A Türk bayramıdır
B Kürt bayramıdır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.[1][2]
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen[3] Nevruz, İran ve Bahai[4] takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar.[1] Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer[4] için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran[5] mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır.[6] Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.[2][7]
2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.[8] 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir.[9][10][11][12] 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.[13]
Tarih adları sanları, devletleri, beylikleri olmayan ne hikmetse (!) Ermeni tehcirinden sonra bir anda ortaya çıkmış tarihsiz kültürsüz saçma sapan bir toplulugun Türk Tarihini, Töresini hatta ismini (Türk=kürt) çalmaya çalışmasının bir örnegidir. Nevruz Türk Bayramıdır. Kökeni Ergenekon Destanına dayanır
Geçen Türk olmayan ama fakultede türkçe sosyoloji dersi veren bir hocayla bu konuyu konuştum. Sadece kürtlerin degil azerilerin ve kafkaslarin da bayramidir. Azeriler newroz günü evmerini tertemiz yaparlar mesela. Türkler bu bayramı hiç bir zaman ciddiye almamistir. Kutlayani daha görmedim. Şimdi de sahipleniyorlar mı? Komik.
2 saattir burayi takip ediyorum.
1- Kağan beye çok yanlış davranmışsın böyle bir cevap vermesi normal bunu meşru-müdafaa olarak kabul et.
2-Azeri değil, Azerbaycan Türkü. Azerbaycan Türkleri ile Türkiye Türkleri aynı soydan gelirler. Yani kültürler ve dil komple aynıdır. Yani sana bunu hangi hocan söylediyse kesinlikle bir şey bilmiyor. ya da sen uyduruyorsun.
@Erzincan6224 Salak. Azeriler Türk değil mi? Azerilerin Türk halkı olduğunu bilmeyen bilgisizler gelip yorum yapıyor. Ergenekondan beri 4-5 bin yıldır bu bayramı kutluyoruz biz. Daha nasıl ciddiye almayalım? Ha bu arada Erzincan bir Türk şehridir. Herşeyimizi sahiplendiğiniz gibi Erzincan'ı da sahipleniyorsanız yuh artık size
Azerilere Türk değil gözüyle bakıyorsan o zaman sende kürt zaza kırmançi değilsin. Sen Azerileri Yüce Türk ırkından çıkartıyorsan, bende seni kürtlükten çıkartıp kürt oluşunu görmezden gelirim. Azerilerin Yüce ve asil olma konusunda sınır tanımayan Türk ırkından olduğunu söyleyenmiyorsan sende kürt değilsin hiçbir şekilde. Azerilerin Türk olduğunu bilemeyecek kadar cahillerle muhatap oluyoruz ya. Sorsak siz bizden aydınsınız. Gerçekte ise cahil olma konusunda sınır tanımıyorsunuz.
Bahar bayramıdır türkü kürdü mü olur?
Sağol canım ✋🏼
:) .
Cevap
24Cevap
İkisi de değil. Nevruz (Newroz, Navrız vs.) M. Ö. 300'lü yıllarda Pers İmparatorluğunun Ahameniş hanedanı döneminde kutlanmaya başlayan bir bayram/ritüeldir. İran/Fars kültürü, inanışları çok geniş bir coğrafyaya yayıldığından, birbirinden çok farklı kültürler bu bayramı sahiplenmiştir. Orta Asya'daki bozkır göebelerinden (Kırgız, Tacik, Türkmen vs) tutun daAnadolu, Kafkaslara kadar yayılmıştır.
Kürtler de, İranid halklardan olduğu için, çok doğal olarak bu bayramı sahiplenmişlerdir. Ama köken oalrak ne Türk ne de Kürttür, İran/Fars'tır.
Nevruz Türklerin yani bizim atalarımızın zamanında kutladığı bahar bayramıdır. Her zaman olduğu gibi bunu da kandırılmaya yüz tutmuş cahil azınlığa (bir azınlık diyeyim hadi onlara) kendilerininmiş gibi empoze ettiler. Yunanların bizim kahvemizi, baklavamızı, kemençemizi sahiplenmeleri gibi. Bir önceki cümlemde bahsettiğim cahil azınlık uydurma tarihlerine inanarak hareket edeceklerine biraz akıllarını kullansalar şu an birlik beraberlik içinde kutlayabilirdik. """Madem sizindi niye kutlamıyorsunuz""" demiş birisi. Haklı ama bunu nevruzu unutturmaya çalışan devlet çalışanlarına sormalı. Ne zamandan beri kutlamalar durdurulduysa o anki yöneticiden beri bugüne kadar olan süreç sorgunanmalıdır.
Tarih adları sanları, devletleri, beylikleri olmayan ne hikmetse (!) Ermeni tehcirinden sonra bir anda ortaya çıkmış tarihsiz kültürsüz saçma sapan bir toplulugun Türk Tarihini, Töresini hatta ismini (Türk=kürt) çalmaya çalışmasının bir örnegidir. Nevruz Türk Bayramıdır. Kökeni Ergenekon Destanına dayanır
@Kağannn1 içimden geçen herşeyi ifade etmişsin teşekkür ederim
NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE
Dini ve milli bayramlar var denildi, oyle ogretildi. Arasinda nevruz yoktu. Kultur olarak da gunumuze surekliligi olmamis. Her millet kendi kulturunu yasatir.
@Kağannn1 eger senin kulturunde olsaydi devam eden bir sureci olurdu. Sen turkiye topraklarinda turk olan cogunluksun yani asimile edeninde yok.
Aksine azinliklar coskulu kutlarken sende hic bir sey yoksa bir dusunmelisin bunun uzerine. Hocanin eksikligi degildir ki bu. Yoksa kurtler demez miydi ''tc bize nevruzu kutlamak icin hoca vermiyor'' diye?
Bir baltaya sap olamamış ezikler ancak ırklarıyla övünürler. Bir de bu ülkede ırkçılık yok biz milliyetçiyiz demiyorlar mı. Kinden nefretten İçiniz kokuşmuş. Balon tarihinizi de çok iyi biliyoruz, barbarlar sizi.
Abi bu yaklaşım bana garip geldi. Nevruz baharın başlangıçı için kullanılıyor bildiğim kadarıyla. Bu güzel bir tarih olduğu için kutlanıyor. Milliyete gerek var mı. Bayramları da mı Türk-Kürt diye mi ayırıcaz
@Kağannn1 Biliyorum kardeşim. Yalnız o biz Türklerin Ergenekondan çıkış için kullandığı bir bayram. Bunu İran da kutluyor bayram olarak baharın gelişi diye. Şunu milliyete niye bağlıyorsunuz anlamıyorum.
@Kağannn1 Ah be abicim. Hayır çalsalar ne olucak. Bu mu derdiniz. Yunanlılar baklavana kadar çalmak isterken hiç sesiniz çıkmasın sonra kültürümüzü çalıyolar. Ek olarak tarih dersin nasıl bilmem ama kardeşim. Sana İran da kutluyor dedim. İran Türklerden eski bir uygarlık. Bunu en net şuradan anla. İlk türk devletleri İran teşkilatlarını alıp Anadolu e Büyük selçuklu devletlerimizde kullandılar. Türk olduğun için gurur duy ama asla başka milletleri genelleyerek tespit yapma. Sen kürtler dediğin anda büyük bir genelleme yapıp ayrıma gidiyosun.
Çalsalar ne olacak biliyor musun? Ermeni tehcirinden sonra bir anda ortaya çıkmış bu tarihisiz, kültürsüz, dilsiz yapay topluluk dahada çok şey çalıp Türkü asimile etmeye çalışıcak ayrıca yunanlar baklavayı, kahveyi çalarkende en çok bizim sesimiz çıktı ne hikmetse senin gibi düşünen kişilerden ses gelmedi (Çalsın ne olacakcılardan ) Ben fars diye boşamı yazdım? İranda farslar ile Güney Azerbaycan Türkleri yaşar Türkler ile farsları karıştırma lütfen. Şu anda iranda 40 milyon Güney Azerbaycan Türkü yaşıyor ve Nevruzu kutluyorlar.
@Kağannn1 Ha senden ses geldi yunanlara ben ve benim gibilerden gelmedi diyosun. Türkü asimile edicekler diyosun. Ve İranda 40 milyon Azeri Türkü yaşıyor diyorsun. İranın nüfusu 78 milyon yani bu Azeri kardeşlerim daha kalabalık senin dediğine göre. Bizi asimile etmelerine gerek yok çünkü biz zaten Turan ülkümüz diyen ittihat teraki lideri enver paşa bizi sarıkamışa doğru sürdüğünde zaten batı hayranlığımızla darbe yapmıştık. Yani asimile olmamız ordan başladı ve bitti. Ses çıkarma mevzusuna da girmiyim neyin ne olduğu belli. İşin kötü tarafı sana genelleme yapma dedim usta. Çünkü genellemeler hep hatalıdır. Sense bir topluluktan bahsederek genellemene devam ediyorsun. Ne desem boş.
İyi geceler sana :)
@SafTürk Burda iki kişi konuşuyordu güzelce ama olsun :D Sende hoşgeldin kardeş. Nevruz bir bayramdır. Kutlarsan da kutla :)
@SafTürk 3 nokta sözün bitişi demek heralde. İyi geceler kardeş :)
@oguzzaslan Yavaş yazıyorum biraz kusura bakma. Evet ne yazdıgımın gayet farkında olarak yazdım kaynak olarakta Güney Azerbaycan Türklerinin internette örgütlendigi sayfalar var oraya bakarak bu bilgiye ulaşabilirsin. Fars nufusu gerçekten çok düşük ama silah ellerinde oldugu için G. Azerbaycan Türklerini azda olsa denetim altında tutuyorlar ayrıca Asimilasyon Şuanda en hızlı şekli ile devam ediyor sokaga çıkıpta bayrak açtıgın zaman insanlar seni çok cesur birisi olarak görüyor Türküm demek önceden faşistlik degildi, Türk Milleti demek, Türk bayragı demek önceden Soyculuk (ırkçılık) degildi ama şimdilerde k*rtlere verilen haklardan sonra Soyculuk denmeye Türk milleti yok edilmeye çalışıyor görmüyor musun?
Birde herkese engel atmayın yavv..
"Konuşmanın ortasında adama engel atıyorsunuz cevap verememişte sen kazanmışsın gibi oluyor bu şeref yoksunlugunu yapmayın kendinizi kandırırsınız sadece "
@kumralbereli Ben evime bayrak asıyorum kimse de bana faşist diye bakmıyor. Eğer bakıyorsa da bu onun sorunu. Benim arkadaşlarda eleştirdiğim nokta ilk olarak genelleme yapmaları, ikincisi de bayramları dahi Türk kürt diye ayırmaları. Ne yani Türk kutlasın Kürt kutlamaın Çerkez birazcık kutlasın. Böyle bir mantık olabilir mi? Nevruz Ergenekondan çıkışsa ve bunu herkes kutluyorsa böyle kutlu bir günü yaydığın için mutlu olman gerekirken başkaları kutlamasın istiyorsun
@kumralbereli Bir ikincisi engel mevzusu ben burda kimseyle tartışma derdinde değilim. Israrla üsteleyenler var. Cevap verme zorunluluğu doğuyor. İki arkadaşa da iyi geceler yazdım ve dün gece bitti. Yazılıcak herşey bitti. Senin buna dahil olman da garip. bir düşücen varsa bunu sorunun yorumuna yaz. Benim düşüncemi reddetmek için değil. Herkes aynı düşünseydi fikir denilen bişey olmazdı değil mi?
@kumralbereli Sağlıcakla kal
Bahar bayramıdır eski Türk toplulukları kutlardı bu mezopotamya eşşekleri sahiplendiler bizimde bir bayramımız olsa xeşxe diyerek.
türk bayramıdır diyenler kusura bakmayın ama çok cahilsiniz
Bence karar vermeden önce bir araştırsınlar
Ergenekon Destanını ara google dayında HATTA yorulma al : alpereker.blogcu.com/ergenekon-ve-nevruz/3842510
nevruz ergenekon destani ile cikip Turkler ile tüm avrasyaya ve balkanlara kadar farslara bile yayilmistir. Dikkatini cekerim iranda 40 milyon Türk var gürcülere kadarda gürcüler Türk meraklısı olduğundan nevruz yani bahar bayramini külturlerine eklemislerdir.
Yani anlayacağın. Nevruz bayramı Türk bayramıdır. Farkındaysan Tüm Türk ülkeleri ve bölgeleri her sene kutlamaktadır..
@Kağannn1 @97samet
Diyelim ki türklerin ismi neden newroz, türkçe bir isim veremezmiydiniz?
ben hiç türklerin newrozla ilgili bir etkinlik yaptıklarını görmedim duymadım madem sizin bunu konuşarak değilde uygulayarak gösterin. Merak ediyorum daha önce hiç newroza gittiniz mi siz?
@97samet
Komiksin gerçekten. Attığım linke merak edip baktın mı sen? Orda nevruzun ne olduğu var :)
Tamam ismi geçtim dediğim diğer şeylere ne diyeceksin
Pkk sayfasi vardi pkk var ise 10 lafından 9 u yalan/uydurma, 1 ise şüpheli :D
Nevruz/hıdırellez erkenekon destanından beridir var taa M. Ö. 209 yılından beri. Türkler orta doğuya ve avrupaya gelince senin dediğin ülkerlerde bunu kutlamaya başladı. Bunun en büyük örneği farslardır. İyi araştır ya
Kanıt ise Tüm Türk ülkelerinin kutlaması.
Mesela türkiye de kürtler kutlar madem türklerin, başkentinizde kutlayın tüm dünya anlasın türklerin bayramı olduğunu anca konuşun zaten
Gerçekten sen hiç gittin mi newrozuna kutladın mı hiç newrozunu?
@97samet
Newroz değil, nevruz :)) gittim tabii :)) bulunduğum konumda geceleri ateş yakılır. Üzerinden müzik eşliģinde atlanılır geceye kadar. Gündüzleri aktibiteler düzenlenir en yükske dağa çıkıkılıp piknikler yapılıp yine ateş yakılır. Festivaller düzenlenir.
Gidilmez, Yaşanır... Burası Manisa gel istersen..
@97samet
Nedense ben hiç duymadım türklerin kutladığını eğer gerçekten gittiysen bişi diyemem
Ama bunuda bil newroz sadece türklere ait bişi değildir newroz bir çok milletin bahar bayramıdır ve isteyen herkes kutlayabilir.
Eğer türklere ait bişiyse dediğim gibi başkentinizde coşkulu bir şekilde kutlayın tüm dünya görsün
Dışardan bakınca hiç türklerinmiş gibi görünmüyor bence öyle de değildir zaten
Öyle olsaydı türkiye de kürtlerin değilde türklerin newrozu en iyi şekilde kutlaması ve ciddiye alması gerekirdi.
@97samet
Bak bunu oku görürsün sadece türklere ait değil kaynakta pkknın değil
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Nevruz
@97samet
.
Öz be öz Türk bayramıdır. Tartışma konusu dahi edilemez.
Bilmiyorsunuz girin araştırın NEWROZ neden ve ne zaman Kürt'ler tarafından kutlanmıştır
Türk bayramı ama herşeyimize konulduğu gibi başka ırklar yine bizim olan birşeye konuyor.
Kardeşim Türk bayramı bakma onların cins cins kutladığına Ergenokon der susarım
Türk bayramıdır. Normal olarak balkan ülkeler ve Türk ülkeleri genel olarak kutlar..
20 martta nevruz bomba bayramı olcak herzamanki gibi hükümet sadece kınıyacak
Türk bayramıdır fakat sahiplenmeye çalışmış k*rtler. Sahip olmadılar o ayrı konu.
@Atarlı__Hatun nevruz türk bayramı değildir. tarihini iyice öğren
Türk bayramıdır, Kürtler herşeyde olduğu gibi ondada pay sahibi olmaya çalışıyor sadece.
Türk bayramıdır. Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı münasebetiyle ilk kez kutlanmıştır ve yüzyıllardır kutlanmaya devam ediyor.
nevruz bir türk bayramı değildir. nevruz bir kürt bayramıda değildir. zaten nevruz bir bayram değildir.
Yasaklanmasi dogru karar.. teroristlerin kudurma gunu.
Nevruz Anadolu ve Orta Asya kutlanan bir etkinlik yani ne kürtlerin ne türklerin...
Orta Asya'dan beri kutlanıyor, ne ara Kürt'lerin olmuş. Onlar olay yaratmaya bahane arıyorlar
Tüm Asya bayramıdır. Kürtler siyasi argüman olarak kullanır. OrtaAsyada Türkler ve diğer milletler kutlar. İran, İsfahan, Uygur, hepsi kutlar..
delilere her gun bayram.
Öz ve öz Türk bayramıdır.
Farsilere ait
Ergenekon..
TÜRK bayramıdır.
Orjinali Fars.
Nevruz, zerdüştlükten gelen bir gelenek ve milattan önce 6. yüzyılda ilk kez Fars yazıtlarında görülmektedir. Ergenekon destanından 1000 yıl önce. Daha sonra kültürel yakınlaşma ve Selçuklu zamanında İran'i ele geçirmemizle bize, Timur sayesinde de Orta Asya'ya yayılıyor. Kelimenin aslı bile Farsça. Siz yanlış bilgi veriyorsunuz.
Türkün
Türk bayramıdır.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar