👉Hasan Ali Yücel 17 Aralık 1897-26 Şubat 1961 Öğretmen, eski milli eğitim bakanı köy enstitüleri'nin kurucusu.. 👉Türkiye in aydınlamısına büyük katkı sağlamış bir aydın.. 👉Eserlerine sahip çıkılmaması bugün yaşadığımız karanlık günlerin en büyük sebebidir... 👉Eğer bu okullar kapatılmasa idi şu an tartıştığımız konular çok farklı olabilirdi... 👉Bugün 17 Nisan köy enstitüleri'nin kuruluşunun 79. yılı başta baş öğretmen mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hasan Ali Yücel ve tüm aydın kodroyu saygıyla anıyorum.. 📌Evet arkadaşlar sorum şu bu okullar neden kapatıldı halkın büyük bölümü köylerde yaşıyordu kimler kapatılmasını istedi kimler kapattı?
Köy Enstitülerinin başlıca amacı kırsal alanı kalkındırmak köylüyü eğitmek ve eğitmenlerle köylüyü üretici durumuna getirmekti Enstitüler Yücel’den sonra Milli Eğitim Bakanı olan Reşat Şemsettin Sirer zamanında önce Köy Öğretmen Okulları’na dönüştürüldü Daha sonra da Demokrat Parti döneminde 27 Ocak 1954’te kapatıldı Köy Enstitüleri 'bütün' ünün içinde İnönü'nün büyük ağırlığı olmuştur İnönü'nün bu desteği savaş bitene memleketimizde ve dünyada yeni bir güçler dengesi kurulana kadar sürmüştür Çok partili döneme girilince İnönü artık eski gücünü bulamamış ve bu desteği enstitülere verememiştir Köy Enstitüleri de Türkiye'nin öteki reform girişimleri gibi yukarıdan geldiği tabanda itici bir kuvvete dayanmadığı için İnönü desteğinin ortadan kalkması enstitülerin oturduğu temellerden en önemlisinin yıkılması olmuştur Bundan başka kırsal kesim halkı böyle bir kuruluşun gerekliliğine yeterince hazırlanmamıştır Köy Enstitülerinin kapatılmasındaki en önemli neden Çok Partili Hayata Geçiş ve İnönü hükümetinin zayıflamaya başlamasıdır diyebiliriz 💫
Bu ülkenin kendi bacağını bırakın kendi beynine kendi elleriyle sıkıp bitkisel hayata girdiği olayın ta kendisidir. Kuruluş ilkelerine bağlı kalarak yaşatılmış olsaydı, bugün sözde değil özde kıskanılan, aydın, çağdaş ve ilerici bir ülke olurduk. İnsanın içini gerçekten yakan bir olay.
*Karanlığın hakimleri ve onu savunanlar, bunu istemiş ve başarmışlardır. *Lakin güneşe olan sevdamız ve akınımız hiç bitmeyecek. Bugün olmazsa yarın mutlaka..
İsmet İnönü ün desteklemesi ile kuralan köye enstütüleri başlangıçta çok faydalı ve kentte yaşamayanlar için bir umut kapısı konumundaydı fakat ilerleyen zamanlarda enstütü kuruluş amacına uygun devam ettirilmedi kitaplar yasaklamaya ve şu anki meslek liseleri gibi aslında bir şey öğretiyor gibi gösterilip hiç bir şey öğretmemeye başlamıştı ve İsmet inönü kendi desteğiyle açtırdığı bu kurumu desteklemekten vazgeçti çünkü halkın bilinçlenmesi işine gelmedi. zaten işlevini yitirmişti. okuma yok üretim yok tartışma yok hatta o dönemde dünya klasikleri yasaklanıp yakışmıştı. görüntü olarak var olan bir levhaydı köy enstitüsü ve demokrat partide o levhaydı söküp ilk okul ibaresini astı ve çokta tepki almadı zaten kimsenin işine gelmiyordu siyasiler için bu hep böyledir bilşnçlenmiş halk istemez hiç bir siyasetçi çünkü gerçekleri gören insanı kabrımak zordur. siyasetten nefret etmemin temelinde bu var hepsi sadece koltuk davasında halkı düşündüğüne zerre inanmıyorum yani kısacası aslında süreç zaten tıkanmıştı geliştirilseydi çok mantıklı bir projeydi ama malesef tıkandı yani şimdi şöyle bir algı oluşturmayalım sol kesim açtı ve harika işlerken sağ kesin başa geçer geçmez kapattı gibi bu yanlış bir algı olur. tamemen kutuplaştırmaktan vazgeçmeliyiz insanları sağ sol davası yüzünden bir dönem bu ülke de kardeş kardeşi katletti bütünleştirici ve yapıcı olmaya çalışmasa insanlar iyice birbirine düşmne nesil ortaya çıkacak buda siyesilerin işine geliyor.
Evet geliştirilmesi gereken bir projeydi ve aydınlanmış bir toplum emperyalist güçlerin işine gelmiyordu sonuç olarak bu projeyi kapattırdılar çünkü eğitimli bir halk istemiyorlardı sonuçları ise günümüz türkiye si halinden memnun olan köleler topluluğu...
aynen her dönem dışardan bir takım güçler türkiyenin gelişimine engel olmak adına birilerini satın alıyor ve bu konuda başarılılar malesef sonuç ortada saçma bir eğitim sistemi ve birbirine düşman insanlar birleştirici özelliği olmayan siyasetçilerin de bu durumdan şiaketçi olduklaırnı sanmıyorum koltuk sevdasına kardeşi kardeşe düşman edecek zihniyete sahipler hep sözde halkçılar yazık olan millete oluyor
Herkes demişki amerikan emperyalizmi ve menderes demiş oysaki ismet inönüde kapatmayı düşünüyordu ama seçim araya girince askıya aldı kapatmak ise menderes hükümetine nasip oldu çünkü köy enstitüleri bozulmaya amacının dışına çıkmaya başladı ağalarında bunda etkisi büyük emperyalizm ile alakası falanda yok zaten o dönem amerika ile türkiyenin ilişkileri dostaneydi o sebepten böyle bir durum söz konusu değildi
@HayatKısaKşlrUçyr ne gibi olacak tabiki köy halkının bilinçlenmemesi üzerine amacın dışına çıkış ilk başlarda felsefe, sosyoloji eğitimi vs verilirken sonraları tek öğretilen şey okuma yazma oldu o kadar oda sadece erkek çocuklarına köy halkı ağanında baskısı ile erkek çocuklarını bu okullara göndermek yerine tarlaya gönderiyor kız çocuklarını ise evlendiriyor bu temanın yeşilçamda defalarca işlenme nedeni buna dayanır hatta bir ağa vardır eğitimciye karşı doldurur tehdit eder vs öğretmen bir yaratıktır o saatten sonra kapişş😉
Her oluşumun şu veya bu şekilde bir dayanağa ihtiyacı vardır ama çıkar üzerine ama gerçek öyleki doğada hiç bir canlı dayanaksız kendine yer edinemez edindikten sonra bir önceki ile bağını koparır kimiside bağlı kaldığı müddetçe ayakta kalır tıpkı bitkinin su ile dostluğu gibi doğanın kanunu böyle işliyor😉
Agrili aga denilen deyyusun onde gideni bir kopek Menderesin onunu keser"Bana bak bas efendi bu okullar yuzunden kpylu akillandi sozumuz hecmez oldu ya okullari kapa ya da baskanligi unut."der. O da utanmadan sikilmadan kapatir ve ustelik dergah denilen seytan yuvalarini acar.
Öyle olmuş böyle olmuş herkes bişey uydurur anlatır kendi cenahinda.. sonuç! Kalkınmanın öğrenmemiş kulluk ve ağalık düzenine boyun eğmiş fakir ve cahil köylü.. bakınız şimdide kız meslek liselerinde gozler!! Oranın sonucunu ise gerçekten merak etmiyorum
O zamanlardaki eğitim konuları gelişmeyi hedefliyordu. Şu an ise arap yarımadasındaki ilkel düzeni sevenlerce dini konular ağırlık basıyor. Bilim ne ki? Subhaneke yi bil yeter, fazla bilince ataist olunuyor nasılsa!
Evet bu okulların kapatılıp yerlerine imam hatiplerin açılması ile günümüz türkiye si ortaya çıktı ilimden ve bilimden uzak düşünmekten korkan nefes alıp vermeye yaşamak diyen bir topluluk gerçekten çok yazık...
Gelişmemizi istemediler de ondan yoksa köy enstitüleri devam etseydi şu an çok farklı noktada olurduk. Şimdi eğitim sistemine bir bakalım ne kadar da ici boşaltılmış bir sistem her sene kitaplar daha da boş hale geliyor...
Dönemin iktidarı olan demokrat partisinin, amerikan emperyalizmine boyun egmesiyle kapatılmıştır. Aydınlanan ve bilinclenen Türk halkı, gözlerini korkutmuştu çünkü.
En İyi Cevaplar