İnternnette arattım ama olayı tam olarak kavrayamadım. Polisler ve beyaz toroslar arasında ne tür bir bağlantı var? Beyaz toros olayı nedir?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer İnternnette arattım ama olayı tam olarak kavrayamadım. Polisler ve beyaz toroslar arasında ne tür bir bağlantı var? Beyaz toros olayı nedir?

Devletin karanlık gizli adamlarının faili meçhul cinayetlerle rakip gördüğü kişileri öldürmesi katletmesi demek.
90'lı yıllarda polislere benzemeyen ama polis olduklarını iddia eden kişilerin "bizimle gelmeniz gerek" diyerek Beyaz Toros'lara bindirerek götürdükleri kişilerden bir daha haber alınamaması ile beyaz toros hikayesi çıktı ortaya. İnfazlar ve faili meçhullar ile anılıyor bu araçlar.
Behice Boran örneğin bir ilahiyat profesörüydü ve dedi ki kuranda kadının kapanması diye bir şey yazmıyor bunlar siyasilerini dini kullanması için sömürü aracı uydurmalar, kadının evine bombalı paket yollandı kadını öldürdüler. Bunun gibi şeylerdir. Bu paketleri ya da yolda ateş açılmaları beyaz renault toros arabalardan yaparlardı. Renault oyak holding yani ordunun ortak olduğu holdingin işletmesindeydi asker siyah devletin gizli katilleri kontrgerillaları da beyaz torosları kullanırdı.
Google Jitem veya Cem Ersever, Mahmut Yıldırım (YEŞİL) yaz çıkar ne olduğu... Kısaca şöyle anlatayım bir zamanlar doğuda pkkya yardım ve yatalık edenler teker teker beyaz toros ile evlerden alınır kafalarına sıkılıp atılırdı. Beyaz torosla alınan hiç kimse geri dönmedi bugüne kadar. Pkkya yardım ve yataklık edenler bir zamanlar sokakta beyaz toros gördümü altına sıçaarlardı. Çünkü bilirlerdi ki bir gün o torosa onlarda binecekti... Uzun lafın kısası derin devlet denilen şeyin bir parçasıdır beyaz toros. Devlet emir verir polisler veya derin devlete hizmet eden adam gibi adamlar bu emri yerine getirirdi. Sonra devlet aradan sıyrıldı tüm olayları bir kaç garibanın üzerine attılar... Uzun lafın kısası kardeşim "Beyaz Toros" kelimesi bir zamanlar dosta güven, düşmana korku salardı şu an ise tarih oldu...
Mahmut YILDIRIM (YEŞİL) IN J. İ. T. E. M adlı savunma birliği ve istihbarat teşkilatının denetiminde PKK sempazitanı kişileri devletin kendisine tahsis ettiği beyaz torosla ıssız tenha bir yerde işkence ve çeşitli yollarla ölümünü ve açıklamalarını kaydettiği bir vakadır. kendisinin öldüğünü söyleyenler vardır hayır YEŞİL ölemez çünkü YEŞİL bir kişi değil bir dava bir yoldur.
80lerde polislerde vardi. Ozgurluk baris adalet komunizm kelimelerini cumle icinde kullananlari alip goturuyorlardi. Sonra o kisilerin ne olusu ne dirisi bulunuyordu. Hatta bunla da kalmayip kisierin ailelerini tek tek takip edip ev telefonlari olanlari surekli taciz ediyorlardi telefondan. O goturulen kisiler hucrelere kapatiliyor dayak yiyor kizlar tecavuze ugruyor kopekler ustune saldirtiliyor vs vs turlu turlu iskenceler yapiliyordu. O donemle ilgili cok film var izlersen ne dedigimi anlarsin.
Hangi filmler mesela?
Mesela beynelminel, babam ve oglum, bu son olsun, eve donus, eylul firtinasi, eksik, ses.
Ozellikle izlediklerimi yazmak istedim kesin bilgi olmasi icin.
@FreedomHunter
Tesekkur ederim izlicem hepsini :)
@FreedomHunter
Rica ederim
terörist öldürmeyi severdi jitem :D tabi sevmiyorsanız
kürdiş horor story xd 17 bin kişi beyaz torosa nasıl sığar?
Cevap
106Cevap
ben sana anlatsam sen inanmıyacaksın..
Beyaz Toros olarak hortlatılmış,1980 döneminde darbeden sonra sağ-sol çatışmasında (ki bu çatışmayı çıkartanlarda kendileri) taraf olan olmayan, ağzı olup konuşan ya da göze batan herkezi alıp , bazılarını hayata yarım olan bırakan bir süreç
arkadaşlar beyaz toros davasının yeniden hortlatılmış olmasının sebebi şu; malum diktatör şunu diyor ben hırsızım fakat kimseye işkence etmedim hepiniz kendiniz bana oy verdiniz pişmanmısınız...
aynı şekilde atladıkları diğer konu polis arabası olarak kullanılan araçlar neden mit aracı ya da dhkpc aracı olarakta kullanıldı.(malum zat bu konu açılınca gündem değiştirtti belkide)
Eskiden sivil polisler o arabaları kullanırdı. Faili meçhullerin çoğundan bu adamlar sorumlu tutulurdu. Dönüşü olmayan bir yok du toroslar. bir kere binip gittin mi bir daha dönmezdi. Kısaca böyleydi 80 ler
90'lı yıllarda devlet için yasa dışı işler yapan JİTEM adındaki bir terör örgütü, siyasi olarak "sakıncalı" gördüklerini beyaz Toros araçlarına atarlarmış, götürdükleri adamlardan veya kadınlardan bir daha haber alınmazmış.
Davutoğlu özetle yine bir katliam tehtidinde bulundu.
Jitem değil pkk terör örgütü
Davutoğlu Van mitinginde "AK Parti iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz toroslar dolaşacak. Biz buraları faili meçhullere bırakmayacağız" ifadelerini kullanmıştı. Davutoğlu'nun bu sözlerine Kılıçdaroğlu ve Demirtaş'tan tepki gelmişti.
Çok güzel ya bunca yıldır sırf ırkçılık adına kürt halkina laf sayanlar hiç acaba veya neden diye düşünmemiş. Beyaz toros demek binlerce faili meçhul demek, o arabaya binen baba, kardes, amca vs den bir daha haber alınamaması demek. Ve bunlara tek bir mantıklı açıklama getirememektedirler demek. 80li 90 lı yıllar hep böyleydi bu halk için.
Yeşil ;) ve Solcuların gözaltına alındığı arabalar. Ama benim aklıma direk yeşil geliyor :)

Sesli gülüyorum şunu attıkça :D
tecavüz falan demişler yalan hikaye onların olduğu zamanlarda biz doğudaydık ben ok küçüktüm ama hatırlıyordum
devlet malına devlete veya devlet personeline zarar verenleri pkk destekçilerini falan tespit edip dövüyorlardı pkk ya yataklık yapanları hapse atıyorlardı falan sokakları temizliyorlardı yani
80-90 li yılların faili mechul cinayet aracıdır bu toroslar dikkat çekmez sıradan bir araç yani mahalleye gelir şahsi evinden alır kimse şüphelenmez amaç buydu devlet adına çalışan jitemde bu yolla bir çok kişiyi asit kuyularına götürdü öldüreceği işkence yapacağı şahsi sıradan birşey mis gibi bindirir trafikte rahatca dikkat çekmeden olay yerine gorurulerdi hatta 1993 te apoyla görüşmeye gittiklerinde bu gidiş devlet tarafından resmi heyet olarak gönderildi ama gizli tutulması şartıyla yani cumhur başkanı ÖZAL tarafından beyaz torsla gönderildi ama daha yolun yarısında ozalin ölümü ile resmiyetini kaybeden heyet gerisin geriye döndü zaten son özel is için kullanılan tors oldu gerisi gelmedi şu bir gerçek iyi ya da kötü yüzlerce insan öldü bu sekilde 70 lerde 1 mayis olaylarında halka rast gele ateş açan 2 torosta görülmüştür.
ne tür bir bağlantı var toroslar eskiden polisler tarafından kullanılan bir araçmış ve mit jitem ve benzeri devlet imha birimleri plakasız toroslarla evden kaldırdıkları insanları infaza götürürlermiş ya da işgenceye babam iki defa evinden alınıp o araçlarla işgenceye götürülmüş ve bu insanların kim olduğunu bilen olmazmış . yani babamın anlattığı bu
Jitem in kullandığı araçlar olması lazım. İnsanları dağa yönlendirmek için, işkence yapıyorlarmış. Asit kuyularına insanları dolduruyorlar vs. Devlet adına şerefsizlik yapıyorlar. Vatandaşa zulüm yaparak onları dağa yönlendiriyorlar.
Sonra da niye daga gittiler. Bu insanlar keyif ten çıkmadı o dağlara. zulume işkenceye karşı çıkmak direnmek için ciktilar
Beyaz Toros olayı
90 ile 2000 li yıllar arasında güvenlik güçlerine tahsis edilen araçlar.
Sivil polisler jitem ve diğer gizli güvenlik teşkilatı bu araçları kullandı.
O yıllarda bütün faili meçhul cinayetlerin yaşandığı bölgelerde sıkça görülen araç.
Hatta Yeşil in 1 sözü vardır ben bu kadar pkk liyi 1 Torosun neresine sigdiricam 😉
Jiteme mensup kişiler Beyas Toros kullanırdı. Jitemı anlatmya gerek yok malum internetten bulurusnuz. Bu kişiler PKK ya hizmet eden iş adamından turt Köy muhtarına kadar Kaldırıp göz altına lıp bir çoğunu infaz ettiler..
Bunlardan en Babası Cem Erseverdir. Yalnız erseveri PKK nın kadim dosu Amerika yani FBI basından vurarak oldurmustur
Bir Zamanlar Güneydoğu'da Caddede, Sokakta Görününce İnsanların Korkudan Saklanacak Delik Aradığı, "acaba Şimdi Sıra Kimde?" Dediği, Yüzlerce Faili Meçhul Cinayette Kullanılan, Adı Faili Meçhul Cinayetlerle Adeta Özdeşleşen Beyaz Renault Toro"beyaz Toros"la İlgili Mahkeme Dosyalarındaki Tanık İfadeleri, Yapılan Açıklamalar İnsanların Bu Araç Yolda Görüldüğünde Neden Saklanacak Delik Aradığını Apaçık Seriyor Gözler Önüne..
üşenmedim araştırdım :D
Babamın ilk arabasıydı ben o zaman çok küçüktüm ama o arabaya daha sempati duyarız ne kadar görmesekte biz o arabayı alınca ilk defa ailecek Pikniğe gitmiştik ilk defa ailecek bir şey yapmıştık ondan yeri bende ayrıdır 😄😄
Kirmizi alfabetik ansiklobedi satmak icin dolasan bir eve girip cay kahve yemek yeyip ustune o ansiklobedileri satan kel gobekli amca geliyor bizde almistik :)
Parası olmayanların değil davası olanların bindiği, her gördüğümüzde içinde yeşil atkılı birilerini aradığım, aynı zamanda babamın ilk göz ağrısı huzur verici bir araç. ;)
Eğer bölücülüğe hizmet eden biriysen ve evinin kenarında köşesinde, sürekli şunu görüyorsan, muhtemelen bir gün evinden apar topar alınacaksın ve bir daha geri dönmeyeceksin demekti bir zamanlar..
Yeşil reyizin geçmişte bu ülke için yaptıkları tartışılamaz.
70bin faili meçhul , soykırım uygulanmış. Ve bundan haberi bile olmayanlar :\
Kardeş eskiden Jitem olsun Mit olsun yani derin devlet böyle kaçırma , öldürme , suikast işlerinde Beyaz Toros kullanırdı onu diyor.
ben de ilk Arınç'ın konuk olduğu programda duydum yaşımız el vermiyo ondan olabilir.. faili meçhul cinayetler kaçırılma olayları falan bu arabalarla özdeşleşmiş bildiğim kadarıyla
90lı yıllarda öğrenciyken lisede sebepsiz yere çok dayak yemişliğimiz vardı korkudan kimlik bile soramazdık saçlı sakallı devletin memurlarıydı
vatan için fedailer
17000 kürt bir Toros'a nasıl sığar? Sorarım size!
😂😂
Beyaz Toros bir dönemin gerekli argümanlarından biriydi
sivil polisler eskiden hep beyaz binek torosla gezerdi arkasında telsiz anteni olurdu sözde siviller ama 100 metreden bilinirdi aynasız oldukları:)
Bildiğin teröristin arabaya binmiş hali. Kurbanları yoldan toplarlar. Sonra birdaha haber alınamaz. Ölürler yok olurlar.
anladığım kadarıyla 90lardaki faili meçhıullerde mafya olaylarında falan bu araçlar kullanılıyomuş daha çok.
Yani beyaz toros lafıyla devlet demek istiyor ki pkk ya: Askerlere sivil olduklarında arkadan sinsice silah sıkarsan ben de senin ananı bellerim diyor, hem de eskisinden daha kötü bir şekilde...
eskiden sivil polisler mit jitem de olabilir) yani saha da calisanlar in kullandiklari aracti
sadece koylerde kirsallarda degil metropollerde de kullanilirdi
Eskiden doguda g. doguda jitemciler orgutle baglantisi olan kisileri kursuna dierlerdi iskence yaparlardi terorle mucadele kapsaminda ve kullandiklari arac toroslardi. Ayrica yesil kod adli mahmut yildirimin araci da toros diye bilinir
torosu bilmemde
hdp lilere toyota hilux gl yi sor sen ;)
yeap :D
:)))) öyle demeyin piyasası olduğundan ucuz değil valla :D
Önceden işlenen faili meçhul cinayet alanlarında sıkça görüldüğü iddia edilen araç cinsidir...
Milletin efendisi Köylu uretici aklima gelir. Hdp ne alaka anlamadim
işte budur
kod adı yeşil. beyaz toros. jitem... ve daha fazlası
Beyaz Toros bir zamanların faili meçhul cinayetlerinde kullanılan arac dir
millete ölümü gösterip hastalığa razı etmeye çalışıyolar bşz gidersek beyaz toroslara geri dönersiniz kömür alamazsınız felan
lik bindim araba 1989 model sw vardı bize sağlam araba kırsal toprak yola dayanıklı
eskiden beyaz binek sedan olanlar sivil polisler binerdi
behzat ç - biz araba kullanmasını devletimizin tahsis ettiği toroslarda öğrendik
https://www.youtube.com/watch?v=xAqElVpMmYs
akp liller bilmez. cahiller ya. bir de ülkende olmuş bitmiş böyle önemli bir olayı bilmeden insanlar oy veriyor yazık ya
burada da gayet makul cevap verecek insanlar vardır ya sanki
faili meçhul cinayetlerin, Kaçırılmaların yapıldığı araba.
İlk defa senden duydum belki bende senin sayende öğrenirim
Sonra kürtlerin neyi eksik
TOROS dağ arabası var mı öyle bir arabaya dağa çıkar o araba bence renonun en sağlam arabası o
Ben mevzuyu kaçırmışım ya. Nedir bu beyaz toros meselesi?
Geç düştü jeton pardon. Demokratik bir ülkede, Atatürk'ün bize emanet ettiği Cumhuriyet'te kesinlikle olması gereken bir şeymiş beyaz toros. Ne gerek var mahkemelere, yargıya, adalete olan inanca. At torosun içine yok et. Alparslan Türkeş o bozkurt yaptığın elini görse, kemikleri sızlardı.
polis deilde faili mechul cinayetlei işleyen devletin bir kolu tıpkı polat alemdar gibi bunun adı genellikle jitemdir tetikçileri ornegin abdullah catlı gibi adamlar
jitem yeşil mahmut yıldırım 17 bin k*rt bir torosa nasıl sığar? :D
Supersin adamım al dağa taşa vur :D Bende Ford Taunus dusunuyom :D
okulların onunde arka sokaklarda cok oluyor uzak durulması gereken araba turlerıdır ıcınde ya polısler (sıvıl) ya da tobacılar vardır :D
90 lı yıllarda İstihbarat polisleri ve askerlerinin kullandığı arabalar, bir dönem usulsüz cinayetlere karıştılar bunu kastediyorlar
o zaman şöyle olur. toros marka arabası olan herkes faili meçhulcü kişiler. :D
Sahine tercih ederim:)
ama yazın sicaktan kavrulduğu yerlerde tavsiye etmem:))
Cocukken diyarbakirda çok dolanirdi bunlar sivil polisler binerdi aldiklari adamlardan bir daha haber alinamazdi.. devlet oyunlari..
Birader faili meçhul cinayetlerde görgü tanıkları zamanında doğuda hep aynı model araçları ve plakaları verdiği için imada bulunuyor yeşil gibi vb...
90lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin simgesiydi. Davutoğlu geçen gün yeniden gündeme getirdi
Beyaz Toroslar candır vatan hainlerinin korkulu rüyasıdır !
Eskiden sagci solcu diye bir dava vardi sagcilar boyle buyuk baslari sesi cok cikanlari alir beyaz torosla daga ormana felan infaza goturur
Fakirlikten başka araba alamayan , o sebbele diğer arabaları kötülüyen slakla r geliyor.
ne alaka ya )))
Ne alakası var ya..
Biz 33 yıl boyunca renault 1'ye bindik, hatta son zamanlarda evimize bir ayda giren para arabanın değerinden çok çok fazlaydı, ama etrafımızdaki "aç" ve "donsuz" komşularımız çok daha pahalı araçlara biniyorlardı..
Şimdi de aynı şekilde, çevremde karnını zor doyuran tipler taksitle 100 bin liralık araba alıyorlar, ben ise onlardan kat kat varlıklı olduğum halde hyundai accente biniyorum..
Siz kızlar dış görünüşe çok çabuk aldanan varlıklarsınız.. O yüzden hep "havalı fakat donsuz" adamların peşinden koşuyorsunuz..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?