Açık öğretim okumak istiyorum üniversitede, iyi bir tercih mi sizce? Ve hangi bölümler olur, iş olanağı fazla olanlar neler, puanları kaç, ne gibi avantaj ve dezavantajları var? Açıköğretimden üniversite okumak yardımcı olur musunuz? açıköğretim üniversite okumak
Açık öğretim okumak istiyorum üniversitede, iyi bir tercih mi?
Açıköğretim birçok öğrenci tarafından tercih edilen derslerin sanal ortamda, kitap ve ders notlarından işlendiği bir sistem. Açıköğretimden üniversite okumak hafife alınmamalıdır. Öğrenci derslerine önem verdiği taktirde ön lisans ve lisans mezunları gibi bilgi birikimine sahip olarak mezun olabilir. Şu an korona sebebiyle lisans ve ön lisans öğrencileri de online olarak ders görerek bunun mümkün olduğunu kanıtlıyor aslında. Hatta ben çoğu öğrencinin okula gitmeden online olarak ders almalarının daha verimli olduğunu düşünüyorum. Bence açık öğretimde Şimdi aöf okumak hakkında daha detaylı bilgi verelim.
Açıköğretimden Üniversite Okumanın Avantajları Nelerdir?
açıköğretim fakültesi
Öğrenciye yaşadığı şehirden ayrılıp başka şehre gitmeden okuma imkanı tanır.
Fiziki engeli bulunan öğrenciler için büyük kolaylık sağlar.
Okurken aynı zamanda okuyan öğrenciler için avantajdır çünkü dersleri akşam saatlerinde izleyip, boş zamanlarında ders çalışma imkanları olur. Bu yüzden full time çalışabilirler.
Dışarıda yapılacak yemek ve yol masrafını ortadan kaldırır.
Öğrenci sınıf ortamında diğer öğrencilerle aynı anda öğrenmek zorunda değildir. Öğrenme sürecini kendi kapasitesine göre ayarlayarak ilerleme şansına sahiptir.
Öğrenciler video, canlı ders, kitap, ders notları gibi ders materyallerine online olarak ulaşabilirler.
Ders müfredatı ve içeriği olarak örgün eğitimden hiçbir farkı yoktur.
Devam zorunluluğu yoktur. Çoğu zaman sınava girmeniz yeterlidir.
Açıköğretim okuyan öğrenciler örgün eğitimde okuyan öğrenciler gibi okulun tüm sosyal faaliyetlerinden ve tesislerinden yararlanma hakkına sahiptir.
Bazı okullar ve hocalar açık öğretim öğrencilerinin örgün eğitim derslerine girmelerine bile izin verebilirler.
Açıköğretimden Üniversite Okumanın Dezavantajları Nelerdir?
açıköğretimde okumak
Öğrencinin üzerinde öğretmen gibi bir otorite olmadığı için öğrenci kendini daha esnek hisseder. Böylece derslerini aksata bilir.
Açıköğretim sınıf ortamında toplu ders görmeye alışık öğrenciler için dezavantaj oluşturabilir. Kimi öğrenci kendi başına ders görme motivasyonuna sahip değildir.
Fiziki ortamda ders görmeyi seven ve online olarak derse konsantre olamayacak öğrenciler için sorun olabilir.
İş bulma olanakları açısından dezavantaj yaratabilir. Açıköğretim mezunları iş sahipleri tarafından ilk tercih olmayacaktır.
Eskiden açık öğretim diplomalarının üzerinde açık öğretim mezunu olunduğu yazılmazken artık yazılıyor. Bu da işe girerken dezavantaj yaratabilir.
Açıktan üniversite okumanın avantajları ve dezavantajları net bir şekilde karşınızda. Burada size düşen bunları karşılaştırarak sizin için avantaj mı yoksa dezavantaj mı olduğuna karar vermek.
En İyi Açıköğretim Üniversiteleri Hangileri?
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Türkiye'de açıköğretim fakültesine sahip 3 tane üniversite bulunmakta.
Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
İstanbul Üniversitesi (İstanbul)
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
Hangi açıköğretim üniversitesi daha iyi diye soracak olursanız, Anadolu Üniversitesi diyebilirim. Daha iyi ders materyallerine sahip. Öğrenciler için çok kullanışlı bir e kampüs sistemine sahipler. İkinci ise İstanbul Üniversitesi. Üçe ise Atatürk Üniversitesi'ni koyarım. Açıköğretim üniversite okumak birçok avantaja sahip olduğu gibi dezavantaja da sahip olabilir. Ancak ben avantajlarının daha ağır bastığı düşünüyorum. Siz kendi hayat şartlarınıza göre karar verebilirsiniz. Eğer çalışan biriyseniz hiç düşünmeden açık öğretim tercih etmelisiniz.
Anadolu üniversitesi açıköğretim okuyan öğrencilerin aklında hep bu soru vardır, diplomada aöf yazıyor mu yazmıyor mu, aöf açıköğretim diploması yazar mı yazmaz mı?
Bazı bölümlerde yazar bazılarında yazmaz.
Örneğin, İşletme bölümü diplomasında yazmaz. Peki ne yazar? ''İşletme Fakültesi'' yazar.
Konaklama işletmeciliği bölümü diplomasında da İşletme Fakültesi yazar.
İktisat bölümü diplomasında da yazmaz. İktisat Fakültesi yazar.
Kamu Yönetimi, Maliye, ÇEKO, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler bu bölümlerde de İktisat Fakültesi yazar.
Peki örgün okuyanlar yani normal olarak Anadolu Üniversitesi öğrencileri diplomasında da mı bunlar yazar. Örgün diploması ile aöf diploması arasında fark yok mudur?
Hayır. Vardır. Örgün okuyan Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin diplomasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yazar.
Örgün diploması ile açıköğretim diploması arasındaki fark budur. İşletme Fakültesi ile İktisat Fakültesi bir nevi hayali fakültelerdir. Örgün öğretimi yoktur. Sadece diploma üzerinde vardır.
Peki Tarih, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü diplomalarında Açıköğretim yazar mı?
Evet yazar. Açıkça hem Türkçe hem de İngilizce Açıköğretim Fakültesi olduğu yazar. Çünkü bu bölümler Açıköğretim Fakültesine bağlıdır. İşletme, iktisat, maliye vb. gibi ayrıca kağıt üstünde yani hayali fakülteler kurulmamıştır.
Peki 2 yıllık aöf bölümlerinde açıköğretim yazar mı? Evet açıkça hem Türkçe hem de İngilizce olarak Açıköğretim Fakültesi yazar.
Hangi bölümü okumaya karar verdiğine bağlıdır bu. Zaten o kararı verme aşamasına gelmişsindir diye tahmin ediyorum. Öncelikle şunu belirteyim, diploma ve özlük bakımından AÖF (Açık Öğretim Fakültesi) ile normal üniversitelerde örgün eğitim arasında bir fark yoktur. Diplomanda bile yazmaz bu fark. Aynı dersleri görürsün ve mezun olduğunda senin bölümünün örgün öğrencileri ile aynı sınava girersin. Açıköğretimin avantajı: ZAMAN (bence) üniversitelerde bütün bir gününüz derslerde geçer ama aslında evde çalışarak da yapabileceğinizi düşünürsünüz çoğu derste. dezantajı: Sınavlarda hocaların insiyatifi söz konusu değildir. soruyu doğru yağmışsan doğru, yanlış yapmışsan yanlıştır. ama örgünde eğer hoca doğru cevabı bildiğinizi ama bunu ifade edemediğinizi düşünürse notunuz ona göre değişir. Örgünün avantajı ise Sosyal çevre ve kültürdür. üniversitede edindiğin bilgiyi evde kesinlikle öğrenemezsin çünkü bilgi kitaplardan ibaret değildir. Üniversiteye gitmeye karar verirsen farkı sen de göreceksin. dezantajı ise masrafıdır. üniversitede okumak oldukça pahalı olabiliyor okuduğun üniversiteye göre. Devlet üniversitesi bile olsa birinci öğretimler için yıllık ortalama 7000-10000 TL gider ikinci öğretimlerde ise bunun da üzerine çıkar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
işletme iktisat kamu okuyabilirsin , bu bölümlerin olanagı daha fazla diger açıklara göre, bu arada katie melua dinliyormusun? profil resminden gördüm :)
Yerinde olsam okuyabileceğin açık öğretim bölümlerini bir kağıda yazar sonra da o bölümler arasından eleme yapıp bir bölüm seçmeye çalışırım. Bu elemeyi de devlette memur olarak çalışmak mı istiyorsun yoksa özel sektörde çalışmak mı istiyorsun bunların cevabına göre yapabilirsin. Tabi memurluğu istiyorsan eğer sıralaması ve kpss puanı düşük olan bölümlere öncelik vermende fayda var ama okulunu da kaç senede bitireceksin kpss puanları okulun bitene kadar ne durumda olur vs. bunlar içinde ince bir hesaplama yapman lazım. Yok ben özel sektörde çalışmak istiyorum dersen. Elle tutulan gözle görülen bir bölüm seç derim. Buna yine kendin karar vereceksin özel sektör ve piyasa araştırması yapmanda fayda var;)
Ee o kadar da yap yani. En azından kendi çapımda seni yönlendirmeye çalıştım. Dershanelerde bu yazdıklarımı yapanlara rehberlik hocası diyorlar ve ücret alıyorlar:) Aö için millet yazmış zaten barajı aş yeter;)
ben endüstri mühendisliğinden mezun oldum bu sene.ikinci diploma olarak işletme okuyorum açıköğretimde.yakında o da bitecek.endüstri müh. yanına yakışan işletme diye ben işletme seçmiştim bölüm olarak.sende karar verdiğin bir bölüm seçebilirsin.