Gizli Üye(30-35)+1 yıl“Bu meseledeki farklı görüşleri uzun boylu zikretmenin bir faydası yoktur. Kaide anlaşıldıktan sonra, üzerine hükmü bina etmek mümkün olur. Kaide şudur:
"Bu çeşit oyunlar düşünce ve hesaba dayanıyorsa, helâl demekten başka yol yoktur. Satranç bunun gibidir. Şayet zar ve tahmine dayanıyorsa, buna da haram demekten başka çare yoktur. Tavla da bunun gibidir.”3
Netice itibariyle, İmam Şâfiî ve Ebû Yusuf’un şartlarına uyarak, İbni Hacer’in de izahını göz önüne alarak, ruhsat tarafını tercih edip, satranç oynayanların mes’uliyetten kurtulmaları mümkündür.
Dipnotlar:
1. ez-Zevâcir, 2: 200.
2. Reddü’l-Muhtar, 5: 523.
3. ez-Zevâcir, 2: 201-202.03 Yorumla- +1 yıl
Satranc bu kumar degil ya da karsiliginda para kazanilmiyor tavla olsa neyse ama zekayi gelistirdigi bile saptanmis
Cevap sahibi+1 yılAlimler ihtilafa düşmüş bu konuda. Yazının sonundaki görüşlere dayanarak bazı alimlerin görüşünü tercih edebilirsiniz namaz vakti geçirmeden ve para karşılığı oynamamak şartıyla Mğsade var demiş zaten
Cevap sahibi+1 yılŞu linkte detaylı bilgiler var
sorularlaislamiyet.com/satranc-ve-tavla-oynamak-caiz-midir-bu-konudaki-hukum-mezheplere-gore-degisiyor-mu
En İyi Cevaplar
İşte Osmanlı İmparatorluğu da bunun gibi hokkabazlar yüzünden yıkıldı. Memlekette dini konularda halka anlatacak o kadar mesele varken bunun gibi şarlatanlar armudun sapıyla, üzümün çöpüyle uğraşıyor..
Mesela bu şarlatana devlet malından çalmak, adam kayırmak, kul Hakkı yemek büyük günahtır dedirttiremezsin..70 Yorumla
+1 yılSatranç zeka oyunudur. Açıkcası daha şu güne kadar satranç oynayabildim bir günü hatırlamıyorum. Nasıl olur da böyle şeyler söyleyeniliyorlar ya asıl lanetlenmiş insanlar bunlar
00 Yorumla
Saçma sapan fetva veriyorlar.. Ulan bende müslümanım bu nedir Allah aşkına.. Yakında 'yürümekte günah' diye bir haber çıkarsa şaşırmam..
024 Yorumla- +1 yıl
kadınların yürümesi de günah zaten bunlara göre evden dışarı adım atmanız günah.
- +1 yıl
geçende birisi atmıştı buraya bu herif milşlte fetva veriyor videoda ve şöyle diyor
öldünüz diyelim kesin cehennemliksiniz münker ve nekir ve zebailer kolunuza girdi sizi cehenneme götürüyorlar o zaman tek demeniz gereken şey
ben nakşibendi cemaatinin kadiri kolundanım derseniz hemen sizi bırakırlar alır cennete götütürüler diyor. artık sen düşün gerisini. - +1 yıl
bak nctesla diye birisi de video koymuş artık güven kalmadı hiç kimseye.
- +1 yıl
bazen düşünüyorum yolda gördüğü mendilci çocuğa acıdığı için tüm mendilleri satın alan herkese saygılı ama yeri geldiğinde içki de içen cinsellik de yaşayan kalbi temiz insanlar mı daha günahkar yoksa bunlar mı .
- +1 yıl
kul hakkı yemeyen bunlar gibi tanrıyı oynamayan ya da tanrıya ortaklığa soyunmayan insanların dini duygularını sömürerek çıkar elde etmeyen herkesin günahını affeder yüce Allah
- +1 yıl
kafa yapını sevdim bravo :)
- +1 yıl
level9 sun halbuki neden hiç görmedim tanışmadık seninle bu güne kadar şaşırdım.
- +1 yıl
iyi peki kjısmet bu güneymiş deyip tanışalım mı o zaman ?
- +1 yıl
@REDHOTLİNE07-4 ozelden konussasiniz? Vok rahatsiz oluyorim burasi muhabbet yeri degil
- +1 yıl
Cok*
- +1 yıl
Muhabbet etmiyorduk zaten bir nevi tartışma içerisindeyiz.. O karşıt yorum yaptığı sürece cevap verdim bunun farkındasınızdır umarım @bayansinirli06
- +1 yıl
Okuma gereği duymadim. Tartismanizi baska yerde surdurursunuz diye ses cikarmadim ama anlamadiniz.
- +1 yıl
Arkadas tanisalim mi lafina getirdi bende soyledim acikca
- +1 yıl
Benim lafim zatwn sana degildi ortada bir konu var konusuyosunuz konuyu tanismaya getirdi bende soyledim konusun ya da konusmauin ilgilendirmiyo ama bildirim geliyo bunu nasil ifade edebilirim
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
49Cevap
Gündem konusunda 4,2b cevap paylaştı. 04 Yorumla- +1 yıl
Sorunu gormedim. Belki soyledigi sozler bir yere dayaniyor ama mantikli aciklamasi yok ve soyledigi soz cok sacma
- +1 yıl
Tavla olsa ya da karsiliginda para kazanilcak kaybedilcek bisey olsa neyse ama zekayi gelistirdigi bile soyleniyor
- https://www.youtube.com/watch?v=TYHpHOndktI
burdada bilmem ne hoca efendisi bastonuyla çeçenistanda savaşıyomuş öyle anlatıyo. ya bu ülkede bunlar bitmeez fetö biter bunlar çıkar. ama şimdi bunlar allah yolunda iyi müslüman tıpkı 5 yıl önce fetönün olduğu gibi01 Yorumla- +1 yıl
Biri gider biri gelir. Sacmaliklar sürüsü resmen
Gündem konusunda 2,1b cevap paylaştı. Koca bir bir bas git çekerim.
Bunların hepsinin putperest diye asılıp sallandırılması lazım. Topluma nefret aşılarlar, topluma cehalet aşılarlar, toplumları birbirine düşürürler, fitnecidirler, insanı insan olarak görmezler , diyorlar ya kul hakkı, yetim hakkı falan bunlar onu duble duble yerler. Parazittir hepsi bunların.
Satranç oynayan lanetli ise , kul öldüren nedir? Daha kutsal kitaplardan hiç birine saygısı olmayan sarıklı sakallı şarlatanın lafına inananlar var ya hepsine acıyorum..01 Yorumla- +1 yıl
Aynen oyle kardes.
+1 yılkarikaturistan.files.wordpress.com/.../...zgur.jpg bende diyorum yanlışı nerede yapmışım😅
02 Yorumla- +1 yıl
Hahah 😂😂
- +1 yıl
Ya cübbeli öyle bir adam değildi ama o da akıma ayak uydurmuş şu gözaltı olayından sonra :D bu aralar bende alışkanlık haline geldi karikatürleler birşeyler anlatmak
+1 yılŞimdi bilmiyorum cübbeli hoca ayet hadisler ile net konuşur.
vardır belki doğruluk payı ama bilemeyiz, hoca biri işin ehli bilen cevap vermel bence. Bu soruya
Bende cok oynadım ayrıca satranc lisede ama hayırlısı..02 Yorumla- +1 yıl
Yavuz sultan Selim İran Seyhi ile satranc oynamis makale okumustum boyle
- +1 yıl
evet onu bende biliyorum kardeş aynen
Bir temellendirmesi var mı bari? Atıyorum Kur'an'da veya doğruluğu kanıtlanmış bir hadiste "satranç haramdır" diye bir ibare geçiyor mu? Ben severek oynuyorum, Allah affetsin :)
02 Yorumla- +1 yıl
Günah olsa zaten bilirdik ha bilmiyosak bike ben bu hocanin dedigi gibi Kuran'da gectigini sanmiyorum
+1 yılkızları okutmayın dıyen sonrada kadın cerraha amelıyat olan gevsek.. dını sevdırmek adına guzel seyler yaptıgı kesın ama yobaz oldugu asıkar..
20 Yorumla
+1 yılBunları dinleyip, bunlara inanan insanlar var hala...
Asıl düşündürücü olan bu.
İlk emri "Oku!" olan bir dine mensup insanlar, nasıl mantığını bunlara bırakırlar anlamıyorum.00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYani Cüppeli yav_şak hoca diyorki, "satranç oynayan zeki insandır, bizim martavallarımızı dinlemez" dolayısıyla bizden de
51 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılbizden değildir
Gündem konusunda 524 cevap paylaştı. Ya bunun dediklerini konuşmak bile saçma. Zaten bu adam gerçekten normal değil.
Bazı insanlar böylelerini nasıl dinliyor ve ciddiye alıyor inanılır gibi değil.00 Yorumla
+1 yılGünümüzdeki klasik din tüccarlarının saçma sapan söylediği sözlerden bir tanesi o yüzden pekte aldırış etmeyin.
04 Yorumla- +1 yıl
Aynen
- +1 yıl
7 Yaşımdan bu yana oynarım ve oynamayada devam edeceğim, iyi günler. :D
- +1 yıl
Beyni gelistirir algilari yukseltir satranc bence iyi bisey oynayabiliyosan ne guzel 😂
- +1 yıl
Tabii ki satrancın bana kattığı + lar çok :D
Bence de sacmalik eskiden osmanli padisahlari da oynuyodu bu bir zeka oyunu ki osmanli padisahlari dinine asiri duskun iyi din egitimi almis kisilerdi yeni yeni seyler ortaya atip milletin aklini karistiriyolar
01 Yorumla- +1 yıl
Aynen oyle.
+1 yılSatranç akıl ve zeka gerektiren bir oyundur. Bunların da çarkının dönmeye devam etmesi için akılsız insanlara ihtiyaçları var olay bu.
10 Yorumla
+1 yılSaçmalamış..
twitter.com/.../53331373054178508810 Yorumla
+1 yılönce kendi tipine baksın şerefsiz kardeşim. bu ve bunun gibiler yüzünden bu ülkede bombalar patlıyor gece klubüne saldıranda bu zihniyette a. . k. evladı.
20 Yorumlaaklı ve mantığı geliştiren amaca sahip bir oyunu yasaklamanın hangi tür akıl ve mantık ile yapıldığı çok manidar değil midir?
şah ve
mat.10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAdam Türk milletinin zekasını düşürmeye çalışıyor bu adamı ciddiye alan varsa resmi olarak vatan haini ilan edilmeli
40 YorumlaBu adam bazen sabıtıyor okuduğu bir kitaptan anlattı bunları dinleyen varsa sohbeti adını söyleyebilir mi kuran da satranç yazmaz çünkü bir kaynaktan okudu Poker sevap mı yani
00 YorumlaKumar için dese anlarım da, amaç para falan değil, zeka geliştiren bir oyuna böyle bir şey söylemesi çok anlamsız, saçmalamış bence.
00 Yorumla
+1 yıl2011 de böyle demiyordu :D
m.internethaber.com/...-satranc-carki-1743751h.htm00 Yorumla
+1 yılKendisinin ve benzer zatların (Mısıroğlu gibi) dediklerini gram ciddiye almıyorum. Her meczubu dinleseydik durum vahimdi
00 Yorumla
+1 yılyaaa şu beyinsiz din sömürücülerini hala dikkate alıyor musunuz yaaa..
11 Yorumla- +1 yıl
Ya komik geldide size bir sorayim dedim
+1 yılkedi ulaşamadığı ciğere mundar der :D, satranç oynamaya kafası basmadığı için normal bir açıklama
10 YorumlaGündem konusunda 5,3b cevap paylaştı. Toplum malesef böyle meczupları baş tacı ettiği için adam bu durumdan nemalanıyor.
00 Yorumla
+1 yılSantraç oynamak kumardandır evet ama diğerini
Bilemem 😀03 Yorumla- +1 yıl
@GibiAdam buyur uydurmuyorum
sorularlaislamiyet.com/satranc-ve-tavla-oynamak-caiz-midir-bu-konudaki-hukum-mezheplere-gore-degisiyor-mu
m.sorusorcevapbul.com/.../satranc-oynamak-caiz-midir
https://www.sevde.de/Fikhi/S/satranc_oynamanin.htm
https://www.fetvameclisi.com/fetva/satranc-oynamak
Buyur benim caiz olmadığa dair kanutlarım var bir sürü bunlar sadece bazıları senin var mı kanıtın 😀😀😀😂😂 - +1 yıl
Ayrıca kıcından uydurma din adamı gibi
Hüküm vermek senin haddine mi 😀😀 ben arastırıyorumda konuşuyorum
+1 yılUzun süredir oynamıyordum. Buna inat tez zamanda oynayacağım.
00 Yorumla- Gündem konusunda 381 cevap paylaştı.
+1 yılAlllahin yarattığı domiz bunlardan daha mübarek en azindan bir amaca hizmet ediyor hayvancagiz bunlar domuzdan bile daha düşkünler
00 Yorumla Bu adamın din ile alakası yok bence, satranç insanların stratejik düşünmesini sağlıyor
00 Yorumlaciddiye alınmaması gereken meczup açıklaması ötesi yok.
01 Yorumla- +1 yıl
Aynen oyle ama komik yani
- Gündem konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılsatranç illetinden kurtaran bitkisel şifalı ilacımız gelmiştir. sitemizde bulabilirsiniz.
01 Yorumla- +1 yıl
Ahhaha 😂😂😂
Kendisi din ile prim yapmaya çalışan, din tüccarı şerefsizin tekidir. Bu herifin akla ve mantığa sığmayan sözlerine, cübbesi ve sakalı var diye itibar edenlerin düşünme yetileri yoktur, acıyorum...
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılSatanç zeka geliştirici bir oyundur. Mazaallah gençlerin çoğu oynarsa kendisinden daha zeki olduğu ortaya çıkacak. Korkuyor zatı aliniz. :))
10 Yorumla
+1 yılHitap ettiği kitle satranç oynayabilecek kadar akıllı değil isteselerde oynayamazlar
00 Yorumla
+1 yılBu adamı ciddiye alan var mı ya halen?
04 Yorumla- +1 yıl
Almadigim icin soruyorum komik geldi
- +1 yıl
Almadığın için sormasaydın, bunu gören destekçileri şimdi boş konuşup canını sıkacaktır.
- +1 yıl
Destekci göremedim ben 😏
- +1 yıl
Utancındandır. :D
Bu ve bunun gibi din tüccarları iyice sapıtmaya başladı ne yazık ki! Düşündüren, taktiksel ve en önemlisi beynin kullanılmasını sağlayan bir oyunun nasıl bir haramlığı olur?
10 Yorumla
+1 yılbu adamın akıl hastanesine kapatılması lazım. sağlıklı düşünemiyor net.
00 YorumlaKoca islam halifesi yavuz sultan selim satranç oynuyor yanlış kesinlikle islam dini mantık dinidir
00 Yorumla
+1 yılsatranç bir zeka oyunudur ve zeka yoksunu adamlar satrançtan anlamaz
00 YorumlaYa hocam herşey bitti satranç kukusu geldik şimdide
00 Yorumla
+1 yılBiri çoban matı yaptı galiba bunu.
42 Yorumla- +1 yıl
Ya gülmekten öldüm
- +1 yıl
@Zelvintangeliş 😂😂😂
+1 yılgülsek mi ağlasak mı bilemedim
00 Yorumla
+1 yılBu adam erken bunadı.
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılBakış açısını tahmin ediyorum yine de saçma.
00 Yorumla
+1 yılkendi oynayamıyosa demekki
30 Yorumlacübbeli nin her dediğine inanmayın 😂
01 Yorumla- +1 yıl
İnanan yok şok geciriyorum Şu an 😂😂
Bu herifi ciddiye alanlar var hala
20 Yorumla
+1 yıliyicene zıvanadan çıktı..
10 Yorumlasırf ilgi çekmek için söylüyor
00 Yorumlasatrancin ne zarari var ki
03 Yorumla- +1 yıl
Beyni gelistiriyor algiyi yukseltiyor belki buyuzden
+1 yılHocam ne diyorsa doğrudur duyduk ve itaat ettik
00 Yorumlaazönce harika bir maç yaptım:)) yendim:))
00 YorumlaŞu herifi öteki dünyaya alsalar artık diyorum 😁
00 YorumlaGündem konusunda 812 cevap paylaştı. Bu adamın Allah cezasını versin
00 Yorumla
+1 yılNe içtiyse bende istiyorum ak.
00 Yorumla
+1 yılAntalyada jet skye binip gezmek helal dimi 😂😂😂
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılHocam diyorsa doğrudur :)
00 Yorumla
+1 yılCiddiye almıyorum.
00 YorumlaKomik :)
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılsii... gitsin cübbesini..
00 YorumlaDuymazdan gel 😄
00 Yorumla- Devamını Gör (8)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne