Oyunla ilgili bilinmesi gereken terimler neler? Oyunda sıkça duyduğun kavramlardan bahseder misin?Oyun dünyası
Benim bildikleriminden bazıları şunlar: Afk kalmak, pre olmak, ff vermek ve pingin girmesi. Afk kalmak, bağlantının kopması yüzünden oyundan çıkmak anlamına geliyor. Pre olmak oyunda bir ya da daha fazla kişiyle olduğunu gösteriyor. Yani grup olarak girmiş. FF vermekte sanırım teslim ol oylaması başlatmak ya da onu kabul etmek. Ping pc'nin kasması sonucu aimin kayması gibi bir şey. Bir de aim var. O da crossu tam olarak tutturabilme becerisi ☾
bu aralar moba oynuyorum. moba oynarken çok sık duyulan terimlerden bahsetmek gerekirse; corpse camping ölen kişinin başında bekleyip dirilince tekrar öldürmek. relog oyundan çıkıp tekrar girmek. dc yemek oyunla bağlantının kesilmesi. kill streak üst üste öldürdüğün düşman sayısı. upgrade skilleri ya da bir eşyayı yükseltmek. lootlamak canavalardan düşen eşyaları almak. oom mananın bitmesi. quest görevler. npc görevlerini veren ya da görevlerine eşlik eden yapay zeka. lfg takım aramak. dps saniye başına hasar. god mode durdurulamaz olmanı sağlayan bir mod. farming slotları öldürerek güçlenmek.
-Mekanikler. -Yapımcının oyun içinde oyuncuyu yönlendirmek için kullandığı yöntem olan tutunacağın yeri farklı renkle göstermesi gibi bu tarz detaylara dikkat etmesi gerekiyor. -Altyazılar genelde kapalı halde geldiği için oyunun ayarlarından açılması gerektiği gibi detayları bilmesi gerekiyor. -Eğer yayın yapıyorsa veya oynanış videolarını Youtube gibi sosyal medya platformuna yükleyecekse telifli şarkılara dikkat etmeli. -Eğer yayın yapıyorsa veya oynanış videolarını Youtube gibi sosyal medya platformuna yükleyecekse bazı oyunlar örneğin Nintendo oyunlarına direkt telif atılabiliyor. -Eğer konsoldan Crossplay özelliği olan oyunlar oynuyorsa Crossplay özelliğini yani başka platformdaki insanlarla oyun oynama özelliğini Ayarlar'dan kapatması gerekiyor, sebebi ise bazı oyunlarda hile veya bilgisayar tarafında daha yüksek FPS ile konsol oyuncuları için bir dezavantaja dönüşüyor fakat bazı oyunlarda bu ayar kapatılırsa oyuncu bulunamayabiliyor veya oyun Crossplay özelliği kapalı halde oynamana izin vermeyebiliyor.
her ne kadar bu terimlere çok hakim olmasam da ufak bi anlam hatasını düzeltmek isterim.
afk kalmak bağlantı kopmasıyla alakalı değil, away from keyboard'un kısaltması. yani klavyeden uzakta. o an tuvalete gider, kapı çalar, biri çağırır bişi olur, oyunun ortasında pc başından kalkar. o durumda oyundaki karakteri boşta kalır. o durumda afk kalmış deriz kişiye.
Genel olarak oyun türlerinin ne olduğunu örneklerinin ne olduğunu, hangi şirketten çıktığı (bu aslında pek de önemli değil, sadece şirketin başka hangi oyunlarınin da olduğunu), gibi konuları bilse yeter. Genel olarak ben mesela Enis kirazoğlunu incelerim ve bu sayede oyunlar hakkında az buçuk bilgim oluyor.
bende AFK nin asıl anlamını yazacaktım baktım ki yazmışlar :D ellemeyeyim ama ping aslında gecikme süresindir internet bağlantısında ki yavaşlıktan kaynaklanır pc kasmasına drop denir genelde drop yedim fps drop yiyorum diye karşılaşabilirsin.
tp atmak, tp lenmek gibi şeyler de duyulabilir bu bir yerden bir yere ışınlanınca kullanılır genelde teleportun kısaltılmışıdır terim değil de daha çok oyunun özelliğidir zaten. pre genelde benim gördüğüm kadarıyla Lol vs tarzı oyunlarda karşılaştım sadece o anlamda ama bir çok oyun içerisinde premiumlar için kullanılabilir.
oyunlara özgü şeyler de olabiliyor mesela reslemek bazı oyunlarda da res durumu vardır arkadaşını canlandırmakdır özellğin ile :) AFK, PİNG , gibi terimler genel iken diğerleri oyundan oyuna değişiklik gösterebilir. her oyundan örnek verilebilir.