Artıları eksileri nedir? Fonsuz bir hesap kullandığınızı düşünerek yorumlarsanız memnun olurum.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılBireysel emeklilik sistemi; SGK emekliliği değildir. Özel aracı kurumlar tarafından bireysel tasarruf yapmanızı sağlar. Kimler için gereklidir; finansal okur-yazarlığı olmayan kişiler için, çalışmayan- çalışamayan kişiler için (ev hanımları, freelance çalışanlar... v. s.), yatırım yapmayı bilmeyen kişiler için, para biriktirmeyen/biriktiremeyen kişiseler için, ücreti ya da maaşı düşük olan çalışanlar için (maaşı/ücreti düşük çalışanların emekli maaşı da düşük olacaktır. Bireysel emeklilik bu kişiler için çok mantıklıdır). Yüksek maaş/ücret alanlar zaten yaptırabilir. Zenginleri ve yüksek ücret alanları bu yazının dışında tutalım. Bes yaptırmak bugünkü enflasyon oranlarıyla her ne kadar mantıksız gözükse de uzun vadeli bir yatırım aracı olarak mantıklıdır. Gelelim yatırım stratejijimize; öncelikle minimum 2 tane Bes sözleşmesi yaptırıyoruz ( daha fazla da olabilir) farklı bankalardan ya da kurumlardan istediğiniz sayıda bes yaptırabilirsiniz. 2 ayrı bes sözleşmesi yaptırdık. En düşük bes ödemesi 200 TL civarıdır (20 dolar civarı diyelim). 2 sözleşmeye de bir kaç ödemeye yapıyoruz. 3 ay yapabilirsiniz örnek olarak. Size bağlı yani. Sözleşmenin birini dondurun. Sözleşme pasif olacaktır ama ne zaman tekrar taksit öderseniz tekrar aktif olacaktır. Yani 5 yıl beklediniz tekrar aynı sözleşmeye ödeme yapabilirsiniz. Önemli olan iptal ettirmeyeceksiniz, dondurarakcaksiniz. Paranızı çekmeyeceksiniz. 2. Sözleşmeye de ödeme yapmaya devam edebilirsiniz. İleride acil bir durum olursa 2. Sözleşmeyi iptal edebilirsiniz ve paranızı çekebilirsiniz. 1. Sözleşmeniz hala kullanılabilir durumdadır. Eğer hayatınızda olumsuz bir durum olursa aktif olarak ödediğiniz daha fazla para yaptırdığıniz sözleşmeyi iptal ederek ihtiyaçlarınızı gidebilirsiniz. Şimdi diyeceksiniz ki ilk sözleşmeyi neden dondurduk? Aradan yıllar geçti tekrar ödeme karar verdiniz dondurdurduğunuz sözleşme burada işe yarayacaktır. Aradaki farkı ödeyebilirsiniz. %30 devlet katkısını alabilirsiniz. Dediğim gibi küçük miktarlarda ödeyebilirseniz bir kaybınız olmaz, eğer sabrederseniz kazancınız yüksek olur. Ama 5-6 ay ödeyip, iptal edeyim derseniz bulaşmayın hiç. Burada amacınız tüm kazancınızı Bes e yatırmak değildir. 3-5 aylık kahve, çay, sigara, tatlı parasına gelecekte ufak da olsa bir birikim yapmaktır. Bu söylediklerim hiç yatırım yapmayı bilmeyenler için. İşyerinizde zorunlu yaptırılan bes bu konudan bağımsızdır.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Bireysel emeklilik sisteminin uygulandığı 2004 yılında bu sisteme dahil oldum ve hala ödüyorum.
Bu sisteme sosyal güvenlik kurumları gibi emeklilik sistemi olarak bakmamak lazım. Bir nevi birikim, tasarruf yapma sistemi diyebiliriz.
En önemli avantajı; prim tutarının %25'i kadar devlet katkı payı ödenmesidir. Ancak bu paradan faydalanmak için sistemdeň emekli olmayı beklemek gerekiyor. Erken ayrılmalarda sistemde kalış süresine göre kesinti yapılıyor.
Büyük kazançlar beklememek gerekiyor. Şirketlerin açıkladığı yıllık getiri oranları %10-15 civarı. Tabii bunda birikimlerin hangi fonlara yatırıldığı önemli.
Genel olarak değerlendirildiğinde birikim yapmak için iyi bir yöntem. Acil ihtiyacınız olduğunda kenarda birikmiş paranız oluyor.10 Yorumla
Ben paramı kimsenin zaptetmesini istemediğim için bana mantıklı gelmiyor..
Kendi yatırım kararlarımı verecek durumdayım..
Paramı istediğim zaman yatırırım, istediğim zaman çekerim.. Öyle "her ay şu kadar yatıracaksın" yok "bilmemkaç seneden önce alamazsın" falan ben gelemem öyle saçmalıklara..
Geçen yıl birikmişim vardı, mevduattaydı, bankacılar bireysel emeklilik diye başımın etini yediler.. geçen yılın kasım ayında hepsini çektim ve 250 bine daire aldım.. Bu yıl aynı binadan benzer bir daire 35 bin lira.
Yani bir yılda evin değer artışından 100 milyar + 15 bin lira kira = 115 bin TL kardayım..
Hangi bireysel emeklilik bana bunu verebilir?
Onlar yatırdığım miktarı bile vermemek için kırk takla atarlar.. Boşversene..35 Yorumla- +1 yıl
En iyi seçtiğin için teşekkürler.. :)
Ben hisse. net sitesinde takılırım bazen.. Orada bes hakkında gördüğüm çarpıcı bir yazıyı aşağıya yapıştırıyorum.. biraz daha fikir vermek açısından..
----------------------------------------------------------
"Çoğu eksi getirmiş. En garantili devlet tahvili hazine bonosudur diye baktım. Epey şaşırdım. Zira 1 yıllık devlet tahvili BES getirisi %25 devlet katkısı dahil %2.02 (yüzde iki!!!). Bu para %2.02 ile devlete mi verilmiş yoksa devlet kağıtlarının faizi yükselmesin diye devlet lehine zarar göz önüne alınarak trade edilip %2 getiriye mi çekilmiş. Böyle birşey hep aklımdaydı ama kanıt arıyordum. Yani devlet verdiği bu %25 i misliyle geri alabilir diye düşünüyordum. Finans uzmanı arkadaşlar bu konuda yorum yapabilirler mi?
Yani devlet %25 katkı verip (takribi yıllık 2-3 milyar TL) hazine bonosunu %2 ye mi getiriyor ya da burada fiktif olarak serbest piyasa ekonomisine aykırı olarak bir hülle mi oluşuyor?" - +1 yıl
ALINTININ DEVAMI
--------------------------------------------------
Yani parayı direk devlet tahviline koysa zaten %10 getirecekti neden birhayli yüklü olan bu meblağ devlet tahvilinde %2.02 ile nemalandırılmış. ? Böyle bir durumda verilen desteğin misliyle geri alınması ve birikimlerin enflasyona ezdirilmesi sözkonusu değil mi? Ben sizin paranızı alsam ve desem ki mevduatınızı %2 ile değerlendirdim. Piyasa faizi %12 idi ama ben devlete verdiğim parayı %2.02 ile değerlendirdim , bu sene böyle oldu , bu ne demek? Zira rasgele trade edilse bile yıllık %10.5 olan sabit getirili bir enstruman nasıl %2.02 ye getirilebilir? - +1 yıl
ALINTININ DEVAMI
----------------------------------------------------------
Bu durum gerçekten böyleyse bu bir çeşit soygun bana göre... Bu derece basiretsizlik olur mu, millet sokakta mı buluyor parayı?
Bende de BES yok, ama durum gerçekten böyleyse ben bile sinir oldum... Devlet tahvili bile %10. XX'lerdeyken %2'de ne demek?
+1 yılBen kendi kendime ölçtüm biçtim. Bana hiç hiç mantıklı gelmedi. Enflasyonu düşünüyorum. Bundan 30-40 sene sonra bugün yatırmış olduğum paranın bir değeri kalmamış olacak. Ha nasıl olur. 56 yaşına 10 yıl falan kalmış olur. Yüksek taksitlerle bu 10 yıl parayı yatırırsın. Devlet desteğini ve kârını alırsın. Ondan 56 yaşına basar basmaz da toplu paranı alırsın. Uzun süreli yatırmak hiç mantıklı gelmiyor.
03 Yorumla- +1 yıl
Bes bankaların bir oyunu gibi geliyor bana...
- +1 yıl
Ali Tezel'in bu röportajını okursanız en doğru cevapları bulabilirsiniz...
ekonomi.haber7.com/.../511767-ali-tezel-bireysel-emeklilik-aldatmaca
AI Persona’ya Sor
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
38Cevap
+1 yılparanı kontrol etmeyi bilmiyorsan ve devlet desteğinide düşünürsen ve on yıldan önce çıkmayacaksan mantıklı. daha fazla para kazanacağın yöntemler yok mu? var. fakat borsadır, hisse senedidir ve bunlardan anlamıyorsan temel düzeyde parası az bir yatırımcının yapacağı en iyi iş ya bestir ya da altına bağlamak. şimdi yatırıp 1-2 yılda cıkmayı düşünürsen hiç başlama fakat uzun vadede param kenarda briksin hemde üstüne koysun biraz dersen sorun olmaz. kaldı ki ben ayda 200 tl bağladım. zaten o parayı oraya vermesem sağa sola cok rahat harcayacağım ;)
21 Yorumla+/- bir tarafa şöyle düşün 10 yıl sonra ve ya 56 yaşına kadar her ay 100 TL harcadın 25 TL de devlet senin için harcadı 10 yıl sonra veya 56 yaşında yatırdığın parayı o günün değerinde (toplu para olarak istersen) geri alıyorsun alacağın evi peşinatı ya da alacağın arabanın peşinatı buradan karşılamış oluyorsun. Geri alacağın para yatırdığın paranın nasıl değerlendiğine göre değişiklik gösterecek.
3 yılda vazgeçersen devletin yatırdığı 25 TL (yani %25 devlet getirisi) sıfırlanıyor. kendi yatırdığın paranın getirsinin üzeinden kesilen vergi kesintisi yüksek. 3 Yıldan sonra çıkınca Yine devlet katkısnını bir bölümünü alıyorsun Kendi paranın vergi kesintisi biraz daha azalıyor. Bu 56 yaşına kadar azalarak devam ediyor Ancak 56 yaşında 25 TL`nin tamamını alıyorsun vergi kesintisi de iyice düşüyor24 Yorumla
+1 yılbireysel emeklilik sadece bir kandırmadır öyle olmasa bankalar gelin emekli edelim diye bağırmaz
bu konuda Ali Tezel'in yorumlarını okursan eminim BES düşünmezsin.33 Yorumla- +1 yıl
56 yaşına kadar para ödeyeceksin o zaman geldiğinde birikimlerin çok küçük bir mebla olmuş olacak.
sonra paranı alırken minicik taksitlere bölecekler. adamlar istiyor ki 95 yasına kadar bu parayı sana geri verelim (daha küçük taksite bölelim hem daha erken ölürsen kar edelim diye) - +1 yıl
bu arada %25 devlet katkısı olayı da biraz abartılıyor onun düşük bir sınırı var
Bana hiç mantıklı gelmiyor. Onlar gelecekteki maaş hesabını bugünün fon, faiz, döviz vs. artış ortalamalarına göre yapıyorlar. Sana asla garanti para sunmuyorlar. Yani 15-20 sene sonra bugün öngördükleriyle hiç alakasız bir maaş bağlayabilirler, hiçbir şey de yapamazsın.
Onun yerine o kadar parayı kenara atıp kendi yatırımını kendin yapman daha iyi.
BES'in tek avantajı devletin de %25 gibi bir katkıda bulunması. Ama ileride o para da ne olur bilinmez.10 Yorumlaben her ay 250 tl ödüyorum 2007 yılında teknosada çalışırken bir arkadaşı tavsiye etti giriş ücretsizdi neyse bir ay ödedi sonra dondurdum şimdi 3 senedir her ay 250 tl kredi kartımdan çekiliyor amacım sigaaya para vermyorum ormal ortalam bir aylık sigara parası bireysel emeklliğe ödemek bence ufak bir yatırım benim için 10 sene sonra ciddi bir para geri alıcam
10 YorumlaValla ben küçük bir miktar ile ödüyorum. Farkında bilemediğim ödediğimin. Ve bugün baktığım Zaman iyi bir meblağ biriktiğini gördüm. Güzel odu bence ödemeye de devam ediyorum
10 YorumlaHi. bir mantığı yok senden aylık 150 tl parayı alıyolar 60 yaşından sonra o yatırdığın paraları taksit taksit sana geri veriyolar.. Ne kadar para yatırdıysan geri o kadar para veriyorlar işte.
34 YorumlaÖzel sektör maalesef skmediği eşeğe su vermiyor. Bence zarar edebilirsin. Zira türkiyede tüketici devlet tarafından yeterince korunmuyor. Hatta direkt devletin istismarını yaşıyoruz.
00 Yorumla
+1 yılÖdüyodum baktım öde öde bitmio bir düğümde ben attım :)
10 Yorumla
+1 yıl2 tane odüyorum biri 8.5 senedir
Digeri 7 senedir. Düzenli gelirin varsa kesinlikle. tavsiye ederim10 Yorumlaödüyorum mantıklı değil ama ailem istediği için.. onun yerine git arsa al taksidini öde ne kadar kara geçersin
10 Yorumla
+1 yılBence o parayı kendin biriktir faize at ve belli bir birikimden sonra faiz geliri zaten emekli maaşını bulur paraya sikisirsan da alırsın bireyselden çıkayım desen baya bir kesintisi var.
10 Yorumla
+1 yılBankaya yatır 3 aylık faizle işlesin dursun 3 ayda bir para ilave edip faiz yenilersin en kötü ihtimal 3 ay sonra çekersin :)
12 Yorumla- +1 yıl
katılım bankasına yatır kar zarar ortaklığıyla ilgili diyanetten günah değil onaylı :)
+1 yılBireysel emekliliği sadece para biriktirme mantığı ile bak derim, maaş almak ümidi ile değil.
10 Yorumla
+1 yılKesinlikle bir artıdır. İşe girdiğinde yapacağın ilk iş olmalı bence.
10 Yorumlabence var annem ödüyor 10 yıl ödedikten sonra toplu 60bin tl alıyorsun :)
00 Yorumla
+1 yılEvet, oldukça mantıklı. Hele ki ufak yaşlardan başlandığında ilerisi için ek gelir sağlıyor.
10 Yorumla
+1 yılYok ödemıyorum altın gününe gırıyorum =)
14 Yorumla- +1 yıl
Aynen ama bıreysel emeklılıkte çok cazıp bır fıkır
Süreklı çalışıp çalışmamak konusunda kararsızım yoksa hemen başlatırım - +1 yıl
Öyleyse başla hemen =)
+1 yılbana bankacı bir abla çok ısrar etti 56 yaşına kadar yatırıcan dedi sonra %100 devlet katkısıyla ister tek hamlede ister maaş gb kullanabilirsin dedi ama kafama yatmadı neticede banka bu güvenilmez
00 Yorumla
+1 yılGayet mantıklı bence. Ben ödüyorum. Hem kendim için hem annem için.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılsaçmalık kesinlikle. onu yapıcgma her ay kenara 200 tl koyarım faize atarım. istedğim zmanda paramı çekebilirim. bu fikir daha mantıklı.50 yaşında belki giricen tırın altına ölücen nerden biliosn 60/70 ekadar yaşıycgnı ya
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSadece 25 tl... farkindamisin
ben iki yıldır ödüyorum. iyi bir yatırım yüzde 25 devlet desteği.
10 YorumlaTürkiye'de çok güven vermiyor bence ya. Yarın ne olacağı belli değil, o kadar uzun zaman dokunmadan para atamam.
00 YorumlaValla hıc bılmıyorum ama babam annem ıcın oduyo kanks
00 Yorumla
+1 yılVar ve mantıklı. Devlet katkısı ile çok iyi oluyor
20 Yorumla
+1 yılParayi harcayacak yer mi bulamiyosun ya ☺️☺️
10 Yorumla
+1 yılCaiz değil. ilgilenenlere duyrulur
14 Yorumla- +1 yıl
Fonsuz olması neyi değiştirirki? Benim bilmediğim bir şey varsa anlat lütfen bilgilenmiş olurum hem bilmeyen diğer arkadaşlar da öğrenir.
Faizle iştigal eden kurumlar çalıştırıyor bu sistemi, diyeceksin ki katılım bankalar ıda var bu işin içinde.
Ama hepsinde akit ile ilgili sıkıntı aynı yani net olarak bir akit yapılamıyor hanefi fıkhını ararştırdığımızda konuyla alakalı ince detaylara ulaşabiliriz - +1 yıl
Yok anlıyorum demek ıstedıgınızı fakat soyle bır soru gelıyor aklıma calısıtıgımız ıs yerlerı maasımızı bu bankalardan oduyor yıne ışletılen bır pradan hakkımızı akıyoruz dıyanete danısmıstım ve hakkımız olan bır para bakıs acısıyla gormem gerektıgını yygun oldugunu soyledıler bu mevzudada altın fonu veya vadesız tl hesabı gıbı fonlarda paramı saklarsam paranın degerlenme durumu sadece altın artısına gore olacagını ve faıze gırılmeyecegı kanısındayım yınede yırumunuz ıcın tesekkur ederım oldukca onemlı bır konu
- +1 yıl
Altın fonu da caiz değil
Ancak bankaya gidip parayı verip altını eline aldıktan sonra al bunu kasada sakla dersen ok
mantığı yok o yaşı zaten çoğumuz görmeyecez :D
00 Yorumlaevet ödüyorum. %25 devlet katkısı da var.
00 Yorumlazararı yok
10 Yorumlao kadar mı ümidi kestin
00 Yorumla
+1 yıl2 gun önce anneme actik
00 YorumlaMantikli degill bencee
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılMantıklı
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılödüyorum mantıklı değil
00 Yorumlaödemiyorum
00 Yorumla
+1 yılçok mantıklı
00 Yorumla
+1 yılparası olana evet.
00 YorumlaAptallık
00 Yorumlamantıklı
00 Yorumla
+1 yılvardır elbet
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılmantıklııı
00 Yorumla
Devamını Gör(27)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > Bireysel emeklilik ödeyen var mı? Bireysel emeklilik mantıklı mı sizce?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım