Kapitalizme karşı çok yeni sosyo-ekonomik model olan komünizm Paris Komünü ve SSCB sınavlarını yenilgi ile sonlandırdı. Peki sizce komünizm gerçekten de tarih mi oldu?
Kapitalizm bir krizde, çok yakın bir gelecekte kapitalizm yoksul sınıfı istihdam edemeyecek, çünkü ilerleyen teknoloji ile bir çok meslek grubuna ihiyaç kalmayacak. Market bulamayan kapitalizmin yıkılış süreci hızlanacak.
Tüm dünyada, Angola'dan Finlandiya'ya, Hindistan'dan İzlanda'ya kadar komünistler var, sadece Türkiye'de bile bu rakam milyonları buluyor. Peki komünistler arasında organize ve küresel bir ittifaka karşı kapitalizm ne kadar dayanabilir?
Komünizm teorikte müthiş bir ideolojik düşünce ancak pratikte öyle değil maalesef. Herkesin eşit gelir dağılımı olduğu ülkelerde kimse kendini geliştirmeye çalışmıyor. Bu da ülkenin yerinde saymasına sebep oluyor. En güzel çözümün sosyolojik bir siyasal evrim olduğunu düşünüyorum. Yine eşitliğin ön planda olduğu ancak daha iyisinin yapılabileceği bir çalışma sahasının sağlanabildiği..
Tabi bunlar hep hikaye.. Kapitalizmin bu oyuncakları varken, herkes şikayet etse de kimse kölelikten vazgeçmez. Büyük başlar da teknolojiden, dinden, vs insanları köle eden mekanizmaların getirdiği geliri kimseye yedirmez, paylaşmazlar.
Bu konuda o kadar da emin değilim. Misal, Türkiye'de bir ordu kuracak kadar güvenlik görevlisi istihdam ediliyor. Ürünlerin çoğu sorunlu piyasaya sürülüp, bir süre sonra çöp olmaları veya bir ekosistem üretmek için arıza yapacak şekilde üretiliyor. Şirketler arası telif hakları benzeri konular yüzünden gelişimin önü tıkanıyor.
Bir çok hata ile varlığını yıllarca devam ettiren SSCB uzay ve silah teknolojisinde dünyanın kalanını sömüren ABD ile yarışıyordu. Türkiye gecekondularda yaşarken SSCB'de düzenli şehirler vardı, estetik değillerdi elbette :).
Olabilir de... kapitalizmin çöktügü yerde, sistemi sosyalizm devralır. Bunu nasa bile söylüyor, 30 yıl icinde sistemin sosyalizme evrilecegini. tabi ki nasa her seyi bilir diye bir sey yok. Bunu kehanette bulunarak degil, gidisatın neler getirecegine dair tahmin olarak söylüyor. En buyuk degisimler buyuk yıkımlarla geldi, bir yıkımdan doğar belki kim bilir.
Türkiye de sol 1980 de bitirildi aslında bana sorarsanız daha önceden bitirildi de neyse Gelelim soruna Yeni dünya düzeni farkında olmadan ya da olarak kendini yıkmaya başladı Dediğin gibi komünist sistem gelir mi orası muamma ancak Şairin dediği gibi varsın komünistler geri gelsin Sadece onlar biz insanca yaşayalım diye mücadele etti...
sanmıyorum birçok insan içten içe komünizmi benimsiyor ama dünyayı liberaller-liberalizm yönetiyor komünizm buna ters olduğundan belki de bu yüzden önemini kaybediodur
Tarihe gömülmedi. Gömülemez. Mümkün değil. Belirttiğin gibi her ülkede varlar. 1974-1979 üniversitede okudum. 4 yakın arkadaşım faşistler tarafından öldürüldü. Şu an komünistler tarafından organize ve küresel 1 ittifakın yapılması mümkün değil. Benim zamanımda bile Türkiye'de bu gerçekleşmedi. 1000 lerce fraksiyon vardı. 12 Eylül üzerlerinden buldozer gibi geçti ama bitiremedi.
Komünizm dogmatik bir düşünce olduğu için başarıya ulaşması zor. Komünist- sosyalist düşüncenin sorunu pratikte Amerikan rüyası gibi bir düşünce yaratamamış olması. Bunu bir nebze Küba sosyalizmi kırdı.
Bilinen şekli ile tarihe gömüldüğü doğru. Sebebi belli yine de hatırlatayım. Marx ın beklediği veya öngördüğü devrim henüz olmadı. Paris Komünü ve SSCB bu sebeple yaşayamadı. Kapitalizm den sonraki aşamadır. Ama henüz zamanı gelmedi.
kapitalizm bir yıkılış süresi yaşayacak bir gün. ki yıkılmayacak ama çok sarsılacak. ben yine de kominizmi uygulanabilir olarak görmüyorum.. herkes eşit, herkes mutlu, çiçekler böcekler, oh mis gibi dünya falan, böyle değil bu işler
Hangi rejim olursa olsun, insan psikolojisine bağlı olarak yükselir ve ayakta kalır. Bireylerinin ruhsal çöküntü içinde olduğu komunizm rejimli ülkeler, bu ruhsal çöküntü ile beraber çökmeye mahkumdur.
komunizmin sosyal medyada propagandasının yapılışı bile kapitalizm için bir zafer değil mi? 21. yy kapitalizmin en büyük marketi olan web i kullanıyorsunuz yani
Kapitalizmin yıkılabileceğini sanmıyorum öyle olsa bile komünist sistem gelmez gibi. gelse güzel olur orası ayrı. Aslında benim için faşistler tükensin gerisi önemli değil..
Faşister aldı başını yurudu Sadece gömülmedi kominzim
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
sovyetler zamanında kaçak üretim ve kaçak ihracat çok artmıştı sanılanın aksine sovyetleri abd değil kendi iç toplumsal talebi yıktı. rüşvetin kaçakçılığın olduğu düzenden gelecek beklenemez tabii ki komünist ilkeler kaçakçı rüşvetçi olun demiyor ama insan doğasının zaafları da bu denli disiplinli ve kanaatkar yaşamayı sevmiyor. uygulanabilirliği yok.
@Siteninsümüklükızı Çin Komünist Partisi'nin 89 milyon üyesi var, evet Çin serbest piyasa ekonomisi ile hibrit bir sistem yürütmeye çalışıyor, ama unutulmaması gereken şey, Çin Komünist Partisi'nin nihahi hedefinin Komünizm olduğu gerçeğidir.
2008 yılında Çin'in ekonomisi 4,5 trilyon dolardı, ABD'ninki ise 14,7idi. 2016 yılında Çin'in ekonomisi 12,0 trilyona vardı, ABD ise sadece 19,0 trilyon dolara kadar büyüyebildi.
2025 yılında kuvvette muhtemel Çin ekonomisi dünyanın en büyük ekonomisi olacak. Bunun ne anlama geldiğini hepimiz göreceğiz.
En İyi Cevaplar