Valla ben 25 yaşındayım. Bu zamana kadar hep bir kedi veya köpek istedim. Ama ailem evde bakılmasının zor olduğunu illa da bahçeli bir ev olması gerektiğini söyleyip beni hep oyaladilar ve onay vermediler. Ya bahçeli ev olacak, ya da evlenince alırsın diyip diyip durdular. Böyle bisey istiyorum diye evlilik dayatması gayet saçma elbette. Ama uzun uğraşlar ve bol bol yalvarışlar sonucu nihayet kedi almaya ikna ettim. Bir-kaç görüşme ayarladım ve olursa inşallah yaza doğru küçük yavru bir kedi sahibi olucam. Çok mutlu ve hevesliyim umarım küçük bir arkadaşım olur.
Ama ilk defa kedi sahibi olucam. Nelere dikkat etmem gerek hiç bir fikrim yok. Lütfen biricik kedi sahipleri.. Bana yardımcı olur musunuz?
Kedi sahiplenmek istiyorum, ne yapmam nelere dikkat etmem gerekir?
Kediyi sahiplendikten sonra ilk yapacağınız şey kediyi vete götürmektir. Veteriner kliniğinde yapılacak şeyler:
Kedi genel kontrolu İç-dış parazit (her 2-3 ayda bir) Karma aşı ve lösemi aşısı (yavruysa ilk başta 2 doz sonra her yıl 1 doz) Kuduz aşısı (1 doz)
Almanız gerekenler: •Kedi taşıma kutusu. Sırt çantası almayın kediler strese girer. •Kapalı veya açık kedi tuvaleti (kapalı daha iyi) •Kedi kumu (bentonit veya çam peleti alın, çam peleti tavsiye ederim) •Çelik mama ve su kabı •Malt •Multivitamin (vete danışın) •Kedi maması (N&D, Orijen, Acana, Brit Care öneririm) •Kedi tarağı •Kedi oyuncağı (şöyle bir oyuncak tavsiye ederim https://www.petlebi.com/kedi-urunleri/pet-yuva-butik-balik-kedi-oyuncagi-12cm-kirmizi.html ) •Kedi tırmalama tahtası • Kuru veya sıvı kedi ödül maması •Kedi evi (tercihen) •Su sebili (su kabı yerine)
Ortalıkta bulundurmamanız gereken şeyler: •Kediler için toksik bitkiler •Kesici aletler •Deterjanlar, ilaçlar •Kırılacak ve kedinin tüm gücüyle düşürebileceği eşyalar. •Cam, metal parçalar • Yemek
Görevleriniz: •Her gün su kabını günde birden fazla değiştirin. •Yavruysa mama kabı dolu olsun ama abartılı şekilde değil. Yetişkin ve kısırsa günlük verilmesi gereken miktarı aşmayın. •Hafta da bir yaş mama verebilirsiniz. Yaş mama onlar için fastfoodtur ödül olarak vermelisiniz. Çok verilirse bağımlılık yapar. •Tuvaletini günde en az bir kez temizlemelisiniz. •2 hafta da bir de kumunu tamamen çöpe atıp, tuvalet kabını yıkamalısınız ve yeni kum koymalısınız. •Günde en az 30 dk beraber vakit geçirmelisiniz bu da onunla oyun oynamak anlamına geliyor.
Kedinizi kesinlikle kısırlaştırın. Bu günah, kedinin doğasını bozmak falan değil. Aksine kızgınlığa girmesi onun için sıkıntı. Çiftleşmesi daha da büyük sıkıntı. Çünkü diğer kediden çok kolaylıkla virüs kapıp sizi cidden üzecek hastalıklar kapabilir ve kedinizi kaybedebilirsiniz. Sakın çiftleştirmeyin.
Herkes cins kedi sahiplenmek istiyor. Üstelik satın alarak. Bu çok üzücü. Barınakta bir sürü terk edilmiş cins kedi var. Lütfen bu hayvan ticaretine katılmayın. Tekir kedi istemiyosanız da barınaktaki cins kedilere bakın veya ücretsiz hayvan sahiplendirme ilanlarından kedi sahiplenebilirsiniz. Petlebide bulabilirsiniz.
Kedinizi yıkamayın. Kediler yıkanmaz. Köpekler yıkanır. Veteriner hekim uygun görmedikten sonra kedinize su bile değdirmeyin. Onların zaten mükkemmel bir dilleri var. Senden benden temiz.
Kedinizi dışarı salmak mantıklı değil. Hatta ben hiç dışarı çıkmamaları gerektiğini düşünüyorum veteriner ziyaretleri dışında. Çünkü nereye gittiğini, kimlerle olduğunu, ne yediğini, ne yaptığını bilmiyosunuz. Sokak kedilerinden pire, virüs kapabilir. Dayak yiyebilir. Araba çarpabilir. Ölebilir. Diğer kedilerden fip kaparsa üzgünüm ama tam bi tedavisi yok, çoğu kedinin öldüğü haberini alıyoruz.
Sinekliğin amacı kedinizin dışarı çıkmasını veya camdan düşmesini engellemek. Ama emin olun bizim kullandığımız sineklikler çözüm olmuyor onun yerine kediler için yapılan sineklikler var kilit sistemiyle açılıyor. Balkonunuz varsa File ile kaplayın. Suzionline'ın bloglarına bakabilirsiniz.
• Sanırım bu kadar diyeceklerim. Size sağlıklı, mutlu ömürler.
Aslında özellikle dikkat edilmesi gereken bir şey yok. Tuvalet eğitimini verdikten sonra daha bir şey yapmaya gerek yok öyle yaşıyorsunuz. Tuvalet eğitimi hakkında biraz bilgi verebilirim. Tuvaletine alışması biraz zaman alacaktır. Kedinin tuvaletinin yeri sabit kalmalıdır. Yeri değişirse yerini unutup tuvaletini yerlere yapıyorlar. Alışana kadar yerlere işleyecektir. İşediği yerleri sirkeli su ile silerseniz kokudan rahatsız olup bir daha oraya yapmaz. Yemek yedikten sonra onu tuvaletine götürüp sağ ve sol patilerini kuma sürtün oraya yapması gerektiğini anlayacaktır.
Kediler sahiplerine çok bağlıdır. Evde bütün kapıların açık olması lazım yoksa yanına gelmek için sabaha kadar bağırır ve üzülür. Sizinle yatmaya başlayacak belli bir müddet sonra. Fazla kilo almaması mama pozisyonlarını belirli bir şekilde ayarlayın. Sürekli aynı mamayı vermeyin. Arada kuru veya yaş verinki kabız veya ishal olmasın.
Ayy bu çok güzel oldu teşekkür ederim. Internette bir tuvalet aparatı buldum klozete konulan. Sence onu alsam ve talimatlara uysam onu klişeye alistirabilirmiyim?
Onlar her zaman kesin sonuç vermiyor. En sade olan şekilde bir kedi kumu kabı alın, klozetin yanına koyun o oraya yapar. Tabi istediği zaman girip çıkabilmesi için kapının sürekli açık olması lazım. O yaptıkça sizde temizlieyeceksiniz. Dediginiz aparatı alabilirsiniz ama sonuç veremeyebilir.
Anladım, bi deniyim denemekten zarar gelmez umarım. Ama dediginiz gibi kumu oraya koyarım. Kapıyı da kapatmam hiç. Teşekkür ederim. Başka fikirleriniz olursa lütfen yazın. Bilgi edinmeyi isterim. Internette her yazana inanmamak gerek böyle insanlardan, kedi sahiplerinden öğrenmek daha sağlıklı geliyor
Valla bilmiyorum ama çok da önemli değil. Bir kedi yavrulayacak onu bekliyorum sanırım yeni hamileymiş yaza doğru olur diye tahmin ediyorum ama dişi mi erkek mi bilmem önemli değil bana arkadaş olsun yeterli 🙈🐱🐈
Dışı olursa memeli canlililar oldukları için 3-4 ayda bir düzenli adet dönemi geçirecekler. Dışı kedi bakmanın zorluklarindan biriside budur. Kediler sahiplerinin duygularını hissedilmektedir. Ev içinde olan bağrış, senin üzgün olman falan daha sık adet olmasını ve düzensiz olmasını sağlayacaktır. Bu dönemde bütün gün boyunca miyavlarlar. Sizden aşırı derece ilgi bekleyip, kucaginizdan inmek istemeyecektir. Daha çok kıl döküp, daha sıcak alanlar isteyecekler.
Erkek kediler ise çiftleşme dönemlerinde evin her yerine koku bırakırlar çiftleşme için. Bunu belli bir dönem yapıyorlar. Koku bıraktıkları yerlileri silmek size kalıyor.
Şeyi merak ediyorum. Görüyorum insanların kedileri dışarda gezip gezip geliyor. Nasıl kaybolmuyorlar nasıl yapıyorlar ben yavru olarak alicam. Nasıl yapicam bunu?
Dışarı cikarmaniza pek gerek yok zaten bunyeleri eve alıştığı için disarsi soğuk gelip hasta oluyorlar. Onlar önceden sokakatan alınmış kediler olduğu için yuvalarını ezbere bildikleri için geri geliyorlar. Senin kedin sokakalari bilmediği için kaybolur, hasta olur, araba falan çarpar.
Kedinin cinsine dikkat et öncelikle her cinsin kendisine ait farklı karakteristik yapısı var. İran kedisi örneğin kendisini çok sevdirmeyi sevmez, hareketi sevmez. Aşırı tatlıdır ama oyuncu değildir. Daha sonra aşılarına dikkat et, veterineri çoğu sevmez çünkü :D Bunların dışında tuvalet eğitimi çok kolay kedilerin çoğu ilk seferde öğreniyor. Alerji durumlarına dikkat et başka da öyle çok dikkat edeceğin bir şey yok.
İlk başlarda sabırlı olman lazım her kedi eve alışmakta farklılık gösteriyor ama sonunda alışıyorlar uzun sürmüyor. Mamasını sevdiği marka, kumunu sevdiği kum olarak almalısın. En önemlisi bolca oynatmalısın, onunla zaman geçirmelisin tek hissetmemeli sevildiğini anlamalı. Aşılarını aksatmamalısın, kısırlaştırmalısın hatta evine sineklik taktırmalısın pencerelerine. Kaçmaya çalışabilir çünkü. Aklıma gelenler bunlar şu an da :)
Önce sokak kedisi mi yoksa cins kedi mi alacağıniza karar vermelisiniz. Sonrası kedi sahiplenenlerin karsilastiklari olumsuzluklari araştırıp öğrenin. En sonunda hala fikriniz değişmesiyle aşılar, beslenme, bakim, alinacak malzeme.. vs gibi teknik sorunları halledin.
Ya bana kalsa ben gidip barınaktan alcaktım ama annem illa cins olsun dedi e valla senelerdir ikna etmeye uğraşmışım sorgulamadan kabul ettim. Şimdi de nişanlım biriyle konuşmuş kedi hamileymiş doğurduğu zaman resim. aticaklar secicem o da gelirken getirecek yani öyle
Scotish mi? Genelde onlar revaçta.. Nedense ben ev kendilerini biraz itici buluyorum. Sokak hayvanlari daha akıllı ve sosyaller gibi hissediyorum. Bu biraz da sans glb. Hayvan dahi olsa zeki ve hareketli olanlari seviyorum.
Kuzum benim kedilerle hiç aram yok maalesef 🙈evimde hiç hayvan beslemedim bir bilgim yok. Ben en fazla kuş, balık falan beslerim ki bu aralar ben de bu bir kuş almayı düşünüyorum. Ayrıca kedi bakmanın an zor yönü çok fazla tüy bırakıyorlar çevremde kedi sahibi olanlardan bildiğim kadarıyla öyleymiş. Her gün evi süpürmen gerekiyor. Günlük olarak rütun evimizi temizliyoruz ama ekstra bir temizlik gerekiyor akşamları bunun için.