''Bildiğin aşiretlerden değiliz, biz aydın kesimiz, çoğumuz okumuş zaten, kafana hiçbirşey takılmasın lütfen, kafanda ? olmasın'' dedi :)
Bence bu iyiye işaret..
Babası da çok tatlı bir adammış, annesi ve kardeşleri gibi..
Çok fazla dizi izliyorsunuz hepinizde.. Ben Doğunun en büyük aşiretlerden birinin liderinin torunuyum aşiret olgusu zannettiğiniz gibi vurdulu kırdılı birşey değildir bizler için kadının yeri bambaşkadır ben hep söylerim kadınlar insandır biz erkekler insanoğlu diye aşiret kavramı aslında hem ekonomik hem sosyolojik açıdan birliği sağlayan bir faktördür şimdiki zamanın artık çekirdek ailelerin bile dağıldığını babaoğlun birbirini tanımadığını gitgide eski adetlerin ve batılılaşmanın yayıldığı bir ortamda çok yanlış bişey sayılmaz aslında en azından çocuklarınızın ve sizin geleceğiniz garanti altında en azından bizim aşirette bir kişinin başı sıkıştımı derhal 60 bin kişilik aşirete yayılır ve çözüm yolu üretilir içimizde avukattan mimara hakimden savcıya doktordan rektöre hatta vali olanı bile var binlercesi üstelik çizmeyi giyip tarlada maraba çalıştırma devri bitti. özgürlüğünüz ve sosyal hayatınıza gelince bolluk içinde günlerinizi güllük gülüstanlık geçirirsiniz ha anlaşamadınız gayet tabi boşanabilirsinizde affedilmiyecek tek konu vardır ki buda her millette vardır aldatma bu olmadığı takdirde istediğin herşeyi yapmakta özgürsün erkek arkadaşın göğsünü kabartmak için sana aşiretini ve ailesini köklüymüş gibi anlatmış olabilir ki öyle zaten belkide toplasan 3 hane yoktur muş bölgesinde gazla kök grup yoktur kısaca gayet tabi evlenebilirsin bacım gözü kapalı hemde
Aldatma olursa nolur? Yani diyelim birisi bana iftira attı ben aldatmam çünkü karaktersiz değilim neyse mesela iftira atıldı bana aldattı diye nolur?
Peki boşanma olayı var mı? Aşirette bir erkek başka bir kadına aşık olabilir mi
ultraslanım, aşiret illa vurdu kırdı demek değildir, bilemeyiz ama değildir, ama şunu düşün sizin aldığınız bir karara ki aile olacaksınız (kapıyı kapattığınızda kimse kimseyi ilgilendirmez), sana ait birşeyde sizdenönce söz sahibi olacak ya da bu hakları varolduğunu zannedecek insanlar olacak etrafınızda, buna tahammül edebilr misin? hayır deme,arkadaşlarım var ve bu durumdan müzdaripler. evlilik bambaşka bir mevzu, iyi karar ver, seni anasından babasından değil belki ama aşiretinden üstün tutabilecek mi? bilmiyorum kelime bile bana antipatik geliyor.
Aslanım, biraz da aydın insanlar, ona güveniyorum. Ben de bilmiyorum aşiret nedir ne değildir. Biraz da ondan bana anlatmasını isteyeceğim ve korkumu ona tabi ki söyleyeceğim. Kendimi pazarda bulmadım ben :) Her aşiret katı değilmiş zaten, bazıları sadece aşiretmiş, bazıları töreye çok önem verirmiş falan..
Bilmiyorum henüz evlenmediğime göre cayabilirim :)
Hiç bulaşma. Aynı durumdayız. 22 yaşında üniversite öğrencisiyim. Erkek arkadaşım aşiretin oğlu. Herşey çok gğzel güzel gidiyordu bir gün ters düştük ayrıldık. O aşiret damarı ortaya çıktı. Bir hafta ayrı kaldık. Sonra beni tehdit etti, bugüne kadar yaptığım hiç birşeyden anamın babamın haberi olmadı ama eğer benden ayrılırsan ve araya başka insanları sokarsan aliretimin haberi olur canınız yanar dedi. O tatlı sevimli istanbullu kibar çocuk birden bambaşka biri oldu. Banada biz modern doğuluyuz bildiğin gibi değil falan neler demişti. seni aileme anlattım ayrılma lüksüm yok demişti. benim ailem alkol alan çok modern bir aile babam hariç. Babam inanılmaz maço ve sert biri olsada annemle yemek yerken bir kadeh şarabını içer. Ön yargı gibi düşünmeyin ama onun annesi çarşaflı ve günah diye telefon bile kullanmıyor. Yani arkadaşım bildiğin yönleri çıkacak elbet ortaya. Çok iyi tart. Boşanmayı benimline sorduğumda halam boşanmıştı yok öyle bişey dedi. Ama gelip ayrılma gibi bir lüksümüz yok dedi.
evliligin karisilir, ki normal ailelerde bile mudahale oluyor dusun. adetleri agir gelir. bosanamazsin bosansan asla kurtulamazsin...heryerde elleri vardir kullaklari vardir mafya gibi iste fark yok bence hic . cocugunu istedigin gibi yetistiremezsin. istedigin gibi isim takamazsin. hic birzaman iki kisilik bir evlilik olmayacak 2000 kisiyle evleneceksin. zor, bnim arkadasim evli belki tam asiret olmasada zormus, herseye mudahele ediliyor. asiretin baska asiretlerle problemi olsa direk sende hedef olursun. disariya cikmayacaksin, sosyal hayatin olmayacak hep diken ustunde bir hayat. her ne kadar kilon kadar altin taksalar sicayim oyle zenginligin icine. hayatima mudahale ediyorlar otesi varmi?
Bu konularda haklısın tabi ki.. Ancak bunlar Muşta değil İstanbulda oturuyorlar, ailesi burada, çok da nezih bir semtteler.. Hani demek istediğim belki İstanbul un modernliliğine uyum sağlamışlardır (ailesini daha tanımıyorum sadece konuşmalarda geçiyor). Ve ben de bu asilimile olmuşluğa güveniyorum.. Umarım katı değllerdir..
canim benim arkadasim da diyabakirli istanbul dogma buyume olan bir adamla evli. gayet luks hayat, paralarini nerde harcayacaklari konusunda zevkliler. 2012 dunyasina ayak uyduruyorlar. kati yada kati olmamak yok. eger asiretse koklerine baglidir bu okadar basit. sen bilirsin ama ben sahsen buyuk lafima tobe oyle bir evlilik yapamam. agir gelir zor gelir. yapamam. urkutur. kafana estigi gibi davranamazsin. evlilik iki kisiliktir 2000 kisilik degil.
Doğru tabi ki, 2000 kişinin fikrini neyleyeyim benim sözüm olmadıktan sonra.. Ailesinin içine girip göreceğim..
Cevap
15Cevap
Bir gün bir mekana götür o erkeği, hesabı sen öde , ehliyetin varsa durumun da iyi ise bir araba kirala bilmediği yerleri gezdir. Bir erkek arkadaşınla gülümseyerek tokalaş sohbet et, birlikte plaja gidin yüzün, güneşlenin, hala mor renge dönmediyse ve hala gazetelerin 3. sayfasında çıkmamışsan şanslısın demektir. Yola devam.
Ben zaten erkek arkadaşlarımla gezen rahat bi kız değilim ki. Gece hayatım da yok. Ondan no problem :)
Yok hiç istemem ben.Bak benim kuzenim de diyetisyenlik okuyor aslen güneydoğulu.Sevgilisi de iş adamıydı ve aşirettendi.Onu beğenmediler resmen aşağıladılar kız da ayrıldı.Hiç iyi bi seçim değil bence , çok sıkıntılı ve genelde aşiretin oğlu babasının sözünden çıkmıyor.
Haklı olabilirsin, ben de öncelikle babayı takibe alıcam :)
Aynen babasına çok dikkat et :)
bide altın kemer var anacummm
yok bacım yaa hepsi fakir
:((
İstanbul'ds doğdum büyüdüm. Yerim Urfayı.
Yok, gitti ve dönmedi.
Baba tarafı Urfalı. Aşiretle falan alakamız yok ama az çok nedir ne değildir bilirim. Memleket içinde memleket gibi bir şeydir aşiret. Yasaması, yürütmesi, yargısı farklıdır. Uyum sağlayabilmen gerek, yoksa çok zorlanırsın.
Tüm aşiretler aynı olmayacağı gibi aşireti var diye herkes sert, dediği dedik, kaba saba biridir demek olmaz. Aileyi ve adamı tanıman lazım.
Bu arada aşiretleri hiç sevmem.
Evet uyum sağlayamazsam zaten evlenmekten vaz geçerim. Evlenmeden ailenin içine girmem gerek biraz.. Yani Muş ta oturmuyorlar, istanbulda oturuyorlar, sonuçta buraya göre ayak uyduruyorlar, ve kendi kızları da var gelin olmuş... Çok sıkmayacaklarını düşünüyorum.. Umarım hayırlısı olur..
Buradan atıp tutmak kolay tabii ama ben olsam yine de aşirete gelin gitmezdim.
Tavsiyeni dinleyeceğim allahsız.
Urfa'dan da böyle allahsız çıkcak!
Kuşunu buldun mu allahsız :(
:((
Aşiret kültüründen ve yaşantısından gelmediğin için sıkıntı çekersin. Düğün 3-5 gün sürsün önemli değil de, ya sonrası, başın sıkı olacak, kurallar olacak. Nişanlılık ya da sözlülük dönemi olursa biraz uzun tutmaya bak, oğlanı ve kültürlerini tanımaya çalış. Olur ya da olmaz, ama ne olacaksa senin için hayırlısı olsun. :)
Amin abim.. Acaba sözü ya da nişanı atarsam bana birşey yaparlar mı?
öncelikle hemşerim oldugun için ayrı bi zevkle cevap veriyorum. bence hiç bulaşma bu tip insanları daha doğrusu aşiretin sakasi olmaz. ufak bor açık bulurlar sonra da belge silah yakan emri oğulları istanbulda seni arar. her şey aşk ve sevgi ile bitmiyor aileler önemli anlasmazlik çıkan. kültür farklılığı var. bence sen bu sevda dan vazgeç huyu suyu bir birisini bul kültür farklılığı olmasın mutlu olun. seninle ayrıca tanışmak isterim hemşerim
Ya uysal insanlarsa katı değllerse bence problem olmaz hemşerim :)
Bakıcaz zamanla risk alıp almamaya değer olduğunu anlarım :)
Karar verme aşamasındayız, tanıyorum ama..
Amin cümleten. Bu arada mesaj ayarlarını değiştir, mesajını cevaplayamıyorum, arkadaşın olmayanlar mesaj çekemiyor sana..
Evet, keyiflendim :)
Teşekkür ederim ;)
Benim bildiğim kadarıyla aşiretlerde baba ne derse o oluyor. Sen sevdiğin adamla evlenceksin ama hayatına hep müdahale olacak. Dışarı rahat rahat çıkarmayacaksın mesela.
Tabi her aşiret böyle olcak diye bir şey yok. Bu durum biraz da sevgiline bağlı. Ailesinin her dediğini yapan biri mi yoksa kendi kararlarını kendi veren biri mi olduğuna iyice dikkat et.
Bu durumlara dikkat edeceğim. Ölçüp biçeceğim, biraz da aile içine evlenmeden girmeye çalışacağım bakalım nasıl ortam:)
Umarım, yorumların için teşekkür ederim ;)
koca bi aşiretle evlenmeyi göze alıyorsan evlen tabii. :)) karışanın görüşenin çok olur, eğer sakin bi hayat istiyorsan umduğunu bulamazsın. özellikle sevgilini iyi tanımaya çalış. aşiret içinde ağırlığı olan sözü geçen biri mi veya birinin oğlu mu ? babasıyla ilişkisi nasıldır özellikle buna dikkat et. çünkü müstakbel damat seni korursa ve babasını da arkasına alırsa işin çok daha kolay olur.
Tavsiyen için teşekkür ederim ;) biraz içim rahatladı.
eğer babası kardeşlerin en büyüğüyse daha ağırlığı olur sözünü geçirir. doğu'ya gittim içlerinde yaşadım gördüm, aydın olanları müthiş hoşgörülü, saygılı, sevecen kimseler. umarım babası da öyledir, senin lehine olur. :) bi düğünlerine katılmıştım; kadın ankara'dan gelin gelmiş bir görsen dünya güzeli... adamı sevmiş, iki de çocuğu vardı. ben de aşirete mensub biriyle 4 sene arkadaşlık ettim. ilerigörüşlü saygılı sevgiliydi. velhasılkelam bol şanslar. :))
Oh bee :) burdaki yorumlara fener tutuyorsun. Anladığım kadarıyla bunlar da sevecen sevimli bir aile, çok katı olsalar zaten yaklaşamam bile :) babasını bayağı bir ölçüp biçeyim ben en iyisi :)
eğer erkek arkadaşın öyle sıkacak herşeyine karışacak biri değilse fazla sıkıntı olmaz en fazla onlar geldiğinde veya oraya gittiğinizde giyimine davranışına dikkat edersin ki hergün gidilip gelinecek değil. e kardeşine de hak vermeden geçemiycem :) ama önce mutlaka bi tanış ailesiyle yani bi gör en azından ortamı insanları
Evet yoldaş, zaten önce ortamı göreceğim, benim annem tam istanbul hanımefendisi, davranışı görüntüsü.. Ama onlarda nasıl bilmiyorum, tahminimce annem gibiler ama yine de aklıma ? geliyor :) gerçi kıyafetleri nasıl olursa olsun, bana davranışları önemli, katı olmamaları önemli ;) bakıcaz görcez :)
Türkiye gibi kozmopolit 40 milletin olduğu bir yerde çok zor. Kimisi demokrasiyi kendine göre tanımlıyor kimi hiç kabul etmiyor. Şu an itibari ile o bölgelerimizde olağan üstü durum var. Terör şu bu. Yani o bölge insanlarını suçlamıyor ve yadırgamıyorum asıl sorun oraya demokrasi bayrağını dikemeyenlerde. Örnek olarak bu coğrafyaya Türk bayrağı dikildi başka bayrak diken yok ne ! var mı dediniz? :) Yok yok öyle bir şey çatapatla, havai fişekle, askere polise pusu kurarak savaş kazanılmaz.
eğer evlilik olursa istanbulda kalırsanız ve ailesi istanbulda değilse rahatsın pek bişi olmaz.. eğer evlenirse muşa ailesinin yanına gidersen geçmiş olsun.. ha birde canan tan - piraye yi okumanı öneririm :D
Not aldım okuyacağım.
İstanbul'da yaşayacağız, işlerimiz burada çünkü, ailesi burada, beraber yaşıyorlar ancak onların da kızları var, önce de gelin almışlar, hem artık muş değil istanbulda yaşıyorlar.. Ondan biraz rahatım..
aşk sevgi evet güzel şeyler ama 2 gönül bir olunca samanlık seyran olur mantığıyla yola çıkmak yanlış hayatının ilerleyen bölümünü büyük ölçüde etkileyecek birşey görüyorum ki içinde kuikular var içinde en ufak birşey kalmadan evet diyebiliyosan de ama bence evet deme
Bir ayağın çukurda köle gibi olursun valla :) töre cinayetine gidersin valla sen yapmasan bile bir söylenti çıkar kafana sıkarlar annem doğulu :)
Ben de doğuluyum.. Ama ben normal olduktan sonra o kadar da abartılmaz heralde..? :(
istanbulda büyümüşse biraz daha modernleşmiştir bana göre ama yok öyle değilse evden çıkmayıp, başka bir erkekle selamlaşmayı bile hayatından çıkarabiliyorsan evlen git
Ben de modernleşmiş olmasına güveniyorum aslında. Muş olsaydı belki düşünürdüm. Zaten gece hayatına bağlı bir kız değlim..
Desen ki ben boşanayım bir bakmışşsın vücudunda Ak-47 mermileri yer kapmaca oynuyor
HEr aşiret öyle katı değildir bence..
Korkuyorum :(
Ailesini biraz tanıyacağım, çok katı değillerse bu konularda kabul edebilirim..
bu sadece esınle alakalı boyle seylere ızın verecek bırıyse evlenmen senın ıcın kotu ama eger ızın vermeyecek bırıyse hıc durma :)
:) ailesine de bağlı biraz. Eğer baba sözü geçiyorsa zorlanıcam.
demek ıstedıgım su ailesıyle senın arandakı sevıyeyı korumasından bahsedıyorum bunu yapabılıyorsa bu guzel senın acından.
Evet, bazı konularda beni yanına alıp ailesini karşısına alabilmeli..
işte olay bu sevıyorsan asıret masıret mesele degıl saddece aılesyle senın arada bır mesafe bulunmalı (mesafe derken uzaklık acısından degıl)
Evet, normal evliliklerde de bu böyle olmalı zaten.. Beni kabullendirmeli ailesine, susun siz o benim eşim diyebilmeli..
evet aynen oyle ama bunu anlaman ıcın kendıne zaman ver şu an sanırım cıddı bır durum olmadıgından dolayı rahatlamalısın konustugun konulara bıraz ailesını kat tepkisini ölç sonra zaten buna karar verırsın
Evet şuan direkt ciddi adıma geçmedik :) en azından önümde nişanlılık durum olacak. Düşüneceğim uzun uzun :)
Pişman olmayacagın seyler yapman dılegıyle :)
eğer muşta yaşamayacaksan, çocuğu gerçekten seviyorsan, kendi ayakları üstünde durabilen işi elinde olan bir kadınsan düşünme evlen.
İstanbulda yaşayacağız, ve evet onu istiyorum, o da aynı şekilde bana bağlı.. Anketi cevapla lütfen :)
Bence problem olur..İlerde birşey olur boşanmak istersin izin vermez engel olurlar çocuğunu dahi vermezler sana.Bir yakınım yaşadı ordan biliyorum.He ben seviyorum aşığım onsuz olamam yapamam diyorsan evlen ona birşey diyemem.
iyi yanlari : düsünüyorum hala.
kötü yanlari : seni neyin bekledigini asirete girdiginde anlayabilirsin.
egitimsiz sen misin?
hea engellicen mi ):
:D yok senin bir gıcıklığını hatırlamıyorum
Bu arada iyi tarafını bul ve içimi rahatlat :)
bilmiyorum ki hic asirete gelin gitmedim dfskjjkdsf
he :)
AŞİRET BENCE SORUN OLMAZ SİZ DENGEYİ KURABİLECEKSİNİZ BİR PROBLEM OLMAZ.
Umarım sorun olmaz.. Anketi de oylar mısın bu arada, ona göre kafamda plan yapacağım ortalama önemli benim için..
sosyal yaşantıyı unut aşiret içine girersen herşeyine dikkat etmek durumundasın çok zor senin işin
çok altın takıyolar ya tek bildiğim şey bu $$$$
O tarafını kaale almıyorum. :))
gani gani diyosun:)))
Aynen :((
Yok mu kız bi tanış neyim falan abisini sen gardaşını ben alırdıımm
Of annem of :(
örf ve adetleri olan insanların anlaşması biraz zordur
Hayırlı uğurlu olsun o halde
Teşekkürler ;)
nedense aklıma Piraye romanı geldı...
Okuyacağım onu, bir arkadaş da söyledi bunu..
aşk ve ceza gibi bir şey olur.
Mesela olumsuz yanı nedir?
aşiretin katı kanunları vardır. sanırım hala devam ediyor. senin istemediğin erkek arkadaşının da bu konuda seni koruyamayacağı bir çok şey olabilir. spesifik bir şey söylemek zor.
Bne onlara uygun davrandıktan sonra, erkek arkadaşlarımla abartılı şekilde takılmadıkça, normal giyindikçe ne mahsuru olacak ki katı kuralları niye uygulayacaklar ki..
içine girmeden neler olacağını kestiremezsin. o şekilde evlenen varsa gözlemleyebilirsin. bu bana uymaz diyeceğin bir şey olursa bu beraberliği sürdürmek kolay olur mu sence?
Evlenmeden aralarına gireceğim ölçeceğim zaten, ve bunu ona da söyleyeceğim. Kendimi ve ailemi zora sokmak istemem sonuçta..
şahsen ben olsam girmezdim... bu olaylara yabancı gibisin kanımca.
boyle insanlari mumla mi ariyosunuz?
Şans desem..
Hem insanlar çok iyi.. Kişiliklerine laf söyletmem.. Biraz aşağılar gibi olmuş cevabın.
hayir oyle degil.
Peki
Fazla dizi izlemeyin lütfen
Yani?
bir şey söylemek istemiyorum
Sakın gitme
Neden?
Söyleyeceklerim diğer arkadaşların yazdıklarından farklı olmayacaktır. Çünkü gerçek bu
Peki..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar