6 aylık bir kedimiz var aslında ilk geldiğinde dayıma verecektik ama köpeğimiz alışınca kıyamadım. Artık yoruldum kumu, tüylerini taramak tırnak kesmesi ayrı dert. Köpek gibi laftan da anlamıyorlar... Dün akşam buz dolabının içinde bir şeyleri eşeliyordu delirmek üzereyim! Kısacası dayıma verirsek depresyona girer mi?
Kedi başka bir sahibe verilirse depresyona girer mi?
Evet, kediler sahiplerinin değişimlerine duyarlıdır ve bu tür durumlar onları etkileyebilir. Sahibinin ölmesi, başka birine verilmesi, evdeyken birden sokağa bırakılması gibi rahatsız edici değişiklikler, bir kedinin depresyona girmesi için yeter de artar bile. Ancak, bu belirtiler kedinizin kesinlikle depresyonda olduğunu göstermez. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu, onu iyi tanımak ve doğru gözlemlemektir Kediler de tıpkı köpekler gibi çok hassas canlılardır ve onları depresyona iten farklı sebepler olabilir. Eğer kediniz olağandışı tavırlar sergiliyorsa ya da sizden korkuyorsa depresyonda olabilir. Kediniz kendini çok fazla yalıyor veya kendini hiç temizlemiyorsa, sürekli bir yere saklanıyorsa duygusal olarak hasta olabilir. Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir1. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Kediler sürekli ilgi isteyen hayvanlar ama sen sevmek istediğinde ısırıyorlar ya da kaçıyorlar. Hayır diyorsun bir şeye yine yapıyorlar. Kopeklerin değerini anlıyorum gittikçe rjddj