"2 tarafta türktürü yerlerini değiştirerek koymuşum"
Lazlar ve Kürtler Türk müdür?
"2 tarafta türktürü yerlerini değiştirerek koymuşum"
KÜRTLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİ ;
-kürtlerin (med, guti) ilk ana yurdunun güney rusya olduğunu biliyor muydunuz?
-zazalar kürtleşmiş bir kavimdir. zazaların asıl kan akrabaları persler, gilaki, talişi, mazandarani imiş.
- aryanlar da
1) partlar ( ingiliz, alman, rus, hint, portekiz) ilk ana yurdu afganistan pakistanmış
2) perslerin ilk ana yurdu çerkezistan (kafkasya) imiş sonradan irana yerleşmiş.
3) kürt ( medler) ise güney rusyada yaşıyormuş. ruslar rusyaya geldikyen sonra kürt dilinden etkilenmişlerdir. daha sobra kürtler rus istilasından irana yerleşmişlerdir ve sonrasında perslerin medleri yıkmasıyla sadece dilleri asimile olmuştur.
rusça_ kürtçe
ne znam - nızanim = bilmiyorum (farsçada nami danam)
znat - zana = bilmek ( farsçada duni)
Agor-Agır - ateş ( farsçada ateyşh)
Spasiba-Spas, - teşekkür ( farsçada taskor)
Dar-Dure, - uzak
Umir-mir - ölü. ( farsçada morti)
Nig-Nivi, - yeni ( farsçada nev)
Sod-Sor, - kırmızı
plemyanik - pismamik = erkek kuzen
Dlini-Dırej, -uzun
Mış-Mışk, - fare
papa- bawa = baba ( farsçada peder)
doç - keç, dot = kız ( farsça dextar)
Mur-Mér - adam ( farsçada mert)
Jina-Jin, - kadın ( farsçada zen)
Brad-Bra, - kardeş ( farsçada berader)
Xırinovi-Xırabe - harabe
tıy - te = sen ( farsçada to)
dveri - deri = kapı
at kuda tıy - te kuda te = sen nerden geliyorsun
zamujım -zevıci= evli ( farsça izdivaç)
kartoşka - kartol = patates
stakan - iskan = bardak
jenit - jınat = kadının evlenmesi
skaji - beji = söyle
gde - kudere = nerede
kuda- kudaré = nereye
süda - vırda = burada
vi otkuda - van kudaren = nerelisiniz
yest - heye = var
haraşo - heré = tamam
yahacu - dıhazım= istiyorum
yanihacu - nahazım = istemiyorum
vpredi - lipeşi = önde
pozadi - paşi = arka
zima - zıvıstan = kış
vs.
~ dünyada bulunan ilk kürdolog rusyada çıkmıştır ( minorsky
~ ilk kürtçe araştırma petersburgta kurulmuş.
~ rus yazar vadi makarenkoya göre kürtler rusları dil bakımından etkilemiştir. ( takriben rusça 3000 bin kelime kürtçeden almıştır.)
Kardeşim TC sınırları içinde kendini Türk hissedip Türk gibi yaşayan herkes Türk'tür. TC zaten kürtler, aleviler, lazlar, sünniler vs gibi etnik guruplardan oluştu kimsenin soyu oğuz türklerinden gelmiyor
asıl lazlr tam türktür o yüzden lazlar türktür osmanlı devletindekii zamana bakın bir çok insanın savaşda laz olduğunu görürsünüz örneğin yavuz sultan selim trabzonludur kanuni yane o yüzden lazlar türkrür hem de bayrağına milletine bağlı insanlardırlar
@nicole_xx Trabzonlular laz olmadığını blyorm ama insanlar laz diyor çoğunlukla diye söyledim bunu
lazlar köken olarak türk değildir. Araştır önce.
Lazlar kafkas kökenli ve Türk değil. Sallamayın ve insanlara yanlış bilgi vermeyin
@Pürmüzaşkınaa aynen kanka. Arastirmadan konuşuyorlar
Cevap
18Cevap
Ben bir Kürt olarak buraya yazayım Türk kardeşlerim
Kürt tarihi olarak bilinen şerefnamede Kürtlerin Türk boyu olduğu geçer
“1- Kürtler, Cen Tâifesi'ndendir (Yani: Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı soykütüklerinde, onların atalarının geldiği Çin/ Doğu-Türkistan ülkesi halkından Karahanlılar, Gürcistandaki Orbelliler, Ahlat-Muş-Bitlis-Bingöl bölgelerindeki Mamık-Konak Kardeşler uruğu/
Karakoyunlular gibi, Kürtler de Çinden gelmedirler.);”
2- Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten Türemişlerdir (yani, bütün Dicle-Kürtleri/ Kürmançlar, 12 boy Bozoklar ve 12 boy Üçoklar koluna ayrılan 24 Oğuz Boylarının Üçoklar/İçoğuzlar kolundan Bokhtşn=Bokhtlara adını veren Bogduz ile, (Becenevi/Peçenek'e adını veren Beçen'den türeme sayılırlar);”
Eyyubileri Kürt olarak şerefnameyi referans gösteren Kürtler
Kürtlerin de Türk soyundan olduğuna inanmalıdır
Örnekler uzar ama şunu da ekleyip gideyim
Rus Kürdolog Vilâdimir MİNORSKY, 1938'de Brüksel'deki Milletlerarası 20. Müşteşrikler Kongresinde okuduğu bir tebliğde, Kürtler'in İskit/Saka adlı atlı göçebe ve yaman okçu olan cihangir bir kavimden kaldığını ileri sürmüştür.”
bu mantıkdan ne zaman vaz geçeceksiniz lazlar türk değildir çünkü türkiyede türkçenin resmi dil olduğu halde hala lazca konuşurlar
laz demek karadenizli demek değildir sakın yanlış anlamayın lazlar ayrı bir milletir yaklaşık 250 bin civarı bir nüfusa sahiptirler
kürtler türk değildir çünkü yaklaşık 70-80 yıl kürtçe konuşmanın yasak olduğu türkçenin resmi dil olduğu ülkede yaşıyorlar ama kürtçe konuşuyorlar
öyle ya önceden türkdüler mantığına giderseniz o halde tüm insanlar aynıdır neticede herkes adem oğlu
@kaptan_HB türklerin geçmişteki türk tanılarına bakarsanız tüklüğü türkçe bilmek olarak tanımlayıp öyle anladıklarını göreceksiniz bencede ana dili türkçe olan tüktür türkiyeyi devlet edinmiş her türk vatandaşı benim vatandaşımdır
Rivayete göre Hz. Adem'in Türk olduğu söyleniyor. Essah mı yav :D
Şaka bir yana da Türkiye'deki her ırk, kültür ve de dil, bizim mozaiğimizin bir parçasıdır. Ama bunu tek bir ırka dayandırma hastalığından vazgeçmek lazım. İnanın Kart kurt hikayeleriyle doymuyor artık millet ;)
Karadeniz Bölgesinde yaşayan herkes laz değildir Lazların olduğu şehirler Rize ve Artvindir dilleri farklıdır... Giresun, Trabzon Çepni Türkleridir Karadeniz Çepni diyarıdır... Bilmeyen ve laz diyenler cahildir
İkiside köken olarak türk değiller lazlara türk diyen olmuş ilk başta bir araştırın lütfen işin garip tarafıda lazlar türk değiller ama Kürtlere ırkçılık yapanlarda onlar ilginç onlarda azınlık.
Türk olabilir fakat şu an tc içinde maks 1.000 kişi saf türk tür yani oğuzlardan gelen gerisi hikaye ya rus türk birleşimi ya laz türk birleşimi kürt türk birleşimi vs...
Lazlar baska bir irktir fakat ülkemizde karadeniz insanlarina direk laz dedikleri için kendi kendimize laz kavrami karadenizli insanlara söylenir oldu.. Kürtler ise yapay bir irktir.
Bende sıkıntı yapmiyorum. Tabikide lazlardanda vatansever cok çıkıyor.
Kürtlerin ayrı bir tarihi ve tarih boyunca ayrı devletleri kudüsü hrıstiyanlardan alan Sellahattin Eyyubi gibi değerli bir komutanları var. Kürtler Türk değildir ama kardeşimizdir.
Lazlar türktür çünkü bu bayrak için canlarını ortaya koyarlar sadece vatandaşlık bağı ile değil kanlarını canlarını bu vatana bağlamışlardır.
Hayır onlar kafkas kökenli
Lazların türk olduğuna eminim ama her kürt için aynısını söyleyemem. Mesela hiç vatan haini laz duymadım ama kürt var. Gurban olduklarum huuiiiy
Lazlar kafkas kökenli türk değil
Etnik köken olarak değildir. Ama vatandaşlık açısından dersen Almanya daki herkez alman vatandaşı ise turkiyedekilerde turk vatandaşıdır. Kültür açısından bakarsan turk dogulmaz turk olunur
Türkiye'nin %99'u Türk değil bunu unutmayın kimse kendini de Türk gibi hissetme mecburiyetin de değil Türk ise Türk gibi Kürt ise Kürt gibi Laz ise Laz gibi Çerkez ise Çerkez gibi Alevi ise Alevi gibi davranır hisseder...
En iyi yorum
lazlar da kürtler de birdir biri dağ görmüştür, biri deniz... lakin türk değillerdir türkiye de türk denen 15-20 milyon insan var gerisi hep başka başka
Asil turkler aleviler diye biliyorum
Güldürdün :)
Türklük ile alevilik nr alaka? ya da din ne alaka
alevilik farslıların meshebidir yani bu günki iranın geçmiştede böyleydi şimdide böyle şu anda iran türkiyedeki tüm alevileri isim isim biliyor ve bunları kendi nufüsündan sayıyor her bölgeye imam atamış durumda alevilik ırk değil bir inançdır babadan oğula devrolup gittiği için bir ırk algısı oluşmuş gibi olsada osmanlıda yaşanan şah kulu isyanını bilmek olayı kavramak açısından yeterli olacaktır anadoludaki aleviler şahın kuluyuz diye isyan etmişlerdir hangi şaha kul olmuşlardır fars şahına yani iran şahına
Değildirler muhtemelen...
Kızılderililer Türk müdür?
Sormak lazım , Türk müsün?
ben trbzonlyum şimdi neolyor daa :D
Lazlar marstan, Kürtler venüsten.
O erkekler marstan kadınlar venüsten değil miydi ya
Lazların bilmem ama Kürtler Türklerin bir boyudur.
Nasıl
kürtler iranlıdır
Değildir
Değildir.
İkisi de Türk değil.
Türk kime deniyor?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar