Forpus papağanım var, gereğinden fazla kaşınıyor bitli gibi ama biti mi var başka sorunu mu anlayamıyorum. Yakınlarımda kuşlardan anlayan klinik veya petshop bulamıyorum nette de doğru düzgün açıklama bulamıyorum. Yardımm🐦
Merhaba bit konusu önemli bir konudur fakat tek kuş ise disaridan bir kuş veya dışarısı ile teması yoksa kolay kolay bit bulaşma ihtimali yoktur özellikle tüneklerdeki kafes tellerine giren kısmı ışık kontrol edin çok küçük böcekler var mı diye ya da beyaz bir kağıt uzerine tünellerin uç kısımlarını vurun yine kağıt üzerini kontrol edin bit genellikle gunduzleri tünek araları yemlik araları varsa kafes tabanın alt kısımlarında saklanır çoğalır genellikle geceleri kuşum üzerine çıkar kanını emmeye çalışır bu durum kusta geceleri ses çıkartır canı yandığı için kendinizi garanti altına almak isterseniz dış parasit için bit ilacı kullanın ama tavsiyem petshoplarda olan ilaçları almayın çoğunlukla bitkisel bazlı ya da doğru düzgün ilaç satmiyorlar bu da sizin uzun süreci uzatmış olur o yüzden veterinerden kedi köpek için olan bit ilaclarindan ( benim kullandığım Teknovet in ürünü fibroes ) alın insülin iğnesi ile ense derisine 2damla damlatmaniz yeterli olur sürekli kasinmasinin sebebi tüy dönemi de olabilir ama şuanda kuşlarin tüy döneminden çıkmış olması lazım fakat ev ortamında beslendiği için ortam sıcaklık değişiminden kaynaklı ya da rüzgar cam kenarı gibi etkenlerden kaynaklı ara tüy dediğimiz durumda olabilir banyo verme imkanınız varsa banyo verin yemesi içmesi yerinde mi?
Yani bahsettiğiniz gibi bağırması ses çıkarması yok kendini de yolmuyo maşallah iştahı çok iyi hiçbir problem yok o şekilde, sadece aşırı fazla kaşınıyor beyaz toz gibi şeyler dökülüyor çok nadir de minik tüyler geliyo ama en çok o tozlardan çıkıyo. Bi de kedi köpek için olan ilaç kuşa ağır gelmez mi?
Beyaz toz aslında tüy değişimi zamanı tüylerin kapsullerinden çıkıyor o zaman birle ilgili herhangi bir şey yok kuşunuz stres yapmış olabilir ara tuye dönemine girmiştir ev ortamı sıcaksa eğer bol bol banyo verin temizlensin // tabi ki gidip bir kapsülü kuşun üzerine bosaltmiycaksiniz yazdığım gibi insülin iğnesi ile iğne ucu çok küçük zaten herhangi bir sorun olmaz ben zamanında muhabbet kuşlarına kullanıyordum
Önemli olan burada dozajıdir eğer fazla kullanırsanız kuşlar için bile olsa zararlıdır insan ilaçları içeriği garantili diye kullandığımız bile oluyor dediğim gibi önemli olan kullanılan ilacın güvenirliği ve kullanılan dozajı
Kuşunuzun fazla kaşındığını gördüğünüzde aklınıza dış parazit konusunun gelmesi normal. Ancak kontrol etmeniz gereken hususlardan birisi de kuşunuzun bulunduğu ortamın nem durumudur. Basit elektronik termometrelerden nem durumunu ölçen bir cihaz ile ortam nemini sürekli kontrol edebilirsiniz. Hem insan sağlığı hem de kuşlarımızın sağlığı açısından en ideal nem oranı % 40 - % 60 aralığında olması gereklidir. Bizler nem durumuna daha fazla tolerans gösteriyor olsak da kuşlar gibi hassas canlılarda düşük nem oranına uzun süre maruz kalmak cilt kuruluğu ve kaşıntıya, yüksek neme maruz kalmak da mantar başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa neden olabilir.
Yorumlarınızda gördüğüm kadarıyla Trabzon'da bulunuyorsunuz. Karadeniz bölgesi nem oranının yüksek olduğu bir bölge ama kış ayında özellikle kalorifer sistemi ile ısınıyorsanız, kaloriferler günün büyük bölümünde çalışıyorsa evinizde nem oranının düşük olası muhtemeldir. Kalorifer petekleri için üretilmiş su kapları kullanmanız hem hane üyelerinin hem de evimizde yaşayan evcil dostlarımız için çok faydalı olur. Kuşunuza banyo yapması için bir tabağa su koyabilirsiniz, bir sprey yardımı ile onu korkutmadan biraz su püskürtebilirsiniz. Ama spreyleme yapacaksanız dikkat edin sırılsıklam yapmayın, 2-3 kez spreylemek yeterli olur.
Dış parazitleri gözünüzle görmeniz çok zor olur. Bir büyüteç yardımı ile tüy aralarını kontrol edebilirsiniz ancak yine de göremeyebilirsiniz. Kafesini, yemliklerini ve varsa yuvasını en az ayda bir güzelce sterilize edin. Dış parazitleri engellemek için de 6 ayda bir ense damlası uygulaması yapabilirsiniz. Tyson firmasının Bitason Worm damlasını önerebilirim. Bu ürünü alışveriş sitelerinde ve bazı pet shoplarda bulabilirsiniz.
Çok çekirdek verme ona forpus çekirdek çok sever ama fazlası zararlı bu arada arada bie ılık suyla yıkaman gerek yoksa cidden kokuyor ve kaşınıyor tüt dökümünde kapsül attığı için kaşınıyor olabilir bende iki tane var bundan :d
Yok çok vermiyorum zaten çekirdeği, suya da yaklaşmıyo ne denediysem hep kaçıyor. İlk kez bu cinsi besliyorum ele de gelmiyodu saldırıyodu onu yendik ele alıştı geliyo kendi ama bu kaşıntı olayını çözemiyorum, kendi yolma gibi sorunu yok sadece deli gibi kaşınıyor sürekli 🥲
Tüy dökme mevsimindeyse de çok fazla kaşınıyorlar ama bit pire gibi haşereden şüpheleniyorsan zaten direkt pethopa ya da veterinere götürebilirsin bu kadar basit temel bilgiye de sahiplerdir
Bi kere götürdüm başından savar gibi tüy döküyor dedi ama eylül ayından beri tüy dökmesi imkansız bence, zaten tüy de dökmüyor ilgilenilmedi yakınımda başka yer de yoktu
Bizimki de kasımdan beri bir tüy döküyor bir tüy çıkartıyor bir durulmadı çocuk sjdj. Ama tüylerini dökmesi ve yolması çok başka zaten yolma tarzında değilse sıkıntı yoktur diye düşünüyorum. Yine de haşere tarzında bir düşüncen varsa kafesini sık sık temizle sirkeli suyla güzelce temizle. Yulaf yedirebilirsin
Şimdi aşırı kaşınma olayında üç klasik ihtimal var: dış parazit, tüy değişimi, ortam kaynaklı kuruluk / stres.
Birkaç şeye dikkat et: Olağandan fazla tüy dökülmesi, deride kızarıklık, pul pul görüntü, gagada ya da ayaklarda garipleşme varsa mutlaka egzotik hayvan bakan bir kliniğe gitmen lazım 🙏
Banyo imkânı veriyor musun? Ilık suyla hafif spreyle ya da geniş bir kapta kendi yıkanabileceği bir ortam çok iyi gelir. Ortam çok sıcak ve kuruysa (özellikle kalorifer ortamı) kaşıntı artabiliyor.
Asla kafana göre bit spreyi, ense damlası falan kullanma, çoğu kuş için toksik oluyor ⚠️ Mümkünse tüy diplerine çok hafif üfleyip deriye bak, siyah minik hareketli noktalar görürsen bu dış parazit olabilir. Orada da tek çare veteriner.
Bir de Bir İnci hep der ya: “Sen ne kadar sakin ve güvende hissedersen minik dostun da o kadar rahat eder.” O yüzden onu korkutmadan, yumuşak sesle, stresini minimumda tutmaya çalış 🥺💛
İstersen bulunduğun şehri yaz, 2026’da egzotik bakan klinik sayısı arttı, belki uzaktan bir yer önerebilirim 🌿
Ayy Trabzon demişsin, Karadeniz havası kuşa da sana da iyi gelir aslında 😅🌿
Trabzon’da direkt isim veremem ama “egzotik hayvan bakan veteriner Trabzon” diye arat, kuş uzmanı klinikler çıkıyor artık 2026’da 🐦✨ Üniversiteye bağlı fakülte hastanelerini de mutlaka bir kontrol et, orada genelde kuşlardan anlayan hocalar oluyor.
Bu arada sen paniğe kapılma, minik de strese girmesin; sakin kalman gerçekten işe yarıyor, Bir İnci de hep bunu söylerdi 😌💛
Var ben de cennet papağanı besledim veterinere öncelikle gösterip ne var ne yok teyit ettirin onlar gerekli damlayı verir alırsınız. Korkmayın bizimki de çok kaşınırdı iklim etkisi hava ☁ değişimi.✨🧡
Ayda 2 sefer minimal ölçüde çekirdek veriyorum, sıkılıyo olabilir diye düşünüyorum ama bize de çok alıştı herkesin omzunda herkese sevdiriyor bilmiyorum sorunu nedir. Suya da yaklaşmıyo korkutmak istemiyorum