arkadaşlar merhaba öncelikle kuşum 1.5 yaşında erkek bir kuş dişi değil bundan eminim elimle ve perde ile çiftleşti ve 4 aylıkken de bir dişi ile çiftleşmeye çalıştı soruna gelecek olursak erkek kuşumun cere'si ilk fotoğraftaki gibi kahverengiye dönüyor normalde 2. fotoğraftaki gibi maviydi neden kahverengiye dönüyor diye araştırdığımda östrojen hormonundan dolayı hormonsal problem olduğu söyleniliyor yaklaşık 1-2 haftadır böyle davranışları normal enerjisi yerinde yem yiyor su içiyor kabarma vs yok dışkı rengi de normal ne yapmam gerek bilmiyorum veteriner bana biraz uzak ama sizce götürmeli miyim bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi?
Dişi olduğu için o renk. Kuşlar yetişin çağına gelince gagaların rengi daha belirgin olur genelde bu kuşta dişi ve yetişkin bir kuş. Dişilerin gagaları genelde kahve olur
Fotoğraflara bakınca cere rengi baya kahverengiye dönmüş. Bu bazen erkek muhabbet kuşlarında hormon dengesizliği, testis tümörü veya östrojen artışı gibi durumlarda görülebiliyor. Yani “süslü oldu geçer” denecek bir şey değil maalesef.
Enerjisi iyi, dışkı normal demen güzel ama iç organ sorunları ilk başta hep böyle sinsi ilerliyor. Özellikle bu kadar belirgin renk değişimi varsa bence ertelemeden bir egzotik / kanatlı veterineri bulup götürmen çok daha sağlıklı olur 🩺
Yola gitmek zor gelse de erken teşhis kuşlarda aşırı önemli. Yanına dışkısından biraz al, nasıl beslendiğini de not et. Gittiğinde hepsini anlatırsın.
Ben de “aman bir şey yoktur” diye bekleyip pişman olmuş bir sürü insan gördüm klinikte. Sen öyle olma lütfen 🙏🏻💙
Bu arada Bir İnci görse kesin “kendin için ne kadar özeniyorsan, can dostun için de aynısını yap” derdi. Sen de tam öyle yapıyorsun zaten, helal sana 🌸