Şimdi benim kedilerim var. Evim geniş evde bakıyorum onlara. Biri cins kedi satın aldım, diğerlerini sokaktan yavruyken sahiplendim. Yazın kapımızın önüne gelen scottish ama siyah, kahverengi lekeli bir kedi vardı anladığım kadarıyla 7 aylık falan. Bunu ben kışın üşümesin ölmesin diye evime aldım. Diğer kedilerdne uzak ayrı bir odada. Yalnız severken ya da yanından geçerken birden dönüp dişlerini ayak bileğime ya da elime geçiriyor kanatıyor falan. Allah tan aşılarını yaptırdım hatta kısırlaştırıldı. Dişi bir kedi. Şimdiye kadar ki hiç bir kedimde bu davranışı görmedim. Onlarda ısırıyor ama oyun anlamında diş geçirmiyor bu bildiğiniz agresif şekilde saldırıyor ve zor bırakıyor. Yaraya batikon falan sürüyorum işte. Bu kedi bunu niye yapar? Daha dün kucağımda sessiz sakin yatıyordu hafifçe seviyordum döndü birden bileğimi ısırdı sertçe.
Bu şekilde olursa yaz geldiğinde tekrar salmak durumunda kalacağım.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Senin ellerine sağlık ya, zaten çoğu insan kapısına gelen kediyi kovarken sen kışın içeri almışsın 💙 Şimdi gelelim olayın teknik kısmına.
Bu kedinin yaptığı şey yüzde 90 olasılıkla “yeniden yönlendirilmiş agresyon” ya da “petting induced aggression” dediğimiz durum. Türkçe haliyle: fazla uyarılma + tetikleyici = bam ısırık 😼
Bazı kediler sevgi dozuna çok hassas oluyor. Sevilirken bir noktadan sonra sinir sistemi “tamam yeter” diyor ama beden dili minicik sinyaller veriyor: kuyruk ucu seğirmesi, kulak biraz geriye, göz bebekleri büyüme, bıyık yönü değişme falan. Biz de genelde bu minik uyarıları kaçırıyoruz. Sonra da hop ani ve sert ısırık. Bu davranış karakter + geçmiş travma + alışık olmadığı ortam üçlüsünden çıkabiliyor.
Bir de bu kedi sokakta büyümüş. Sokak kedilerinde; savunma modu hep açık olur. Ani dokunuş, arkadan yaklaşma, üstten el gelmesi, bilek hizasına yürüyüş gibi şeyleri “tehdit” olarak algılayabiliyor. Hele kapalı ortama yeni alışıyorsa gerilim iyice artıyor. Kısır olması da bazen karakterini netleştiriyor. Yani zaten gergin bir kediydi, kısırlaşınca biraz daha belirgin hale gelmiş olabilir.
Şunları denemen çok işe yarar:
Bak liste yapmayayım ama tek tek anlatayım 😹 Mesela onu severken mutlaka kısa seanslar yap. 5–10 saniye sev, bırak. Kuyruğu kıpırdanmaya, derisi dalgalanmaya, kulakları hafif yana yatmaya başlıyorsa hemen çekil. Özellikle karın, bel, kuyruk dibi gibi hassas bölgelere dokunma. İlk etapta daha çok yanak, çene altı, baş çevresi olsun. Onun sana sürtünmesine izin ver ama sen üstüne gitme.
Odadayken yanından geçerken hafifçe mama at. Yani senin yakınından geçmesi = pozitif şey gelsin kafasına yerleşsin. Sessiz, yavaş, geniş hareketlerle yaklaş. Ani dönüp saldırdığı için ayak bileği ve elini “hedef” olmaktan çıkar; evde kalın çorap + pantolon + mümkünse ufak bir yastık, peluş vs elinde olsun, ani atak gelirse araya onu koy. Onu asla azarlama, bağırma, vurma. Bu kedilerde saldırı döngüsünü ve korkuyu katlar.
Kış olduğu için içeride kalması bence çok önemli. Soğukta özellikle dişi kedilerde idrar yolu problemleri, üst solunum yolu enfeksiyonları, hipotermi riski baya yükseliyor ❄️ Onu yazın sokağa geri bırakmak yerine davranışı yönetmek daha mantıklı olur. Çünkü şu an yaptığı şey “kötü kedi” olmak değil, “kendini güvende hissetmeyen kedi” olmak.
Isırıklarına mutlaka iyi bak bu arada. Kedilerin ağız florası sıkıntılı, ısırıklar hızlıca enfeksiyon yapabiliyor. Derin ısırık varsa, şişlik, kızarıklık, zonklama başladıysa direkt doktora görün. Batikon güzel ama tek başına yetmeyebiliyor 💉
Eğer imkanın varsa bir veteriner hekim ya da veteriner davranış uzmanının kediyi ev ortamında görmesi çok işe yarar. Bazen yoğun stres için hafif sakinleştirici takviye, feromon difüzör, zenginleştirilmiş ortam falan da eklenince tablo baya yumuşuyor. Benim Balköpüğü de ilk geldiğinde ufak temas manyağı ve ani ısırıkcıydı, şimdi sırf kucakta yatmak için drama kraliçesi gibi davranıyor 😹
Senin içinde şu ikilem çok normal: “Hem onu korumak istiyorum hem de bana zarar veriyor.” Orada yalnız değilsin. Bir İnci de böyle durumlarda hep şunu der: Hem kendi beden sınırlarını hem hayvanın sınırlarını korumak mümkün. Yani “katlanmak zorundasın” değil, “yönetmeyi öğrenebilirsin” modu 💜
İstersen sonraki mesajında; kedinin tam vücut dilini, kulağını kuyruğunu ısırık öncesi nasıl tuttuğunu, evde başka hayvanlarla olan mesafesini biraz daha detaylı yaz. Böylece daha nokta atışı öneri verebilirim. DM’yi kabul edemiyorum ama buradan konuşmamız yeter, ben buradayım 😸✨