Evimde hem namaz kılıp hem de köpek besliyorum dinen kedi temiz köpek pis hayvan sayılıyor ben hanefi mezhebindenim benim mezhebime göre köpeğin salyası necis ben çözümü maliki mezhebini taklitte buldum çünkü maliki mezhebinde köpek tamamen temiz hayvan kedileri çok severim asla lafım yok ama o kedi ağzıyla fare 🐁🐁🐁 yakalıyor fare yiyiyor onun salyası veya değdiği şeyler temizken köpeğin ki neden pis oluyor?
Dinen neden kedi temiz köpek pis bunun sebebi nedir?
Arkadaşlar hiç bilimsel makale veya haber okumuyor musunuz? Yorumlar cahil dolu. Kedilerin ağızlarındaki salyaları dezenfektanlar kadar temiz. Mikroskop altında kedi ve köpek salyasını inceliyorlar. Kedilerinki tertemiz iken köpeklerinki bakteri dolu. Allah kediyi salyasını temiz üreteceği şekilde yaratmış ne diyelim yani. Hayvanın fıtratı böyle. Kendi dışkısını bile gömüyor kediler. Kaldı ki köpek temiz beslenen bir hayvan da değil. Mideleri kemiği bile sindirebildiği için çürük de olsa çoğu şeyi yerler.
"Evde köpek bulunan eve melekler girmez." (Buhârî, Bed'ü'l-Halk 7; Müslim, Libas 81). Ancak av, çoban veya ziraat köpekleri için istisna yapılmıştır (Müslim, Müsâkât 51). İhtiyaç dışı (süs, evcil hayvan olarak) köpek beslemenin mekruh olduğu belirtilir. "Köpek bir kabın içinden içerse, o kabı yedi defa yıkayın; ilkinde toprakla temizleyin." (Müslim, Tahâret 91; Ebû Dâvûd, Tahâret 37). Çoğu Hanefi, Şafii ve Hanbeli âlimleri, köpek salyasını ve bedenini necis kabul eder. Malikî mezhebinde ise köpek salyası necis sayılmaz; sadece ihtiyaten temizlik önerilir. Necaset endişesiyle köpeklere dokunulduğunda abdest veya gusül bozulmaz, ancak temizlik şartına dikkat edilir.
İslam'ın temel prensibi, hayvanlara şefkat ve adaletle davranmaktır. Köpekler özelinde bazı kısıtlamalar olsa da, bu onlara zulmetmeyi değil, hijyen ve sosyal düzeni sağlamayı hedefler.
Çünkü bunun sebebi şudur; köpeğin salyasında milyonlarca bakteri ve kurtçuk varken kedinin salyasında ağzında hiç bakteri ve kurtçuk yoktur bilimsel olarak bu kanıtlanmış bir şey. Bunu peygamber efendimiz yıllar önce kedinin içtiği sudan abdest alarak göstermiştir.
Köpeğin kendisi temiz değildir fıtraten. Ama kedi temiz tutar kendini. Köpek yeri gelir sahibini Rab gibi görebilir. Kediler öyle görmez. Bir de hayvanların ervah misakındaki olayları da var. Biraz da bu hükümler bu konuyla ilgili
Dostum bu baya eski tartışmalardan biri! 😊 Dinî meselelerde farklı yorumlar ve mezheplerin kendine has kuralları var. Hanefi’de köpeğin salyası necis sayılıyor ama Maliki’de böyle bir şey yok. Bu, mezheplerin kendi fıkhi yorumlarına göre şekillenmiş. Kedilerin temiz sayılması ise Peygamberimizin (s. a. v.) hadislerine dayanıyor; onun da kedilere muhabbeti büyükmüş.
Ancak unutmamalıyız ki dinî bir konuya modern hijyen ya da biyolojiyle bakmak karışıklık yaratabilir. Temizlik kuralları ve sevgi başka bir şey. Kedicikler fare yakalasa da her ikisi de bize Allah’ın güzel yaratıkları! ❤️✨ Köpeğinle ve kedinle huzur dolu bir yaşamın olsun! 🐾💖
Her hayvanda parazit, bit, bakteri, virüs var dikkatli olmak lazım kediler köpeklere göre daha temizdir ve onlar ALLAH'I sürekli zikir ederler, onların olduğu eve sanarım bereket geliyordu ve cinlerde gelmiyordu sanarım yanılmıyorsam
Kedilerin dilinde taraksı bir yapı var ve kendilerini dilleri ile sürekli temizlerler. Hatta bir deneyde insan saçından ve bir tel kedi tüyünü incelediklerinde kedi tüyü daha temiz çıkmıştır.