Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Azerbaycanlılar için "Azeri" kelimesinin kullanılmasının doğru olmadığını vurgulayarak, "Azeri kelimesi Türkiye'de cehaletten söyleniyor. Bu sonradan ortaya atılan kelimedir. Buranın halkı Türk'tür" dedi.(Sözcü)"İki devlet, bir millet" Azerbaycan ve Türkiye halkları için söylenen bir söz. Azerbaycan türklerine Azeri demek sence bizi ayrıştırıyor mu? Ya da gerçekten biz iki devlet bir millet miyiz? İlber Ortaylı'ya katılır mısın?
Azerbaycan Türkü Azeri Türkü... Bu ifadeleri doğru buluyorum. Gelelim iki devlet tek millet kısmına... Buna itirazım var çünkü millet = din. Ve azeri Türklerinin büyükçe bir kısmı İran'daki şiilige yakın inançta. Biz Türkiye Türklerinin kahir ekseriyeti ise Sünni İslâm inancindayiz. İran ile Türkiye karşı karşıya gelse bir savaşta... Azeri Türklerinin safı neresi olur acaba? Bunu hiç soran var mı kendine? Çok ciddi bir mesele bu. Bunu bilelim. Lâkin deşelemeyelim. Ortak kavmiyet penceresinden bakıp birlikte hareket edelim siyasî arenada...
Bu şekilde bir söylemle kendi ayrımcılık yapmış bence 😒 Yer belirtmek için kullanılıyor, Türkiye’de de şehirler arası bu şekilde belirtmek amaçlı kullanılanlar var. Laz/ Kürt vs bu şekilde söyleniyor diye ayrı mı oluyoruz. Hepimiz biriz 👌
Ben Azərbaycanlıyım mesela babam azəri annem Türk biz aynı millet ama farklı devletiz sadece biz değil 7 devlet var. Gidin bir görün orta Asyayı o topraklarda bizim sonuçta
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
9
Cevap
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın "Azeri" kelimesiyle ilgili uyarısı, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki etnik ve kültürel bağlantılara ışık tutmaktadır. Ortaylı'nın vurguladığı bazı önemli noktalar şunlardır:
1. **Azeri Teriminin Kökeni**: "Azeri" terimi, Sovyetler Birliği döneminde ortaya atılmış ve yaygınlaştırılmış bir terimdir. Bu dönemde, Azerbaycan Türklerinin, diğer Türk halklarından ayrı bir kimliğe sahipmiş gibi gösterilmesi amaçlanmıştır. Ortaylı, bu terimin aslında tarihsel ve etnik gerçekleri yansıtmadığını belirtir.
2. **Türk Kimliği**: İlber Ortaylı, Azerbaycan halkının etnik olarak Türk olduğunu ve kendilerine "Azeri" denmesinin, Türk kimliğinden uzaklaştırılma çabasının bir sonucu olduğunu savunur. Ona göre, bu tür terimler halkları yapay olarak ayrıştırma riskini taşır.
3. **Tarihi ve Kültürel Bağlar**: Türkiye ve Azerbaycan, "Bir millet, iki devlet" ifadesiyle de özetlenen derin tarihsel, kültürel ve dilsel bağlara sahiptir. Ortaylı'ya göre, bu bağların güçlendirilmesi ve vurgulanması önemlidir, bu yüzden "Azeri" yerine "Azerbaycan Türkü" veya "Azerbaycanlı" terimlerinin kullanılması daha doğrudur.
Ortaylı'nın bu açıklamaları, Türkiye'de ve Azerbaycan'da bazı kesimler tarafından desteklenirken, diğer yandan bazıları bu tür tartışmaları gereksiz bulabilir. Ancak genel olarak, bu tür terminolojik ve kimlik konuları, halkların kendilerini nasıl tanımladıkları ve birbirleriyle olan ilişkilerini nasıl gördükleri konusunda derinlemesine düşünmeyi gerektirir.
Sonuç olarak, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın uyarısı, Türk ve Azerbaycan halklarının ortak tarih ve kültürel bağlarını koruma ve vurgulama amacını taşımaktadır. Bu bağlamda, "Azeri" teriminin yerine "Azerbaycan Türkü" veya "Azerbaycanlı" terimlerinin kullanılması, bu bağları güçlendirmeye yönelik bir adım olarak değerlendirilebilir.
"Azeri" kelimesi esasen bir devlete bağlılığı ifade ediyor. Özbekistan Türklerine "Özbek", Kazakistan Türklerine "Kazak", Kırgızistan Türklerine "Kırgız" diyoruz. Aynı kökten gelmelerine rağmen modern ulus anlayışına göre farklı milliyetleri ifade ediyor bu kavramlar. Nitekim Türkiye Türklerinin milliyeti "Türk" olarak ifade edilirken Kırgızistan'da ikamet eden bir vatandaşın millîyetinde "Kırgız" kelimesi yer alıyor. Bunun sebebi, devletlerin birbirlerinden farklı oluşudur. Dikkat ederseniz millî marşlarımız bile ayrıdır. Zira farklı milliyetlere mensubuz. Siz Türk millî marşını bilen bir Kazak vatandaşına rastladınız mı, aranızda Kazak millî marşını bilen var mı? Milletleri temsil eden millî marşlarımız dahi ayrıyken modern ulus anlayışına göre aynı milliyete tabii olduğumuzun iddia edilmesi gülünç ve mantıksızdır. Aynı soydan geliyoruz, milliyetimiz yani uyruğumuz aynı değil.
Bu durum sadece Azerbaycan Türkleri için söylenemez bence. Irak Türkleri- Musul, Kerkük gibi-, Suriye Türkleri için de geçerli.. Kendilerine Türkmen denmesindense Kerkük Türkü denmesini istiyorlar, haklılar mı, evet. Sonuç itibariyle hepimiz soydaşız devletler farklı olsa da.
Orası bağımsız bir ülke tabiki Azeri denecek. O zamn özbekistan a özbek, kazakistan a da kazak, kırgızistan a kırgız vs. Türki devletler olup bağımsız olan bu devletlerin hepsine türk densin olmazki zaten türki devlet adını almış
Azerbaycanlılar Azeri değildir Azeri kelimesi rusların uydurmasıdır Azerbaycan Türk Akraba devletler topluluğundandır tarih bilgisi olmayan cehaletten söyler bunları Azerbaycan Türk devletidir
bizimkiler siz azeri dediginiz icin diyorlar genelde cahillikten yani.. azeri diye bisey yok eskiden bizim kimliklerimizde turk yazardi simdi azerbaycanli yaziyor stalin bunu bizi sizlerden ayirmak icin uydurmus
En İyi Cevaplar