Mesela kütahyada neden böyle olduğunu açıklayabilirmisiniz?
Lütfen...
%10 baraji var ve adaletsiz bir dagilik söz konusu matematiksel bir işlemi var ama unuttum nasip olduğunu arastr netten
Adaletsiz mi değil mi bilmem, ben şimdi ki zamana göre soruyorum.
Kardeş malesef, benim kafa basmadı..
😀
sen seçimde nasıl oy kullanacağını mı bilmiyorsun, yoksa milletvekili dağılımı neye göre yapılır bunu mu soruyorsun
Milletvekili dağılımı nasıl olduģunu bilmiyorum.
ilk önce aday oldukları şehirde milletvekili kontenjanına göre adaylığa hak kazanan bağımsız adaylar belli oluyor, ondan sonra seçim barajını geçen partilerin aldığı oyların toplamı bulunuyor, 550 sayısından bağımsız milletvekili sayısı çıkartılıyor, kalan milletvekili kontenjan sayısı meclise giren partilerin oy miktarına göre oranı bulunuyor, o oranda milletvekilini meclise gönderiyorlar, örneklemek lazım da baya uzun sürer
Örneklesek olurmu abicim. 😞
çalışayım, bir şehirde 4 tane milletvekili kontenjanı var 100bin seçmen var, bir tane bağımsız aday 35bin oy aldı, a partisi 30000 b partisi 20000 oy aldı, geri kalan seçmenlerin oyları barajı geçemeyen partilere gitti, bağımsız aday direk milletvekili olur, geri kalan 3 kişilik kontenjan a partisinin 2 b partisinin 1 milletvekili adayıyla doldurulur, eğer c partisi de barajı geçerse bu şehirden meclise giren bütün partiler birer tane milletvekili çıkartır, d partisi barajı geçtiği taktirde 3 kontenjan en yüksek oy oranı bulan 3 partiye paylaştırılır, bu kadar yeter sanırım takıldığın yer varsa yine anlatmaya çalışırım
https://tr.wikipedia.org/wiki/D'Hondt_sistemi şu linki de bir ara incele
Çok teşekkür ederim, sonunda anladım bu olayı.
4-5 haftadır arkadaşlara , tanıdıklara soruyordum bir türlü anlatamıyorlardı. oh bee. :))
rica ederim
Cevap
2Cevap
Bu o partinin türkiye genelinde alacağı oy oranına göre şekillenir. kesin bir sonucu yoktur. örn: akparti %46 oy alsa kütahyada 3 m. vekili çıkarıyor
Parti aday olarak göstermesi gerekir.
tamam kardeşim onu biliyorum, fakat bu milletvekili dağılımı neye göre yapılıyor?
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar