Grand Theft Auto 5 oynarken özellikle de ağaçlıkların çok olduğu yerlere gittiğimde ve arabadaysam fena bir fps düşüklüğü yaşıyorum. Bu beni sinir ediyor. Bu yüzden bazen çok kolay görevde bile ölebiliyorum. Fps yükseltmek için ne yapılabilir? Bu durumu hiç yaşadınız mı? Fotoğrafta ki oyun Forza Horizon 4 ve burada FPS baya yüksekti.(Benim bilgisayarım)
Oyunlardaki ani FPS düşmesinin sebebi ne olabilir? Bu durum sizi de sinir ediyor mu?
FPS düşmesinin başlıca etkenleri donanım bileşenlerinin birbirlerine yaptıkları darboğazlar veya yeterli gelmeyen soğutma sistemi veyahut eskimiş termalden kaynaklanan ısı, kasadan kaynaklanan hava sirkülasyon problemi genel olarak sıcaklık problemleri vesayre.
şimdi şöyle bir şey var bir çok insan araştırdıkları zaman internette şunu görüyorlar işte ayar yükseltin yükü Ekran kartına verin ( bundan sonra GPU diyeceğim) GPU'ya verin ki işlemci ( CPU) CPU'ya yük binmesin CPU darboğaz yapmasın.
aslında burada ki Asıl olan şey Monitörün göstermeye çalıştığı FPS ile CPU kullanımının doğru orantıda olduğudur CS ye girip 300 FPS ve 100 FPS e kitleyerek CPU kullanım arasında ki farkı gözlemleyebilirsin.
Problem CPU darboğaz ise bundan dolayı drop yiyen insanlar bir de gidip FPS arttırmaya çalışıyor ki daha fazla drop yiyor :D
Zaten Monitörün Refresh Rate'inden fazla FPS almanın bir mantığı yoktur. kaç Hz ise V-Synce kullanarak veya oyun içinden FPS limiti ayarlayarak o FPS'e kitleyip CPU'ya da gereksiz yük bindirmemek en mantıklısıdır.
Bu durumun bir çok nedeni olabilir. İşlemci sıcaklığının yükselmesi, ekran kartı sıcaklığının yükselmesi, işlemcinin ekran kartını besleyememesi gibi nedenlerle öne çıkar.
Sıcaklık yükselmeleri darboğaza neden olur. Benim ekran kartımın sıcaklığı 83 dereceyi geçtiği zaman darboğaz sorunu başlıyor.
Son günlerde benimde canımı sıkan bir durum olduğu için bu sorunu çözmek adına kasayı açtım. Böylelikle ani fps düşmelerine neden olan şeyi bulmuş oldum. Fark ettim ki bilgisayarın kasası ne soğuk hava çekebiliyor, ne de içerideki sıcak havayı üfleyebiliyor. Yeni fanlar ile bu sorunu çözdüm.
Otomatikte olan ekran kartı fanını manuel'e çevirip, %75 kapasite ile sürekli çalıştırmaya aldım. Haliyle ısınma sorunum tamamen çözülmüş oldu. Yükselen dolar kasanın içini açmasından korkuturken, 2 adet fan için 500₺ vermek de acı. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum. İşlemci alırken önbellek boyutuna dikkat edin. İşlemcilerde önbellek boyutu çok önemli.
Kötü optimizasyon, okuma - yazma hızları düşük depolama birimi, yüksek sıcaklık, birbirini beslemeyen parçalar, bilgisayara düşen virüs gibi sebeplerden dolayı drop oluyor. Ayrıca monitörünün Hz değerinin çok üzerinde FPS alıyorsan ondan kaynaklı oluşan görüntü yırtılması da drop olarak görünebilir. Ayrıca GTA 5'de çimen grafiklerini medium ya da düşükte tutmak faydalı olacaktır, çok gereksiz şekilde FPS düşürüyor grass quality ayarı. O ayarı düşürüp, oynamayı denemeni tavsiye ederim. Eğer sorun yine devam ediyorsa buradan yazabilirsin, yardımcı olurum.
Bunun bi kaç nedenleri Var İlki Oyunun optimizesi pek düzgün değildir oyundan kaynakli sorundan düşebilir he oyunda yoksa Sorun geriye bi seçenek kalıyor oda Kullanılan cihaz eğer Cihaz çok fazla ısınırsa bildiğimiz üzere akıllı telefonlar çok ısındığı zaman oyunda performans düşüşü çok yaşanıyor bundan da kaynaklı olabiliyor
Oyun m2 gibi hızlı bir harddisk içinde ise ram veya işlemci ısınması kaynaklı olabilir. M2 değil de ssd veya Harddisk kullanıyorsan bunların okuma yazma hızlarından kaynaklı çevre detaylarının yüklenmesi sırasınfa fps düşüşleri yaşıyor olabilirsin. Oyun ayarlarından çevre detayları ve gölgeleri ile ilgili ince ayarlar yapılarak denenebilir.
Donanım yeterli olmadığını anladığım an oyunları kapatıyorum artık bekliyorum donanımlarımı iyileştirmek için.. görsellik ten feragat edeceksek ne anlamı kaldı oynamanın 😄
Yüklenme boyutu ve senin sistemindendir azaltmak veya kaldırmak istiyorsan ayarları düşürebilir bilgisiyarda çalışan uygulamaları kapatabilir ve ve gereksiz dosyalarda kurtulabilirsin
İşlemci ile alakalıdır. İşlemci çok ısınıyor olabilir arka planda açık olan uygulamalar olabilir virüs olabilir. İşlemci minimum fpsi ekran kartı da maksimum fpsi belirler
Beğen
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
1
Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
7 ay
Ekran kartı tozlu değilse güçlüyse işlemci ısısı yükseliyorsa kasa ısısını düşürmek gerekir daha iyi bir kasa almak olabilir çaresi
En İyi Görüşler