Hani hepiniz araştırıp öğrenmiştiniz? Neredesiniz :(
Komünizm ve Sosyalizm'i anlatan kitaplar önerebilir misiniz?
Hani hepiniz araştırıp öğrenmiştiniz? Neredesiniz :(
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Komünizmi ve sosyalizmi araştırırken Sultangaliyev'i unutma. Sultangaliyev milliyetçilik ike komünizmi tam olarak sentezlemiş tek kişidir. Sultangaliyev; hem 100 bin kişilik bir orduyu yönetmiş bir komutan, hem bir köşe yazarı, hem bir gazeteci, hem bir çevirmen, hem üniversitede öğretmenlik ve yöneticilik yapmış bir öğretmen... yani bu saydıklarımdan çok daha ffazlasını yapmış kişi. Komünist olmasına rağmen Turan'ı kurmak için mücadele vermiştir. Başkurt ve Tatar isimli Türk halklarını birleştirerek Turan Birliği için büyük bir adım atmıştır. Sovyetler Birliğindeki tğm Türk halklarının liderliğini yapmıştır. Attila İlhan tam bir Sultangaliyev hayranıdır. Sana Attila İlhan'ın Sultangaliyev'le ilgili kitabını tavsiye edeyim :-)
www.kitapyurdu.com/.../79445.html&filter_name=Sultangaliyef
George Politzer - Felsefenin Temel İlkeleri
Bu kitap iyi bir başlangıç olur sizin için...
Anlıyorum ve saygı duyuyorum ama ben olsam, öncelikle bu kavramların ne olduğunu iyice öğrenip, sonrasında siyaset tarihi ve insanlık tarihiyle ilgili konularda karşılaştırmalar yapardım diğer ideolojilerle
Pek çok kitap var ama dediğim gibi bir başlangıç yapmak önemli.
Leo hubermann sosyalizmin alfabesi
Karl Marx ve Friedrich Engels- Komünist Manifesto
Lev Troçki - Ekim Devrimi
Evet
@DerdimiYe Önerebileceğin kitap var mı?
@DerdimiYe
Teşekkür ederim
@DerdimiYe Canım , başka görüş olarak bildir de , rahatsız etmeyelim olur mu? Soracağım sorular var çünkü önerdiğin kitapla ilgili.
Kapitalizm, Sosyalizm ya da Komünizm dost ya da düşman olunacak kavramlar değildir. Bu kelimeler a) Üretim araçlarının mülkiyetinin kime ait olacağı, b) Üretilen artı değerin nasıl dağıtılacağı (paylaşılacağı) konularında farklı sistemler öneren iktisadi yapılara verilen genel isimlerdir.
Çok kabaca söyleyecek olursak üretim araçlarının mülkiyeti kapitalizmde şahıslara aitken, sosyalizmde üretenlere, komünizmde ise kamuya aittir.
Artı değerin dağıtımı (paylaşılması) ise kapitalizmde arz/talep dinamiklerine göre, sosyalizmde üretenler arasında eşit olarak, komünizmde ise ihtiyaca göre yapılır.
Her 3 sistemin de kendine göre iyi ve kötü yanları, güçlü ve zayıf noktaları vardır. Bunlar oturulup tartışılabilir ama dost ya da düşman olunacak konular değildir.
O bir söyleniş. Düşmandan kastımın karşıt görüş olduğunu anlarsın diye ummuştum. Oraya uzunca , '' sahip olduğum görüşün karşıtı olan tanımlara aşina olmak adına kitap istiyorum'' yazmak istemedim.
Sorumda kitap önermeni istedim , tanım yapmanı değil. Teşekkür ederim tanımlar için. Şimdi kitap isimleri alabilir miyim?
Seni anlıyorum ama bu iktisadi sistemleri 1-2 kitap okuyarak kimse öğrenemez ki. Kapitalizmi öğrenmek için 4 yıl iktisat fakültesinde okumak gerekiyor.
İktisadın temel ilkelerini öğrendikten sonra, belki diğer sistemleri anlamak ve incelemek için 2-3 yıllık disiplinli bir çalışma yeterli olabilir.
Benim anlamadığım şey ise bu sistemlerden birine taraftar olanların neye taraftar olduklarını bilmemeleri, karşıt olanların da neye karşıt olduklarını bilmemelerine rağmen birbirlerine nedense hasmane bir tutum içinde olmalarıdır.
Açıkçası, olan biten saçmasapan bir kör döğüşünden başka bir şey değil
Hukuk okuyorum. Kabataslak bir birikimim var. İlk yıl İktisat dersi gördüm. İkinci yıl da Kamu maliyesi. Yeterli değil biliyorum. Benim istedim zaten tanımlar , öğretici yazılar , makale tarzında kitap değil. Siyaset ve tarihin iç içe olduğu ve kendi ideolojimle kıyas yapabileceğim kitaplar.
Bilgi ve fikir sahibi olmak elbette iyi bir şeydir. Ancak belli bir ideolojinin mensubu olmak, bir nevi at gözlüğü takmaktan farksızdır.
Kişinin ufkunu daraltır. Konulara farklı perspektiflerden bakmaya engeldir.
türkiye sosyalist solu serisini öneriyorum yalnız ağırdır ve bildiğin bütün sosyalist bilgilerin üzerine bir örtü çektirir ve inanılmaz şaşırtır. Kitabı anlaman için çok iyi odaklanmalısın...
emir ali türkmen ertuğrul kürkçünün ön sözüyle
seri dedim ama 2 kitaptan oluşuyor sanırım ya da farklı kitaplardı sadece şu kadarını söyleyebilirim sana D&R da bulabilirsin ben oradan aldım 2. kitabı ben de okumadım aynı adamın kitabı zaten bulursun
sen öyle diyorsan...:D
yokk be oğluum :D
Cevap
24Cevap
Sana örneklerle anlatırsam zaten neyin ne olduğunu çözersin.
Feministlerden bahsedelim mesela. Feminizim ne de demek. Sözlük ve literatürdeki anlamı. Bakın Kadınların erkeklere ihtiyacı olmaması
Erkek düşmanlığı değil."Kadın-Erkek" eşitliğidir. Ama durum pratikte böyle değil. Çoğu feminist erkek düşmanlığı için kullanıyor bu söylemi. Sonuç 1:Feminizim kadınların kendilerine yorduğu. Ama aslında öyle olmayan bir kavram. Erkeklerde feminist olabiliyorlar.
Diğer kavram ise demokrasi. Demokraside feminizim gibi kullanılır. Ama bu sefer oyunda büyük abiler vardır. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini ele alalım. Almanya"Türkiye AB'ye girecek kadar demokratik bir ülke değildir." diyor. ABD ve İngiltere ise "Türkiye bizim NATO müttefikimiz bir ülkedir ve dostumuzdur. Ve gayet demokratik bir ülke olduğuna güvenimiz tam." tam ifade bu değil ama bu minalvelde bir açıklamaları var. Demek ki demokrasu göreceli bir kavramdır. Ülkeler bu kavramı kendi çıkarları doğrultusunda yorumluyorlar. Biri demokrat diyor diğeri değil.
2. Sonuç: Demokrasi kavramı iyi gözüksede kullanılmak için oluşturulmuştur. Tıpkı medeniyetler çatışması fikrinin Samuel Huntington'a ödev verilmesi gibi. Bizde aptal gibi yıllarca medeniyetler çatışması hakkında yorunlar yapıp kitaplar okuduk. Şimdi hepsi çöp oldu mu?
Komunizim ve Sosyalizim de bu iki örnekteki gibi sözlükte, literatürde ve sloganlarda eşitlik, adalet, işçi hakları gibi mottolar olsada pratikte öyle olmuyor. Pratikte ise ülkelerin karıştırılması, hükümetlerin devirilmesi için maşa bir kavram olarak kullanılıyor.
Ben Türkçü biriyim. Kendi ideolojimi savunmak için karşı olduğum ideolojiyi de bilmem gerektiğini düşünüyorum. Yani sosyalist olduğum veya olmak istediğim ya da ilgim olduğu için okumayacağım. Zaten kitabı ararken de utana sıkıla arayacağım. Teşekkür ederim açıklamalar için. Önerebileceğin kitap var mı , sadece sosyalizm veya komünizm ile alakalı değil?
Ben de diyorum kız benim yüzünden düşman ideoloji okuyor ne yaptım ben :D
Bana önce 2000e Doğru'yu okutmuşlardı :D
Genel Başkanlarının ve kendi içlerinde bir çok kişi ( Atilla İlhan, Uğur Mumcu, Cemal Süreya...) bu konuları çok iyi işliyor.
En beğendiklerimden biri Sun Yatsen Halkçılık Üzerine olmuştu o camiada. Atatürk ile benzerlikleri de işleniyordu Çin Devriminde.
Cemal Süreya'nın kitabı var mı bilmiyorum ama yazısı çok var.
Genel Başkanları ise ciddi anlamda 100ün üzerinde kitabı var herhalde. Okuduklarım da gerçekten dediğin ve anlattığın aradığın gibi kitaplardı.
Onun dışında Sultangaliyev ve Mustafa Suphi gibi bizim yanlış tanıdığımız adamların hem de Türkçülük üzerine çok şaşıracağımız bakış açıları var.
Sultangaliyev'i anlatan Atilla İlhan'ın bir kitabı , okuyacaklarım arasında.
Senle alakası yok. Bir Akp'li abim , Türklere kavim demesinden dolayı yaptığımız tartışmayı özel mesaja namusuma küfürler bırakaran ve beni engelleyerek bitirdi de. Onun inadına aykırı olduğu Türkçülük kitapları ve yanında karşı olduğıu Komünizm konulu kitaplar okuma fikri geldi.
Bana genelde , temel kitaplar önerdiler. Ben onlardan sorna siyaset ve tarih karışımı kitaplar okumak istiyorum. Özellikle önerebileceğin 1 kitap varsa iyi olur.1 diyorum çünkü , hepsini okumaya zamanım yok. Şimdiden 20 25 kitap oldu bile.
2 ? :D :D
Üzüldüm bu arada.. :(
Bilimsel Sosyalizm ve Bilim
Sun Yat Sen Halkçılık Üzerine
"Daskapital" Karl Marks çok sıkıcı bir kitap. Devlet ve devrim Lenin, komünist manifeste ve son olarak suç ve cezada komün sistemine karşı eleştirel bölümler görebilirsin. Eğer bunları okusan ardından, G. Korenin, Japonyanın nasıl borçlarını ödediği kalkındığı ve 2004 ten beri Taylantın nasıl bir kalkınma hamlesi yaptığını okumanı tavsiye ederim bunlardanda ekonomik milliyetçiliği öğrenmiş olursun.
Suç ve ceza farklı bir kitap. Sonra okumanda fayda var. Açıkçası önemli önemli olan toplumun "biz" olabilmesi, birlikte, birbirine saygılı ve ahlâkla hareket edebilmesi. Bunu ya töre, örf ve adetle, ya da katı tavizsiz ve eşit kanunlarla sağlarsın. Kökü dışarıda olan hiçbirşey bize uymaz ya dar, ya bol gelir. O yüzden başkalarının siyasi kalıplarını bizim toplumumuza sığdırmamız için, yıllardır bu ahlaki karekterlerimizi törpülediler. Ama olmuyor işte android programının Windows'a olmadığı gibi. Demokrasi denilen şey tarihin en büyük yalanı, kim ondan çok bahsediyorsa, hatta kim neyden çok bahsediyorsa ve o bizim kültürümüzde yoksa o bahsettikleri şey bizim aldatılma aracımız. İngilizler bize medeniyet getireceklerdi güya, şimdide Amerikalılar yıllardır, Irak, Suriye, Afganistan gibi ülkelere demokrasi götürüyor sonuç milyonlarca ölüm. Siyasetin dili, ahlâkı, kuralları, tanmları bizim töremizden, ahlakımızdan yani bizden olmadıkça zor.
bu tarz kitaplar, eğer altyapın sağlam değilse zihnine ve düşüncelerine zarar verir. yumuşatıcı argümanlar kullanıyorlar. sosyalizmi öğrenmek istersen sosyalist geçinen zevata bak ibret olur en azından. :/
sosyalizm içerikli/yüklü kitaplar öneremem maalesef. derin sulara kapılırsın sonra benim de bunda parmağım olursa bu vebali ödeyemem :D ben islami açıdan sosyalizmi inceliyorum. diğer açılar, sosyalizmi emellerine alet ederek kullanıyor sadece. komünizm bataklıktan başka bişey değil zaten. oraya hiç girmeyelim :/
'riyazü's-salihin' oku madem. :/
türkçe tercümeli :) asf
Baktın demek. Valla güzelim bizde böyle -.-
Karl Marx "Komünist Manifesto" bu kitaptandan başlayabilirsin ama sıkılacaksın. Bu tarz kitaplarla öğrenemezsin. Öğrenmekten ziyade birileri ile tartışma yaparken savunma yapamazsın çünkü bu sistemleri kavramak için onun felsefesine girmek gerek buda yıllarını alıyor insanın. En azından ben böyle düşünüyorum ama yinede kendine kalmış bir iş. Bu arada yumuşatıcı argümanlar kullanılıyor bu kitaplarda sonuna kadar türkçüyüm diyeni komünist yapar.
Öğretici ve kalın akademi kitapları sadece buda sana sıkıcı gelebilir
che guevara_sosyalizm ve insan
tarih yokta che guevaranın görüşlerine göre sosyalizmi öğrenmek için okumanı tavsiye ederim che gurevara karşılaştığı bazı olayları konu almış ve sosyalizme göre örnek insan nasıl olmalıdır vs vs.
Siyaset ile bağdaşıyor ama istiyorsan nasyonal sosyalizm kitabıda tavsiye edebilirim.
Sıkılacağını sanmıyorum Che Guevara her ne kadar desteklemesemde görüşleri farklı birisi okurken fikirlerini bile değiştirebilirsin sol eğilimli düşünebilirsin
Şöyle düşün bir kişinin başından geçen olayları kendi görüşlerine göre anlatması aynı bir roman gibi
Sosyalizm ile ilgisi olan herşeye değiniyor tabi ekonomi temeli sayılır zaten. Türkçüyüm bende
Hüseyin Nihal ATSIZ
*Bozkurtlar Diriliyor
*Deli Kurt
Ziya GÖKALP-Kızıl Elma
Sıkıcı olmayanları yazdım özellikle Hüseyin Nihal ATSIZ kitaplarını tavsiye ederim
Rica ederim :)
karl max
vladimir lenin
George orwell
friedrich engels
Bu adamların kitaplarını araştır okumak istediklerini kendin seç.
Karl marks birinci el kaynak 😂😂😂 aslında fikrin ne olursa olsun bütün fikirler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Das Capital, Komünist monifestosu, tembellik Hakkı, roman olarakta gorki den Ana
Er devrimcin okumadı gereken bir kitap kominizmi ve sosyalizmi çok güzel anlatan edebi bir eser sıkılmadan okursun. Fas kapital ağır bir kitap çok siyasi sıkılabilirsin kominist manifesto da öyle ama das kapital daha ağır. Ama Das kapital kominizmin Temel taşıdır. Onu okumadan olmaz
Roman öneriyorum aravind adiga'nın beyaz kaplan kitabı
Tarih yok, makale gibi de değil. Hintli bir yazar tarafından yazılmış. Dünyanın en gelişen ekonomilerinden biri olan hindistan'ın kapitalist yapısının hindistan tarihinde var olan kast sisteminin de etkisiyle yoksulları nasıl etkilediğini anlatıyor bir kurgu üzerinden. Roman bildiğin kurgusu var kahramanları var olay örgüsü var ilerliyor anlatmak istediği şeyi çözmek için de perde arkasını yorumlayabilmek gerekiyor haliyle. Hem komünizm ve sosyalizm konusunda okuma yapma ihtiyacını karşılar hem de roman olduğu için sıkmaz bence tavsiye ederim.
Genel olarak milliyetçiliğe çok ilgim olmadığından okumadım açıkçası ama hakkında bayağa şey okudum/duydum. Milliyetçiliğe merakı olan birinin okuması gereken kitaplar arasında diye düşünüyorum. Osmanlı'nın dağılma sürecinde yaşamış birisi yazar bu süreçte devleti kurtarmak için öne sürülen Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük ideolojilerini karşılaştırıyor ve Türkçülüğün çözüm için uygulanması gereken yol olduğunu söylüyor ama ilgimi çeken bunu yaparken türkçülükle ilgili yazılmış diğer şeylerin aksine duygusallığa yer vermeyip objektif olarak türkçülük ve karşıtı ideolojileri de analiz etmesi ve tamamen bilimsel şekilde neden türkçülüğün devletin yıkılmaması için diğerlerine tercih edilmesi gerektiği noktasındaki tezini ortaya koyması. Yazarın yaşamı da kitabını ilgi çekici yapıyor bence. Rusya'da doğuyor tatar asıllı orada türkçülükle ilgili siyasi hareketlere başlıyor ama sürgün edilerek Osmanlı'ya geliyor (Sovyet casusu olduğunu iddia edenlerde var)
Komünist Manifesto
Das Kapital ( yarıda bıraktım çok sıkıcı)
Devlet ve Devrim (Lenin)
Bunlar ders kitabı gibi 😅 Karl max ve bir adam ilkinin yazarı hatırlamıyorum şu an
😊😊😊 kızım babandan izin aldın mı bunları okumak için bak sonra gaza geliyorsun icad çıkarma
Darağacında 3 fidan , deniz gemiş ve arkadaşlarının hayatı
Sosyalizm üzerine çaba gösteren 3 fidanın Hayatı tarihi nitelik
Yazari nihat behramdir
Derin Abiler güzel kitaptır solcularla bir alakası yok boşver solcularıı
Okuma okursan beynin yıkanır kitaplarda çoğu şey yanlış anlatılıyo bence 😀
Hayırlısı olsun ama solcu olursan seni engellerim 😀
Solcularla muhattap olmuyorum ondan söyledim herneyse bende sana güveniyorum ve davandan dönmiyceğini biliyorum ^_^
bir tur yetmez üç beş tur döndürürüm sen merak etme 😀
Tamam sensiin
Nicola teslanin icatlarim kitabını oku çok iyi anlarsın
Evet hikaye tarzında çok akıcı kendi dilinden çevrilmiş kitabi var peren demirel tarafından
George Orwell un da 1984 ve hayvan ciftiligi kitabı genel olarak işliyor
Ütopik geliyor evet ama olmayabilir tahmin etmek zor yaşadığı dönemin hikayesi de olabilir zira başka yerlerde geçmiş ve günümüz gerçeklerini anımsatıyor
Karl marx engels lenin maho bu adamlarin kitaplari haayatlari ce che quare kuba.
Tabiki karl marx komunist manifestosu daha okumadım okursam baya solcu olabilirim 😁
Das Kapital.. Karl Marx
Deniz'in kitaplarını oku diycem de
Yaaa ben çok okuyorum o heriflerin dur sen bana sonra özelden yaz diyim
Komünist manifestoyu mutlaka oku.
Yorumları okumak için yorum yapıyorum
Frederich Engels, Karl Marx, V. ı. Lenin sosyalizm ve sosyalizmin en üst evresi olan kominizmin babalarıdır. Ayrıga Gorki gibi pek çok yazar da yazılarında bu sisteme değinir. Hatta şirinler diye bildiğimiz çizgifilm (smurfs) ta şirin baba marxtır ve dikkat ettiysen köyde kominizm hakimdir :)
@Vay-Arkadaş Oooo... Çocukken onları çok izlerdim. Niye etkisi olmamış acaba bana 😅😅😅
Olmuştur belkide :) Bu arada sosyalist ekonomilerin de gayet iyi tarafları vardır. Asıl tehlike kapitalizm ve emperyalizmdir
azarbaycan tarihi oku komünizm tasmasını en çok giyenlerden çdafs
@vonnn o tasmayı senin...
salla komunizmi aç Bir Vatan İki Reis i oku geç
Niye
Erdoğan Ne Mutlu Türk'üm Diyene lafını kullansa bu lafa da mı gıcık olacaksın
Sonra da dönüp Türk'üm dedi
Darbeden çok daha önceden bahsediyorum :D
yok..
nokta koyma bağna :D
Tey tey tey tamam..
Schindler'in listesi
kavgam
Bağımsız yazan biri olduğunu sanmıyorum
Yani, ya övenler olacak ya da kötüleyenler
Okuduğum değil de Komünizm'i yaşayan ailem ve sülalem var :)) onlardan duyduklarım var.
Onların okudukları kiril alfabesiyle genelde ve artık bulunması imkansız gibi
:))) İşte o yüzden pek bilmiyorum sadece yaşananları anlatabilirim ya da komünizm'in Azerbaycan'a yaptıklarını
Şu bence'mde 15 maddede komünizmin izlerini anlatmıştım. O dönemi yaşayanların ağzından duyunca insan gerçekten nasıl bir ideolojide yaşamış insanlar, vahşete kapılıyorsun
www.kizlarsoruyor.com/.../a43657-komunizm-doneminin-sovyetlerin-azerbaycanda-biraktigi-15-kilometre
Sen bana türkçülük ile ilgili önersene
@Kuasar3 Türkçülük'le ilgili ben sana kitap önereyim :-) Atatürk'ün Nutuk kitabıyla işe başla. Daha sonra sırasıyla Hğseyin Nihal Atsız'ın, Ziya Gökalp'in ve Yusuf Akçura'nın bulduğun tüm kitaplarını oku. En sonda Cengiz Aytmatov'un romanlarını oku. Hala Türk tarihiyle ilgili roman okumak istersen de Ahmet Haldun Terzioğlu'nun tüm Türk tarihiyle ilgili romanlarını oku :-)
Özel mesaj almak istemeyenler için derken? :D
Ben söylersem olay çıkar
Helal be 😊 çok güzel dedin:)
Ne işin varki:)
Birtane attım 😊
Hayvan ciftligi- Orwell
Ana-gorki
Okumam
İkisini de önermem.
Kominizme de sosyalizme de karşıyım
O zaman okuma :)
Niye