürt halkının Türkiye'ye olan güvenini bile sarstı.
Ortadoğu'daki süreç ise muhtemelen daha eskiye gidiyor, ama en başta ABD'de bir komutanın bir "seminerde" paylaştığı büyük Ortadoğu Projesi dahilindeki yeni genişletilmiş Ortadoğu haritası, bir anda bütün gazete ve televizyonlarda servis edildi bizlere, fikren alışalım diye. Sonrası İran'da "Yeşil Devrim", Arap ülkelerinde "Arap Baharı" olarak yaşandı ve durum ortada.
Nasır döneminde Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin hedeflendiği ve kısmen uygulandığı dönem ardından, Ortadoğ u'da sol ve milliyetçi hareketlerin yerini tamamen dincilere terk etmesi ile durum ortada. Bir yandan da Türkiye'de bile Şii düşmanlığı törpüleniyor.
Yani, çeşit çeşit kültürlerin karmaşık bir şekilde yaşadığı Ortadoğu'da, yapılması çok zor olan bir şey, bu ülkelerin parçalara ayrılmasını bir şekilde gerçekleştirme aşamasına geçiyorlar.
Türkiye'de de yanı şekilde din soslu bir rejim uygulanıyor ve aynı rejim halkı bıçak gibi ortadan ikiye bölüyor.
Unutmayın, HDP'lisi de, ülkücüsü ve MHP'lisi de, AKP'lisi de, CHP'lisi de bu memleketin insanları. HDP'lileri hepten terörist ilan ederseniz, bu memleketin %10'unu terörist ilan etmişsiniz demektir, bu yaklaşımın sonu da hayra alamet değildir.
Bu işten çıkış yolu, desteklediğiniz siyasi görüş ne olursa olsun, desteklediğinizi sandığınız siyasileri iyi dinleyin, eğer nefret dili kullanıyorsa ona destek vermeyin ki Türkiye'yi kutuplaştırmanın kendine yarar sağlamayacağını görsün.
Sınırlar değişecektir. Suriyenin kuzeyinde bir kürt devleti kurulacak, aynı zamanda arabistan katar türkiyenin desteklediği el-nusra öso vs güdümünde bir sünni devlet kurulacaktır. Esad güneye çekilecek ve devam edecektir. Barzani de ırak hükümetinden ayrılacaktır. Eğer dış politika bu şekilde devam ederse türkiye bölünür. AKP Türkiye 'yi böler.
Ne yazık ki çoktan bölündü bile onu resmi hale getiriyorlar. Astana görüşmeleri bu yüzden yapılıyor. Bize Düşen görev ancak Türkiye yi korumak , onu Atatürk ilke ve inkılaplarına göre uygulatmak
ortadoğu türkiyenin olmayacak neyin kafasını yaşıosunuz siz bölgede amerikanın rusyanın iranın daha nice devletlerin gücü hala var tabiki türkiyeyi de tampon bölge ve piyon olarak kullanıyorlar.
Amerikanın bölgede tek gücü pyd kaldı pyd'de biz vuruyoruz yakında yok olacaklar rusya ile aramız çok iyi rusya tek kaldı ve dost edindi bizi tüm dünya biliyor ki türkiyede artık bir süper güç
la ışid bile onlara çalışıyor ışid bile göstermelik altında bin bir tane sebep yatıyor güç perdesi çalışıyor. ne pyd si ypg si. rusya ile aramız diplomatik ile iyi. diplomasi bunu gerektirir. rusya bizi sevmiyor rusya 1. dünya savaşında bile bizi kullanmaya yeltenti. rusya ışidin yandaşçısı birkaç devlet suriyeye müdahele edecekti rusya veto verdi diye dokunamadılar. abi azıcık kendinizi geliştirin.
hahaha :D asıl sen hiçbir şey bilmiyorsun ve hiçbir şeyden haberin yok.2023 dedikten sonra bunu daha iyi anladım. canısı ben siyaset bilimi okuyorum senin lozanın maddelerini bile bilmediğin o kadar ortadaki ben dünyanın türkiye ile yaptığı anlaşmaları biliyorum. o kadar cahilsin ki harbiden yaşama. totonuzdan uydurduğunuz gizli maddelerinizle mutluluklar.
Irak'ta ve Suriye'de Sünni devletten vazgeçilebilir. Güney Irak ve Güney Suriye Şii olarak, bu ülkelerin kuzeyi ise Kürdistan olarak kalabilir. En azından yakın dönem için. Çünkü IŞİD barbarlığının yeniden ortaya çıkmamasını garantilemeleri lazım.
En İyi Cevaplar