Yaz ayları geldi ve tatil icin yollar gözüktü. Bir çoğumuzun kedi, kopek vb. evcil hayvanı vardır. Hayvan besleyenler cok iyi anlayacaktırlar ki uzun yolculuklar özellikle kediler icin zor haller alabiliyor. En basit akla gelen tanimadigi ve arac icerisindeki sarsıntılı ortamın varlıgı ek olarak benzer durumlar stres seviyelerini oldukça arttırmakta. Özellikle bunun gibi nedenler yolculuk esnasinda su icmemek olarak geri dönüş yapabilmekte ve kedilerin konfor seviyelerini oldukca düşürmekte.
Sizce uzun yola çıkıldığında kediler icin neler yapilmalidir.
Kedilerle birlikte gidilen uzun yolculuklarda neler yapılmalıdır?
Belki midesi bulandigi için içgüdüsel olarak su içmek istemiyodur. Midesi hassas bir insan olarak bende yolda olabildiğince az su içerim. Yolculuk bitince su içiyorsa problem değil bence siz ara ara su uzatın içerse içer icmezse de yapacak bir şey yok zaten günlerce sürecek bir yolculuk olacak değil bir kaç saat su icmezse bir şey olmaz
Belki de ama etrafa odaklanip korkmaktan suya hic bakmiyordu bile hareket halinde veremiyordum zaten. Onun icin mola verdigimde uzatiyordum ama hep disariya ve etrafa odak. Gunlerce surmuyor tabii ki haklisin o konuda. Fakat yaz aylarindayiz ve sıcak oluyor hayvan haliyle bu durumda fazlaca susuyordur. Bu durumdan kaynakli aslinda dikkate şayan bir nokta.
Kediler yaşadıkları ortamın değişmesinden hoşlanmaz. Sürekli üzerinde yattıkları bir battaniyeyi minderi vs. ve en sevdikleri oyuncaklarını mutlaka yanınıza alın. Yolculuğu fazla oyalanmadan en kısa sürede tamamlamaya çalışın ama kedinin stresten uzaklaşması için de kısa molalar verin mutlaka. Kedi otu da stresini azaltmasına yardımcı olabilir belki.
Yolculuk için bir karton kutu da ayarlayabilirsiniz içine sürekli üzerinde yattığı eşyayayı da koyun. Bazı kediler karton kutu içerisinde strese girmeden seyahat edebiliyorlar.
Uçak ya da araç tercih edıyoruz yoksa uzun sure dayanamaz tuvalet ve mama su ıhtıyacları var. Zaten bizimki çantada çok rahatsız oluyor hep bağırıyor. Araç içindeysek çantasından çıkarıyorum kafasına göre takılıyor. Otobüse bindiremem nefes alamaz o kadar saat bence hem bagaja falan koymak isteyebilirler. Bu da sıkıntı olur.
mutlaka kutusunun içine idrar pedlerinden koyun. mide bulantısı için bir şey gerekebilir bazı kedilerin midesi bulanıyor. ynanınızda mama değil de ödül maması bylundurun. az az verrisiniz. bir de su verbilirseiz uzun yol ise iyi olur.
1 hafta once yolculuk yaptik. Biz sahsen mide bulantisi yasamadik. Hafta sonu tekrar donus yapacagiz. 5 saat suren bir yokculuk oluyor bizimkisi. Fakat asil benim yasadigim sorun hic su icmemesiydi. Benzer durumlar ile karsilasan cok kisi oluyordur belki buradan birseyler ogrenebilirler diye dusunuyorum. Yorumunuz icin ise ayriyeten tesekkur ediyorum.
Ben kedime sakinleştirici verdim. 2 otobüs + uçak yolculuğu yaptım. molalarda suyunu yiyeceğini temin ettim çok şükür kimseyi rahatsız etmeden ve kendi de rahatsız olmadan kusursuz bir yolculuk oldu.
Anestezi degil de yol icin yatistiricilar var. Ama ben tercih etmemeyi tercih ediyorum eger fazla huysuzlanip rahatsiz olmuyorsa. Evet rahat edebilecegimiz bir secenek olarak gozukuyor ama mumkun olduğunca dısarıdan ilac gibi urunlere gerek duyulmamasi taraftariyim. Mesela bizde su icmemesi haricinde hicbir olumsuz durum olmadi konusa konusa gittik. :))