-anne senin soyadın niye farklı babamınki niye farklı çocuğa ne desen anlamaz =))
Eşiniz soyadınızı almak istemezse tartışma çıkartır mısınız?
-anne senin soyadın niye farklı babamınki niye farklı çocuğa ne desen anlamaz =))
Bu konunun Medeni Kanun'a göre incelemesini yapalım isterseniz. Bu şekilde tartışmaya gerek kalmaz. Vereceğim kanun maddeleri link 'te bulabileceğiniz Medeni Kanun'un maddeleridir. kontrol etmek istersiniz belki.
III. Kadının soyadı
Madde 187- Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.
BEŞİNCİ AYIRIM
SOYBAĞININ HÜKÜMLERİ
A. Soyadı
Madde 321- Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa çocuk onun bekârlık soyadını taşır.
IV. Boşanan kadının kişisel durumu
Madde 173- Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.
Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.
Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yani anlayacağınız; Kadın evli olduğu müddetçe sadece kendi soy adını kullanma hakkına sahip değildir. Ancak erkeğin soy adının önünde, isterse kendi soy adını kullanabilir.
Çocuklar anne ve babası evli ise aile soy adını yani babanın soy adını alırlar. Seçim hakkı yoktur.
Ayrıca çocuklar çift soy adı alamaz.
Bu bizim kanunumuzda yazmıyor Etmus. Hüküm açık. Yani çocuk ailenin soyadını alır diyor. Aklıma şu geldi; çifte vatandaşlık söz konusu ise diğer ülkenin kanunlarına göre yapılabilir.
Tam ben yazarken iki farklı ülke demişsin. Sanırım bundan faydalandı ailen. Çifte vatandaşlık :)))
Bizde olamaz.
abicim güzel abicim hacıağbicim Allahını seviyosan yapma bunu yaaa laf maf soktuğum yok sana sophia bile bak ne yazmış ? Son nokta budur bu cevapdır görüyoruz cevap yerine oturmuş hukuki anlamda değerli ve gerçekden doğru bir cevap daha ne diye araya girip başka bir konu hakkında cevap yazıyorsun ? Ya birgün sorusunu sorarlar yaz eywallah ama bunun yeri burası değil ağbicim SON NOKTA OLMUŞ BU CEVAP YETER DAAAA SIKTI BU KONU...
Rica ederim. Esas ben teşekkür ederim :))
willy tek bir kucuk soru icin konu acmadim, kisaca yazdim sordum hakana bilgisi var mi diye, kendisi rahatsiz olmamis ise neden sen bana taktin bunu anlayamiyorum. yorumlarimi begenmeyip engelledin biliyorum, ben sana bulasmiyorsam lutfen yokmusum gibi davran oldu mu? bosuna bir konu hakkinda paylasim yaparken arada kavga arama.
Tamam canım dostlarım sorun yok :)))
Çözüldü sorunlar...
Sayın willy, üstünüze alınmışsınız. Ben bu didişmelerden bihaber bir şekilde "son nokta olmuş diye" Hakan beyin cevabına yorum yapmıştım.
Kendi yanıtımda bahsettiğim arkadaşımın eşi "ya niye önce senin soyadın" diye bile sorun çıkarırken Medeni Kanun devreye girdi ve son noktayı koydu. Bunu kast etmiştim.
ya ne bulaşması ? ya ben mecburmuyum soru harici senin yorumlarını benim beğendiğim cevaplarda görmekden ? Yada millet mecburmu senin ahkam kesmenden soruya verdiği cevaptan ? ;Yada herşeyi boşver adamın verdiği cevabın üstüne saygısızlık olmuyormu bu birazcık ? Allahını seviyosan gına getirdin etmus lütfen verdiğim tüm cevaplara bak hangi dallara kadar uzandın ya ifrit ettirdin kendini bana bütün olay bu ...hiç değilse yerinde cevap ver ya yazdığınla sorunun alakası olsun eywallah diyicem
@sophia son nokta derken hakanın verdiği cevaba son nokta demek istedir bundan öte net ve temiz bir cevap verilemezdi haksızmıyım ? Kızdığım konu etmusun soru harici verilen cevaba aynı bir cevapla katılıp saygısızlık yapması...Gitsin kendi verdiği cevaba bu yazdığını eklesin zaten kimse bir şey demez ama artniyetsizde olsa ortada saygısızlık olursa köpürüyorum.
yorum yazdigim kisiye direk sordum sorun var mi diye, o sikayetci degil. insanlari rahatsiz ediyorsa yorumlarim ya da cevaplarim, bakiniz burada yonetici denetleyici vb bir cok kisi var. sikayet edersiniz, hesabim kapatilir eger durum senin bahsettigin gibiyse. derdini gidip mesajla site sahipleri ya da yetkililere iletmeni oneririm. bundan sonra da ismimle alakali herhangi bir laf sokmani vb gormezsem sevinirim.
@etmus Hakan arkadaşım hayalı ve iyiniyetinden seni kırmak istememişdir.2x2 = 4 verilen cevaba teşekkür edilir +1 verilir saygı duyulur...Verilen cevabın üstüne cevap verilirse saygından şüphe ederim...Çok heyecanlısın bu heyecanını kaybetme lütfen ama birazda dikkatli ol. Son noktada benden.
Şikayetlik bir durum yok. Hatta kimsenin rahatsız olmasını gerektirecek bir durum da yok. Cevabın altına soru sorulabilir, itiraz da edilebilir. Bakın bu şekilde çifte vatandaşlıkta bunun olabileceğini öğrendik. Lütfen uzatıp birbirinizi kırmayın.
Teşekkürler :)
Ben eşimin soyadımı almasını istemem, bu onun tercihidir. Ama gel gör ki devlet yaptığı kanunlarla bu hakkı kadına tanımamıştır. İsterse iki soyadıda kullanabilir demiş, ama aihm kararına uymayarak kadının sadece kendi soyadını kullanma hakkını gasp etmiştir. Çocuğun soyadı kanuna göre babadan gelmekte. Eşler anlaşırsa çocuk babanın soyadını taşısın ama bu anneye ve kadına haksızlıktır.
Devlet biraz işleri kolaylaştırmak için kadının haklarını alenen gasp ediyor. Açıkçası bundan da rahatsızım ama eldn birşey gelmiyor. Sadece bir avukatın buna itirazı ile aihm.den kadın soyadını kullanabilir kararı çımış, o da bizim asalarımızda yerini bulmamış. Çocuğu bilmem ama kadının kendi soyadını kullanma hakkı olmalıdır.
Ben böyle düşünüyorum.
Eşinin kendi soyadını kullanmaya devam etmesini bile sorun eden, neredeyse nişanı bozma seviyesine gelen, bunu güç bela kabullendikten sonra da "ama önce benim soyadım, sonra senin soyadın olsun" diye hır çıkaran, geçerli yasal düzenlemeye küfreden erkekler bile varmış. Kaynak: o şabalakla evlenmiş bir arkadaşım.
niye anlamasın çocuk. bence saçma ve gereksiz bir uygulama. herkes kendi soyadını kullansın. çocuk da hem annesinden hem babasından alsın. erkek egemen bir toplum olduğu için babasının soy ismi önde gelse ve o çocuk kendi çocuğuna soyadını verirke ilkini verse gene sorun olmaz.
Böyle düşünen bir eş adayı bulabilirsin umarım.
Cevap
14Cevap
Addır sonuçta ya. "Callsign" gibi, nickname gibi bişey. İnsan olduktan sonra, dürüst, namuslu olduktan sonra güzel bir soyadı var ise ben bile alırım onun soyadını. Ki benim soyadım çok fonetik, güzeldir... Ne olacak ki? Amma büyük dertleri var ya milletin...
Feminizm dişi ırkına atılmış son derece büyük bir kazıktır aslında ama gel de anlat... Amaan. Ben mi öğretecem dişi olmayı onlara.
Dişilerde toplumda 2. sınıfta değildir. Onlar kendilerini 2. sınıf gören erkekleri çok önemser, yere göğe sığdıramaz, hep onlarla birlikte olur da ondan 2. sınıfta kalırlar, öyle de hissederler hep. Yoksa önce "insan" dır. 1. sınıftır.
Feminist olduğunu iddia edenlere feminizmin hangi toplumda, ne zaman, neden ortaya çıktığını soruyorum, apışıp kalıyorlar. Çünkü feminizmden anladıkları erkek düşmanlığı ve sidik yarışı. Gelecekteki kocasıyla aynı yatakta yatmayı reddeden feminist bile gördü bu gözler.
Kendi hallerine bırakmak lazım.
Bence gayet doğal bi durum. soyadı onun nerden geldiğini yani kişiliğini hatırlatan bir şeydir.dolayısı ile soyadını değiştirmek istememesi gayet doğaldır.ben olsam anlayışla karşılardım. hatta benimkinden iyiyse ben onun soyadını almaya bile razı olabilirim şahsen :)
fakat benim böyle de bi takıntım var çocuğumuz olursa isim soyisim uygunluğu bakımından kiminki uygun gelirse onu koyarım hiç acımam :) malum burası türkiye hangimiz ilginç bir tekerlemeye konu olmamışızdırki lise çağlarında :))
Bana göre uygun bir davranış değil bu. Ben sorun çıkarırım. zaten kendi nüfus kütüğü ile alakası kalmıyor benim nüfusuma geçiyor. O soyadı saçmalığı ne imiş. Kabul etmem. Ancak o soy ismi ile işinde tanınmış ve çevre edinmişse düşünebilirim. Bu durumda da iki soy ismi birden kullansın.
@ farketmez : Olur onun soy kütüğüne kaydımı yaptırayım isterse. Ailede birlik var ise soy isim de bir olmalı. Çocukların arkadaşları bile bunu farkettiğinde annesi babası boşanmış sanacaktır. Bu doğru değil. Ben soy ismimi almayı reddeden bir kadın ile evlenmezdim. Diğer düşünce de bana saçma geliyor.
Tekrar ediyorum ailede birlik var ise soy isim de bir olmalı.
@ meraklı : Tebrik ederim. Sağol.
kendi soyadini kullanmaay devam etmek isteyebilir, saygi duyarim ama cocuklarimin benim soyadimi almalari konusunsa israrci olurum
ben almak istememeye karşıyım..ne bu ya..ne olur alsan soy isimini..bundan öncekiler almış da hata mı etmiş..abarttılar şu feministlik işini haaa :@
:)
Neticede evlilik bir "kurum" ve devlet düzeninde tanımlanması gereken bir şekli var, "aile birliği" kavramı var, soy kütüğü var, cartı var curtu var. Bir erkekle evlenmeyi sorun etmezken onun soyadını da almayı sorun eden kadınlar hiç evlenmesinler o zaman. Evlilik sadece beraber yaşamayı ve çocuk yapmayı meşru kılan bir anlaşma değil, bir "müessese"
Adımın yanında erkek arkadaşımın soyadını zevkle taşıyacağım =)
dinimizde zaten kadın devam ettirir soyu..burada önemli olan evlilik gibi bir kurumun bu denli yıpratılması..erkek egemen gibi görünen bu toplumda evde kadının söylediği son söz geçerlidir cnm..evli olduğumu sana hatırlatmak isterim. yeterki kadın senin düştüğün hataya düşmesin..
sophia aynen ben de anlam veremediğim bir noktayı belirttim. ufacıcık bir konuşmayı tartışma diye algılamamalı zaten. ben de yazını okudum, ciddiye aldım ve ne düşündüğümü yazdım. benimde burda yazdıklarımın burdakilerle bir ilgisi yok, sizi tanımıyorum bile. nasıl ilgisi olabilir.
Türk vatandaşları için @ismimhakan arkadaşımın dediği gibi HUKUKİ olarak böyle birşey olamaz... link
Çifte vatandaşlar için @etmusun dediği gibi '' anne ve baba farkli soyadlari kullaniyorlarsa, ( ya da kadin iki soyadi kullaniyorsa ) cocuk anne soyadini alabiliyor hatta isterse babaninki ile beraber de kullanabiliyormuş...
Bundan öte köy yok...
ben soyadimi degistirmek istemem eger karsimdaki icin de sorun degilse. ikisini kullanamam zaten ispanyol ismi gibi bes isimli gezemem ;D bakalim nolcak. ha bi de soyadi nasil ona bagli kotu biseyse hic degistirmem
Zaten son zamanlarda 2 tane soyisim var biri öz soyad digeri ise kocasının soyadı. ikisinin de olması iki tarafın da sorununu halleder.
o bi saçmalık bence..ne demek almıyacakmış :S annesi napmış?
Benim sevgilim eski sevgilisi ile bu yüzden tartışmış onun soyadını almak istemediği için. Kendi soyadını tutmak istiyordu. İyi dedim ne yaparsan yap ben karışmam. Benim soyadımı aldı :)
Oluruna bırak tam başvuru aşamasında o soru soruluyor zaten çiftlere orada dersin iki soyadını da kullanmak istiyorum diye. Olay o raddeye geldikten ve adamın cebinden bin türlü evlilik harcaması masrafı çıktıktan sonra vazgeçemez.
Mecbur alacak.Kendi soyadını çocukları banka,telefon işlemlerinde kullanır ancak.İşine geliyosa yiiivvruumm :))
:)) Bu aralar pek iyi değilim.
bu alkollü kafayla yorumları bırak, güncellemeni zor okudum... Bence eşim benim soyadımı almalı ama aynı zamanda kendi soyadını da kullanmalı...
Bana soruyorlarmı vermek istiyormusun soyadını diye
hiç adil değik, kadının seçme hakkı var ise erkeğinde olmalı.
Ben soyadımı vermek istemyiorum. Çünkü aynı soydan gelmiyoruz.
yok çıkarmam sorun yok ona gelene kadar daha ne dertler var
ya benim soyadım çok uzun ve sevgiliminkide çok uzun ikisinin aynı anda kullanırsam bana özel daha geniş bir kimlik yapmak zorunda kalırlar :))))
soruya gelince hayır eşimin soyadını kullanırım...
benim soyadım onun için şereftir ne demek almak istememek bayılarak alır
Herkesin canı canda benimki patlıcanmı derim :)
Büyük bir zevkle onun soyadını alırım :)
benim eşim benim soyadımı almalı
olağan bir durum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar