Kadir Has Üniversitesi Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA), 12 Aralık 2018 ve 4 Ocak 2019 tarihleri arasında, Türkiye ve uluslararası gündem konularında soruları içeren anket ile gerçekleştirildi.Ankette dikkatimi çeken bir konu; "Türkiye’nin en önemli 'dost'unun Azerbaycan olduğunu söylerken ülkeye en çok tehdit oluşturan ülkenin ise Amerika Birleşik Devletleri olduğunu düşünüyor." muş.(Euronews)
Senin dost&düşman algın ne şekilde, bu anket sonucuna katılır mısın?
Devletlerin dostu düşmanı yoktur. Bulundukları zamana veya jeopolitige göre yakın devletler vardır. Rusya bizim dostumuz diyenler bir açıp Osmanlı tarihinin 16-17yy. dan sonrasına baksınlar. Azerbaycan bizim kardeş ulkemizdir. İngiltere en büyük dusmanimizdir. İsrail'e değilde Yahudilere öyle çok büyük bir dusmanligim yok, onun dışında o savundugunuz çok sevdiğiniz arap topraklarına bakın kaçı bizim yavru vatanımız Kıbrıs'ı tanıyor, ona göre yorum yapın...
Azerbaycan bizim dostumuz değil... Dostluk kendini sonradan tanıyan kişiler arasında oluşur... Biz Azerbaycan la kardeşiz... Tüm Türk ler kardeştir... Türkün Türk den başka kimsesi yoktur
Anket sonucu bana göre doğru amerika sadece Türkiyeye değil bütün dünyaya tehdittir ekonomosi süper olan çin japonya rusya almanya gibi ülkeler bile amerikanın güdümü altında çok fazla olmasa bile öyle yine de sonra amerika dediğimiz ülke dünyayı yönetiyor onlar istemeze hiçbir şey olmaz Türkiye süper güç değildir ama büyük devlettir amerika süper güçtür ama büyük devlet değildir süper güçler çöktüklerinde tekrar büyüyemezler amerikanın sonu moğollar gibi olacak o günleride görücez inşallah sonra dost ülke konusuna gelince bütün Türk devletleri bizim dostumuzdur var ya bütün Türk devletleri düzgün araplar özellikle katar ve venazuelia birleşsek kimse karşımızda duramaz ben böyle düşünüyorum
Azerbaycan Türkiye'nin değil İsrail'in dostu. Rusya bile bizim dostumuz değil :) bizi nasıl kandırdı görebilene çok açık :) her ülkenin istihbaratı birbirine düşmandır. Türk'ün Türk'ten başka dostu yok diyorlar ya, bir sosyalist enternasyonalist olarak üzülerek söylüyorum ki haklılar.
Abd, İsrail gibi ülkeler bizim asla dostumuz değildir. Avrupa ülkeleri daha dostane davranıyor. Ama en dostane davranan ülke Rusya gibi duruyor. Kurtuluş Savaşında da destek vermişlerdi. Şu zamanlarda da Rusya bence Türkiye'ye iyi davranıyor. Bir de senin de dediğin gibi Azerbaycan ülkemizin dostu.
Ülkelerin dostları veya düşmanları olmaz diye düşünüyorum, fakat milletçe Azerbaycana ve Azerbaycan Türklerine çok fazla sempatimiz var. Ama Allah korusun bir gün çıkarlarımız çatışırsa “dost” diyebilir miyiz bilmiyorum. Kardeşiz ama iki farklı devlet olduğumuzu da unutmamalıyız.
Ülkeler çatışırsa dediniz, mesela ermeniler 90’yılların başında ard arda ülkemize baskın edip aklınıza bile getiremeyeceğiniz şeyler yaptı doğmamış bebekten tut yaşlısına. o zaman bize yardım edilmedi Türkiyenin haber alması mümkün değildi belki de çünki şu şerefsiz sözüne bile layık olmayan ermeniler öyle plan yapmıştı ki televizyon radyo vasıtalarını yerle bir etti ki şehirlerarası alaka haber kurulamazdı.. neyse biz düşünce kendimiz kalktık Türkiye denince fark etmiyor bize aynı kanı paylaşıyoruz
@lavella1 Doğrudur ama bu alçak katliamın Türkiye-Azerbaycan ilişkileriyle bir alakası yok ki. Dost diye bir şey yok diye buna dedim zaten. Yani diyorum ki eğer olur da bir gün bizimkiler Türkiye’nin menfaati için Azarbaycan’ı ya da tam tersi ( Azerbaycan kendi menfaati için Türkiye’yi) karşısına alırsa dost diye bir şey kalmayacaktır. Kardeş ama iki farklı ülkeyiz. Kendi çıkarlarımızı korumak durumundayız.
2devlet bir birini tatmin etmeli dimi. Konu dostluktan geçiyor o yüzden katliamdan söz ediyorum ki kötü günümüzde yanımızda olmayacaksa bir ülke biz napcaz boşuna mı dost diyeceğiz sizin ülkenizde bir şey olsa bizimkiler hazır. zaten petrolumuz var diye bir çok ülke yavşıyor bize ) gözümüz net açık, ülke (maddi) dostluğu ayrı millet (manevi) dostluğu ayrı yoksa kalkıp kimse dostumuz olamaz diyemez tamam değilsek siz de değilsiniz Azerbaycanın başına ne geldiyse yüz gösterdiği içjn geldi. Türkiyenin düşmanı ama belli net rusya ermenistan ruslar türkleri sevmez ermeniler de rusların o yun ca ğıı) sizin ülkede çoktan yerleşmişler hatta suriyelileri bağrınıza bastınız onlar sizin kedi köpeklerinizin ayağını kıçını kessinler sizde durum bu. biz kinci değiliz ergenler doluşup tarih okumadan türkün türkten başka dostu yok demesinler. ha bide katliamın çok alakası var uyarıydı türkler için , o ermeni piçleri var ya , akşam çocukları uyuturken çocuğa bile uyu yoksa türk gelecek, sineğe bile türk diyorlar.
@lavella1 Bak sabahtan beri ben de sana bu dediklerini anlatmaya çalışıyorum, bizim dostumuz yok. Sen de dost deme kimseye. Çıkarımıza ters düşerse düşman dediğimizle bile anlaşırız. Buna da Tarihte Konjonktürel ittifak deniyor hani. Demek ki bir çıkarımız varmış kı almışız Surileri, ha faydadan çok zarar getiriyorlar orası ayrı. Azerbaycanın başına ne geldiyse politiktir hanımefendi. Kafkas İslam Ordusu’nu Karabağ’a gönderilen Türk Kızılayını da görmezden gelmeyin. Dediğim gibi, ülkeler kendi çıkarlarını korumak zorunda. Devletlerin değil insanların dostu olur. Azeriler bizim dostumuz, kardeşimiz burada hiçbir problem yok tabii ama iş başımsız iki ülkenin ilişkilerine gelince değişir.
Tek dost bence Pakistan. Tarih boyunca adamlar elinden geleni yaptılar bizim için neden ise müslüman olmamız. Başka dostta yok. Kars Ardahan Igdir bizim toprağımız Türkler zorla elimizden aldı diyen Azerbaycan bizim dostumuz olamaz diye düşünüyorum.
@Maçoyum youtube videolarına bak tek tek. Azeri hesaplar neler yazmışlar. Onu geçtim söz6 adlı azeri sözlük sitesinde türklərdən nifrət ətmə nədənləri entrylerni oku zaten sözlükte en çok entry girilmiş başlıklardan biri adamlar nefretler yaza yaza bitirememisler.
Doğru🙄😂bu yaşta be anlıyorlarsa dostluktan konuşup türkün türkden dostu yokmuş lafı olmasa ne diycekler. biz anlıyoruz çünki biz de türkçe biliyoruz okuyup gülüyoruz. bayrağımızda sizin bayrak var ehh
Amerikada kukla israil ne derse yapar en büyük tehlike zaten israil rusyada öyle ama yapacak bir şey yok türkiye kendini güçlendirecek adımlar atmasa hep 2. plânda kalacak
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > Araştırma: Türkiye'nin tek dostu Azerbaycan, en büyük tehlike Amerika. Sana göre ülkemize dost&düşman ülke algısı ne şekilde?
En İyi Cevaplar