11 milyon fidan kampanyasını duymayan yoktur. Bu işin tekniğinden pek anlamamakla birlikte kasım ayında bu kadar çok fidan dikimi bir garip gelmişti.11 milyon fidan kampanyasıOrmancılar ise tarih seçiminin doğru olmadığını, milyonlarca fidanın ziyan olacağını iddia etti.
Bakanlığın kampanyası kimi ormancılardan ise destek görmedi. Türkiye Ormancılar DerneğiGenel BaşkanıOrman MühendisiHüseyin Çetin, kampanyanın dolayısıyla ‘Milli Ağaçlandırma Günü’nün tarihinin doğru seçilmediğini söyledi.
Okumak isteyenler için açıklamanın tamamı; Tüm dünyada ve Türkiye’de 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nın kutlandığını, ağaçlandırma kampanyalarının düzenlediğini hatırlatan Çetin eleştirilerini şöyle sıraladı:
Ağaçlandırma çalışmalarında esas olan fidan dikimi. ’11. ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan’, güzel bir söylem. Ama biz bunun gerçeklemesini mümkün görmüyoruz. Doğu Anadolu’da eksi 8-10 derece donda fidan dikebilir misiniz, dikemezsiniz. İç Anadolu’da sonbaharda damla yağmur düşmemiş. Kupkuru toprağa fidan dikemezsiniz.
33 yıllık memuriyet hayatımın 28 yılı ağaçlandırmada geçti. Çoğu İç Anadolu bölgesinde olmak üzere, 16-17 bin hektar orman çalışmasında bulundum. İç Anadolu’da sonbahar kurak gittiği zaman fidan dikimi yapılamaz. Ancak yağış olursa, toprakta bir rutubet olursa ağaçlandırma çalışması yapılabilir.
Türkiye’de fidan dikim mevsimi değil. Biz bu yüzden bu kampanyayı onaylamıyoruz. Türkiye’de fidan dikimi için uygun mevsim ilkbahardır. Keşke 11 milyon fidanın hepsi ağaç olsa, biz ormancılar olarak çok seviniriz. Sembolik 50-100 fidan dikerseniz bunu sulayabilirsiniz ama 11 milyon fidanı sulayamazsınız. #fidan#ağaçlandırma#ormanhaftasi
Kasım ayında ağaç dikilmesini doğru buluyor musunuz?
Memleketim olması sebebiyle kendi bölgemizde yapılan kestane ve ceviz ormanı oluşturmak için yapılan bugünde başkanımızın açıklaması ve daveti
Senin sorun özelinde ise baktım yani bizde uzmanı değiliz sonuçta ve açıklama
Aşılı açık kök kestane fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının sonhaftasına kadar dikilebilmektedir. Senin soruyu biraz çürütecek tarzda bir bilgi sanırım kulp bulmak diyeceğim keşke her parti katılım yapsaydı.
Bende kendi fikrimi söyledim gördüğün gibi bizim kasabaya muz fidanı yollamamışlar sanırım onlar da düşünmüş burda muz gitmez diye 😉 O başkana sormak lazım neden böyle bir açıklamanız var diye açıkalamarına da biraz baktım başka muhalif görüşte anladığım kadarıyla bunu bugün değil de gerçekçi ise bu kampanya başladığı dönem yani benim bile sıradan vatandaşın öğrendiği tarif 1 ay önceden bu dönemde olmaz diye açıklamaları olsaydı uyarsaydı gerçekçi bulurdum. Açıklamalarında çokça siyasi gündem var kendi fidanımın da olduğu bölgeye inşallah her sene gidip bakacağım zaman ile başkanın açıklamaları doğru olup olmadığını canlı şahidi olacağım.
Birde böyle bir haber gördüm şimdi soruna bakarsak bir karalama kampanyası yakışmadı CHP'li Barış Yarkadaş: "Hükümet 11 milyon fidan dikti, 9 milyonu tutmaz, mevsim uygun değil"
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey: "Bilimsel olarak Kasım ayı ülkemiz için en uygun mevsimdir."
Benim coğrafyam zayıftır. Ancak ülkede yaklaşık 3 5 farklı iklim var.
Arkadaş ağaç dikmiş ama nerede dikmiş söylememiş. Sonuçta tüplü fide bunlar. Dikilir dikilmez değil. Ama diktikten sonra bakım şart. Mutlaka kurak giderse sulanmalı. Zira soguk karadal iklim alanlarında kıla kadar kök salmış olmalı. Sonuç hiç bir şey yapmamaktan bir şey yapmak güzel.
Yani niyet güzel söylemim dedim ama aynen. Bildiğim, baharda dikilir hem hava şartları fidanı zorlamasın hem de yağış alsın beslensin diye.
Seneye filan o tarihi düzenleyip bahara çekerlerse daha güzel olur. Lazımdı bize bi' Ağaç dikme bayramı.
Son olarak, olayı partizanlığa vurup biz dikeceğiz siz şöylesiniz böylesiniz diye kin kusan tipler gördüm twittır'da. Mantıklı hareketler yapmak lazım.
Bak bu açıdan eminim ki çoğu kişi düşünmemiştir. Gerçekten toprağın verimli olduğu bir zamanda mi ağaç dikimi yapılıyor? Verimli olmayacaksa neden ağaç dikimi yapılıyor? Sırf tarih uyumu var diye böyle bir etkinlik saçma olur. Tarihte geçti fidan dikimi de oldu. Bakalim sonuçlar ne olacak.
Yeni saksıya fidan diken birisi olarak şunu söylemek isterim
Fidan demek bebek demektir ve bebek ağaç asla kışla baş edemez
Ağaçlar ilkbaharda uyanır sonbaharda uykuya yani kış uykusuna yatarlar. Tüplü tüpsız fark etmez didan uyurken dikmek kışın soğukta ölmesi anlamına gelir. Ilkbaharda dikilecek bu sayede fidan uyanıp kök salacak ki kışı rahat geçirsin hatta abartı soğuk bölgelerde Ankara gibi kışın açık alanda eksi 30 ların gördüğü alanlarda ağaçlar filelerle sarılır ki soğuğu daha az hissetsin diye. Son vurdu haberlerini duymayan yoktur ve fidanların ortalama %60'ı dondan ölecek.
Tam yağmur ayları olduğu için can suyu diye bilinen fidanların ilk tutması gereken suyu yağmurla karşılaması daha uygun olur. Üstelik bu aylarsa ki susuzluk miktarı ile yaz ayları bir olmaz. Yaz aylarında hem daha fazla su gerekli, hem de yağmur yok. Kış ayında zaten olmaz. Bu aylar fidan dikilmesi için en uygun aylar.
Ya şimdi 21 Mart ormancılık haftasında yaparlarsa akp nasıl bunu ben yaptım diyecek? Adamın aklına allah bilir birkaç gün önde yatakta götttünğ devirmiş bir vaziyette gelmiştir. 11 kasım olsun bari demiştir. Hemen ilan etmişlerdir. Hiçbir şeyden anlamıyorlar o uğursuz ellerini neye attılarsa her şeyi kuruttular.
Kaz Dağlarında yüzlerca ağacı yok et yüzde 2 için bir sürü endemik ve relikt bitkiyi yok et hayvan türlerini sikkk sonra zaten olan ormancılık haftasının dışında ta kasımda ağaç dikme günü yap.
Ota boka itiraz eden gezi. zekalı götoşlarının ne zaman ortaya çıkacağını merak ediyordum Aha da çıktılar ortaya Ne zaman dikilecekmiş peki Ağustosun sıcağında mı yoksa Temmuzun sıcağında mı? Lafa bak zamanı yanlışmış Hayatında tek bir ağaç bile dikmemiş itin lakitılarına bak sen Midemi bulandırıyorsunuz lan... Bu topraklara ait olmayan zihninizi alın siktirrolup gidin ingilizin çöplülugune...
gösteremelik her şey... bir süre önce sarayda günlük harcaması 1 milyon 760 bin TL olan akp li cbşk tayyip erdoğanı markette görmüştük. Belliki halka yakınız tiyatrosunun bir devamı...
Yırca'da 6000 zeytin ağacı 1 saatte katledildi Fotoğrafı var ODTÜ ormanı 4 saatte dümdüz edildi Fotoğrafı var 3. köprü için yüzbinlerce ağaç biçildi Fotoğrafı var 3. Havaalanı için canlıların yaşam alanı yok edildi Fotoğrafı var Dikilen 4.5 milyar ağacın Fotoğrafı yok...
Ben hayatımda köyde ve şu anki evimin önüne çok ağaç diktim. Bazı bitki ve ağaçların sonbaharda dikilmesi/ budanması gerek. Ve evet sonbahar / ilkbaharlar gübre olsun dikim olsun bazı ağacalar dikilmesi için uygun zamandır.
işi yapan daha iyi bilir fakat fidanlarin kar yağdığı zamanlar uyuduğu bilinmektedir çiftçiler bundan dolayı kar yağmadan bir ay öncesi fidan dikmektedir
Mesele sadece reklam başka bir şey değil kandırmaca görselden öteye geçmeyen uygulamalar yeşili koruyup arttıracak Kişiler ahlatta Marmaris’te Saraylara onlarca yıllık ağaçları kurban etmezdi
büyüyünce yine yakıp talan ederler... ayrıca fidan yerine heryere coğrafyasına göre dut ceviz dikseler meyveler dikseler zeytin dikseler ülke kalkınır bir nebze
Bu güne kadar bu hükümet neyi doğru yapmış ki fidan dikimini doğru yapsın. Kim bilir satın alınan o fidanlarla hangi hısım akrabası zengin oluyor. Ah güzel ülkem yazık oluyor sana hemde çok yazık... :(
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
tabi adamlar iyi birsey yapinca hemen camur atin ayni kaz daglari icin konusup bu 11 milyon fidan icin 1 kere bile sesi cikmayan sanatci tayfasi gibisiniz!!
O kadar bilim adami var hepsi normal demiş bir tane gazeteci arastirmadan kasim da tekef olur diye ortalik ayaga kalkti bu adamlar salak mi yapmustirlar elbet arastirmasini
Yav dün ülkede ağaç katliamı yapılırken susanlar, bugün ağaç kampanyası için can mı atıyor? Yoksa 11 milyon ağaç dikip geleceğe yatırım mı yapılıyor? Boş işler, kesme! Ağaç dikme kampanyasına ihtiyacın olmaz zaten.
Kışın başında dikilmesinin uygun olduğunu İstanbul üniversitesinden bir orman mühendisi akademisyeninden bizzat duymuştum. Sedir falan dikiyorduk o zaman
Vala ne zaman olduğu önemli değil o algı oluşsun yeter insanlar ağaç dikmeyi öğrensin, ağacın ekosistem için ne kadar öenmli olduğu bilincine varsın yeter.
Koskoca Orman Bakanlığı bilmeyecek! İşi bizzat o olan, Orman Genel Müdürlüğünde binlerce uzman bilmeyecek; sırf muhaliflik olsun diye konuşan cehape tayfası bilecek, öyle mi? kçlarından uydurdukları bir tez İle muhalefet yaptıklarını sanıyorlar..
Zaten ekim kasım bu aylar tam zamanıdır. Adı üzerinde "Ekim" boşuna ekim dememişler. Ağaç dikmenin zamanı da yoktur. Siyasî yaklaşımlarınızı bir kenara bırakın.
Ne alakası var kardeşim? Doğru zamanda doğru fidanlar mı ekildi sorun bu. Eğer doğrusu ekildiyse sorun yok. Bunu tartışıyoruz zaten. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı çıkıp böyle bir açıklama yapmış. Bizim de merak edip bunu konuşuyor olmamızdan daha doğal ne var? Sormayalım, araştırmayalım mı? doğrusunu öğrenelim. Doğrusu yapıldıysa ne mutlu bize o kadar fidan kazandırıldı.
Ben sordum. Diğer arkadaşlara bak açıklamışlar. Sonbaharda ekilebilen fidanlar var onlardan ekmişler demişler. Sorusu da net cevabı da. Yanlış sormuşsam da en azından ben ve benim gibi bilgi sahibi olmayanlar öğrenmiş oluyor işte.
En İyi Cevaplar