Canlar bugünün bir gündem sorusu, sorunsalı "bekçiler kimlik sorabilir mi?" Olay İzmir Bornova'da bir mahallede, 2 bekçi ve mahallenin iki genci arasında geçiyor. Bekçiler kimliklerini aldığı iki gencin GBT sini yaptıktan sonra, şahıslara kimliklerini geri veriyor aradan geçen kısa bir süre sonra bekçiler tekrar o gençlerden kimlik istiyor. Burada gençler kimliklerini yeniden bekçilere vermek istemiyor, direnme sonrası olay mahkemeye taşınıyor.
İzmir’de 9 Mayıs 2018’de yaşanan bu olay üzerine İzmir 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen karar gündemi baya meşgul etti.
Benim de hakim olduğum bu konu ile alakalı sizleri aydınlatmak adına bu içeriği hazırladım. Konu medyaya yanlış aksettirildi ya da medya olayı kasten insanlara yanlış aksetti.772 Sayılı Bekçilik Kanunu ve bu kanuna dayanarak çıkarılan "Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri İle İlgili Olarak Riayet Etmesi Gereken Hususları Gösterir Yönetmelik Madde 16" bekçilere kolluğun olmadığı yerde bekçinin mıntıkası dahilinde suç önleme amaçlı kimlik sorma yetkisi vermektedir. Mahkemenin verdiği karar sadece o olayla alakalı bir durum olduğunu belirtmek isterim. Olay bekçiler tarafından biraz keyfiyete, yetki aşımına dönüştüğü için o olayda ikinci kez kimlik sormasının uygun olmadığını belirtmek istemiş aslında mahkeme.
Siz siz olun sizden kimlik isteyen bekçiye kimlik vermem yetkin yok demeyin😊
O olayla alakalı falan değil mahkeme yönetmeliği dikkate bile almadan POLİS VAZİFE VE SALAHİYET KANUNU na göre bekçide bu yetki yoktur demiş, peki mahkemenin bu yönetmelikten haberi yok muydu, olduğundan eminim çünkü idarenin avukatı bunu mutlaka beyan etmiştir, ama mahkeme yönetmemiıi dikkate bile almamış, bu konunun bekçiler kanununda açık bir şekilde ifade edilmemesi bir eksiklik veya bilerek yapılan bir düzenleme.
Ankara da Kizilay da adim basi polis, bekci var. Kizilay bildiginiz Kuzey Kore olmuş. Adim basi kimlik soruyorlar. Ulan 100 metre önce sordular diyorsun, gene soruyorlar. Yandan 1000 kisi geçiyor. Ulan belki o gecenlerden biri sakıncalı, ne biliyorsun da neye göre durduruyorsun? Türk adalet ve kolluk kuvvetleri mantığı hep zayıftı. Elin Çinlisi de kameralarla yüz tanimlama sistemiyle çalışsın. 😂
Medya işte... Yeter ki provake edebilecek bir malzeme bulsun. Toplumsal güvenliği arttırıcı düzenlemeler yapılır vay efendim kısıtlanıyoruz, yok yapılmaz vay efendim korunmuyoruz...
Yani genel bir yetki olmasa da kısmen görevli bulunduğu alanda belli sınırlar içinde, görevli olduğu saatler için var aslında haklısın, ama kolluğun yetkisiyle karıştırılmamalı.
Yine söylüyorum kısmen haklısınız ama tamamen var demek yanlış olur. Kısmi durumlar için kollukça aranan ve yine kollukça güvenlik görevlilerine verilen bir isim listesi üzerine o listedeki isimlerin tespiti için etkinliğin olduğu yerdeki girişlerde güvenlik görevlisi kimlik kontrolü yapar.
Şimdi güvenlik görevlisinin kimlik sorma yetkisi var dersek avm ye giren birisinden kimlik isteyebilir güvenlik görevlisi olarak anlaşılır durum. Dediğim gibi konular farklı. Muhtemelen siz bu durumu biliyorsunuz fakat bunu okuyan biri farklı algılayabilir. Detaya girme sebebim bu.
Sorabilirler. Kimlik sormayacaksa sabaha kadar boş boş gezsinler o zaman. Kimlik sormasın diyenler, soramaz diyenler emin olun bir haltlar yiyenlerdir. Bekçiler geldi geleli gece suçları baya azaldı. Normaldi bu aralarda bekçileri karalamak. Adlarını lekelemek için yapılan çabalar diyorum bunlar için.
Bu adamlardan ne istiyorlar anlamış değilim. Bekçilik geldiğinden beri gece suçları yarı yarıya azaldı. Bekçi falan değilim ama iyi ki var ve şüpheli gördüklerini sordurtma hakları da var. Her mesleğin artist olanı var polisinde doktorunda keşke olmasa. Biri bekçinin artistine denk gelmiş açmış davayı ülke gündemi oldu anasını satıyım
kolluğun olmadığı yerde mi görev yapıyor bekçiler? Bizim burada emniyet binasının karşısında bile var. Polisler geceleri devriyeye çıkıyordu artık rahatça oturup çay içebiliyorlar :D
Yok kendilerine zimmetlenen sokaklarda attıkları devriyeyi ikişer kişi olarak yapıyorlar. O esnada polis yok yanlarında doğal olarak.
Zaten bekçiler polis bölgesinde görev yapıyorlarsa o bölgenin ilçe emniyet müdürüne jandarma bölgesinde görev yapıyorlarsa ilçe jandarma komutanlığına bağlı olarak görev yapıyorlar.
Bekçi kimlik sorabilir ancak bu bekçilerdeki hava kimsede yok. Sanırsın özel istihbarat ajanları yani öyle takılıyorlar. Bu havayla gittikleri sürece daha çok burunları sürter
Tabiki sorabilir. Kimlik soracak yetkileri yoksa asayişi nasıl sağlayacaklar? İkinci kez istemeleri yersiz olmuş zaten ama normal şartlarda hafife alınmamalılar.
Bir eşkale uyduğum için 30 metrede 2 polis ve 4 bekçi tarafından kimlik sorgusuna girmiştim. Sonuçta karşımızdaki insanlar insanların güvenliği için çalışıyorlar tamamen kötü niyetli insanlar yüzünden bu duruma düşmüş bekçi kardeşlerim.
Mantıken bu bekçi.. Herkesi tanımadığı için ve o mıntıkanın güvenliğini sağlayacağı için kimlikten kontrol yapması kadar mantıklı birşey olamaz zaten. Sormaması onun işini yapmadığı ve süs diye konduğu anlamı taşır aslında.
Bekçinin kimlik sorması Anayasanın 13. Maddesini ihlal eder. Eğer bekçi size kimlik sorduğunda göstermezseniz ve dava açılırsa mahkeme kimlik sormayı haksız fiil olarak değerlendirecektir. Bunu ben demiyorum Mahkeme kararı var.
polisin kımlık sorma hakkı var kanunda.. ama bekcının yok.. emnıyet talımat yolu ıle bekcıye kımlık sorduruyor hakkı oldugunu dusunuyor.. mahkemeye gıden her bırey kazanır.. bekcı kımlık soramaz..
Bence sormamalılar , bizim oralarda bekçiler işini hakkıyla yapmıyor üniformayı kendi keyiflerince kullanıyorlar. Varsa bile yetkileri ellerinden alınmalı.
Çingeneye selayet vermişler gitmiş önce babasını asmış bekçi lerin bir tarafları çok havada söndüren birileri çıkar illaki çok burunları hava da gören jandarma kol ordu komutanlığı verildi. Zanneder
Başka bir bok yemiyorlar zaten zabıtalar ve bunlardaki hava kimsede yok
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ne kadar işsiz, ipsiz varsa hepsini bekçi yaptılar. Onlar da üniforma giydiler diye kendilerini her şeye muktedir sanıyorlar haliyle. Sonuçta bir tanesi adamın birini silahla vurarak öldürmedi mi?
Mahkeme soramaz dedi, egm sorabilir diyor. Türkiyede hukuk olmadığı için kurumlar mahkeme kararını tanımıyor. En başta saraydaki diktatör tanımıyor zaten. Göstermeyin bekçilere kimlik
En İyi Cevaplar